Opiskelija sokeutui käytettyään piilolinssejä 6 kuukautta yhtäjaksoisesti

Julkaistu: 19.8.2014 • Muokattu: 25.3.2020

Piilolinssejä yhtäjaksoisesti kuusi kuukautta käyttänyt taiwanilainen opiskelijatyttö sokeutui ameban syötyä hänen silmämunansa, kertoo Daily Mail.

Raflaavasta otsikosta huolimatta tarina on totta. Mikroskooppisen pieni yksisoluinen ameba söi Lian Kaon näkökyvyn, sen jälkeen kun hän ei ollut ottanut piilolinssejä pois tai puhdistanut niitä kertaakaan puolen vuoden käytön aikana.

Silmälääkäreiden mukaan tapaus oli erityisen vakava esimerkki siitä, miten voi käydä kun nuori ei huolehdi hygieniasta piilolinssien käytössä.

Paitsi että piilolinssit tulee puhdistaa säännöllisesti, ne pitää myös poistaa silmistä uidessa ja peseytyessä. Linssejä ei suositella pidettäväksi yli kahdeksaa tuntia päivässä.

23-vuotias taiwanilaistyöttö oli pitänyt piilolinssejä silmissä koko ajan - jopa uima-altaassa.

Lääkärit kauhistuivat, kun he poistivat piilolinssit viimein tytön silmistä. Linssin ja silmän välissä viihtynyt ameba oli kirjaimellisesti syönyt tytön silmät.

"Piilolinssien käyttäjät ovat silmätautien riskiryhmää. Silmän hapenpuute voi tuhota silmän epiteelikudosta ja aikaansaada pieniä haavaumia, joihin bakteerit voivat helposti tarttua ja levitä muualle silmään", Taipein silmätautien johtaja Wi Jian-liang kertoo.

Tytön olisi pitänyt heittää linssit pois kuukauden käytön jälkeen, mutta hän jatkoi niiden käyttöä. Nyt hänen sarveiskalvot ovat pysyvästi vahingoittuneet.

Taiwanilaistytöllä todettiin akantameba keratiitti, joka on harvinainen silmätulehdus, mutta yleistyy kesäisin.

Lääkärit kehottavat noudattamaan varovaisuutta piilolinssien käytössä, koska silmätulehdukset voivat kehittyä vuosien aikana. Käyttäjät huomaavat tulehduksen usein vasta kun se on edennyt tarpeeksi pitkälle aiheuttaen mm. punasilmäisyyttä ja silmien ärsytystä.

Katso myös: Piilolinssien liiallinen käyttö, oireet ja riskit

Lähde: Daily Mail

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.