36 uskomatonta optista harhaa

Julkaistu: 22.10.2014 • Muokattu: 10.4.2024
Optiset harhat

Visuaalisessa havainnoissa optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta.

Optisten harhojen luokittelu on vaikeaa, koska harhan perimmäinen syy ei useinkaan ole selvä, mutta Richard Gregoryn ehdottama luokittelu on suuntaa antava. Sen mukaan optisilla harhoilla on kolme pääluokkaa: fyysiset, fysiologiset ja kognitiiviset optiset harhat. Jokaisella luokalla on omat erityispiirteensä: epäselvyydet, vääristymät, paradoksit ja fiktiot.

Mutta tutustukaamme joihinkin kuuluisiin optisiin harhoihin, joita on helppo käsitellä ruudun välityksellä.

Varoitus: Optiset harhat voivat olla viihdyttäviä, mutta ne voivat joillakin aiheuttaa tilapäisiä oireita, kuten päänsärkyä tai huimausta. Suosittelemme, että katselet harhoja kohtuudella ja pidät taukoja, jos tunnet olosi epämukavaksi.

1. Ankka-jänis

Ankka-jänis

Näetkö kuvassa ankan, jäniksen vai molemmat?

2. Shakkilautailluusio

Shakkilauta-illuusio. Kuva: Edward H. Adelson, Gustavb, Wikimedia Commons

Shakkilauta-illuusio. Lieriön varjo saa ruudut A ja B näyttämään erivärisiltä. Todellisuudessa ne ovat saman väriset.

Etkö usko? Tässä selitys, miksi ruudut näyttävät olevan saman väriset:

3. Askeltavat jalat

Tällä videolla tausta saa sinisen ja punaisen "jalan" näyttävän askeltavan vuorotellen, mutta todellisuudessa ne liikkuvat samanaikaisesti.

4. Yhtä pitkät janat

Mikä janoista on pisin?

Janat. Kuva: Fibonacci, Wikimedia Commons

Vastaus on, että kaikki janat ovat yhtä pitkiä. Müller-Lyerin illuusiossa "tylppäkärkiset" nuolet näyttävät monille pidemmiltä, mutta todellisuudessa janat ovat ihan yhtä pitkiä.

Jännittävintä on, että tylppäkärkinen nuoli on huomattavasti pidempi eurooppalaisten mielestä kuin afrikkalaisten tai aasialaisten keskuudessa.

5. Kahvilan seinä -harha

Kahvilan seinä on geometris-optinen illuusio, jossa yhdensuuntaiset suorat jakoviivat porrastettujen rivien välillä vuorotellen tummilla ja vaaleilla "tiilillä" saa näyttämään vaakaviivat vinoilta.

Kahvilan seinä illuusio. Kuva Fibonacci, Wikimedia Commons

Harmaat vaakaviivat ovat yhdensuuntaiset, vaikkei siltä välttämättä näytä. Kokeile vaikka viivottimella!

6. Gradienttiharha

Gradienttiharhassa kuvan keskellä oleva palkki on yksivärinen, mutta taustan liukuväri (gradientti) saa näyttämään siltä, että myös sen väri vaihtuu.

Gradientti-illuusio. Kuva: Dodek, Wikimedia Commons

Keskellä oleva vaakasuora palkki on yksivärinen, mutta taustan liukuväri saa näyttämään, että myös sen väri vaihtuisi.

7. Pyörivät käärmeet

Journal of Vision -lehdessä julkaistussa artikkelissa esiteltiin aikoinaan uskomaton pyörivät käärmeet -illuusio, joka saa aikaan poikkeavan liikehavainnon.

Pyörivät käärmeet illuusio

Tämä ei ole animoitu gif-kuva. Nämä "käärmeet" eivät oikeasti liiku. Lähde: michaelbach.de

Jos katsot vain yhtä osaa kuvasta tai peität muut osat siitä, liike pysähtyy. Jos katsot kuvaa kokonaisuutena, liike jatkuu. Tämä johtuu siitä, että kuva on ajoittain eri kohdissa verkkokalvollasi.

