Piilolinssien käyttö ja ongelmat raskausaikana

Julkaistu: 26.5.2009 • Muokattu: 26.3.2020

Piilolinssit ja raskausPiilolinssien käyttäminen raskausaikana aiheuttaa monille ongelmia. Tässä artikkelissa annetaan vastauksia piilolinssien käytöstä raskausaikana.

K: Mitä ongelmia piilolinssien käytöstä on raskausaikana?

V: Raskaus aiheuttaa monenlaisia muutoksia kehossa, myös silmissä. Sarveiskalvon paksuus voi kasvaa tai sen kaarevuus muuttua. Muutoksia voi tapahtua myös silmän sidekalvoilla ja kyynelnesteen erityksessä. Lisäksi silmäluomissa voi esiintyä turvotusta. Nämä muutokset voivat aiheuttaa ongelmia piilolinssien käytössä, vaikka linssit ovat olleet miellyttävät käyttää ennen raskautta. Tällaista tilaa kutsutaan piilolinssi-intoleranssiksi.

K: Mitä ovat piilolinssi-intoleranssin oireet?

V: Piilolinssi-intoleranssissa linssit eivät istu enää hyvin silmiin, ne tuntuvat epämukavilta, eikä niitä tee mieli pitää silmissä yhtä pitkään kuin ennen. Silmät voivat myös tuntua kuivemmilta ja punoittaa. Kyynelnesteen koostumuksessa tapahtuvat muutokset voivat rasvoittaa piilolinssejä tavallista herkemmin.

K: Missä vaiheessa ongelmat ilmenevät?

V: Ongelmat ilmenevät vähitellen yleensä toisen raskauskolmanneksen aikana ja voimistuvat loppuraskautta kohti.

K: Voiko ongelmia välttää tai hoitaa?

V: Piilolinssien istuvuutta voi parantaa käymällä uudelleen optikolla piilolinssien sovituksessa ja vaihtamalla erilaisiin piilolinsseihin. Koska silmät saattavat muuttua raskauden edetessä lisää, jotkut asiantuntijat ovat sitä mieltä, että uusia piilolinssejä ei tulisi sovittaa raskausaikana, vaan mieluummin siirtää sovitus useita viikkoja synnytyksen tai jopa imetyksen jälkeiseen aikaan. Voita koettaa lyhentää piilolinssien käyttöaikaa käyttämällä enemmän silmälaseja tai vaihtaa päiväkäyttöisiin linsseihin.

K: Kuinka yleisiä ongelmat ovat?

V: Noin 25-30 prosentilla naisista on todettu ongelmia piilolinssien käytössä raskauden aikana.

K: Mitä muita muutoksia silmissä tapahtuu?

V: Myös näkemisessä voi tapahtua muutoksia raskauden aikana. Yleensä näkö muuttuu likinäköisyyden suuntaan ts. miinuslasien käyttäjät tarvitsevat voimakkaammat ja pluslasien käyttäjät miedommat lasit. Raskauden aiheuttamat muutokset silmissä ovat yleensä väliaikaisia.

Käymällä säännöllisesti piilolinssikontrollissa varmistat, että silmäsi pysyvät terveenä!

KYSELY: Onko sinulla ollut ongelmia piilolinssien kanssa raskausaikana?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.