Näin estät silmälasien huurtumisen - 5 keinoa

Julkaistu: 6.6.2022 • Muokattu: 6.6.2022
Silmälasit huurussa

Silmälasien huurtuminen on yleinen ongelma meillä Suomessa, kun ulkona on usein kylmä etenkin talvisaikaan. Siirtyessäsi kylmästä lämpimään silmälasit väistämättä huurtuvat, jolloin sinun on joko odotettava huurteen poistumista tai otettava silmälasit pois päästä. Molemmista seuraa ilmeinen ongelma: et näet vähään aikaan kunnolla. Vaikka ongelma on väliaikainen, se voi olla vaarallinen jos olet esimerkiksi liikenteessä.

COVID-19-pandemian aikana terveysviranomaiset suosittelivat kasvomaskien käyttöä julkisissa tiloissa taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Silmälasien käyttäjille kasvomaskin käytöstä seurasi lisää huurtumisongelmia. Tässä jutussa käsittelemme silmälasien huurtumista ja sitä, voiko ilmiötä mitenkään estää?

Mitä huurre on?

Wikipedian mukaan huurre on pakkasella nestemäisestä vedestä etenkin pystypintoihin syntyvä jääkidekerros, jota voi syntyä ilmassa leijuvasta vesihöyrystä tai vesipisaroista.

Huurretta voi syntyä, kun ilmassa leijuva vesihöyry tiivistyy vedeksi joutuessaan kosketuksiin kylmän pinnan kanssa ja jäätyy pinnalle muodostaen yhtenäisen kalvon.

Kovalla pakkasella sumupisarat alijäähtyvät ja jäätyvät nopeasti huurteeksi osuessaan kiinteään aineeseen.

Huurteen syntyyn vaikuttavat lämpötila, ilman vesihöyry- tai vesipitoisuus sekä kylmävarastovaikutus.

Mistä silmälasien huurtuminen johtuu?

Silmälasit huurtuvat, kun hien, hengityksen tai ympäristön kosteuden aiheuttama vesihöyry laskeutuu kylmien linssien pinnalle ja muuttuu pieniksi nestepisaroiksi muodostaen niille ohuen huurrekalvon.

Ilmiötä kutsutaan kondensaatioksi. Kondensaatio eli tiivistyminen tarkoittaa kaasumaisen aineen muuttumista nesteeksi.

Kasvomaskia käytettäessä lämmin uloshengitysilma karkaa maskin yläosasta, laskeutuu viileämpiin linsseihin ja saa ne huurtumaan.

Silmälasien linssit ovat suhteellisen viileät hengitykseen verrattuna, etenkin silloin, kun ulkoilma on kylmää.

Kun vesihöyry osuu pintaan, jolla on vähemmän lämpöenergiaa, osa lämpöenergiasta siirtyy siihen.

Kun kaasulla tai höyryllä ei ole tarpeeksi energiaa pysyäkseen kaasutilassa, se muuttuu takaisin nesteeksi.

Silmälasit ja kasvomaski

Kuva: Drumband5

Vinkkejä ja niksejä silmälasien huurtumisen ehkäisemiseen

Silmälasien huurtumisen luonnollisen poistumisen odottelu ei aina ole kovinkaan käytännöllistä. Jos esimerkiksi ajat, opetat, käytät työkaluja tai hoidat potilaita, tarvitset aina selkeän näön.

Ihanteellisesti minkä tahansa huurtumisenestomenetelmän tulisi pitää silmälasien linssit kirkkaina koko päivän ajan, eikä vain muutamia minuutteja. Lisäksi menetelmän tulee olla turvallinen.

1. Pese silmälasit saippuavedellä

Pese silmälasien tai aurinkolasien linssit saippuavedellä. Anna niiden ilmakuivata tai kuivaa varovasti mikrokuituliinalla.

Erään tutkimuksen mukaan saippuavesi luo linsseihin luontaista pintajännitystä vähentävän ohuen kalvon ja saa vesimolekyylit muodostamaan läpinäkyvän kerroksen.

2. Kokeile huurtumisenestoainetta

Huurtumisen estoon suunnitellut suihkeet ja liinat luovat silmälasien linssien pinnalle antistaattisen kalvon, joka ehkäisee likaa ja huurtumista.

Varmista, että huurtumisenestoaine ei sisällä linssien suojapinnoitteita vahingoittavia kemikaaleja. Kysy lisätietoa optikoltasi.

3. Paranna maskin istuvuutta

Osassa lääketieteellisistä hengityssuojaimista on edessä joustava metallinauha, joka mahdollistaa maskin muotoilun nenän ympäriltä.