8. Elefantin jalat

Kuinka monta jalkaa tällä elefantilla on? Joidenkin mielestä vastaus on neljä, joidenkin viisi. Miten se on edes mahdollista?

Elefantin jalat optinen harha

Montako jalkaa tällä elefantilla on? Kuva: Roger Shepard

Tämä kuva julkaistiin ensimmäisen kerran Mind Sight -julkaisussa vuonna 1990 ja se on yksi klassisimmista optisista harhoista. Kuvassa oleva elefantti on osa optista harhaa, jossa sitä on mahdoton erottaa taustasta. Tämä saa aikaan sekaannuksen tunteen.

9. Värillinen linna

Katso videolla näkyvää mustaa pistettä 20 sekunnin ajan. Kun kuva vaihtuu, jatka pisteen katsomista. Näet kuvan värillisenä, vaikka todellisuudessa siinä ei ole värejä.

10. Maaginen hana

Kelluva hana on fiksu illuusio, joka koostuu mystisesti altaan yläpuolella leijuvasta hanasta, josta pursuaa loputon määrä vettä näennäisen tyhjästä.

Maaginen hana. Kuva: emijrpI, Wikimedia Commons

Onko tässä hanassa loputon vesi? Ei sentään, vaan vesisuihkun sisällä on läpinäkyvä putki, joka tukee hanaa ja jota pitkin vesi kulkeutuu ensin ylös.

11. Liikkeen aiheuttama sokeus

Liikkeen aiheuttama sokeus. Kuva: Mlechowicz, Wikimedia Commons

Katso tarkasti kuvan keskellä olevaa pistettä. Huomaatko keltaisten pisteiden välillä katoavan?

12. Pyörivät ympyrät

Pyörivät ympyrät optinen harha. Kuva: Fibonacci, Wikimedia Commons

Katso keskellä olevaa mustaa pistettä ja liikuta päätäsi lähemmäksi ja kauemmaksi. Reunalla olevat ympyrät näyttävät liikkuvan, eikö totta?

13. Ebbinghausin harha

Kumpi oransseista ympyröistä on suurempi? Eikö näytäkin, että oikeanpuolimmainen?

Ebbinghaus-illuusio. Kuva: Wikimedia Commons

Kuvassa näkyvät oranssit ympyrät ovat täsmälleen yhtä suuria, vaikka oikeanpuolimmainen näyttää isommalta.

14. Whiten harha

Whiten harha paljastaa, miten ihmisen aivot prosessoivat värejä ja kontrastia suhteessa ympäröiviin alueisiin. Palkit, joissa tummat raidat katkeavat näyttävät vaaleammilta kuin palkit, joissa vaaleat raidat katkeavat.

Whiten illuusio. Kuva: Zhengyi4411, Wikimedia Commons

Vasemmalla olevat suorakulmiot A näyttävät paljon tummemmilta kuin oikealla olevat suorakulmiot B. Todellisuudessa ne ovat saman värisiä.

15. Liikkuvat mantelit

Liikkuvat mantelit tai "motion aftereffect" on optinen harha, jossa staattiset esineet näyttävät liikkuvan. Se on mielenkiintoinen esimerkki siitä, miten aivojemme näköjärjestelmä prosessoi ja tulkitsee liikettä.

Liikkuvat mantelit illuusio

Eivätkö nämä mantelit näytäkin liikkuvan? Kuva: www.onedigitallife.com (Viitattu 10/2014)

16. Laajeneva kuvio

Laajeneva kuvio, joka tunnetaan myös nimillä "hypnoottinen spiraali" ja "pulsating star", on harha, joka näyttää siltä kuin keskellä oleva kuvio laajenisi ja supistuisi.

Laajeneva kuvio.

Tämä kuva pysyy paikallaan, mutta näyttää ikään kuin laajenevan - varsinkin silloin, kun et katso sitä suoraan. Huom. Tämä harha ei näy kaikilla. Kuva: Michael Bach

Harha perustuu värin, muodon ja viivojen asetteluun siten, että syntyy vaikutelma liikkeestä.

17. Jastrown harha

Kumpi kuvioista on pidempi? Tämä optinen illuusio on nimetty psykologi Joseph Jastrown mukaan, ja koostuu kahdesta samanmuotoisesta ja -kokoisesta kaarevasta objektista.

