Tutkijat kehittivät silmän räpäytyksellä zoomaavat piilolinssit

Ihmissilmä
Julkaistu: 12.8.2019 • Muokattu: 9.4.2021 • Aiheet: ,

Kalifornian San Diegon yliopiston tutkimusryhmä on julkaissut Advanced Functional Materials -julkaisussa Elektro-okulograafisella signaalilla kontrolloitavat biomimeettiset pehmeät linssit -nimisen tutkimuksen, jossa esitellään muun muassa silmiä kahdesti räpäyttämällä aktivoituvat zoomaavat piilolinssit.

Useimpia robotiikkaan perustuvia laitteita ohjataan manuaalisesti tai esiohjelmoidusti, mutta tutkijoiden kehittämät linssit jäljittelevät ihmissilmän luonnollisia sähköisiä signaaleja, jotka ovat aktiivisia myös silmän ollessa kiinni. Tutkijat mittasivat silmän elektro-okulograafista (EOG) kapasiteettia ja valmistivat aktiivisuuteen vastaavat linssit.

"Vaikka silmäsi eivät näe mitään, monet voivat liikuuttaa silmämunaansa luoden elektro-okulograafisia signaaleja", tutkimusryhmää johtanut Shengqiang Cai kertoi New Scientist -lehdelle.

Biomimeettiset piilolinssit zoomilla

Linssi voidaan vaihtaa tarkentamaan lähelle tai kauas räpäyttämällä kahdesti silmiä. Kuva: Kalifornian San Diegon yliopisto (Wiley Online Library)

Orgaanisen kudoksen sijasta pehmeä linssi on valmistettu joustavista elektroaktiivisista polymeerikalvoista, joiden rakenne muuttuu kun niihin johdetaan sähkövirtaa. Linssiä ei kontrolloida painettavilla nappuloilla, vaan se pystyy havaitsemaan silmän synnyttämät elektro-okulograafiset signaalit. Kokeissa linssiä kontrolloitiin viidellä silmää ympäröivällä elektrodilla, jotka toimivat lihasten tavoin. Kun polymeeri muuttuu kuperaksi, myös linssin polttoväli muuttuu.

Gizmodon mukaan toimintoa voidaan muokata tarpeen mukaan. Esimerkiksi alaspäin katsominen voisi aktivoida tarkan lähinäön lukemista varten ja suoraan eteenpäin katsominen kaukonäön. Linssin herkkyyttä voitaisiin säädellä siten, että silmien räpäyttäminen kahdesti aktivoisi zoomauksen kaukoetäisyyksille.

Vaikka keksintö kuulostaa lääketieteellistä läpimurrolta, joudumme odottamaan vielä vuosia ennen kuin laite on valmis yleiseen käyttöön. Tämänhetkinen prototyyppi on liian suuri sopimaan suoraan ihmissilmään ja vaatii kasvoihin kiinnitettävät elektrodit toimiakseen.

Tutkijat uskovat, että tulosten avulla voidaan jonakin päivänä luoda pelkästään silmien avulla ohjattava silmäproteesi tai kamera.

"Tutkimuksessa kuvailtua järjestelmää voitaisiin tulevaisuudessa käyttää visuaalisissa proteeseissa, säädettävissä silmälaseissa ja kauko-ohjattavissa roboteissa", tutkijat toivovat.

Monet teknologiajätit ovat aiemmin ilmaisseet kiinnostusta puettavan teknologian liittämiseksi piilolinsseihin. Google patentoi piilolinssit kameralla jo vuonna 2014, ja sitä seurasivat Samsung ja Sony vuonna 2016. Google kehitti myös verensokeripitoisuuksia kyynelnesteestä mittaavia älypiilolinssejä, mutta joutui luopumaan hankkeesta todettuaan sen liian epätarkaksi.

Lisätietoa ja lähteet:

Luitko jo nämä?

 • Ankka-jänis

  36 uskomatonta optista harhaa

  Optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. 1. Ankka-jänis 2. Shakkilauta 3. Askeltavat...
 • Sininen silmä

  Harvinaiset silmien värit

  Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on si...
 • Nuori nainen käyttää matkapuhelintaan makoillessaan sohvalla

  Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

  Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet...
 • Piilolinssin poistaminen silmästä (video)

  Piilolinssin poistaminen silmästä on erittäin tärkeä taito ihan kaikille piilolinssien käyttäjälle. Se on olennaista osata varsinkin silloin, kun jokin näyttää olevan on vialla – esimerkiksi silloin, kun linssit tuntuvat...
 • Kosteuttavat silmätipat

  Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

  Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ongelmat liittyvät hyvin usein silmien kuivumiseen. Jopa 40 prosenttia piilolinssien käyttäjistä ilmoittaa kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Naiset k...
 • Paljon porkkanoita kasassa.

  5 parasta ruokaa silmien terveydelle

  Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ymp...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.