Onko silmälasien sinivalosuojasta hyötyä?

Julkaistu: 18.8.2021 • Muokattu: 27.5.2022
Kuva työpöydästä, jonka päällä oleva tietokoneen ja älylaitteen näyttö hohkaavat sinistä valoa.

Ihmiset käyttävät yhä enemmän aikaa älypuhelinten, tietokoneiden, tablettien ja televisioruutujen äärellä. Digitaalisten laitteiden näyttöjen siniselle valolle (myös sinivalo tai korkeaenerginen näkyvä valo, engl. Blue Light tai High-energy Visible Light) altistumisen sanotaan aiheuttavan muun muassa silmien rasitusta, kuivumista, kutinaa, kirvelyä, punoitusta, väsymistä, unettomuutta ja jopa silmänpohjan rappeumaa. Onko väitteissä perää ja kannattaako silmälaseihin hankkia optikkojen markkinoima sinivalosuoja?

Tässä jutussa kerromme mitä sinivalo ja suurienerginen HEV-valo ovat, mitä väitettyjä vaikutuksia niillä on silmien terveydelle, sekä miten näyttöjen sininen valo vaikuttaa ihmisen sisäiseen kelloon ja vuorokausirytmiin.

Mitä sinivalo on?

Sinivalo on näkyvän valon spektrin alue, jonka aallonpituus on 400-525 nanometriä. Tämä sisältää spektrin violetin ja syaanin väliset aallonpituudet. Kapeaspektrinen sininen valo, jota kutsutaan myös sinikseksi LED-valoksi tai lyhyen aallonpituuden LED-valoksi, on eräänlainen suurienerginen näkyvä valo, jonka aallonpituus on 400-450 nanometriä. Tämä valo on yleinen digitaalisten laitteiden näyttötekniikoissa.

Valo koostuu sähkömagneettisista hiukkasista, jotka kulkevat aalloissa. Aalloilla on pituus ja voimakkuus, ja ne säteilevät energiaa. Mitä lyhyempi energia, sitä suurempi energia niillä on. Aallonpituus mitataan nanometreinä (nm) ja 1 nanometri vastaa yhtä miljardisosaa metristä.

Jokaista aallonpituutta edustaa tietty väri. Yhdessä ne muodostavat sähkömagneettisen spektrin:

  • 0,01 nm gamma- eli ydinsäteily
  • 1 nm röntgensäteily
  • 100 nm ultraviolettisäteily
  • 400–700 nm näkyvä valo
  • 1 μm–1 cm infrapuna- ja lämpösäteily
  • 1 m–1km radioaallot
Sähkömagneettinen spektri

Sähkömagneettinen spektri. Alkuperäinen kuva: Eyesafe.com

Ihmissilmä aistii kuitenkin vain yhden osan tästä spektristä: näkyvän valon. Näkyvä valo on se osa sähkömagneettista spektriä, joka voidaan nähdä väreinä: violetti, sininen, syaani, vihreä, keltainen, oranssi ja punainen.

Sähkömagneettisella spektrillä violetin valon aallonpituus on 380-450 nm, sinisen valon aallonpituus 450-485 nm ja syaanin valon aallonpituus 485-500 nm. Niiden sisään mahtuu suurienerginen näkyvä valo (engl. High-energy Visible Light, HEV light), jonka aallonpituudet ovat 400-450 nm.

HEV-valolle altistumisella on useita väitettyjä terveysvaikutuksia muun muassa Harvard Health Publishingin mukaan.

Sinivalon väitettyjä haittavaikutuksia

Mitä haittoja sinivalolle altistumisesta sitten aiheutuu?

Optikkojen verkkosivuilla Blue blocker -sinivalosuojia markkinoidaan osaksi muun muassa seuraavien oireiden ratkaisua:

  • silmien rasitus
  • silmien kuivuminen
  • silmien kutina
  • silmien kirvely
  • silmien punoitus
  • silmien väsyminen
  • silmien punoitus
  • silmänpohjan rappeuma
  • kaihi
  • päänsärky
  • heikotus
  • unettomuus [1] [2] [3]

Onko sinistä valoa suodattavista linsseistä hyötyä meille, jotka joudumme tuijottamaan näyttöä yli 8 tuntia päivässä? Se riippuu keneltä kysytään.

Jo aihetta käsittelevä Wikipedia-artikkeli osoittaa, että aihe on kiistanalainen, eikä yksiselitteistä vastausta kysymykseen ole. Syy on yksinkertainen: sinivaloa estävät pinnoitteet ovat niin uusi keksintö, että niitä on tutkittu vain vähän.

