10 piilolinsseihin liittyvää myyttiä

Julkaistu: 3.12.2014 • Muokattu: 6.4.2021
10+ piilolinssimyyttiä

Piilolinsseihin liittyy monia myyttejä, jotka elävät sitkeästi kansan keskuudessa. On olemassa paljon luuloja ja toisaalta totuus. Tässä osa yleisistä käsityksistä oikaistuna.

1. En voi pitää piilolinssejä

Kyllä ja ei. Piilolinssiteknologia on kehittynyt viime vuosina valtavasti, joten lähes kaikkiin näönkorjaustarpeisiin löytyy piilolinssit, jotka voivat parantaa näkemisen laatua. Esimerkiksi hajataitto voidaan korjata toorisilla linsseillä ja ikänäkö moniteholinsseillä. Vain harvinaisista silmäsairauksista ja allergioista kärsivät eivät voi lainkaan käyttää piilolinssejä.

2. Piilolinssi voi kadota silmän taakse

Ei voi. Silmäluomen ja valkuaisen välissä on vahva sidekalvo, joten linssi ei voi missään olosuhteissa kadota silmän taakse. Liian löysästi istuva linssi voi kuitenkin lähteä paikaltaan. Silmään kadonnut piilolinssi löytyy useimmiten yläluomen alta.

3. Piilolinssit ovat epämukavat

Kyllä ja ei. Piilolinssien käyttäjillä on enemmän silmäongelmia ja linssit voivat tuntua epämukavilta jos ne kuivuvat, ärsyttävät silmiä tai saavat aikaan roskantunnetta.

Modernit silikonihydrogeelilinssit ovat erittäin ohuita ja pehmeitä, joten happi pääsee niiden lävitse pitäen silmät terveinä. Vettä puoleensa vetävän materiaalin ansiosta linssit pysyvät myös pidempään kosteina ja mukavina.

Piilolinssien ei pidä tuntua epämukavilta. Ongelmat ratkeavat usein piilolinssimerkkiä tai hoitonestettä vaihtamalla. Jos piilolinssisi tuntuvat epämukavilta, keskustele optikkosi kanssa ratkaisun löytämiseksi.

Piilolinssikoteloita

4. Piilolinssi voi jumittua pysyvästi silmään

Ei. Pehmeät piilolinssit voivat kyllä tarttua kiinni silmän pintaan jos ne pääsevät kuivumaan pahasti esimerkiksi piilolinssit päässä nukuttaessa. Silmien huuhtelu runsaalla monikäyttöisellä hoitonesteellä saa linssit jälleen liikkumaan, jolloin ne on helpompi poistaa silmästä.

5. Piilolinssien hoito on vaivalloista

On totta, että piilolinssit vaativat hieman enemmän aikaa ja vaivaa silmälaseihin verrattuna. Kun tekee linssien puhdistuksesta ja hoidosta joka iltaisen ruutinin, selviää siitä yhtä helposti kuin hampaiden pesemisestä.

Kertakäyttö- ja yötäpäiväälinssit tarjoavat hieman lisävapauksia piilolinssien käyttöön.

6. Piilolinssien käyttö aiheuttaa silmäongelmia

Piilolinssit aiheuttavat joillakin silmien kuivumista, ärsytystä, punoitusta, kutinaa ja roskantunnetta. Niiden käyttö kasvattaa myös jonkin verran silmätulehdusriskiä.

Ongelmat johtuvat kuitenkin harvoin piilolinsseistä itsestään, vaan vääränlaisista linsseistä, huolimattomasta käytöstä ja/tai huonosta hygieniasta. Oikein käytettynä piilolinssit ovat erittäin turvalliset silmille.

7. En saa laitettua piilolinssejä silmiini

Kun hankit piilolinssit ensimmäistä kertaa, optikko neuvoo ja opastaa kädestä pitäen piilolinssien laittamisessa. Piilolinssien laittaminen itsenäisesti voi tuntua aluksi hankalalta, mutta se tulee harjoittelun myötä joka kerta helpommaksi.

8. Piilolinssit lentävät pois silmistäni

Vuosia sitten, kun kovat piilolinssit olivat vielä suosittuja, piilolinssi saattoi lentää pois silmästä urheilussa tai muussa aktiviteetissa. Nykyiset pehmeät piilolinssit asettuvat lähemmäksi silmää ja istuvat huomattavasti paremmin.

On hyvin epätodennäköistä, että ne irtoavat silmästä täysin yllättäen. Jos koet piilolinssien liikkuvan liikaa silmissäsi, keskustele optikkosi kanssa linssien istuvuudesta.

9. Piilolinssit ovat kalliit

Piilolinssit ovat jatkuva menoerä, mutta voivat tulla hyviä silmälaseja halvemmaksi. Vielä aiemmin luksustuotteena pidetyt kertakäyttölinssit voivat maksaa tänä päivänä vain 70 senttiä päivässä.

Kadonneen tai vaurioituneen piilolinssin korvaaminen on paljon helpompaa kuin uusien silmälasien ostaminen. Kustannuksiin vaikuttavat myös brändi, linssityyppi, vaihtoväli ja se kuinka usein pidät piilolinssejä. Muista, että piilolinssit eivät saa olla ainoa näönkorjausmuoto - tarvitset aina myös silmälasit niiden rinnalle.

Muista tarkistaa edullisin hinta vertailustamme ennen uuden erän tilaamista.

10. Olen liian vanha pitämään piilolinssejä

Kaksi- ja moniteholinssien sekä erityisesti kuiville silmille suunnattujen piilolinssien ansiosta ikä ei ole enää este piilolinssien käytölle. Keskustele silmälääkärin tai optikon kanssa voisivatko piilolinssit sopia juuri sinun näönkorjaustarpeisiisi ja saatat yllättyä.

Lähteet: All About Vision, Acuvue

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.