5 parasta ruokaa silmien terveydelle

Julkaistu: 17.3.2015 • Muokattu: 6.4.2021
Ruoka ja silmien terveys

Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ympäristössä tapahtuvia asioita... Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Miten silmät toimivat?

Kuten monet ihmiskehon elimet, myös silmät toimivat parina. Kumpikin silmistä toimii kameran tavoin lähettämällä kuvia aivoihisi, jotka käsittelevät kuvat ja mahdollistavat näkemisen. Kamerassa on filmi, silmissä on verkkokalvo eli retina.

Verkkokalvossa on aistinsoluja, joita kutsutaan fotoreseptoreiksi. Ne vastaanottavat pupillin läpi tulevia valoärsykkeitä ja lähettävät ne aivoille, jossa näköaistimus syntyy. Ihmisen silmä on ihmeellinen elin. Se kykenee mukautumaan erilaisiin valoihin ja tarkentamaan eri etäisyydellä oleviin kohteisiin.

Mikä silmissä voi mennä vikaan?

Silmät ovat alttiita monenlaisille vaurioille. Ne koostuvat monista osista ja minkä tahansa niistä vahingoittuminen voi haitata näköä.

Vakavimpia silmäsairauksia ovat harmaakaihi, verkkokalvorappeuma, verkkokalvon irtauma ja glaukooma. Hyvänlaatuisia silmäongelmia ovat esimerkiksi lähi- ja kaukotaitteisuus. Onneksemme suurin osa silmäsairauksista on parannettavissa ja joissakin tapauksissa jopa vältettävissä.

Silmäsairauksia ja huonoa näköä voidaan ennaltaehkäistä muun muassa ruokavaliolla. Tässä viisi ruoka-ainetta, jotka ovat hyödyksi silmien terveydelle:

Oranssi on terveyden väri - porkkanat

Paljon porkkanoita kasassa.

Olet varmaankin kuullut, että porkkanat ja muut oranssin väriset kasvikset edistävät silmien terveyttä ja suojaavat näköä. Se on totta: oransseissa kasviksissa, kuten porkkanoissa, on paljon betakaroteenia.

Betakaroteeni on tehokas antioksidantti ja A-vitamiinin esiaste, joka myös antaa useille ruoille oranssin sävyn.

Betakaroteeni tunnetaan siitä, että se hidastaa verkkokalvon rappeumaa. A-vitamiini puolestaan ehkäisee kuivia silmiä ja hämäräsokeutta. Se parantaa myös jossain määrin silmätulehduksia.

Hyviä betakaroteenin lähteitä ovat porkkanat, makeat perunat, kurpitsa, mango, papaija, aprikoosi sekä tummanvihreät kasvikset, kuten pinaatti ja lehtikaali. Maksassa, maidossa ja kananmunissa on paljon A-vitamiinia.

Lohi - kosteammille silmille

Viilleltyä lohta salaattipedillä.

Kuivat silmät on hyvin yleinen vaiva Suomen ilmastossa ja erityisesti piilolinssien käyttäjillä.

Rasvaiset kalat, kuten lohi, anjovis, makrilli, sardiini ja silli, ovat hyviä omega-3-rasvahappojen lähteitä, ja ne voivat helpottaa kuivasilmäisyyden oireita.

Muita hyviä omega-3-rasvahapon lähteitä ovat pellavansiemenet, hampunsiemenet, saksanpähkinät, oliiviöljy, rypsiöljy ja avokado.

Vihreä tee - täynnä antioksidantteja

Pieni kupillinen vihreää teetä.

Lämmin kupillinen vihreää teetä ei ole pelkästään herkullinen ja rauhoittava, vaan siinä on myös paljon terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja.

Vihreän teen sisältämät antioksidantit pienentävät silmätulehdusten riskiä neutralisoimalla vapaita radikaaleja. Se pienentää kaihin ja silmänpohjan rappeuman riskiä.

Mustikka - aivojen marja

MustikkaterttuMustikkaa pidetään yhtenä terveellisimmistä marjoista, joita maa päällään kantaa - ja se kasvaa kaikkialla Suomessa!

Mustikat ovat täynnä antosyaaneja - flavonoideja, joilla tiedetään olevan paljon positiivisia terveysvaikutuksia. Ne suojaavat verkkokalvoa liialliselta valolta ja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.

Mustikoissa on myös C-vitamiinia, joka ehkäisee silmänpohjan ikärappeumaa ja kaihia.

Mantelit

Mantelit sisältävät paljon E-vitamiinia, joka hidastaa silmänpohjan rappeumaa. Yksi kourallinen manteleita sisältää noin puolet päivittäisestä E-vitamiinin saantisuosituksesta.