Stressaantunut nainen kannettavan tietokoneen äärellä.

Mitä asiantuntijat ja tiede sanovat?

Yhdysvaltain silmätautiakatemia (American Academy of Ophthalmology, AOS) ei suosittele sinivaloa estäviä linssejä, koska ei ole olemassa riittävää näyttöä siitä, että sininen valo olisi haitallista silmille.

Akatemian mukaan pitkäaikainen näyttöpäätteiden tuijottaminen johtaa räpyttelyn vähentymiseen, mikä rasittaa silmiä. Mutta oireet johtuvat siitä, miten ihmiset käyttävät näyttöjään, eikä siitä, mitä näytöt säteilevät. AOS:n mukaan paras tapa välttää silmien rasitusta on pitää säännöllisiä taukoja näyttöpäätetyöskentelystä.

AOS viittaa myös vuonna 2021 julkaistuun tutkimukseen, jonka mukaan sinivaloa blokkaavat silmälasit eivät poista tai helpota digitaalisten laitteiden käytöstä johtuvaa silmien rasitusta.

Kuluttaja-lehden haastattelema Helsingin yliopiston silmäklinikan professori Timo Tervo ei tuomitse ns. Blue Blocker -pinnoitteita täydeksi huuhaaksi, vaikkei suoranaisesti suosittelekaan niitä potilailleen.

Tervon mukaan ihmiset reagoivat valoon eri tavalla. Joidenkin silmiä sininen valo ärsyttää ja aiheuttaa heille päänsärkyä. Heijastus voi tuntua miellyttävämmältä, jos linsseissä on sinivaloa himmentävä kalvo.

Myös Ylen haastattelema silmätautien erikoislääkäri Tapani Korhonen torppaa pinnoitteen tarpeen: "en ottaisi pinnoitetta, en missään nimessä".

WebMD:n haastattelema optometrian tohtori ja Emoryn yliopiston silmätautien professori Susan Primo kertoo tämän hetkisten tutkimusten osoittavan yhteyden digitaalisten laitteiden liikakäytön ja silmäongelmien välillä, ei sinisen valon ja silmäongelmien välillä.

Mutta jotkut sinivalosuojaa käyttäneet ovat raportoineet vähemmän silmien rasitusta. "Jos haluat käyttää suojaa ja löydät siitä etuja, se on hyvä", hän sanoo.

Primoa häiritsee sinistä valoa estävien pinnoitteiden mainonta ja markkinointi, joka ei ole linjassa tutkimustiedon kanssa. Markkinoinnin avulla asiat saadaan kuullostamaan suositukselta, vaikka ne eivät pohjaudu tietoon.

"He voivat muotoilla asian siten, että se vaikuttaa hyödylliseltä. He voivat sanoa, että se voi olla mahdollista. He voivat käyttää sanoja, kuten voi ja saattaa."

Vuonna 2017 englantilainen Boots Ltd -ketju sai 40 000 punnan sakon harhaanjohtavasta mainonnasta, jonka mukaan digitaalinen sinivalo aiheuttaa verkkokalvon vaurioita ja se voidaan estää ketjun myymillä Boots Protect Plus Blue -linsseillä.

Nuori silmälasipäinen mies tietokoneen äärellä hämärässä.

Sinivalo häiritsee melatoniinin eritystä

Vaikka sinivalo ei välttämättä ole merkittävässä roolissa silmien väsymisen ja muiden silmäongelmien kanssa, sillä on kuitenkin havaittu yhteys melatoniinin tuotantoon.

Melatoniini on antioksidantti ja hormoni, joka valmistaa kehon uneen. Sisäiselle kellolle asiat ovat yksinkertaisia: päivällä on valoisaa ja illalla pimeää. Valon hämärtyminen antaa keholle viestin käynnistää melatoniinin tuotannon. Siksi melatoniinia kutsutaan myös uni- ja pimeähormoniksi.

Normaalisti melatoniinia erittyy eniten yöllä ja vähiten päivällä. Ympäristön valo ohjaa melatoniinin erityksen vuorokausirytmiä. Silmien altistus valolle vähentää ja pimeys lisää melatoniinin eritystä. Ihmisillä verenkierrossa oleva melatoniini aiheuttaa uneliaisuutta.

