Jokainen silmälasien käyttäjä tuntee sen kiusan, kun silmälasit huurtuvat. Silmälasit huurtuvat, koska linsseihin muodostuu kosteuden ja lämpötilagradienttien yhteisvaikutuksen seurauksena kosteutta. Likaiset linssit voivat edesauttaa huurtumista. Mutta voivatko piilolinssit mennä huuruun?
Silmälasit huurtuvat kondensaation takia
Silmälasit huurtuvat, koska hien, hengityksen tai ympäristön kosteuden aiheuttama vesihöyry laskeutuu kylmien linssien pinnalle ja muuttuu pieniksi nestepisaroiksi. Ilmiötä kutsutaan kondensaatioksi.
Silmälasien huurtuminen on ollut yleinen ongelma COVID-19-pandemian aikana, kun ihmiset ovat joutuneet käyttämään kasvomaskeja estääkseen pisaroiden leviämistä ympäristöön ja suojatakseen muilta tartunnalta.
Kasvomaskia käytettäessä lämmin uloshengitysilma karkaa kasvomaskin yläosasta saaden silmälasit huurtumaan.
Huurtuvatko piilolinssit?
Piilolinssit eivät voi mennä silmälasien tavoin huuruun, koska piilolinssi asetetaan silmän sarveiskalvon päälle ja se on aina kyynelnesteen ympäröimä molemmin puolin. Ihanteellisessa tilanteessa linssin molemmat puolet ovat siten jatkuvasti kosteat.
Joskus piilolinssin pinta voi kuitenkin kuivua, jolloin näkö voi tuntua sumealta.
Tällöinkään kyseessä ei ole piilolinssin pinnalle kehittyvä huurre, vaan ilmiö johtuu siitä, että silmät eivät kostu normaalisti.
Äärimmäisen kylmissä olosuhteissa myös linssin ja silmän välissä oleva neste, eli kyynelfilmi voi hetkellisesti jähmettyä.
Jähmettynyt kyynelfilmi palaa normaaliksi muutamalla räpäytyksellä.
Yhteenveto
Voivatko piilolinssit siis huurtua lämpötilavaihteluissa?
Eivät voi, koska piilolinssejä ympäröi aina kyynelneste, joka pitää ne jatkuvasti kosteina.
Piilolinssit eivät huurru kasvomaskia käytettäessä, hikoillessa tai suurissakaan lämpötilavaihteluissa.
Jos näkösi tuntuu sumealta piilolinssejä käyttäessä, varaa aikaa piilolinssitarkastukseen ongelman selvittämiseksi.