Kokeile myös näitä

Monet vihannekset ja ruoka-aineet sisältävät kahta silmille tärkeää antioksidanttia: luteiini ja zeaxanthiini. Näiden antioksidanttien uskotaan suojaavan silmiä auringonvalolta, tupakansavulta ja ilmansaasteilta. Ne menevät silmän mykiöön ja verkkokalvolle, ja imevät itseensä vaarallista valoa. Useimmat ihmiset saavat ravinnostaan liian vähän näitä ravintoaineita.

Nämä ruoka-aineet sisältävät paljon luteiinia ja zeaxanthiinia.

  • Pinaatti
  • Lehtikaali
  • Parsakaali
  • Kiivi
  • Viinirypäle
  • Kananmunan keltuainen

Vältä lisäravinteita

Vaikka lisäravinteet voivat vaikuttaa helpolta vaihtoehdolta lisätä näitä ravintoaineita omaan ruokavalioon, niitä tulisi välttää. Yritä saada vitamiinit, antioksidantit ja flavoinoidit aina luonnontuotteista, koska niillä on monia synergistisiä terveysvaikutuksia keskenään.

Vielä muutama vinkki silmäystävällisempään elämäntapaan:

  • Lopeta tupakointi vähentääksesi kaihin sekä näköhermon ja verkkokalvon vaurion riskiä.
  • Käytä aurinkolaseja suojataksesi silmiä auringon ultraviolettisäteilyltä.
  • Vältä tietokoneen näyttöruudun katsomista liian pitkään estääksesi sumea näkö, päänsärky ja kohdistamisen hankaluus.
  • Käy säännöllisesti silmälääkärillä näöntarkastuksessa.

Lähteet: HTV, Health.com. Kuvat: Pixabay, Wikimedia Commons

Jaa ystävillesi ❤️

Lisää juttuja aiheesta...

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa niiden käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit tehdä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on visus-arvo?

Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Jaa ystävillesi ❤️
Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on näkökentän sokea piste?

Oletko koskaan huomannut näkökentässäsi pienen kohdan, jossa esineet näyttävät katoavan tai eivät näy ollenkaan? Olet saattanut löytää silmän sokean pisteen. Meidän kaikkien molemmissa silmissä on sokea piste, mutta emme yleensä huomaa sitä, koska toinen silmä kompensoi puuttuvan tiedon. Tässä jutussa kerromme, mikä sokea piste on, mistä se johtuu ja miten […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Jaa ystävillesi ❤️
Oliiviöljyn terveyshyödyt silmille ja näölle

Silmät ovat yksi kehon tärkeimmistä elimistä. Niiden avulla voimme nähdä ja kokea ympäröivää maailmaa. Hyvän silmäterveyden ylläpitäminen on elintärkeää elämänlaadun ylläpitämiseksi, mutta monet eivät ole tietoisia, mitä he voivat tehdä suojatakseen näkökykyään. Yksi silmäterveyden ylläpitämisen menetelmistä on oliiviöljyn sisällyttäminen ruokavaliooon. Oliiviöljy on terveellisten rasvojen, vitamiinien ja antioksidanttien lähde, jolla on […]

Jaa ystävillesi ❤️
Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voiko kaihi parantua itsestään?

Kaihi (harmaakaihi eli katarakta) on silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu ja läpäisee valoa entistä vähemmän. Kaihi on yksi yleisimmistä iän myötä näköä heikentävistä sairauksista ja harmaakaihi yleisin sokeuden aiheuttaja maailmassa. Mutta voiko kaihi hävitä tai parantua itsestään? Mikä kaihi on? Käypä hoito -verkkosivuston mukaan kaihilla tarkoitetaan […]

Jaa ystävillesi ❤️
Lääkäri poisti 23 piilolinssiä potilaan silmästä

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa kalifornialainen silmälääkäri poistaa potilaan silmästä 23 päällekkäin asetettua piilolinssiä. "Ne olivat kuin pino pannukakkuja", lääkäri kuvaa ja sanoo, ettei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Tämä juttu on referaatti Insiderin haastattelusta.  Tri Katerina Kurteeva on silmälääkäri kalifornialaisella silmävammaklinikalla, jossa oli ollut kiireinen maanantai viikonlopun jälkeen. Päivän […]

Jaa ystävillesi ❤️

Suosituinta sisältöä...

Onko piilolinssit päässä turvallista käydä suihkussa?