Prisma Studion haastatteleman Helsingin yliopiston ja Helsingin uniklinikan unitutkija Markku Partisen mukaan uni-valverytmin kannalta sinivalo on ongelmallinen, koska se muistuttaa auringonvaloa. Vielä päiväsaikaan kirkas ruutu on hyvä asia, koska se ylläpitää vireystasoa. Iltaa kohden valon pitäisi muuttua enemmän kelta-punasävyiseksi niin kuin auringonlaskun aikaan.

Houstonin yliopiston vuonna 2017 julkaiseman tutkimuksen mukaan sinivalosuodattimella varustettuja laseja käyttäneillä havaittiin 58 prosenttia korkeammat melatoniinitasot ja 24 minuuttia pidempi unen kesto.

Vuonna 2021 Applied Psychology -lehdessä julkaistu artikkeli keräsi tietoa 63 esimieheltä ja havaitsi, että sinivalolasien käyttäminen on tehokas keino parantaa sekä fysiologista unta että työhön sitoutumista ja tehtävien suoritustasoa. Vaikutukset olivat voimakkaampia koehenkilöillä, joilla oli taipumus ottaa päiväunia päivisin.

Yhteenveto

Sininen valo eli sinivalo on lyhytaaltoista näkyvää valoa, joka on yleinen digitaalisten laitteiden näyttötekniikoissa ja LED-valoissa. Sinivalolle altistumisella väitetään olevan monenlaisia haittavaikutuksia, kuten silmien väsyminen, rasitus ja kuivuminen sekä päänsärky.

Optikkojen markkinointiväittämistä huolimatta sinivalon haitallisuudelle ei ole riittävää tieteellistä näyttöä, vaan asiantuntijoiden mukaan suurin osa silmäoireista johtuu todennäköisemmin digitaalisten laitteiden liikakäytöstä.

Vaikka jotkut käyttäjät ovat kokeneet vähemmän silmien rasitusta sinivalosuodattimella varustetuilla laseja käyttäessä suurin osa asiantuntijoista ei suosittele laseihin sinivalosuodatinta eli niin sanottua Blue Blocker -pinnoitetta.

Sinivalon tiedetään kuitenkin vähentävän kehon melatoniinituotantoa, joten sinivalosuodattimesta voi olla hyötyä illalla digitaalisia laitteita käyttävien riittävälle unensaannille.

AOS antaa 7 vinkkiä silmärasituksen helpottamiseksi:

  1. Räpyttele! Ihminen räpäyttää normaalisti silmiään 15 kertaa minuutissa. Tietokoneen tai muun digitaalisen laitteen ääressä räpyttelemme keskimäärin vain 5-7 kertaa minuutissa. Räpyttely on silmien luonnollinen keino saada kosteutta pinnalleen. Jos teet näyttöpäätetyötä, laita post it -lappunen muistuttamaan räpyttelemään silmiä aina välillä.
  2. Kosteuta. Silmätipat helpottavat kuivasilmäisyyden oireita erityisesti lämpimissä ja kuivissa olosuhteissa työskenteleville. Harkitse virkistävien silmätippojen lisäksi ilmankostuttimen käyttöä.
  3. Noudata 20-20-20 -sääntöä. Pidä 20 minuutin välein tauko ja kohdista katseesi johonkin 20 metrin päässä olevaan kohteeseen 20 sekunnin ajan. Näin silmien lihakset eivät väsy.
  4. Käytä tietokonelaseja. Jos työskentelet tietokoneella useita tunteja päivässä, keskustele optikkosi kanssa näyttöpääte-etäisyydelle mitoitetuista erityistyölaseista eli tietokonelaseista.
  5. Säädä näytön kirkkautta ja kontrastia. Jos näyttö loistaa ympäristöä kirkkaampana, silmien on tehtävä enemmän töitä nähdäksesi terävästi. Säädä näytön kirkkaus vastaamaan ympäristön valotasoa. Kokeile myös lisätä näytön kontrastia vähentääksesi silmien rasitusta.
  6. Vähennä häikäisyä. Nykypäivän digitaalisten laitteiden näytöissä on paljon häikäisyä. Kokeile työskentelyä näytön häikäisysuojan kanssa. Häikäisysuojia myydään kodinelektroniikkaliikkeissä.
  7. Säädä työskentelyasentoa. Tietokoneella työskennellessä, sinun tulisi istua noin 60 cm:n (käden mitan) etäisyydellä näytöstä. Säädä näyttö siten, että katseesi on hieman alaspäin, ei suoraan eteen tai ylös.

Artikkelikuva: PolaroMagnet, Unsplash. Muut kuvat: Elisa Ventur, Unsplash, Alan Navarro, Unsplash.