Voit käyttää myös kaksipuolista teippiä pitämään maskon paremmin kiinni kasvoissa. Varmista, ettei käyttämäsi teippi aiheuta ärsytystä iholle.

Tärkeintä on saada kasvomaski istumaan mahdollisimman tiiviisti ja napakasti. Yksi keino on laittaa maskin korvalenksut ristiin.

4. Sulje maskin yläosa silmälaseillasi

Jos voit nostaa maskia vähän korkeammalle nenällesi, voit käyttää silmälasiesi sankoja muotoillaksesi maskin paremmin istuvaksi.

Nosta maskia hieman ylemmäksi ja aseta silmälasit sen päälle tiivistääksesi aukot.

5. Vaihda piilolinsseihin

Piilolinssien edut tunnetaan laajalti: ne mahdollistavat luonnollisen näkökentän, koska ne liikkuvat silmäsi mukana, etkä näe kehyksiä ääreisnäössäsi.

Toisin kuin silmälasit, piilolinssit eivät huurru, eikä niiden pinnalle kerry roiskeita. Piilolinssit antavat vapauden elää aktiivista elämäntapaa.

Vältä näitä menetelmiä

Healthline listaa muutamia menetelmiä, joita ei kannata edes kokeilla.

  • Polyeteenitereftalaatti- eli PET-kalvo. Vuonna 2020 tutkijat testasivat huurtumista ehkäisevää PET-kalvoa ja havaitsivat, että kalvo aiheutti isojen vesipisaroiden muodostumista linssien sisäpinnalle heikentäen näköä entisestään.
  • Hammastahna. Kotikonstina mainostettu, erityisesti ruokasoodaa, sisältävien hammastahnojen pienet hankaavat rakeet voivat naarmuttaa linssien pintaa ja vääristää näköä.
  • Etikka. Ei estä lasien huurtumista ja vahingoittaa sekä heijastussuojaa että naarmuuntumista ehkäisevää pinnoitetta.
  • Sylki. Ei ole hygieeninen, eikä sisällä mitään, mikä estäisi veden tiivistymistä linssin pinnalla.

Yhteenveto

Silmälasien huurtuminen on ongelma, johon jokainen lasien käyttäjä on törmännyt sekä kasvomaskin kanssa että ilman. Huuruiset lasit eivät ole pelkästään ärsyttävät, vaan estävät sinua näkemästä, kunnes linssit selkenevät.

Pitääksesi lasit huurrevapaana, voit kokeilla seuraavia:

  • Pestä linssit saippuavedellä
  • Kokeilla huurtumisenestoainetta
  • Parantaa maskin istuvuutta
  • Nostaa maskia ylemmäksi lasien alle
  • Vaihtaa piilolinsseihin
Jaa ystävillesi:

Lisää juttuja aiheesta...

Hetkiä jolloin värisokeat näkevät värit ensimmäistä kertaa

Silmän verkkokalvolla on kolmenlaisia erivärisiin valoihin reagoivia tappisoluja. Värien erottamisen mahdollistavat siniseen, vihreään ja punaiseen valoon reagoivat tappisolut. Tavallisimmissa värinäön häiriöissä, puna-viher- ja viher-punaheikkouksissa, punaista tai vihreää valoa erottava tappisolutyyppi toimii puutteellisesti. Puna-viher- ja viher-punaheikkoutta esiintyy 8 %:lla miehistä ja 0,5 %:lla naisista. Väriheikkoudet aiheuttavat hankaluuksia tilanteissa, joissa värien erottelu […]

Jaa ystävillesi:
Silmälasien historiaa

Silmälasit ovat optinen apulaite, jotka koostuvat lasista tai kovasta muovista valmistetuista linsseistä, sekä linsseihin kiinnitettyihin kehyksiin tai pelkkiin sankoihin. Linssien välissä on nenävarren ylittävä silta, joka yhdessä korvien päälle asetettavien sankojen kanssa saa silmälasit pysymään silmien edessä. Silmälasien tehtävä on auttaa taittovikaista henkilöä näkemään paremmin, mutta silmälaseja käytetään myös pelkästään […]

Jaa ystävillesi:
Onko silmälasien sinivalosuojasta hyötyä?