Jastrowin illuusio. Kuva: Wikimedia Commons

Oikea vastaus: ne ovat yhtä pitkiä.

Vaikka kappale B näyttää suuremmalta kuin kappale A, se johtuu aivoissamme tapahtuvasta vertailusta: Ylemmän esineen uloin kaatu yhdistetään alemman kaaren sisempään kaareen, mikä saa aikaan vertailun, joka ei vastaa kappaleiden todellista suhdetta. Lisäksi reunat eivät ole samalla linjalla, mikä lisää illuusion voimakkuutta.

18. Ruudukkoilluusio

Hermannin ruudukkoilluusiossa valkoisten risteyskohtien välillä, joissa mustat neliöt kohtaavat, näyttää muodostuvan harmaita "haamupisteitä". Heti kun keskität katseesi yhteen haamupisteistä, ne katoavat.

Hermannin ruudukkoharha

Valkoisten viivojen leikkauspisteisiin näyttäisi ilmestyvän harmaita palluroita. Ei niitä siellä ole.

Illuusio johtuu aivojen tavasta prosessoidan valoa ja varjoja suhteessa kontrastiin. Kun verkkokalvolla sijaitsevat fotoreseptorit havaitsevat voimakkaan kontrastin, kuten mustan neliön vieressä olevan valkoisen tilan, ne prosessoivat tiedon ylikorostaen, mikä voi aiheuttaa havaintoharhoja harmaista täplistä.

19. Charlie Chaplin

Onko tämä Charlie Chaplin -naamari ontto, vaiko ei?

Tämä illuusio toimii, koska aivoillamme on vahva taipumus nähdä kasvot kolmiulotteisina ulkonevina objekteina. Vaikka Chaplinin naamio on sisäänpäin kovera, aivot korjaavat sen usein näyttämään siltä kuin se olisi oikea, ulospäin olevat kasvot.

Tämä harha paljastaa, miten aivomme ovat ohjelmoituja tunnistamaan kasvojen perusominaisuudet ja miten ne voivat ohittaa muut visuaaliset vihjeet kasvojen suunnasta.

20. Fraserin spiraaliharha

Onko tässä kuvassa spiraali vai sittenkin useampi samankeskinen ympyrä?

Fraserin spiraaliharha. Kuva: Mysid, Wikimedia Commons

Oikea vastaus on jälkimmäinen: Kuvassa on useampi samankeskinen ympyrä.

Fraserin spiraali tunnetaan myös nimellä väärennetty spiraali. Vaikka kuvassa näyttää siltä, että spiraali kiertää keskuksesta ulospäin, todellisuudessa kuvio koostuu samankeskisistä ympyröistä.

Fraserin spiraaliharha on hyvä esimerkki aivojen havaintovirheestä, jossa näköjärjestelmämme tuottaa syvyyden illuusiota, vaikka katselisimme staattista kuvaa. Harha osoittaa, miten aivomme pyrkivät löytämään järjestystä monimutkaisista ja sekannusta aiheuttavista kuvioista.

21. Heringin harha

Uskoisitko, että kuvan vaakasuorat viivat ovat suoria? Kokeile vaikka viivottimella.

Heringin harha. Kuva: Wikimedia Commons

Heringin harhassa säteittäiset viivat luovat illuusion vaakasuorien viivojen kaarevuudesta, koska ne luovat aivoissamme konfliktin siitä, miten syvyyttä ja suoruutta tulisi tulkita. Se osoittaa yksinkertaisella tavalla, miten monimutkainen näön prosessointi aivoissamme on ja miten alttiita olemme erilaisille havaintovirheille.

22. Paholaisen äänirauta

Paholaisen äänirauta eli blivet on yksi esimerkki mahdottomista kuvioista. Se näyttää olevan kolmihaarainen äänirauta yhdestä päästä, jotka yhdistyvät käsittämättömästi kahdeksi varreksi.

Paholaisen äänirauta. Kuva: Wikimedia Commons

Paholaisen äänirauta eli blivet on yksi klassisimmista mahdottomista kuvioista.