Piilolinssit ovat oikein käytettynä erittäin turvallinen tapa varmistaa hyvä näkö. Vaikka piilolinssejä voi käyttää pitkiäkin aikoja päivittäin, ne kannattaa ottaa pois tiettyinä hetkinä. Ne tulisi ottaa pois silmistä aina ennen kuin ne voivat altistua minkäänlaiselle epäpuhtaalle vedelle (esim. uima-altaat, vesijohtovesi, sauna ja suihku). Muun muassa suurimpien piilolinssivalmistajien tuotteita valvova Yhdysvaltain […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien jäätyminen: Onko se mahdollista?

Talven ihmemaa Suomi tarjoaa lumoavia maisemia ja lukuisia mahdollisuuksia erilaisiin talviharrastuksiin, mutta talvi tuo mukanaan myös äärimmäisen kylmiä olosuhteita, jotka voivat vaikuttaa moniin arkipäiväisiin esineisiin, kuten piilolinsseihin. Piilolinssejä voi joutua Suomessa kuljettamaan ja käyttämään erittäin kylmissä olosuhteissa. Voiko netistä tilatut piilolinssit jäätyä postilaatikkoon talvipakkasella? Mitä piilareille tai linssinesteelle tapahtuu jäätyessään? […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssit ja vesi

Monet piilolinssien käyttäjät eivät tiedä, että piilolinssit ja vesi on huono yhdistelmä. Se koskee niin suihkussa käymistä, saunomista, uimista kuin paljussa oloakin. Vesi voi saada piilolinssit muuttamaan muotoaan, turpoamaan ja tarttumaan silmään kiinni. Piilolinssien altistaminen vedelle voi johtaa sarveiskalvon haavaumiin, mistä puolestaan voi seurata bakteerien pääsy silmään ja silmätulehdus. Tällä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Onko piilolinssit päässä turvallista uida?

Uinti on suosittu kuntoilu- ja kilpaurheilumuoto. Uiminen kiihdyttää sykettä, vahvistaa keuhkoja ja parantaa hapenottokykyä. Se polttaa rasvaa ja kehittää tasaisesti monia eri lihaksia. Jos käytät piilolinssejä, saatat kokea tarvitsevasi niitä nähdäksesi hyvin myös uidessa. Vaikka tarkka näkö voi estää sinua törmäämästä esteisiin, piilolinssien käyttäminen uidessa voi olla vaarallista monin tavoin. […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssit pelkästään lukemiseen?

Toisinaan silmien näkö ei tarvitse korjausta kaukana sijaitseviin kohteisiin, vaan pelkästään lukemiseen ja muuhun lähityöskentelyyn. Jos tarvitset lukemiseen lukulaseja, voitko hankkia tähän tarkoitukseen myös piilolinssit? Taittovikaa, jossa silmä näkee lähelle huonosti, mutta kauas hyvin, kutsutaan kaukotaittoisuudeksi eli hyperopiaksi. Siinä silmämunaan tuleva valo ei taitu verkkokalvolle, vaan hieman sen taakse. Tämä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Miten laittaa piilolinssit silmiä räpyttämättä?

Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]

Jaa ystävillesi ❤️
FDA hyväksyi ensimmäiset auringonvalossa tummuvat piilolinssit

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on juuri hyväksynyt ensimmäiset kirkkaassa auringonvalossa automaattisesti tummentuvat fotokromaattiset piilolinssit. Uutta teknologiaa hyödyntävät linssit reagoivat auringon UV-säteilyyn ja tummuvat sen mukaisesti suojaamaan käyttäjän silmiä. Markkinoilla on jo vuosia ollut auringon ultraviolettisäteilyn määrän mukaan tummenevia ja kirkastuvia aurinkolaseja ja silmälaseja. Tähän asti teknologia on rajoittunut aurinkolaseihin […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien hankkiminen ensimmäistä kertaa

Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten piilolinssejä käsitellään? Miltä piilolinssi tuntuu silmässä? On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa. Lue […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voivatko piilolinssit aiheuttaa päänsärkyä?

Puhtaiden ja kunnolla sovitettujen piilolinssien pitäisi olla mukavat käyttää, eikä aiheuttaa päänsärkyä. Mikäli käytät sinulle määrättyjä piilolinssejä ja olet alkanut kärsimään päänsärystä pian niiden käytön aloittamisen jälkeen, ota yhteyttä silmälääkäriisi. Silmäasiantuntija voi selvittää johtuuko päänsärky piilolinsseistä tai onko päänsärky muulla tavoin silmiin liittyvää. Silmäoireista peräisin oleva päänsärky voi johtua ainakin […]

Jaa ystävillesi ❤️
Osta piilolinssejä Lensonilta. Laaja valikoima, huokeat hinnat.