Japanilaisen Tohokun yliopiston tutkijat ovat käyttäneet elektro-osmoottista virtausta luodakseen älykkään, itsestään kostuvan piilolinssin, joka ehkäisee kuivasilmäisyyttä. Julkaisussa teknologiaa kuvataan nimellä "edistyneet materiaaliteknologiat". Se ylläpitää nestekerrosta piilolinssin ja silmän välissä uudenlaisen mekanismin avulla.
Älypiilolinssit ovat puettavia laitteita, jotka voivat parantaa näkökykyä ihmisen luontaisten kykyjen yläpuolelle. Niitä kehitetään monenlaisiin sovelluksiin, mukaan lukien ei-invasiinen seuranta, näönkorjaus ja laajennettu todellisuus.
"Vaikka älypiilolinssien toiminnallisuuksien kehityksessä on viime aikoina tapahtunut edistystä, on piilolinssien päivittäiseen käyttöön liittyvien ongelmien ratkaisuissa edistytty vain vähän", Tohukun yliopiston professori Matsuhiko Nishizawa sanoo.
Yksi suurimmista päivittäiseen käyttöön liittyvistä ongelmista on piilolinssien aiheuttama kuivasilmäisyys, joka johtuu vähentyneestä silmien räpyttelystä ja lisääntyneestä kosteuden haihtumisesta. Kuivasilmäisyys voi johtaa sarveiskalvon haavaumiin, tulehduksiin ja epämukavuuden tunteeseen.
Ongelman ratkaisemiseksi tutkijat ovat kehittäneet uuden teknologian, jonka tarkoitus on pitää linssi jatkuvasti kosteana. Se hyödyntää elektro-osmoottista virtausta (engl. electroosmotic flow, EOF), joka saa nesteen virtaamaan, kun latautuneeseen pintaan kohdistetaan pieni sähköinen jännite.
Tässä tapauksessa hydrogeeliin kohdistettava jännite saa nesteen virtaamaan ylöspäin kohti silmän pinnassa alaluomen takana sijaitsevaa tilapäistä kyynelvarastoa.
"Tämä on ensimmäinen osoitus siitä, että elektro-osmoottinen virtaus voi pitää pehmeän piilolinssin kosteana", Nishizawa jatkaa.
Tutkimusryhmä on selvittänyt myös mahdollisuutta käyttää langatonta virtalähdettä piilolinssien kostuttamiseen. He testasivat kahta eläville soluille turvallista ja myrkytöntä vaihtoehtoa: magnesium-happiakkua ja entsymaattista fruktoosi-happi-polttokennoa. Tutkijoiden mukaan molempia bioakkuja voidaan käyttää suoraan varautuneiden linssien kanssa.
Jatkotutkimusta tarvitaan kehittämään parempia itsestään kostuvia piilolinssejä, jotka ovat kestävämpiä ja kykeneviä toimimaan pienemmällä virralla.
"Jatkossa tätä teknologiaa on mahdollista laajentaa muihin sovellutuksiin, kuten lääkkeiden jakeluun", Nishizawa toteaa.
Lähteet: The Engineer, EurekAlert!, ScienceDaily, Invision Mag.