Ihmiset käyttävät yhä enemmän aikaa älypuhelinten, tietokoneiden, tablettien ja televisioruutujen äärellä. Digitaalisten laitteiden näyttöjen siniselle valolle (myös sinivalo tai korkeaenerginen näkyvä valo, engl. Blue Light tai High-energy Visible Light) altistumisen sanotaan aiheuttavan muun muassa silmien rasitusta, kuivumista, kutinaa, kirvelyä, punoitusta, väsymistä, unettomuutta ja jopa silmänpohjan rappeumaa. Onko väitteissä perää ja […]

Jaa ystävillesi:
Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Jaa ystävillesi:
Asiantuntijat hälventävät vääriä tietoja liittyen koronavirukseen

Kolme maailman eniten tieteellisiä artikkeleja julkaissutta silmäterveyden tutkijaa on vastannut piilolinssejä ja silmälaseja koskeviin vääriin tietoihin liittyen käynnissä olevaan koronavirus/COVID-19-pandemiaan. Tutkijat Lyndon Jones (Centre for Ocular Research & Education, Waterloon yliopisto), Philip Morgan (Eurolens Research, Manchesterin yliopisto) ja Jason Nichols (Birmingham School of Optometry, Alabaman yliopisto) neuvovat silmähoidon ammattilaisia ja […]

Jaa ystävillesi:
Näin valitset laskettelulasit voimakkuuksilla

Mikäli harrastat laskettelua tai muita talviurheilulajeja ja tarvitset näönkorjausta, voit käyttää joko piilolinssejä, silmälaseja laskettelulasien alla tai laskettelulaseja voimakkuuksilla. Kunnolliset laskettelulasit vahvuuksilla helpottavat elämää, kun näet tarkasti myös rinteessä. Lisäksi ne suojaavat silmiä tapaturmilta ja haitalliselta UV-säteilyltä. Markkinoilla on onneksi paljon yrityksiä, jotka valmistavat laskettelulaseja myös meille taittovirheistä kärsiville. Suojaa […]

Jaa ystävillesi:
Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet painuvat kiinni ja vaivut uneen. Silmät voivat tuntua väsyneiltä myös pitkän päivän päätteeksi, kun olet keskittynyt johonkin, missä sinun tulee pitää silmäsi auki. […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssit urheiluun

Piilolinssit voivat parantaa urheilusuoritusta monin eri tavoin, kuten tarjoamalla silmälaseja laajemman näkökentän. Lähes 70 prosenttia yli 15-vuotiaista suomalaisista käyttää silmälaseja. Viisikymmentä vuotta täyttäneistä peräti 99 prosenttia joutuu turvautumaan näönkorjaukseen. Silmälaseilla voidaan korjata kaikki yleisimmät taittoviat, kuten likinäköisyys, kaukonäköisyys, hajataitto ja ikänäkö. Monet taittovioista kärsivät urheilijat valitsevat piilolinssit, koska ne tarjoavat […]

Jaa ystävillesi:
Silmälasit vai piilolinssit hääpäivänä?

Oletpa sitten morsian tai sulhanen, hääpäiväsi on luultavasti se päivä, jolloin sinua kuvataan eniten koko elämäsi aikana. Hääpäivänä tulee näyttää mahdollisimman hyvältä ja haluatkin varmasti tehdä kaikkesi sen eteen, että voit tuntea olosi itsevarmaksi ja nauttia päivästä täysillä. Onkin hyvä miettiä jo etukäteen, haluatko käyttää hääpäivänäsi mieluummin silmälaseja vai piilolinssejä. […]

Jaa ystävillesi:
Teknologia parantamaan ihmisten näköä kehitysmaissa

Toisinaan on helppo unohtaa, miten onnekkaita olemme. Näemme maailman aina kirkkaana meille määrätyillä silmälaseilla tai piilolinsseillä. Kaikki eivät valitettavasti ole yhtä onnekkaita. Maailman Terveysjärjestö WHO:n mukaan korjaamattomat taittovirheet on iso globaali ongelma ja yleisin näkövammojen aiheuttaja maailmanlaajuisesti. Kehitysmaissa näönhuolto on useimmille joko saavuttamattomissa tai liian kallista. Toivoa ei kannata kuitenkaan […]

Jaa ystävillesi:
Miten auttaa nuorta siirtymään piilolinsseihin?

