Voiko piilolinssinesteelle olla allerginen?

Julkaistu: 10.3.2015 • Muokattu: 1.4.2020 • Aiheet: ,

Allergiat ovat kehon poikkeavia reaktioita johonkin kehossa olevaan aineeseen tai kemikaaliin. Pieni osa piilolinssien käyttäjistä kehittää allergian tietyn piilolinssinesteen sisältämälle kemikaalille. Allergiat voivat aiheuttaa muun muassa silmien punoitusta, epämukavuutta, kutinaa ja ärsytystä.

Allergiat voivat kehittyä ajan myötä - myös vaikka olet käyttänyt samaa piilolinssinestettä kuukausia tai jopa vuosia.

Allergian taustalla usein säilöntäaineet

Kun piilolinssien käyttäjällä ilmenee silmien ärsytystä kuukausien ongelmattoman käytön jälkeen on todennäköisin syyllinen piilolinssineste. Tämän kaltainen viivästynyt yliherkkyys oli aiemmin tavallista, kun piilolinssinesteet sisälsivät elohopeaperäistä säilöntäaine tiomersaalia.

Tiomersaalin lisäksi myös muut säilöntäaineet, kuten klooriheksidiini ja bentsalkoniumkloridi, ovat aiheuttaneet silmien ärsytystä joillakin käyttäjillä. Viivästynyttä yliherkkyyttä voi ilmetä myös ei-allergisilla henkilöillä, jotka altistuvat päivittäin mille tahansa kemikaalille, piilolinssinesteelle tai silmätipoille.

Käyttäjät, joilla on aiemmin ollut atopiaa, allergioita, ekseemaa tai piilolinsseistä johtuvia ongelmia, saavat helpommin myös yliherkkyys- ja allergiaoireita.

Monikäyttöiset piilolinssinesteet

Kun piilolinssinesteistä tuli monikäyttöisiä vuoden 2000 tienoilla, ne suunniteltiin tekemään useampia asioita kerralla ja niihin lisättiin enemmän ainesosia.

Useimmat siirtyivät käyttämään monikäyttöisiä piilolinssinesteitä, koska sama pullo kävi usempaan asiaan - linssien desinfiointiin, puhdistukseen ja säilytykseen.

Samoihin aikoihin monet pitkään piilolinssejä käyttäneet joutuivat lopettamaan niiden käytön, kun ongelmia alkoi ilmetä.

Yhteensopivuusongelmia

Toinen muutos tapahtui viime vuosikymmenellä, kun silicone hydrogel -materiaalista valmistetut, paremmin happea läpäisevät piilolinssit tulivat markkinoille.

Pian huomattiin, että tietyt piilolinssinesteet ja silikonihydrogeelit eivät sopineet kovin hyvin yhteen. Sarveiskalvon värjäytymät ja tulehdukset sarveiskalvon ja kovakalvon rajalla yleistyivät.

Nykyään valmistajat testaavat piilolinssinesteiden yhteensopivuuden eri silicone hydrogel -piilolinssien kanssa huomattavasti kattavammin.

Lue myös Voiko piilolinsseille olla allerginen?

Yliherkkyysoireiden diagnosoinnissa tutkitaan sidekalvo mahdollisten oireiden varalta.

Allergian oireita voivat olla:

 • Punaiset silmät
 • Vuotavat silmät
 • Kutiavat silmät
 • Ärtyneet silmät
 • Epämukavuusoireet

Hoito

Ensisijainen hoitomuoto on allergian aiheuttajalle altistumisen välttäminen. Allergian aiheuttajaa voidaan selvittää potilashistorian ja testauksen avulla.

Monet etsivät allergioihin ratkaisuja silmätipoista, mutta uuden tuotteen käyttöönotto on harvoin oikea ratkaisu. Silmätippojen sijasta kannattaa kokeilla mieluummin aluksi toista piilolinssinestettä.

 • Rauhoita silmät. Lopeta piilolinssien käyttö ja keskustele allergiaoireista optikon tai silmälääkärin kanssa.
 • Vaihda piilolinssinestettä. Esimerkiksi Suomalaisen Piilosetin valmistamille BioTwin- ja BioSoak-hoitonesteille on myönnetty Allergia- ja astmaliiton Allergiatunnuksen käyttöoikeus. Ne eivät sisällä mitään yleisesti ärsyttäviä tai herkistäviä ainesosia.
 • Vaihda vetyperoksidipohjaiseen piilolinssinesteeseen. Vetyperoksidipohjaiset hoitonesteet voivat lievittää tai poistaa allergiaoireet.
 • Kiinnitä huomiota piilolinssien oikeanlaiseen hoitoon. Piilolinssit tulee hangata ja huuhdella jokaisen käyttökerran jälkeen eikä niiden käyttöaikoja saa ylittää. Piilolinssineste on aina korvattava uudella.
 • Vaihda kertakäyttöpiilolinsseihin. Allergioista kärsivät voivat saada apua myös kertakäyttölinsseistä, jotka on pakattu steriiliin ja säilöntäaineettomiin pakkauksiin.

Luitko jo nämä?

 • Ankka-jänis

  36 uskomatonta optista harhaa

  Optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. 1. Ankka-jänis 2. Shakkilauta 3. Askeltavat...
 • Sininen silmä

  Harvinaiset silmien värit

  Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on si...
 • Silmien väsyminen kännykän käytöstä

  Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

  Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet...
 • Piilolinssin poistaminen (video)

  Piilolinssin silmästä poistamiseen on olemassa eri tekniikoita. Tässä on kaksi erittäin yleistä tekniikkaa: Tapa 1 Jos sinulla on voimakas räpyttelyrefleksi, kannattaa pitää kiinni yläluomesta ei-dominoivalla kädel...
 • Kosteuttavat silmätipat

  Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

  Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ongelmat liittyvät hyvin usein silmien kuivumiseen. Jopa 40 prosenttia piilolinssien käyttäjistä ilmoittaa kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Naiset k...
 • Paljon porkkanoita kasassa.

  5 parasta ruokaa silmien terveydelle

  Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ymp...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.