Jaa ystävillesi:

Lisää juttuja aiheesta...

Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Jaa ystävillesi:
Mikä on näkökentän sokea piste?

Oletko koskaan huomannut näkökentässäsi pienen kohdan, jossa esineet näyttävät katoavan tai eivät näy ollenkaan? Olet saattanut löytää silmän sokean pisteen. Meidän kaikkien molemmissa silmissä on sokea piste, mutta emme yleensä huomaa sitä, koska toinen silmä kompensoi puuttuvan tiedon. Tässä jutussa kerromme, mikä sokea piste on, mistä se johtuu ja miten […]

Jaa ystävillesi:
Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Jaa ystävillesi:
Oliiviöljyn terveyshyödyt silmille ja näölle

Silmät ovat yksi kehon tärkeimmistä elimistä. Niiden avulla voimme nähdä ja kokea ympäröivää maailmaa. Hyvän silmäterveyden ylläpitäminen on elintärkeää elämänlaadun ylläpitämiseksi, mutta monet eivät ole tietoisia, mitä he voivat tehdä suojatakseen näkökykyään. Yksi silmäterveyden ylläpitämisen menetelmistä on oliiviöljyn sisällyttäminen ruokavaliooon. Oliiviöljy on terveellisten rasvojen, vitamiinien ja antioksidanttien lähde, jolla on […]

Jaa ystävillesi:
Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]

Jaa ystävillesi:
Voiko kaihi parantua itsestään?

Kaihi (harmaakaihi eli katarakta) on silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu ja läpäisee valoa entistä vähemmän. Kaihi on yksi yleisimmistä iän myötä näköä heikentävistä sairauksista ja harmaakaihi yleisin sokeuden aiheuttaja maailmassa. Mutta voiko kaihi hävitä tai parantua itsestään? Mikä kaihi on? Käypä hoito -verkkosivuston mukaan kaihilla tarkoitetaan […]

Jaa ystävillesi:
Lääkäri poisti 23 piilolinssiä potilaan silmästä

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa kalifornialainen silmälääkäri poistaa potilaan silmästä 23 päällekkäin asetettua piilolinssiä. "Ne olivat kuin pino pannukakkuja", lääkäri kuvaa ja sanoo, ettei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Tämä juttu on referaatti Insiderin haastattelusta.  Tri Katerina Kurteeva on silmälääkäri kalifornialaisella silmävammaklinikalla, jossa oli ollut kiireinen maanantai viikonlopun jälkeen. Päivän […]

Jaa ystävillesi:
Näin estät silmälasien huurtumisen - 5 keinoa

Silmälasien huurtuminen on yleinen ongelma meillä Suomessa, kun ulkona on usein kylmä etenkin talvisaikaan. Siirtyessäsi kylmästä lämpimään silmälasit väistämättä huurtuvat, jolloin sinun on joko odotettava huurteen poistumista tai otettava silmälasit pois päästä. Molemmista seuraa ilmeinen ongelma: et näet vähään aikaan kunnolla. Vaikka ongelma on väliaikainen, se voi olla vaarallinen jos […]

Jaa ystävillesi:
Voiko piilolinssi kadota silmään?

Kun joku kysyy "voiko piilolinssi kadota silmään", hän haluaa yleensä tietää voiko piilolinssi siirtyä paikaltaan silmän etuosasta ja jäädä loukkuun silmän taakse. Hyviä uutisia: Se on mahdotonta. Useimmat piilolinssien käyttäjät ovat kokeneet sen epätoivon, kun piilarin pitäisi olla silmässä, mutta näkö on sumea ja linssi tuntuu hävinneen silmään. Piilolinssi ei […]

Jaa ystävillesi:
Voiko hitsaaminen sulattaa piilolinssin silmään kiinni?

Yksi pitkäikäisimmistä piilolinsseihin liittyvistä myyteistä on, että piilolinssit päässä hitsaaminen voi saada linssit kuumenemaan niin, että ne sulavat kiinni silmän sarveiskalvoon. Saman väitteen kuulee usein liian lähellä nuotiota istumisesta. Päätimme selvittää onko myyteissä perää. Mitä hitsaus on? Wikipedian mukaan hitsaus on osien liittämistä toisiinsa käyttämällä hyväksi lämpöä ja/tai puristusta siten, […]

