Harvinaiset silmien värit

Julkaistu 17.10.2014, Päivitetty 19.12.2017 Silmien terveys

Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9 % identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on siniset, ruskeat, ruskeat tai vihreät silmät. Tai melkein kaikilla. Pienelle prosentille meistä on suotu harvinaisempi silmien väri.

Silmien väri on polygeeninen ominaisuus. Toisin sanoen se riippuu vanhemmilta perityistä geeneistä. Tietyt silmien värit ovat harvinaisempia osittain siksi, että vain harvat ihmiset kantavat harvinaisempien värien geenejä. Toiseksi, harvinaisempien silmien värien geenit ovat resessiivisiä. Tämä tarkoittaa, että yleisempien silmien värien geenit syrjäyttävät ne perimässä. Silmien väriin vaikuttaa ainakin kolme geeniä, mutta kaikkia vaikuttavia geenejä ei vielä tunneta.

Silmien väri määräytyy pupillia ympäröivän värillisen reunuksen eli värikalvon (iiris) pigmentistä ja valon hajonnasta silmän tukikerrokseen eli stroomaan. Värikalvon pigmentti vaihtelee vaaleanruskeasta mustaan melaniinin määrästä riippuen. Mitä enemmän stroomassa on melaniinia, sitä tummempi silmien väri on.

Yleisin silmien väri on ruskea. Yli 50 % maailman väestöstä on ruskeat silmät. Väri on kytköksissä mustaan ja ruskeaan hiusten väriin. Mutta mitkä silmien värit ovat harvinaisimpia?

Pähkinänruskeat silmät

Pähkinänruskeat silmät

Pähkinänruskeat silmät voivat näyttää etenkin auringonvalossa monivärisiltä. Silmä voi olla vaaleanruskea lähempänä pupillia ja vihreä värikalvon ulkoreunalla – tai päinvastoin.

Vaikka pähkinänruskea sisältää enimmäkseen ruskeaa ja vihreää, silmän dominoiva väri voi olla kullanruskea tai vihreä. Pähkinänruskeat silmät sekoitetaan usein kullankeltaisiin eli meripihkan värisiin silmin.

Pähkinänruskea on saanut nimensä hasselpähkinän kuoren väristä (katso kuva tästä) ja sitä käytetään usein synonyyminä vaaleanruskealle tai kullanvärille.

Pähkinänruskeat silmät ovat yleisemmät Euroopassa, jossa sini-, vihreä- ja ruskeasilmäisyyttä aiheuttavat geenit ovat sekoittuneet keskenään.

Yleisyys: Vain 5-8 % maailman väestöstä on pähkinänruskeat silmät.

Vihreät silmät

Vihreät silmät. Kuva: Laurinemily, Wikimedia Commons

Pähkinänruskeat silmät sekoitetaan usein vihreisiin silmiin, koska myös ne voivat näyttää sopivassa valaistuksessa vihreiltä.

Vihreät silmät ovat yleisempiä Pohjois- ja Keski-Euroopassa, mutta niitä tavataan myös Etelä-Euroopassa sekä Länsi- ja Etelä-Aasiassa. Islannissa peräti 89 prosentilla naisista ja 87 prosentilla miehistä on vihreät silmät.

Tunnettuja vihreäsilmäisiä ovat mm. Rihanna, Scarlett Johanssen ja Vanessa Williams.

Yleisyys: Maailman populaatiosta vain noin 2 % on vihreät silmät. Suomessa ne ovat selvästi yleisemmät, kuten muutkin vaaleat värit.

Kullankeltaiset silmät

Kullankeltaiset silmät. Kuva: Lacobrigo, Wikimedia Commons

Kullankeltaiset eli meripihkan (engl. amber) väriset silmät voivat näyttää myös punaruskeilta tai kuparinvärisiltä.

Toisin kuin pähkinänruskeat, kullankeltaiset silmät ovat selvästi enemmän yksiväriset. Niissä voi silti olla kevyitä vivahteita kullanharmaata.

