Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ympäristössä tapahtuvia asioita... Listaa voisi jatkaa loputtomiin.
Miten silmät toimivat?
Kuten monet ihmiskehon elimet, myös silmät toimivat parina. Kumpikin silmistä toimii kameran tavoin lähettämällä kuvia aivoihisi, jotka käsittelevät kuvat ja mahdollistavat näkemisen. Kamerassa on filmi, silmissä on verkkokalvo eli retina.
Verkkokalvossa on aistinsoluja, joita kutsutaan fotoreseptoreiksi. Ne vastaanottavat pupillin läpi tulevia valoärsykkeitä ja lähettävät ne aivoille, jossa näköaistimus syntyy. Ihmisen silmä on ihmeellinen elin. Se kykenee mukautumaan erilaisiin valoihin ja tarkentamaan eri etäisyydellä oleviin kohteisiin.
Mikä silmissä voi mennä vikaan?
Silmät ovat alttiita monenlaisille vaurioille. Ne koostuvat monista osista ja minkä tahansa niistä vahingoittuminen voi haitata näköä.
Vakavimpia silmäsairauksia ovat harmaakaihi, verkkokalvorappeuma, verkkokalvon irtauma ja glaukooma. Hyvänlaatuisia silmäongelmia ovat esimerkiksi lähi- ja kaukotaitteisuus. Onneksemme suurin osa silmäsairauksista on parannettavissa ja joissakin tapauksissa jopa vältettävissä.
Silmäsairauksia ja huonoa näköä voidaan ennaltaehkäistä muun muassa ruokavaliolla. Tässä viisi ruoka-ainetta, jotka ovat hyödyksi silmien terveydelle:
Oranssi on terveyden väri - porkkanat
Olet varmaankin kuullut, että porkkanat ja muut oranssin väriset kasvikset edistävät silmien terveyttä ja suojaavat näköä. Se on totta: oransseissa kasviksissa, kuten porkkanoissa, on paljon betakaroteenia.
Betakaroteeni on tehokas antioksidantti ja A-vitamiinin esiaste, joka myös antaa useille ruoille oranssin sävyn.
Betakaroteeni tunnetaan siitä, että se hidastaa verkkokalvon rappeumaa. A-vitamiini puolestaan ehkäisee kuivia silmiä ja hämäräsokeutta. Se parantaa myös jossain määrin silmätulehduksia.
Hyviä betakaroteenin lähteitä ovat porkkanat, makeat perunat, kurpitsa, mango, papaija, aprikoosi sekä tummanvihreät kasvikset, kuten pinaatti ja lehtikaali. Maksassa, maidossa ja kananmunissa on paljon A-vitamiinia.
Lohi - kosteammille silmille
Kuivat silmät on hyvin yleinen vaiva Suomen ilmastossa ja erityisesti piilolinssien käyttäjillä.
Rasvaiset kalat, kuten lohi, anjovis, makrilli, sardiini ja silli, ovat hyviä omega-3-rasvahappojen lähteitä, ja ne voivat helpottaa kuivasilmäisyyden oireita.
Muita hyviä omega-3-rasvahapon lähteitä ovat pellavansiemenet, hampunsiemenet, saksanpähkinät, oliiviöljy, rypsiöljy ja avokado.
Vihreä tee - täynnä antioksidantteja
Lämmin kupillinen vihreää teetä ei ole pelkästään herkullinen ja rauhoittava, vaan siinä on myös paljon terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja.
Vihreän teen sisältämät antioksidantit pienentävät silmätulehdusten riskiä neutralisoimalla vapaita radikaaleja. Se pienentää kaihin ja silmänpohjan rappeuman riskiä.
Mustikka - aivojen marja
Mustikat ovat täynnä antosyaaneja - flavonoideja, joilla tiedetään olevan paljon positiivisia terveysvaikutuksia. Ne suojaavat verkkokalvoa liialliselta valolta ja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.
Mustikoissa on myös C-vitamiinia, joka ehkäisee silmänpohjan ikärappeumaa ja kaihia.
Mantelit
Mantelit sisältävät paljon E-vitamiinia, joka hidastaa silmänpohjan rappeumaa. Yksi kourallinen manteleita sisältää noin puolet päivittäisestä E-vitamiinin saantisuosituksesta.
Kokeile myös näitä
Monet vihannekset ja ruoka-aineet sisältävät kahta silmille tärkeää antioksidanttia: luteiini ja zeaxanthiini. Näiden antioksidanttien uskotaan suojaavan silmiä auringonvalolta, tupakansavulta ja ilmansaasteilta. Ne menevät silmän mykiöön ja verkkokalvolle, ja imevät itseensä vaarallista valoa. Useimmat ihmiset saavat ravinnostaan liian vähän näitä ravintoaineita.
Nämä ruoka-aineet sisältävät paljon luteiinia ja zeaxanthiinia.
- Pinaatti
- Lehtikaali
- Parsakaali
- Kiivi
- Viinirypäle
- Kananmunan keltuainen
Vältä lisäravinteita
Vaikka lisäravinteet voivat vaikuttaa helpolta vaihtoehdolta lisätä näitä ravintoaineita omaan ruokavalioon, niitä tulisi välttää. Yritä saada vitamiinit, antioksidantit ja flavoinoidit aina luonnontuotteista, koska niillä on monia synergistisiä terveysvaikutuksia keskenään.
Vielä muutama vinkki silmäystävällisempään elämäntapaan:
- Lopeta tupakointi vähentääksesi kaihin sekä näköhermon ja verkkokalvon vaurion riskiä.
- Käytä aurinkolaseja suojataksesi silmiä auringon ultraviolettisäteilyltä.
- Vältä tietokoneen näyttöruudun katsomista liian pitkään estääksesi sumea näkö, päänsärky ja kohdistamisen hankaluus.
- Käy säännöllisesti silmälääkärillä näöntarkastuksessa.
Lähteet: HTV, Health.com. Kuvat: Pixabay, Wikimedia Commons