Piilolinssien huolimaton käyttö aiheuttaa miljoona silmätulehdusta vuodessa

Julkaistu: 11.12.2014 • Muokattu: 6.4.2021
Silmätulehduksia voidaan ehkäistä noudattamalla asianmukaisesta hygieniaa piilolinssien hoidossa.

Piilolinssien huolimaton käyttö aiheuttaa lähes miljoona silmätulehdusta Yhdysvalloissa joka vuosi. Asianmukaisella hygienialla voitaisiin estää suurin osa sarveiskalvon tulehduksista, sanovat asiantuntijat.

Miljoonat amerikkalaiset käyttävät piilolinssejä väärin pitämällä niitä liian pitkään tai jättämällä ne puhdistamatta kunnolla. Tästä aiheutuu lähes miljoona silmätulehdusta vuosittain, kertoo uusi raportti.

Tulehdusten lääketieteellinen nimi on keratiitti eli sarveiskalvon tulehdus. Sarveiskalvo on silmän etummainen osa, joka peittää silmän värillisen osan.

Keratiitin oireita ovat kipu, roskantunne, kyynelvuoto sekä pahimmassa tapauksessa jopa sokeutuminen.

Yhdysvalloissa on arviolta noin 38 miljoonaa piilolinssien käyttäjää. Heille suurin riskitekijä on piilolinssien huolimaton hoito.

"Piilolinssit tarjoavat paljon etuja, mutta ne eivät ole riskittömät. Keratiitti voi olla pelottava tulehdus, mutta se on ehkäistävissä terveellisillä elämäntavoilla sekä silmien ja piilolinssien asianmukaisella hoidolla", sanoo Yhdysvaltain kansanterveyslaitoksen epidemiologi Jennifer Cope.

Jotkut pahat tavat, kuten piilolinssit päässä nukkuminen, linssien puhdistamisen laiminlyönti, piilolinssinesteen "kierrättäminen" ja piilolinssit päässä uiminen, kasvattavat keratiitin riskiä.

"Esimerkiksi piilolinssien kanssa nukkuminen kasvattaa keratiittiriskiä yli 20-kertaiseksi", Cope kertoo.

Mikäli hoitoon hakeudutaan nopeasti, heti oireiden ilmaannuttua, keratiitti voidaan parantaa suhteellisen helposti ilman pysyviä silmävaurioita. Hoito ei kuitenkaan ole kovin edullinen.

Yhdysvalloissa tehdään silmätulehdusten takia noin 930 000 lääkärikäyntiä ja 58 000 päivystyspoliklinikkakäyntiä joka vuosi. Nämä maksavat yhteensä yli 175 miljoonaa dollaria (140 miljoonaa euroa).

Raportin mukaan naiset hakeutuvat silmätulehdusten vuoksi silmälääkärille (63 prosenttia) ja päivytykseen (55 prosenttia) miehiä useammin. Keratiitti on suunnilleen yhtä yleinen kaikissa ikäryhmissä teineistä senioreihin.

"Ellei keratiittia hoideta ajoissa, se voi aiheuttaa arpeutumista, joka heikentää näköä, ja äärimmäisissä tapauksissa johtaa sokeutumiseen. Oireiden pikainen tunnistaminen ja hoitoon hakeutuminen on olennaista. Potilaat huomaavat ongelman lähes aina itse, koska tulehdus on kivulias ja näkö voi olla olla samea", kertoo silmätautien professori Alfred Sommer Baltimoren yliopistosta.

Sommerin mukaan likaiset piilolinssikotelot ja huolimattomat puhdistuskäytännöt voivat aiheuttaa mikrobien pääsemisen piilolinsseihin ja kasvattaa keratiittiriskiä merkittävästi. Piilolinssien poistaminen yöksi sekä suositeltujen puhdistus- ja säilytyskäytäntöjen noudattaminen minimoi nämä riskit.

Keratiitin ehkäisemiseksi on syytä noudattaa näitä ohjeita piilolinssien käytössä:

  • Pese kädet huolellisesti saippualla ja vedellä ennen piilolinssien käsittelyä
  • Poista piilolinssit ennen nukkumista, suihkua ja uimista
  • Hankaa ja huuhtele linssit desinfioivalla hoitonesteellä pois ottamisen jälkeen
  • Hankaa ja huuhtele piilolinssikotelo hoitonesteellä ja ilmakuivaa kotelo ylösalaisin
  • Ottaa uusi piilolinssikotelo käyttöön vähintään kolmen kuukauden välein

On suositeltavaa pitää mukana aina myös silmälaseja siltä varalta, että piilolinssit on jostain syystä poistettava silmistä.

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.