Voiko piilolinsseille olla allerginen?

Julkaistu: 31.7.2013 • Muokattu: 6.4.2021

Kuten tiedetään, allergikot kohtaavat piilolinssien kanssa usein monenlaisia ongelmia etenkin keväällä, kun ilmassa on paljon allergeeneja, kuten siitepölyä ja pölyä. Tällaisia ovat mm. punaiset silmät, epämukavuuden tunne, kutina ja silmätulehdukset.

Mutta voiko piilolinsseille itsessään olla allerginen?

Silmän sidekalvo

Sidekalvon mekaanista ärsytystä kutsutaan myös piilolinssiallergiaksi.

Vaikka piilolinssiallergia kuullostaa varsin oudolta, on silti mahdollista, että pitkään piilolinssejä käyttänyt kehittää niille allergian. Piilolinssiallergiaa kutsutaan nimellä Giant Papillary Conjunctivitis, GPC.

Giant Papillary Conjunctivitis ei ole varsinainen silmän allergiaoire, vaan mekaaninen silmän sidekalvon ärsytys. Koska piilolinssit ovat jatkuvassa kontaktissa silmän sidekalvon kanssa, se ärsyyntyy ja silmäluomen sisäpuolelle kehittyy pieniä näppyjä. Sidekalvo sijaitsee silmän pinnalla ja silmäluomen sisäpinnalla (ks. kuva oikealla).

GPC:n uskotaan johtuvan tietyistä piilolinssin pinnalle kertyvistä proteiineista.

Miten piilolinssiallergia ilmenee?

Giant Papillary Conjunctivitisin aiheuttamia näppylöitä.

Giant Papillary Conjunctivitisin aiheuttamia näppylöitä. Kuva: Columbia University

Ongelma ilmenee yleensä siten, että piilolinssit eivät tunnu enää mukavilta silmissä ja silmät saattavat punoittaa, vuotaa tai olla arkoja valolle. Silmät voivat myös kutista ja tuntua epämukavilta, vaikka piilolinssit poistetaan.

Oireet johtuvat GPC:n aiheuttamista näpyistä silmän sidekalvolla ja se voi tulla täysin yllättäen, vaikka olisit käyttänyt piilolinssejä ongelmitta jo vuosia. Piilolinssien pitkäaikainen käyttö onkin yleisin syy saada oire.

Ihmisillä, jotka kärsivät astmasta, heinänuhasta tai eläinallergioista, on suurempi riski saada oire.

Miten piilolinssiallergiaa hoidetaan?

Piilolinssiallergiaa hoidetaan seuraavilla keinoilla:

  • piilolinssien käytön vähentäminen tai lopettaminen määrätyksi ajaksi
  • linssien vaihtaminen uusiin useammin
  • hygienian parantaminen
  • piilolinssien tai piilolinssinesteen vaihtaminen
  • vaihtaminen kertakäyttölinsseihin

Miten välttää piilolinssiallergia?

Tärkein keino välttää piilolinssiallergia on käydä vähintään kerran vuodessa tarkistuttamassa silmät optikolla. Piilolinssikontrollissa optikko tai silmälääkäri tarkistaa täysin kivuttomasti myös yläluomen sisäpinnat ja mahdolliset GPC:hen viittaavat oireet.

Älä nuku piilolinssit päässä pl. yötäpäivää-linssit tai turvaudu piilolinsseihin ainoana näönkorjausmenetelmänä. Lepuuta silmiäsi aina niin paljon kuin mahdollista käyttämällä silmälaseja.

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.