Älypiilolinssit puuttuvat kuivasilmäisyyteen

Julkaistu: 26.2.2020 • Muokattu: 17.3.2020 • Aiheet:

Japanilaisen Tohokun yliopiston tutkijat ovat käyttäneet elektro-osmoottista virtausta luodakseen älykkään, itsestään kostuvan piilolinssin, joka ehkäisee kuivasilmäisyyttä. Julkaisussa teknologiaa kuvataan nimellä "edistyneet materiaaliteknologiat". Se ylläpitää nestekerrosta piilolinssin ja silmän välissä uudenlaisen mekanismin avulla.

Älypiilolinssit ovat puettavia laitteita, jotka voivat parantaa näkökykyä ihmisen luontaisten kykyjen yläpuolelle. Niitä kehitetään monenlaisiin sovelluksiin, mukaan lukien ei-invasiinen seuranta, näönkorjaus ja laajennettu todellisuus.

"Vaikka älypiilolinssien toiminnallisuuksien kehityksessä on viime aikoina tapahtunut edistystä, on piilolinssien päivittäiseen käyttöön liittyvien ongelmien ratkaisuissa edistytty vain vähän", Tohukun yliopiston professori Matsuhiko Nishizawa sanoo.

Yksi suurimmista päivittäiseen käyttöön liittyvistä ongelmista on piilolinssien aiheuttama kuivasilmäisyys, joka johtuu vähentyneestä silmien räpyttelystä ja lisääntyneestä kosteuden haihtumisesta. Kuivasilmäisyys voi johtaa sarveiskalvon haavaumiin, tulehduksiin ja epämukavuuden tunteeseen.

Ongelman ratkaisemiseksi tutkijat ovat kehittäneet uuden teknologian, jonka tarkoitus on pitää linssi jatkuvasti kosteana. Se hyödyntää elektro-osmoottista virtausta (engl. electroosmotic flow, EOF), joka saa nesteen virtaamaan, kun latautuneeseen pintaan kohdistetaan pieni sähköinen jännite.

Tässä tapauksessa hydrogeeliin kohdistettava jännite saa nesteen virtaamaan ylöspäin kohti silmän pinnassa alaluomen takana sijaitsevaa tilapäistä kyynelvarastoa.

"Tämä on ensimmäinen osoitus siitä, että elektro-osmoottinen virtaus voi pitää pehmeän piilolinssin kosteana", Nishizawa jatkaa.

Tutkimusryhmä on selvittänyt myös mahdollisuutta käyttää langatonta virtalähdettä piilolinssien kostuttamiseen. He testasivat kahta eläville soluille turvallista ja myrkytöntä vaihtoehtoa: magnesium-happiakkua ja entsymaattista fruktoosi-happi-polttokennoa. Tutkijoiden mukaan molempia bioakkuja voidaan käyttää suoraan varautuneiden linssien kanssa.

Jatkotutkimusta tarvitaan kehittämään parempia itsestään kostuvia piilolinssejä, jotka ovat kestävämpiä ja kykeneviä toimimaan pienemmällä virralla.

"Jatkossa tätä teknologiaa on mahdollista laajentaa muihin sovellutuksiin, kuten lääkkeiden jakeluun", Nishizawa toteaa.

Lähteet: The Engineer, EurekAlert!, ScienceDaily, Invision Mag.

Luitko jo nämä?

 • Ankka-jänis

  36 uskomatonta optista harhaa

  Optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. 1. Ankka-jänis 2. Shakkilauta 3. Askeltavat...
 • Sininen silmä

  Harvinaiset silmien värit

  Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on si...
 • Silmien väsyminen kännykän käytöstä

  Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

  Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet...
 • Piilolinssin poistaminen (video)

  Piilolinssin silmästä poistamiseen on olemassa eri tekniikoita. Tässä on kaksi erittäin yleistä tekniikkaa: Tapa 1 Jos sinulla on voimakas räpyttelyrefleksi, kannattaa pitää kiinni yläluomesta ei-dominoivalla kädel...
 • Kosteuttavat silmätipat

  Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

  Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ongelmat liittyvät hyvin usein silmien kuivumiseen. Jopa 40 prosenttia piilolinssien käyttäjistä ilmoittaa kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Naiset k...
 • Paljon porkkanoita kasassa.

  5 parasta ruokaa silmien terveydelle

  Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ymp...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.