Onko piilolinssien vahvuus sama kuin silmälasien?

Julkaistu: 30.7.2014 • Muokattu: 6.4.2021
Piilolinssit ja silmälasit

Yksi piilolinssien käyttäjiä eniten askarruttavista kysymyksistä on: onko piilolinssien vahvuus sama kuin silmälasien? Vastaus ei ole yksiselitteinen, mutta vahvuus ei yleensä ole sama. Piilolinssien arvot eroavat silmälasien arvoista, koska silmälasit ovat keskimäärin noin 12 millimetrin etäisyydellä silmistä, kun taas piilolinssit asetetaan suoraan sarveiskalvon pinnalle.

Jos käytät silmälasien lisäksi piilolinssejä, tarvitset siis kaksi erillistä reseptiä. Pelkät piilolinssit eivät saa koskaan olla ainut näönkorjausmenetelmä.

Piilolinssien ja silmälasien vahvuus eli taittovoimakkuus ilmoitetaan dioptreina (D), joka kuvaa näkövirheen suuruutta. Piilolinssi- ja silmälasimääräyksessä voimakkuus lyhennetään yleensä POW, PWR (Power) tai SPH (Sphere eli sfäärinen voimakkuus). Määräyksessä tai reseptissä OD tarkoittaa oikean silmän arvoja ja OC vasemman silmän arvoja.

Miten piilolinssien arvot eroavat silmälasien arvoista?

Foropteri

Silmäasiantuntija mittaa foropterilla tarkasti näöntarkkuuden ja piilolinsseille tarvittavan taittovoiman.

Kuten silmälasireseptissä, myös piilolinssireseptissä kerrotaan linssien voimakkuudet, jotka tarvitaan näkövirheen korjaamiseen - olipa taittovirhe sitten likitaitteisuus (myopia), kaukotaitteisuus (hyperopia) ja/tai hajataitteisuus (astigmatismi).

Piilolinssityypistä ja taittovirheen asteesta riippuen piilolinssien ja silmälasien arvot voivat erota paljonkin toisistaan. Vähäisissä taittovirheissä piilolinssien voimakkuus on yleensä vain hieman (0-0.25 D) silmälaseja heikompi, mutta kohtalaisissa ja voimakkaissa taittovirheissä voimakkuuksissa voi olla huomattavia eroja.

Piilolinssimääräyksessä on lisäksi teknisiä määrittelyjä, joita silmälasimääräyksessä ei ole. Nämä tiedot saa vain silmälääkärin vastaanotolla tehtävässä näöntarkastuksessa ja piilolinssisovituksessa, joissa varmistetaan, että saavutat piilolinsseillä parhaan mahdollisen näön ja voit käyttää linssejä turvallisesti. Arvoihin kuuluvat:

  • Kaarevuus (lyh. BC). Arvo kuvaa piilolinssin takapinnan kaarevuutta. Kaarevuusarvo määritellään sarveiskalvon muodon mukaisesti siten, että piilolinssit istuvat hyvin silmiin.
  • Halkaisija (lyh. DIA). Piilolinssin halkaisija on linssin mitta reunasta reunaan. Määrittää yhdessä kaarevuusarvon kanssa linssin istuvuuden potilaan silmään.
  • Tuotemerkki (Brand). Piilolinssimääräys sisältää myös tiedon piilolinssien tuotemerkistä eli brändistä. Valmistajien valmistusmateriaalit, linssien nestepitoisuus ja siten myös hapenläpäisykyky vaihtelevat eri tuotemerkkien välillä, mistä syystä on tärkeää käyttää vain reseptissä määrätyn tuotemerkin linssejä.
  • Voimassaoloaika. Piilolinssimääräys on yleensä voimassa vuoden, jonka jälkeen on käytävä piilolinssikontrollissa uusimassa resepti. Vaikka tilaisit piilolinssit netistä, joudut hyväksymään ehdot, joiden mukaan sinulla on voimassaoleva piilolinssimääräys antamillasi tiedoilla.

Kuluttajana sinulla on oikeus pyytää ja saada optikoltasi kopio piilolinssimääräyksestäsi. Optikko ei saa lain mukaan pimittää potilastietojasi. Tietojen luovuttaminen voi edellyttää, että piilolinssimääräys on edelleen voimassa ja olet käynyt piilolinssikontrollissa viimeisen vuoden sisällä.

Tärkeää tietää piilolinssien vahvuuksista:

  • Piilolinssit eivät sovi kaikille. Käy aina optikolla näöntarkastuksessa ja piilolinssisovituksessa ennen piilolinssien hankkimista.
  • Älä päättele piilolinssien arvoja itse silmälasireseptin perusteella. Vääränlaiset piilolinssit eivät istu silmiin ja voivat vahingoittaa silmiä pysyvästi.
  • Piilolinssit on sovitettava optikolla myös silloin, kun linsseissä ei ole vahvuuksia, esim. värilliset linssit.

KYSELY: Käytkö piilolinssikontrollissa vähintään kerran vuodessa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lisätietoa ja lähteet:

Foropterin kuva: Reichert Technologies

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.