Yhä useammat nuoret hankkivat piilolinssit yllättävänkin nuorena. Tämä voi johtua ainakin osittain tutkimuksista, joiden mukaan piilolinssit voivat auttaa kehittämään nuorten itsetuntoa ja parantaa heidän koulumenestystään. Piilarit ovat kätevät myös monissa harrastuksissa. Vaihtaminen silmälaseista piilolinsseihin voi kuitenkin olla joillekin nuorille hankalaa ja pelottavaakin. Tässä muutama vinkki miten voit auttaa lasta piilolinsseihin […]

Jaa ystävillesi:
Mittaa pupillien etäisyys kätevällä mittarilla

Kun olet tilaamassa silmälaseja netistä, tarvitset pupillien välisen etäisyyden (myös silmäväli, PD tai KV). Tätä arvoa ei kuitenkaan aina merkitä silmälasireseptiin, ellet huomaa sitä erikseen pyytää. Pupillien välisen etäisyyden voi kuitenkin helposti mitata myös itse - ainakin tällä Lensonin työkalulla. Tulosta ja leikkaa mittari tästä linkistä ja katso allaolevalta videolta […]

Jaa ystävillesi:

Suosituinta sisältöä...

Piilolinssit ja UV-säteily: Miksi UV-suoja on tärkeä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringon ultraviolettisäteily (UV-säteily) on haitallista paitsi iholle, myös silmille. Siksi on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota myös piilolinssien tarjoamaan UV-suojaan. Mitä UV-säteily on? Ultraviolettisäteily tai UV-säteily on nimitys ultraviolettivalon aallonpituusalueelle sähkömagneettisessa spektrissä. UV-säteiden aallonpituusalue on 100-400 nm, ja ne ovat ihmisille näkymättömiä, mutta jotkut hyönteiset, linnut ja […]

Jaa ystävillesi:
Suosituimmat kertakäyttöpiilolinssit

Kertakäyttölinssit eli päivälinssit on käyttäjän kannalta kaikkein vaivattomin piilolinssityyppi. Kertakäyttöpiilareiden käyttöön ei tarvita piilolinssinesteitä tai -koteloita, vaan ne hävitetään jokaisen käyttökerran jälkeen ja uusi raikas pari otetaan käyttöön taas seuraavalla käyttökerralla. Kertakäyttöpiilolinsseillä saavutetaan optimaalinen näöntarkkuus, koska ne ovat aina puhtaat. Niiden käyttöaika on helppo muistaa, koska et tarvitse muistutusta siitä […]

Jaa ystävillesi:
Samsung patentoi älypiilolinssit kameralla

Tulevaisuudessa pääsemme käyttämään science fictionista ja agenttielokuvista tuttuja älypiilolinssejä. Elektroniikkayhtiö Samsung on saanut Etelä-Koreassa patentin piilolinsseille, jotka heijastavat kuvia suoraan käyttäjän silmiin. Sisäänrakennettua kameraa ja sensoreita kontrolloidaan silmiä räpyttämällä. Upotetut antennit välittävät sisällön prosessoitavaksi ulkoiseen älypuhelimen kaltaiseen laitteeseen. SamMobilen raportin mukaan Samsung aloitti älypiilolinssien kehityksen luodakseen Google Glass -älylaseja paremman […]

Jaa ystävillesi:
Piilolinssikontrolli varmistaa näön ja silmien terveyden

Piilolinssikontrolli eli piilolinssitarkastus on piilolinssien käyttäjille tehtävä toimenpide, jossa optikko tarkastaa silmiesi terveydentilan ja varmistaa, että nykyinen piilolinssityyppi on edelleen sopiva silmillesi. Samalla varmistetaan, että piilolinssien voimakkuus vastaa nykyistä näönkorjaustarvettasi. Miksi piilolinssikontrolli tehdään? Piilolinssikontrollin tarkoitus on varmistaa, että näet käyttämilläsi piilolinsseillä mahdollisimman hyvin ja niiden käyttäminen on edelleen turvallista ja […]

Jaa ystävillesi:
Johnson & Johnsonilta uudet piilolinssit digilaitteiden käyttäjille

Kun sekä aikuiset että lapset viettävät yhä enemmän aikaan puhelimien, tablettien ja tietokoneiden näyttöjen ääressä, ovat piilolinssivalmistajat lähteneet taisteluun digitaalisten laitteiden aiheuttamaa silmien väsymistä vastaan. Nyt yksi maailman neljästä suuresta piilolinssivalmistajasta, Johnson & Johnson, kertoo tuovansa markkinoille uudet silmien väsymistä ehkäisevät kertakäyttölinssit. Jo aiemmin CooperVision toi markkinoille Biofinity Energys -piilolinssit, […]

Jaa ystävillesi:
Mitä tehdä kun piilolinssi ei tartu silmään?