Paholaisen äänirauta on visuaalinen harha mahdottomasta kuviosta, joka ei voisi olla totta kolmiulotteisessa maailmassa. Kuvio rikkoo syvyyden ja tilavuuden normaaleja sääntöjä, mikä saa aikaan ristiriidan aivoissamme.

Harha perustuu kuvan kaksiulotteisuuteen, kun aivomme pyrkivät ymmärtämään sen kolmiulotteisena.

23. Penrosen portaat

Penrosen portaat, jotka tunnetaan myös mahdottomana portaikkona, on myös eräs optinen harha ja mahdoton kuvio. Sen loivat isä-poika-duo Lionel ja Roger Penrose.

Penrosen portaiden askelmat näyttävät jatkuvasti nousevan ylöspäin tai laskevan alaspäin muodostaen suljetun silmukan ilman alkua tai loppua.

Penrosen portaat. Kuva: Wikimedia Commons

Penrosen mahdottomat portaat.

Penrosen portaat rikkovat kolmiulotteisuuden sääntöjä, sillä vaikka näemme portaat, jotka näyttävät johtavan ylöspäin jokaisella sivulla, ne palaavat kuitenkin aina alkupisteeseensä.

24. Penrosen kolmio

Penrosen kolmio on toinen mahdoton kuva, joka on peräisin samasta perheestä. Tämä harha tunnetaan myös nimellä mahdoton kolmio.

Penrosen kolmio näyttää muodostavan suljetun kolmiulotteisen silmukan, mutta jos yritetään seurata kolmion särmää ympäri, huomataan, että se johtaa takaisin lähtöpisteeseen tavalla, joka rikkoo fyysisen tilan sääntöjä.

Penrosen kolmio. Kuva: Wikimedia Commons

Penrosen mahdoton kolmio

Penrosen kolmio Perthissä. Kuva: Bjørn Christian Tørrissen, Wikimedia Commons

Penrosen kolmio rakennettuna Perthissä, Australiassa. Oikeasta kulmasta katsottuna se näyttää aidolta.

Tämä harha saa aivomme tulkitsemaan kuvan syvyyden ja perspektiivin virheellisesti, sillä aivomme pyrkivät täydentämään kolmiulotteisia objekteja niistä saatujen rajoittuneiden kaksiulotteisten vihjeiden perusteella.

25. Punaiset viivat

Punaisissa viivoissa eli Ponzo-illuusiossa on kaksi pystysuoraa punaista viivaa, jotka näyttävät olevan eri pituisia.

Punaiset viivat

Todellisuudessa punaiset viivat ovat täsmälleen saman mittaiset.

Ponzo-illuusion aiheuttaa syvyysvaikutelma: Muista viivoista johtuen aivot tulkitsevat oikeanpuoleisen punaisen viivan olevan kauempana kuin vasemmanpuoleisen viivan, ja siten olevan pidempi.

26. Vaimo ja anoppi

Kuva:

Vaimo ja anoppi samassa kuvassa. Näetkö molemmat?

27. Vaasi vai kahdet kasvot

Vaasi vai kahdet kasvot? Kuva: John smithson 2007, Wikimedia Commons

Näetkö kuvassa vaasin vai kahdet kasvot?

28. Pyörivä tanssija

Pyörivä tanssija. Kuva: Nobuyuki Kayahara, Wikimedia Commons

Tekeekö tämä tanssija piruetteja myötä- vai vastapäivään? Molemmat ovat oikein.

Pyörivä tanssija selitys. Kuva: Nobuyuki Kayahara, Wikimedia Commons

Tämä kuva havainnollistaa miten liikkeen voi hahmottaa kahdella eri tavalla.

29. Samat värit

Samat värit

Esineen pinnat A ja B ovat saman väriset. Peitä reuna, jossa tasot kohtaavat sormellasi, ellet usko. Kuva: brainden.com.

30. Terassi

Terassi

Terassi. Kuva: David MacDonald

31. Mekko

Vuonna 2015 pinnalle nousi maailman jakanut kysymys onko tämä mekko sini-musta vai valko-kultainen. Toiset näkevät saman mekon sinisenä mustilla raidoilla ja toiset valkoisena kultaisilla raidoilla.

