Toisinaan on helppo unohtaa, miten onnekkaita olemme. Näemme maailman aina kirkkaana meille määrätyillä silmälaseilla tai piilolinsseillä. Kaikki eivät valitettavasti ole yhtä onnekkaita.
Maailman Terveysjärjestö WHO:n mukaan korjaamattomat taittovirheet on iso globaali ongelma ja yleisin näkövammojen aiheuttaja maailmanlaajuisesti. Kehitysmaissa näönhuolto on useimmille joko saavuttamattomissa tai liian kallista.
Toivoa ei kannata kuitenkaan menettää, koska maailmassa on asialle omistautuneita hyväntekeväisyysjärjestöjä.
Adspecs
Oxfordin yliopiston tutkimuskeskuksen mukaan noin 60 % kehitysmaiden nuorista ei saa minkäänlaista apua näkönsä korjaamiseen. Tästä aiheutuu heille vakavia taloudellisia, koulutuksellisia ja yleiseen turvallisuuteen liittyviä rajoitteita.
Oxfordin yliopiston fyysikko tohtori Joshua Silver aikoo taistella ongelmaa vastaan keksimillään itsesäädettävillä silmälaseilla, joita kutsutaan nimellä Adspecs.
Adspecsit on suunniteltu siten, että niiden käyttäjät voivat itse korjata oman näkönsä. Käyttäjä voi kääntää silmälasien sankaan asennettua ruiskua, joka pumppaa silikoniöljyä linsseihin. Silikoniöljy muuttaa linssin voimakkuutta ja korjaa näin silmien taittovirheet. Lopuksi sangoissa oleva ruuvit ruuvataan kiinni ja korjaavat silmälasit ovat valmiit.
Adspecsejä on jaettu kehitysmaihin jo yli 40 000 paria ja niillä on saatu loistavia tuloksia teini-ikäisten keskuudessa.
Taittovirheen laskeminen älypuhelimen avulla
Kehitysmaissa asuvilla ei useinkaan ole mahdollisuutta käydä optikon vastaanotolla.
Yhdysvaltalainen Eyenetra-hyväntekeväisyysjärjestö pyrkii ratkaisemaan ongelman itsediagnostiikan ja älypuhelinteknologian avulla.
Järjestö on kehittänyt edullisen Near Eye Tool for Refractive Assessment (Netra) -työkalun, joka on suunniteltu laskemaan silmien taittovirheen.
Netra on vain kaksi dollaria maksava laite, joka yhdistetään älypuhelimeen. Käyttäjä katsoo silmäkappaleen läpi ja tasaa siinä näkyvät kuviot painamalla nappuloita. Tasaukseen tarvittavien painallusten määrästä voidaan laskea taittovirheen suuruus.
Harvinaisten näköongelmien ratkaiseminen sovelluksen avulla
Smart Vision Labs on työryhmä, joka haluaa tuoda teknologiansa yli miljardin näönhuoltoa tarvitsevan ihmisen saavutettaviin.
Useiden tuotteiden joukosta ehkä lupaavin on aberrometri, joka mittaa vääristymiä silmän valoheijastuksista. Näistä voidaan päätellä harvinaisempia ongelmia, kuten kaksoiskuva eli diplopia.
Laite arvioi näköongelmia ottamalla kuvia henkilön silmästä ja analysoimalla niitä tarkoitusta varten kehitetyn ohjelmiston avulla.
Normaalisti tällainen kehittynyt ja monimutkainen laite maksaisi tuhansia euroja, mutta Smart Vision Labs on kehittänyt siitä edullisemman iPhoneen kytkettävän version.
Smart Vision Labsin aberrometrejä on jaettu useisiin kehitysmaihin. Yksi heistä on Haitilla optikkona toimiva Elizabeth Groetken.
Laitetta kentällä käyttäneet ihmiset ovat olleet vaikuttuneita. Se on ollut erittäin hyödyllinen meille täällä Haitilla. Työkalu on hyödyksi kaikissa maissa, joissa näönhuoltoa ei ole saatavilla.
Miljoonia ihmisiä vaivaavan ongelman ratkaiseminen on haasteellinen tehtävä, mutta monet uskovat, että ratkaisu on saavutettavissa.
Joshua Silverin mukaan uuden teknologian avulla päästään eteenpäin maailmanlaajuisessa näköongelmassa.
Taittovirheiden selvittäminen on tärkeää, mutta se on vasta puoli voittoa. Mitä hyötyä on silmälasireseptistä, ellei ole keinoja korjata ihmisten näköä?
Lisätietoa ja lähteet:
- http://www.lenstore.co.uk/blog/technologies-solving-vision-problems-developing-countries (Viitattu 20.11.2014)
- http://web.media.mit.edu/~pamplona/NETRA/ (Viitattu 20.11.2014)
Kuva: MIT Media Lab