Kuinka nähdä ilman laseja (video)

Julkaistu: 9.9.2014 • Muokattu: 25.3.2020 • Aiheet:

Näkö on tärkein ihmisen aisteista. Sanojen, tarinoiden ja äänien avulla voimme kuvitella outoja asioita ja kaukaisia paikkoja, mutta vasta niiden näkeminen saa meidät uskomaan, että ne ovat todella olemassa. Siksi panostamme niin paljon näön korjaamiseen, kun silmien optiikka ei toimi - käytetäänpä korjaamiseen sitten silmälaseja, piilolinssejä tai leikkausta. Tällä MinutePhysicsin videolla selitetään miten näkeminen toimii ja miten voit nähdä ilman laseja.

 

Mutta jos olet tiukassa paikassa, silmät ovat sameat tai lasit ovat hukassa, voit käyttää yksinkertaista kikkaa, jolla näet terävästi. Tee sormillasi pienen pieni reikä, katso sen läpi ja maailma näyttää jälleen kirkkaalta. Tämä toimii riippumatta siitä kuinka samea näkö on - ota lasit pois ja kokeile!

Hämmästyttävää, eikö?

Tämän velhouden selittämiseen meidän täytyy palauttaa mieleen miten näkeminen toimii.

Valo kulkee lähteestä poispäin, kimpoaa kohteista matkan varrella kulkeutuen lopulta silmään, jonka verkkokalvolla kuva muodostuu.

Jos silmässä ei olisi linssiä, yhdestä lähteestä tuleva valo osuisi verkkokalvolla useisiin eri kohteisiin ja tuloksena olisi epäselvä sotku - samaan tapaan kuin jos kamerasta poistettaisiin kokonaan linssi.

Linssi kerää valonsäteet yhteen pisteeseen ja muodostaa terävän kuvan verkkokalvollesi. Valoa aistivat sauva- ja tappisolut yhdistyvät silmän takaosassa näköhermoksi, ja itse näköaistimus syntyy lopulta aivoissa, kun tieto saapuu sinne hermoimpulsseina.

Kun katsomme tiettyyn kohteeseen, sen tausta ja edusta näyttävät sumeilta, koska linssi voi fokusoitua vain yhdellä etäisyydellä olevaan kohteeseen. Jos kohde on liian lähellä tai kaukana, sen heijastama valo hajoaa verkkokalvolle ja kuva jää sameaksi.

Onneksemme, silmän lihakset pystyvät mukautumaan kohteen etäisyydeen laajentamalla tai supistamalla mykiötä eli linssiä, jolloin näemme eri etäisyyksille. Paitsi silloin, kun sarveiskalvon tai mykiön rakenne tai paikka poikkeaa niin, että silmään muodostuu taittovika, jonka korjaamiseen tarvitaan silmälasit tai piilolinssit.

Toisin kuin linssissä, hyvin pienen aukon läpi katsominen päästää valoa läpi vain yhdestä paikasta ja suunnasta, jolloin kohde näkyy tarkasti sen etäisyydestä riippumatta. Jos olet perehtynyt valokuvaukseen, tiedät miten kameran aukon pienentäminen vaikuttaa kuvan syväterävyyteen.

Pienet aukot ja reikät muodostavat tarkan kuvan estämällä valoa, eikä keräämällä sitä, mistä syystä kuva on selvästi tummempi. Tämä on yksi tärkeimmistä syistä miksi näönkorjaukseen käytetään linssejä, eikä esimerkiksi aukkoja tai teleskooppeja.

Nyt toivottavasti tiedät, miksi näet tarkasti katsomalla pienen sormilla muodostetun reiän läpi.

Luitko jo nämä?

 • Ankka-jänis

  36 uskomatonta optista harhaa

  Optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. 1. Ankka-jänis 2. Shakkilauta 3. Askeltavat...
 • Sininen silmä

  Harvinaiset silmien värit

  Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on si...
 • Silmien väsyminen kännykän käytöstä

  Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

  Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet...
 • Piilolinssin poistaminen (video)

  Piilolinssin silmästä poistamiseen on olemassa eri tekniikoita. Tässä on kaksi erittäin yleistä tekniikkaa: Tapa 1 Jos sinulla on voimakas räpyttelyrefleksi, kannattaa pitää kiinni yläluomesta ei-dominoivalla kädel...
 • Kosteuttavat silmätipat

  Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

  Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ongelmat liittyvät hyvin usein silmien kuivumiseen. Jopa 40 prosenttia piilolinssien käyttäjistä ilmoittaa kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Naiset k...
 • Paljon porkkanoita kasassa.

  5 parasta ruokaa silmien terveydelle

  Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ymp...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.