Miksi näkö sumenee piilolinssejä käyttäessä?

Julkaistu: 15.4.2021 • Muokattu: 27.4.2021 • Aiheet: , , ,

Piilolinssien tulisi aina tarjota tarkka näkö ja mukava käyttökokemus. Joskus näkö voi kuitenkin sumentua varsinkin pidempään piilolinssejä käytettäessä. Tämä voi saada kohteet näyttämään epätarkoilta ja utuisilta. Saatat huomata räpytteleväsi, siristäväsi tai hierovasi silmiäsi entistä enemmän.

Joitakin sumentuneen näön aiheuttajia voivat olla muutokset näössä, kerrostumat linssien pinnalla, silmien kuivuminen, allergiat, infektiot ja muut silmien terveysongelmat. Useimmissa tapauksissa näön sumentuminen on helposti korjattavissa.

Käy piilolinssikontrollissa

Kun hankit piilolinssit ensimmäistä kertaa, näkösi tarkastetaan ja saat näönkorjaustarpeen perusteella piilolinssimääräyksen. Näkömme kuitenkin muuttuu jatkuvasti ja varsinkin ikänäön astuessa kuvioihin muutokset saattavat olla merkittäviä. Jos silmissäsi on hajataittoa, näkö voi silloin tällöin sumentua, ja saatat tarvita tooriset piilolinssit. Myös huonosti istuvat linssit voivat aiheuttaa silmien rasitusta ja näön epätarkkuutta.

Jos piilolinssimääräyksestä on jo aikaa, etkä ole viime aikoina käynyt tarkistuttamassa näköäsi, saattavat nykyiset piilolinssit olla näönkorjaustarpeisiisi riittämättömät. Jos silmään tuleva valo ei taitu sarveiskalvosta oikein, voi verkkokalvolle muodostuva kuva olla epätarkka ja sumea. Ratkaisu ongelmaan on silloin piilolinssireseptin päivittäminen.

Optikot suosittelevat käymään piilolinssikontrollissa vuosittain. Mikäli koet sumeaa näköä piilolinssejä käyttäessä, ota ensin yhteyttä optikkoosi.

Kuivat silmät

Kuivat silmät eli kuivasilmäisyys on piilolinssien käyttäjien keskuudessa hyvin yleinen ongelma. Jopa 40 % piilolinssien käyttäjistä on ilmoittanut kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Iän myötä kuivasilmäisyys yleistyy.

Kuivasilmäisyydessä silmät eivät kostu normaalisti. Kuivat silmät voivat johtua siitä, että silmät eivät eritä tarpeeksi kyynelnestettä tai siitä, että kyynelnesteen laatu on heikko, jolloin se haihtuu liian nopeasti. Silmien kuivuminen voi aiheuttaa näön hämärtymistä sekä silmien punoittamista ja kirvelyä.

Lievää kuivasilmäisyyttä voi hoitaa apteekeissa reseptivapaasti myytävillä kosteuttavilla silmätipoilla. Jos kuivasilmäisyys on vakavaa, optikko voi määrätä vahvempia, vain reseptillä saatavia silmätippoja. Optikko saattaa myös suositella toista piilolinssimerkkiä tai piilolinssien hoitonestettä.

Allergiat

Jos sinulla on allergioita, kuten lehtipuiden, heinän ja pujon aiheuttamaa siitepölyallergiaa, silmäsi saattavat kostua liikaa. Tällöin piilolinssit eivät välttämättä istu hyvin sarveiskalvon päälle, mikä voi aiheuttaa näön sumentumista. Jos näin tapahtuu, saatat joutua vähentämään piilolinssien käyttöä tai pitämään niistä kokonaan taukoa pahimpaan siitepölyaikaan.

Optikkosi voi määrätä sinulle allergialääkkeitä tai allergisten oireiden hoitoon tarkoitettuja silmätippoja.

Silmätulehdukset

Silmätulehdukset, kuten verestävää valkuaista aiheuttava sidekalvontulehdus (konjunktiviitti), voivat aiheuttaa näön sumentumista, vetistäviä silmiä, silmien punoitusta tai kipua.

Jos sinulla on mitään silmäinfektioihin viittaavia oireita, lopeta piilolinssien käyttö ja ota yhteyttä optikkoosi mahdollisimman pian. Saatat joutua luopumaan piilolinssien käytöstä hoidon ajaksi, mutta sen jälkeen näkösi palaa pian normaaliksi ilman sumeaa näköä.

Kerrostumat linssien pinnalla

Lian ja proteiinien kerrostuminen piilolinssien pinnalle on yleinen syy sameaan ja epäselvään näköön. Ei ole yllättävää, että likaiset linssit voivat tehdä näöstä epätarkan. Jos näet terävästi silmälasien linssien läpi, mutta näkö sumenee piilolinssien kanssa, voivat lika- ja proteiinikerrostumat olla yksi mahdollinen syy.

Pidä piilolinssisi puhtaana näiden vinkkien avulla:

 • Noudata optikon antamia ohjeita piilolinssien puhdistamisessa ja säilyttämisessä.
 • Noudata hyvää käsihygieniaa aina käsitellessäsi piilolinssejä.
 • Älä päästä piilolinssejä kosketukseen veden kanssa suihkussa, saunassa tai uidessa. Älä koskaan huuhtele tai säilytä piilolinssejä vedessä.
 • Desinfioi piilolinssit jokaisen käyttökerran jälkeen piilolinssien hoitonesteellä. Käytä aina uutta piilolinssinestettä.
 • Noudata piilolinssien käyttöaikoja ja vaihtovälejä. Älä pidä piilolinssejä liian pitkään tai nuku ne päässä, pois lukien yötäpäiväälinssit.
 • Kuukausi- ja yötäpäiväälinssien käyttäjien on noudatettava erityistä varovaisuutta sumean näön ehkäisemiseksi.

Mikäli koet näön sumentumista piilolinssejä käyttäessäsi, lopeta piilolinssien käyttö ja varaa aika optikolle mahdollisimman pian. Kerro optikolle oireistasi, jotta hän osaa auttaa sinua seuraavissa vaiheissa.

Lisätietoa ja lähteet:

Luitko jo nämä?

 • Ankka-jänis

  36 uskomatonta optista harhaa

  Optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. 1. Ankka-jänis 2. Shakkilauta 3. Askeltavat...
 • Sininen silmä

  Harvinaiset silmien värit

  Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on si...
 • Silmien väsyminen kännykän käytöstä

  Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

  Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet...
 • Piilolinssin poistaminen (video)

  Piilolinssin silmästä poistamiseen on olemassa eri tekniikoita. Tässä on kaksi erittäin yleistä tekniikkaa: Tapa 1 Jos sinulla on voimakas räpyttelyrefleksi, kannattaa pitää kiinni yläluomesta ei-dominoivalla kädel...
 • Kosteuttavat silmätipat

  Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

  Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ongelmat liittyvät hyvin usein silmien kuivumiseen. Jopa 40 prosenttia piilolinssien käyttäjistä ilmoittaa kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Naiset k...
 • Paljon porkkanoita kasassa.

  5 parasta ruokaa silmien terveydelle

  Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ymp...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.