Jaa ystävillesi:
Hetkiä jolloin värisokeat näkevät värit ensimmäistä kertaa

Silmän verkkokalvolla on kolmenlaisia erivärisiin valoihin reagoivia tappisoluja. Värien erottamisen mahdollistavat siniseen, vihreään ja punaiseen valoon reagoivat tappisolut. Tavallisimmissa värinäön häiriöissä, puna-viher- ja viher-punaheikkouksissa, punaista tai vihreää valoa erottava tappisolutyyppi toimii puutteellisesti. Puna-viher- ja viher-punaheikkoutta esiintyy 8 %:lla miehistä ja 0,5 %:lla naisista. Väriheikkoudet aiheuttavat hankaluuksia tilanteissa, joissa värien erottelu […]

Jaa ystävillesi:
Tiedätkö kumpi silmäsi on dominoiva? Näin selvität helposti

Useimmilla meistä on dominoiva silmä tai silmä, joka tekee hieman enemmän töitä kuin toinen silmä. Vaikka käytät molempia silmiäsi katsellessasi kohteita, käytät dominoivaa silmääsi enemmän. Olet saattanut huomata taipumuksen käyttäessäsi kameraa, mikroskooppia tai teleskooppia. Katsot niiden läpi vaistonvaraisesti dominoivalla silmälläsi. Tässä jutussa kerromme, mitä dominoiva silmä tarkoittaa ja miten selvität […]

Jaa ystävillesi:

Suosituinta sisältöä...

Tutkijat kehittivät silmätipan joka voi parantaa kaihin

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet uuden lääkkeen, joka voidaan annostella silmään tippoina ja joka voi kutistaa tai poistaa kokonaan harmaakaihin – yleisimmän sokeutumista aiheuttavan silmäsairauden. Lääkettä ei ole vielä testattu ihmisillä, mutta Kalifornian yliopiston tutkimusryhmä uskoo voivansa toistaa kliiniset kokeet ja tarjota vaihtoehdon toistaiseksi ainoalle hoidolle, jota kaihipotilaille on tarjolla – […]

Jaa ystävillesi:
Oliiviöljyn terveyshyödyt silmille ja näölle

Silmät ovat yksi kehon tärkeimmistä elimistä. Niiden avulla voimme nähdä ja kokea ympäröivää maailmaa. Hyvän silmäterveyden ylläpitäminen on elintärkeää elämänlaadun ylläpitämiseksi, mutta monet eivät ole tietoisia, mitä he voivat tehdä suojatakseen näkökykyään. Yksi silmäterveyden ylläpitämisen menetelmistä on oliiviöljyn sisällyttäminen ruokavaliooon. Oliiviöljy on terveellisten rasvojen, vitamiinien ja antioksidanttien lähde, jolla on […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinsseistä löydettiin syöpää aiheuttavia kemikaaleja

Uusi tutkimus paljastaa, että monet Yhdysvalloissa valmistettavat pehmeät piilolinssit sisältävät syöpää aiheuttavia "ikuisia kemikaaleja". Tutkijat testasivat 18 suosittua piilolinssimerkkiä ja löysivät niistä erittäin korkeita määriä orgaanista fluoria, joka on yksi ikuisista kemikaaleista. Tutkimuksesta raportoi muun muassa Guardian. Mitä ikuiset kemikaalit ovat? Ikuiset kemikaalit (engl. forever chemicals) tunnetaan myös nimellä PFAS-yhdisteet. […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssit parhaalla UV-suojalla

Ihon suojaaminen auringon haitalliselta ultraviolettisäteilyltä on itsestäänselvyys, mutta entä silmät? UV-säteilystä on silmille enemmän haittaa kuin ehkä uskotkaan. Altistumme päivittäin UVA- ja UVB-säteilylle jopa pilvisinä päivänä, ja siksi UV-suojalla varustettujen piilolinssien käyttö voi olla erittäin hyödyllistä silmien terveydelle. Mitä ultraviolettisäteily on Ultraviolettisäteily eli UV-säteily on esimerkiksi auringosta, loiste- ja halogeenivalaisimista […]

Jaa ystävillesi:
Vita-Pos -silmävoiteen käyttö piilolinssien kanssa?