Sadattuhannet suomalaiset käyttävät piilolinssejä. Yllättävän suurella osalla heistä on joskus ongelmia niiden laittamisessa silmään. Oli syy ongelmaan mikä tahansa, siihen löytyy yleensä ratkaisu. Tässä jutussa kerrotaan, mistä syistä piilolinssi ei välttämättä tartu silmään ja mitä asialle voi tehdä. 1. Piilolinssi on väärin päin Ensimmäiseksi kannattaa aina varmistaa, että yrität laittaa […]

Jaa ystävillesi:
Vanhentuneet piilolinssit on riski (video)

Tällä videolla kerrotaan mitä voi tapahtua jos käytät piilolinssejä pidempään kuin pakkauksen tuoteselosteessa on ohjeistettu. Lyhyt suomenkielinen referaatti videosta: Piilolinssien pinnalle kertyy käytössä aina bakteereja ja proteiineja. Tästä seuraa usein silmien ärsytystä, punasilmäisyyttä ja kutinaa. Parhaassa tapauksessa joudut käyttämään silmälaseja, kunnes silmäsi paranevat. Pahimmassa tapauksessa silmän sarveiskalvo tulehtuu, mikä voi […]

Jaa ystävillesi:
Sfääriset ja asfääriset piilolinssit

Oikean piilolinssityypin valinta voi olla hämmentävää, koska tarjolla on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja. Yhdessä silmäasiantuntijan kanssa tehtävä päätös piilolinssityypistä riippuu muun muassa piilolinssien vahvuuksista ja elämäntavoistasi, mutta myös siitä, miten usein aiot käyttää piilolinssejä ja miten paljon olet valmis käyttämään aikaa niiden hoitoon. Valintojen taustalla on tiettyjä teknisiä asioita, jotka […]

Jaa ystävillesi:
Monovisio-näönkorjaus piilolinsseillä

Ikänäkö eli presbyopia on useimmille noin 45-50 vuoden iässä kehittyvä tila, jossa silmien kysy tarkentaa lähietäisyyksille vaikeutuu. Se havaitaan yleensä vaikeutena lukea pientä tekstiä ja tarkentaa lähellä oleviin kohteisiin. Monovisio (tai monovision) tarkoittaa ikänäön korjaamista siten, että toinen silmä näkee tarkasti kauas ja toinen lähelle. Ikänäköä korjataan eri menetelmin. Useimmat […]

Jaa ystävillesi:
Lukijan kysymys: iWear-piilolinssien vaihtaminen toisiin

Lukijamme kysyy: "Minulla on resepti Nisseniltä iWear Activ -piilolinsseihin, jotka sopivatkin minulle ihan hyvin. Haluaisin kokeilla jotain muitakin mutta optikko ei suostu antamaan tietoa miten niitä voi keskenään vertailla. Omat ikänäköni voimakkuudet koskevat kuulemma ainoastaan näitä tiettyjä iWear-linssejä ja toisenmerkkisissä linsseissä on ihan eri merkinnät. Pitääkö paikkansa vai onko mahdollista […]

Jaa ystävillesi:
Mittaa pupillien etäisyys kätevällä mittarilla

Kun olet tilaamassa silmälaseja netistä, tarvitset pupillien välisen etäisyyden (myös silmäväli, PD tai KV). Tätä arvoa ei kuitenkaan aina merkitä silmälasireseptiin, ellet huomaa sitä erikseen pyytää. Pupillien välisen etäisyyden voi kuitenkin helposti mitata myös itse - ainakin tällä Lensonin työkalulla. Tulosta ja leikkaa mittari tästä linkistä ja katso allaolevalta videolta […]

Jaa ystävillesi:
Hetkiä jolloin värisokeat näkevät värit ensimmäistä kertaa

Silmän verkkokalvolla on kolmenlaisia erivärisiin valoihin reagoivia tappisoluja. Värien erottamisen mahdollistavat siniseen, vihreään ja punaiseen valoon reagoivat tappisolut. Tavallisimmissa värinäön häiriöissä, puna-viher- ja viher-punaheikkouksissa, punaista tai vihreää valoa erottava tappisolutyyppi toimii puutteellisesti. Puna-viher- ja viher-punaheikkoutta esiintyy 8 %:lla miehistä ja 0,5 %:lla naisista. Väriheikkoudet aiheuttavat hankaluuksia tilanteissa, joissa värien erottelu […]

Jaa ystävillesi:
Piilari.info logo
Piilari.info © 2009-2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Piilari.info tarjoaa tietoa piilolinsseistä ja niiden käytöstä, sekä jatkuvasti päivittyvän piilolinssien hintavertailun, jonka avulla kuluttajat voivat löytää edullisimman paikan ostaa piilolinssit netistä. Tällä sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien käytössä aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota affiliate-linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.