Heterokromia on termi, jolla tarkoitetaan useimmiten erivärisiä silmiä, mutta sitä voidaan käyttää kuvaamaan myös hiusten tai ihon värivaihteluita.
Silmän heterokromia (heterochromia iridum tai heterochromia iridis) voi olla täydellinen tai osittainen. Täydellisessä heterokromiassa yhden silmän iiris on erivärinen kuin toisen silmän iiris.
Osittaisessa heterokromiassa osa iiriksestä on erivärinen kuin muu osa iiristä. Sentraalisessa heterokromiassa pupillin ympärillä on erivärinen rengas tai esimerkiksi pupillista lähteviä "säikeitä".
Sana heterokromia tulee kreikan kielen sanoista heteros (=eri) ja chroma (=väri), so. erivärisyys.
Miten silmien väri määräytyy?
Sentraalinen heterokromia. Kuva: Leon Blade
Silmien väri, erityisesti iiriksen eli silmän värillisen osan väri, määräytyy melanosyyttisolujen tuottaman väriaineen eli melaniinin pitoisuudesta iiriksessä ja stroomassa sekä strooman solutiheydestä.
Vaikka silmien väriä määrittäviä prosesseja ei vielä täysin ymmärretä, tiedetään, että silmien väri on perinnöllistä ja siihen vaikuttaa useita geenejä.
Nisäkkäillä, mukaan lukien ihmisellä, iiriksen väri on erittäin vaihteleva. Siihen vaikuttavia pigmenttejä on kuitenkin vain kahta tyyppiä, eumelaniineja ja feomelaniineja.
Eumelaniinien väri vaihtelee ruskeasta mustaan. Feomelaniinit sisältävät enemmän rikkiä ja niiden väri vaihtelee punaisesta keltaiseen.
Syyt ja aiheuttajat
Heterokromia voi olla synnynnäinen ominaisuus tai johtua silmään kohdistuneesta vammasta, sairaudesta tai perinnöllisestä oireyhtymästä.
Useimmat heterokromiatapaukset ovat perinnöllisiä tai geneettisten tekijöiden (esim. kimerismi) aiheuttamia. Ne ovat hyvänlaatuisia ja esiintyvät ilman taustalla olevia poikkeavuuksia.
Harvemmin heterokromia liittyy sairauksiin tai oireyhtymiin, mukaan lukien:
- Bloch-Sulzbergerin oireyhtymä
- Bournevillen tauti
- Hirschsprungin tauti
- Hornerin oireyhtymä
- Parry-Rombergin oireyhtymä
- Sturge-Weberin oireyhtymä
- von Recklinghausenin tauti
- Waardenburgin oireyhtymä
Myöhemmässä elämänvaiheessa esiintyvää heterokromiaa kutsutaan hankituksi heterokromiaksi.
Sen aiheuttajiin lukeutuvat muiden muassa:
- Diabetes
- Glaukooma
- Iiriksen ektropion-oireyhtymä
- Iiriksen kasvaimet
- Pigmentin dispersio-oireyhtymä
- Posner-Schlossmanin oireyhtymä
- Silmäleikkaus
- Silmävamma
- Silmän turvotus
Kuva: AWeith
Yleisyys
Heterokromiaa esiintyy vain ihmisillä ja joillakin kotieläimillä.
Vaikka heterokromia on verrattain yleinen kissoilla, koirilla, nautaeläimillä ja hevosilla, ihmisillä se on melko harvinainen.
Arvioiden mukaan heterokromiaa esiintyy Yhdysvalloissa vain noin 200 000 ihmisellä (~0,06 % väestöstä).
Kissaroduista heterokromia on yleisin turkkilaisella vanilla, turkkilaisella angoralla, khao maneella ja japanilaisella bobtaililla.
Heterokromiset kissat ovat valkoisia tai enimmäkseen valkoisia, ja niiden toinen silmä on normaali (kuparin, oranssin, keltaisen tai vihreän värinen). Toinen silmä on aina sininen.
Koirilla heterokromiaa tavataan usein siperianhuskeyillä ja muutamilla muilla roduilla, kuten australianpaimenkoirilla, catahoulanleopardikoirilla ja harvemmin shih tzuilla.
Hevosilla, joilla on heterokromia, on aina yksi ruskea ja yksi valkoinen, harmaa tai sininen silmä.
Tiedätkö muuten, mikä on maailman harvinaisin silmien väri?
Lähteet:
Artikkelikuva: Karl Fredrickson