Kullankeltaiset silmät ovat harvinaiset ihmisillä, mutta melko yleiset eläinkunnassa esimerkiksi susilla. Tästä syystä ihmisillä, joilla on kullankeltaiset silmät, sanotaan usein olevan “suden silmät”.

Yleisyys: Maailmanlaajuisesti erittäin harvinaiset. Yleisempiä Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Violetit silmät

Violetit silmät. Kuva: C hamiltonkolb, Wikimedia CommonsJoillakin ihmisillä on todella syvänsiniset silmät, jotka voivat näyttää lähes violeteilta. Esimerkiksi Elisabeth Taylorin omaleimaiset syvänsiniset silmät näyttävät valkokankaalla usein violeteilta.

Todellisuudessa violetteja silmiä esiintyy vain albinismissa, jossa elimistö tuottaa vähän tai ei lainkaan melaniinia.

Mustat silmät

Mustat silmät johtuvat värikalvon erittäin suuresta melaniinipitoisuudesta.

Monien mielestä mustia silmiä ei ole lainkaan olemassa, vaan kyseessä on erittäin tummanruskeat silmät, jotka vain näyttävät lähes mustilta. Toisten mielestä se, että mustia silmiä ei esiinny pelkästään albinismissa, todistaa että niitä on olemassa.

Jos musta silmien väri on olemassa, se on joka tapauksessa erittäin harvinainen.

Punaiset silmät

Punainen silmien väri albinolla. Kuva: Karen Grønskov, Jakob Ek ja Karen Brondum-Nielsen, Wikimedia CommonsPunainen silmien väri esiintyy pääasiassa albinismin tietyissä muodoissa ja se johtuu värikalvon erittäin alhaisesta melaniinipitoisuudesta. Melaniinin puuttumisesta johtuen silmien verisuonet näkyvät värikalvon läpi.

Punasilmä-ilmiö on tuttu valokuvauksesta, jossa kameran salamavalo heijastaa silmän suonikalvon värin ja silmä voi näyttää kuvassa punaiselta.

Maailmanlaajuisesti harvinaisin silmien väri on punainen.

Riippumatta siitä minkä väriset silmät olet perinyt, voit muuttaa niiden väriä tilapäisesti värillisillä piilolinsseillä.

KYSELY: Minkä väriset silmät sinulla on?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lisätietoa ja lähteet:

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä:

Bakteerit selviävät piilolinssinesteessä luultua pidempään... Vaarallisia silmätulehduksia aiheuttavat bakteerit kykenevät selviytymään piilolinssinesteissä luultua pidempään, osoittaa Liverpoolin yliopiston ...
Mikä on konjunktiviitti/sidekalvontulehdus ja miten sitä hoi... Heräät aamulla ja silmän valkuainen on punainen kuin paloauto. Silmää voi kirvellä ja se saattaa rähmiä sitkeää eritettä. Silmä voi myös vetistää ja o...
Teleskooppipiilolinssit voisivat parantaa näkövammaisten näk... Teleskooppipiilolinssit. Kuva: University of California, San Diego Kalifornian yliopiston insinööritiimi on kehittänyt teleskooppipiilolinssejä, j...
Lukijan kysymys: iWear-piilolinssien vaihtaminen toisiin Lukijamme kysyy: "Minulla on resepti Nisseniltä iWear Activ -piilolinsseihin, jotka sopivatkin minulle ihan hyvin. Haluaisin kokeilla jotain muita...
Vita-Pos -silmävoiteen käyttö piilolinssien kanssa? Lukijamme kysyy: "Hei! Minulla on käytössä silikoniset kuukausilinssit, jotka otan yöksi pois. Olen alkanut kärsiä kuivien silmien ongelmista ja silmä...
Voiko piilolinsseille olla allerginen? Kuten tiedetään, allergikot kohtaavat piilolinssien kanssa usein monenlaisia ongelmia etenkin keväällä, kun ilmassa on paljon allergeeneja, kuten siit...