Lukijamme kysyy: "Hei! Minulla on käytössä silikoniset kuukausilinssit, jotka otan yöksi pois. Olen alkanut kärsiä kuivien silmien ongelmista ja silmät punoittaa aamulla. Käytän päivisin piilareille sopivaa kostutustippaa, mutta yöksi haluaisin laittaa jotain järeämpää. Kysymykseni siis on: Voinko laittaa yöksi kunnon voidetta, esimerkiksi Vita-pos-salvaa, joka sisältää mm. parafiinia ja valkovaseliinia?" Silmien […]

Jaa ystävillesi:
Teknologia parantamaan ihmisten näköä kehitysmaissa

Toisinaan on helppo unohtaa, miten onnekkaita olemme. Näemme maailman aina kirkkaana meille määrätyillä silmälaseilla tai piilolinsseillä. Kaikki eivät valitettavasti ole yhtä onnekkaita. Maailman Terveysjärjestö WHO:n mukaan korjaamattomat taittovirheet on iso globaali ongelma ja yleisin näkövammojen aiheuttaja maailmanlaajuisesti. Kehitysmaissa näönhuolto on useimmille joko saavuttamattomissa tai liian kallista. Toivoa ei kannata kuitenkaan […]

Jaa ystävillesi:
Voivatko piilolinssit mennä huuruun?

Jokainen silmälasien käyttäjä tuntee sen kiusan, kun silmälasit huurtuvat. Silmälasit huurtuvat, koska linsseihin muodostuu kosteuden ja lämpötilagradienttien yhteisvaikutuksen seurauksena kosteutta. Likaiset linssit voivat edesauttaa huurtumista. Mutta voivatko piilolinssit mennä huuruun? Silmälasit huurtuvat kondensaation takia Silmälasit huurtuvat, koska hien, hengityksen tai ympäristön kosteuden aiheuttama vesihöyry laskeutuu kylmien linssien pinnalle ja muuttuu […]

Jaa ystävillesi:
Värilliset piilolinssit vahvuuksilla

Jos käytät silmälaseja, voit päästä niistä eroon piilolinsseillä, mutta miksi et kokeilisi samalla jotain uutta ja muuttaisi hieman silmiesi ulkonäköä? Värillisillä piilolinsseillä voit muuttaa silmiesi ulkonäköä korostamalla niiden luonnollista väriä tai muuttamalla sen kokonaan toiseksi. Ja niitä on saatavilla myös vahvuuksilla. Tässä jutussa käsittelemme värillisiä piilolinssejä vahvuuksilla ja kerromme, mitä […]

Jaa ystävillesi:
Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]

Jaa ystävillesi:
Tästä syystä ei kannata käyttää halpoja sovittamattomia linssejä

Buzzfeed Life kertoo varoittavan tarinan Julian Hamlinista, 23-vuotiaasta eteläcarolinalaisesta miehestä, jonka toinen silmä sokeutui hänen käytettyään huoltoasemalta ostamiaan piilolinssejä. Hamlin, joka työskentelee tällä hetkellä johdon assistenttina ja vastaanottovirkailijana, kertoo ostaneensa 15 dollaria (n. 13,6 euroa) maksaneen parin piilolinssejä ilman reseptiä vuonna 2010. Näitä halpoja värillisiä linssejä myytiin paikallisen huoltoaseman "kauneusosastolla". […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssit ja ultraviolettisäteily (UV)

Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringon ultraviolettisäteily (uv-säteily) on haitallista paitsi iholle, myös silmille. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota myös piilolinssien tarjoamaan UV-suojaan. UV-säteily on vaarallista silmille Ultraviolettisäteilyn UVA-säteilyalue on silmien kannalta kaikista ongelmallisin, koska se pääsee silmässä tunkeutumaan mykiöön asti ja aiheuttaa sen samentumista eli harmaakaihia. Harmaakaihi eli katarakti (cataract) on […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssit ja roskan tunne silmässä - 8 mahdollista syytä

Täydellisessä maailmassa piilolinssit istuvat silmän sarveiskalvolla niin mukavasti, että niitä tuskin edes huomaa. Useimmat meistä kuitenkin kokevat piilolinssien käytöstä johtuvaa epämukavuuden tunnetta silmissämme ainakin jossakin vaiheessa elämää. Mitkä asiat voivat aiheuttaa roskan tunnetta tai muuta epämukavuutta piilolinssejä käytettäessä? 1. Kuivasilmäisyys Kun kyynelnesteen määrä tai laatu on heikko, silmät eivät enää […]

Jaa ystävillesi:
Piilari.info logo
Piilari.info © 2009-2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Piilari.info tarjoaa tietoa piilolinsseistä ja niiden käytöstä, sekä jatkuvasti päivittyvän piilolinssien hintavertailun, jonka avulla kuluttajat voivat löytää edullisimman paikan ostaa piilolinssit netistä. Tällä sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien käytössä aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota affiliate-linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.