Piilolinssien huolimaton käyttö aiheuttaa miljoona silmätulehdusta vuodessa

Julkaistu: 11.12.2014 • Muokattu: 6.4.2021 • Aiheet: ,

Piilolinssien huolimaton käyttö aiheuttaa lähes miljoona silmätulehdusta Yhdysvalloissa joka vuosi. Asianmukaisella hygienialla voitaisiin estää suurin osa sarveiskalvon tulehduksista, sanovat asiantuntijat.

Miljoonat amerikkalaiset käyttävät piilolinssejä väärin pitämällä niitä liian pitkään tai jättämällä ne puhdistamatta kunnolla. Tästä aiheutuu lähes miljoona silmätulehdusta vuosittain, kertoo uusi raportti.

Tulehdusten lääketieteellinen nimi on keratiitti eli sarveiskalvon tulehdus. Sarveiskalvo on silmän etummainen osa, joka peittää silmän värillisen osan.

Keratiitin oireita ovat kipu, roskantunne, kyynelvuoto sekä pahimmassa tapauksessa jopa sokeutuminen.

Yhdysvalloissa on arviolta noin 38 miljoonaa piilolinssien käyttäjää. Heille suurin riskitekijä on piilolinssien huolimaton hoito.

"Piilolinssit tarjoavat paljon etuja, mutta ne eivät ole riskittömät. Keratiitti voi olla pelottava tulehdus, mutta se on ehkäistävissä terveellisillä elämäntavoilla sekä silmien ja piilolinssien asianmukaisella hoidolla", sanoo Yhdysvaltain kansanterveyslaitoksen epidemiologi Jennifer Cope.

Jotkut pahat tavat, kuten piilolinssit päässä nukkuminen, linssien puhdistamisen laiminlyönti, piilolinssinesteen "kierrättäminen" ja piilolinssit päässä uiminen, kasvattavat keratiitin riskiä.

"Esimerkiksi piilolinssien kanssa nukkuminen kasvattaa keratiittiriskiä yli 20-kertaiseksi", Cope kertoo.

Mikäli hoitoon hakeudutaan nopeasti, heti oireiden ilmaannuttua, keratiitti voidaan parantaa suhteellisen helposti ilman pysyviä silmävaurioita. Hoito ei kuitenkaan ole kovin edullinen.

Yhdysvalloissa tehdään silmätulehdusten takia noin 930 000 lääkärikäyntiä ja 58 000 päivystyspoliklinikkakäyntiä joka vuosi. Nämä maksavat yhteensä yli 175 miljoonaa dollaria (140 miljoonaa euroa).

Raportin mukaan naiset hakeutuvat silmätulehdusten vuoksi silmälääkärille (63 prosenttia) ja päivytykseen (55 prosenttia) miehiä useammin. Keratiitti on suunnilleen yhtä yleinen kaikissa ikäryhmissä teineistä senioreihin.

"Ellei keratiittia hoideta ajoissa, se voi aiheuttaa arpeutumista, joka heikentää näköä, ja äärimmäisissä tapauksissa johtaa sokeutumiseen. Oireiden pikainen tunnistaminen ja hoitoon hakeutuminen on olennaista. Potilaat huomaavat ongelman lähes aina itse, koska tulehdus on kivulias ja näkö voi olla olla samea", kertoo silmätautien professori Alfred Sommer Baltimoren yliopistosta.

Sommerin mukaan likaiset piilolinssikotelot ja huolimattomat puhdistuskäytännöt voivat aiheuttaa mikrobien pääsemisen piilolinsseihin ja kasvattaa keratiittiriskiä merkittävästi. Piilolinssien poistaminen yöksi sekä suositeltujen puhdistus- ja säilytyskäytäntöjen noudattaminen minimoi nämä riskit.

Keratiitin ehkäisemiseksi on syytä noudattaa näitä ohjeita piilolinssien käytössä:

 • Pese kädet huolellisesti saippualla ja vedellä ennen piilolinssien käsittelyä
 • Poista piilolinssit ennen nukkumista, suihkua ja uimista
 • Hankaa ja huuhtele linssit desinfioivalla hoitonesteellä pois ottamisen jälkeen
 • Hankaa ja huuhtele piilolinssikotelo hoitonesteellä ja ilmakuivaa kotelo ylösalaisin
 • Ottaa uusi piilolinssikotelo käyttöön vähintään kolmen kuukauden välein

On suositeltavaa pitää mukana aina myös silmälaseja siltä varalta, että piilolinssit on jostain syystä poistettava silmistä.

Luitko jo nämä?

 • Ankka-jänis

  36 uskomatonta optista harhaa

  Optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. 1. Ankka-jänis 2. Shakkilauta 3. Askeltavat...
 • Sininen silmä

  Harvinaiset silmien värit

  Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on si...
 • Silmien väsyminen kännykän käytöstä

  Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

  Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet...
 • Piilolinssin poistaminen (video)

  Piilolinssin silmästä poistamiseen on olemassa eri tekniikoita. Tässä on kaksi erittäin yleistä tekniikkaa: Tapa 1 Jos sinulla on voimakas räpyttelyrefleksi, kannattaa pitää kiinni yläluomesta ei-dominoivalla kädel...
 • Kosteuttavat silmätipat

  Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

  Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ongelmat liittyvät hyvin usein silmien kuivumiseen. Jopa 40 prosenttia piilolinssien käyttäjistä ilmoittaa kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Naiset k...
 • Paljon porkkanoita kasassa.

  5 parasta ruokaa silmien terveydelle

  Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ymp...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.