Voiko piilolinssinesteelle olla allerginen?

Julkaistu: 10.3.2015 • Muokattu: 3.2.2022
Monikäyttöisiä piilolinssinesteitä: BioTrue, Complete RevitaLens, OptiFree Express, Opti-Free Ever Moist, Solo Care Aqua

Allergiat ovat kehon poikkeavia reaktioita johonkin kehossa olevaan aineeseen tai kemikaaliin. Pieni osa piilolinssien käyttäjistä kehittää allergian tietyn piilolinssinesteen sisältämälle kemikaalille. Allergiat voivat aiheuttaa muun muassa silmien punoitusta, epämukavuutta, kutinaa ja ärsytystä.

Allergiat voivat kehittyä ajan myötä - myös vaikka olet käyttänyt samaa piilolinssinestettä kuukausia tai jopa vuosia.

Allergian taustalla usein säilöntäaineet

Kun piilolinssien käyttäjällä ilmenee silmien ärsytystä kuukausien ongelmattoman käytön jälkeen on todennäköisin syyllinen piilolinssineste. Tämän kaltainen viivästynyt yliherkkyys oli aiemmin tavallista, kun piilolinssinesteet sisälsivät elohopeaperäistä säilöntäaine tiomersaalia.

Tiomersaalin lisäksi myös muut säilöntäaineet, kuten klooriheksidiini ja bentsalkoniumkloridi, ovat aiheuttaneet silmien ärsytystä joillakin käyttäjillä. Viivästynyttä yliherkkyyttä voi ilmetä myös ei-allergisilla henkilöillä, jotka altistuvat päivittäin mille tahansa kemikaalille, piilolinssinesteelle tai silmätipoille.

Käyttäjät, joilla on aiemmin ollut atopiaa, allergioita, ekseemaa tai piilolinsseistä johtuvia ongelmia, saavat helpommin myös yliherkkyys- ja allergiaoireita.

Monikäyttöiset piilolinssinesteet

Kun piilolinssinesteistä tuli monikäyttöisiä vuoden 2000 tienoilla, ne suunniteltiin tekemään useampia asioita kerralla ja niihin lisättiin enemmän ainesosia.

Useimmat siirtyivät käyttämään monikäyttöisiä piilolinssinesteitä, koska sama pullo kävi usempaan asiaan - linssien desinfiointiin, puhdistukseen ja säilytykseen.

Samoihin aikoihin monet pitkään piilolinssejä käyttäneet joutuivat lopettamaan niiden käytön, kun ongelmia alkoi ilmetä.

Yhteensopivuusongelmia

Toinen muutos tapahtui viime vuosikymmenellä, kun silicone hydrogel -materiaalista valmistetut, paremmin happea läpäisevät piilolinssit tulivat markkinoille.

Pian huomattiin, että tietyt piilolinssinesteet ja silikonihydrogeelit eivät sopineet kovin hyvin yhteen. Sarveiskalvon värjäytymät ja tulehdukset sarveiskalvon ja kovakalvon rajalla yleistyivät.

Nykyään valmistajat testaavat piilolinssinesteiden yhteensopivuuden eri silicone hydrogel -piilolinssien kanssa huomattavasti kattavammin.

Lue myös Voiko piilolinsseille olla allerginen?

Yliherkkyysoireiden diagnosoinnissa tutkitaan sidekalvo mahdollisten oireiden varalta.

Allergian oireita voivat olla:

 • Punaiset silmät
 • Vuotavat silmät
 • Kutiavat silmät
 • Ärtyneet silmät
 • Epämukavuusoireet

Hoito

Ensisijainen hoitomuoto on allergian aiheuttajalle altistumisen välttäminen. Allergian aiheuttajaa voidaan selvittää potilashistorian ja testauksen avulla.

Monet etsivät allergioihin ratkaisuja silmätipoista, mutta uuden tuotteen käyttöönotto on harvoin oikea ratkaisu. Silmätippojen sijasta kannattaa kokeilla mieluummin aluksi toista piilolinssinestettä.

 • Rauhoita silmät. Lopeta piilolinssien käyttö ja keskustele allergiaoireista optikon tai silmälääkärin kanssa.
 • Vaihda piilolinssinestettä. Esimerkiksi Suomalaisen Piilosetin valmistamille BioTwin- ja BioSoak-hoitonesteille on myönnetty Allergia- ja astmaliiton Allergiatunnuksen käyttöoikeus. Ne eivät sisällä mitään yleisesti ärsyttäviä tai herkistäviä ainesosia.
 • Vaihda vetyperoksidipohjaiseen piilolinssinesteeseen. Vetyperoksidipohjaiset hoitonesteet voivat lievittää tai poistaa allergiaoireet.
 • Kiinnitä huomiota piilolinssien oikeanlaiseen hoitoon. Piilolinssit tulee hangata ja huuhdella jokaisen käyttökerran jälkeen eikä niiden käyttöaikoja saa ylittää. Piilolinssineste on aina korvattava uudella.
 • Vaihda kertakäyttöpiilolinsseihin. Allergioista kärsivät voivat saada apua myös kertakäyttölinsseistä, jotka on pakattu steriiliin ja säilöntäaineettomiin pakkauksiin.
Jaa ystävillesi:
 • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.