Sini-musta vai valko-kultainen mekko?

Näetkö sinä mekon valko-kultaisena vai sini-mustana?

Tutkijat ovat selittäneet asiaa siten, että ihmisten näkö on sopeutunut käsittelemään värejä eri tavoin erilaisissa valaistuksissa. Valaistusmuutosten takia ihminen kompensoi värejä ympäröivän valaistuksen värin pohjalta. Joissakin tapauksissa näkö poistaa sinistä väriä, jolloin mekko näyttää valko-kultaiselta. Toisilla näkö poistaa lämpimämpiä sävyjä, jolloin mekko näyttää musta-siniseltä.

32. Neljä ympyrää

4 ympyrää

Tässä kuvassa on vain neljä ympyrää, eivätkä ne kosketa toisiinsa.

33. 12 pilkkua

12 pilkkua

Tämän kuvan viivojen leikkauspisteissä on 12 pilkkua. Aivosi eivät suostu näyttämään niitä kaikkia kerralla. Kuva: Akiyoshi Kitaka.

34. Talon seinät

Talon seinät

Katso mustaa pistettä kuvan keskellä 15 sekunnin ajan. Kuvasta tulee värillinen. Kuva: Imgur.

35. Häviävä harmaa

12 pilkkua

Katso läheltä mustaa pistettä kuvan keskellä muutaman sekunnin ajan ja harmaa tausta katoaa. Kuva: vimeo.

36. Stalkkaava lohikäärme

Tämä paperista tehty lohikäärme seuraa liikkeitäsi.

Piditkö näistä optisista harhoista? Jaa ne myös ystävillesi!

Jaa ystävillesi ❤️

Lisää juttuja aiheesta...

Computer Vision Syndrome eli digitaalinen näkörasitus

Digitaalinen näkörasitus (Computer Vision Syndrome) on yhä yleisempi terveysongelma modernissa yhteiskunnassa, jossa älypuhelimet, tietokoneet, tabletit ja muut digitaaliset laitteet ovat olennainen osa päivittäistä elämäämme. Termi viittaa silmien väsymiseen ja rasitukseen, joka johtuu pitkäaikaisesta altistumisesta digitaalisille näytöille. Vaikka digitaaliset laitteet ovatkin parantaneet monia elämän osa-alueita, niiden liiallisella käytöllä voi olla negatiivisia […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa niiden käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit tehdä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on visus-arvo?

Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Jaa ystävillesi ❤️
Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on näkökentän sokea piste?

Oletko koskaan huomannut näkökentässäsi pienen kohdan, jossa esineet näyttävät katoavan tai eivät näy ollenkaan? Olet saattanut löytää silmän sokean pisteen. Meidän kaikkien molemmissa silmissä on sokea piste, mutta emme yleensä huomaa sitä, koska toinen silmä kompensoi puuttuvan tiedon. Tässä jutussa kerromme, mikä sokea piste on, mistä se johtuu ja miten […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Jaa ystävillesi ❤️
Oliiviöljyn terveyshyödyt silmille ja näölle

Silmät ovat yksi kehon tärkeimmistä elimistä. Niiden avulla voimme nähdä ja kokea ympäröivää maailmaa. Hyvän silmäterveyden ylläpitäminen on elintärkeää elämänlaadun ylläpitämiseksi, mutta monet eivät ole tietoisia, mitä he voivat tehdä suojatakseen näkökykyään. Yksi silmäterveyden ylläpitämisen menetelmistä on oliiviöljyn sisällyttäminen ruokavaliooon. Oliiviöljy on terveellisten rasvojen, vitamiinien ja antioksidanttien lähde, jolla on […]

Jaa ystävillesi ❤️
Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voiko kaihi parantua itsestään?

Kaihi (harmaakaihi eli katarakta) on silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu ja läpäisee valoa entistä vähemmän. Kaihi on yksi yleisimmistä iän myötä näköä heikentävistä sairauksista ja harmaakaihi yleisin sokeuden aiheuttaja maailmassa. Mutta voiko kaihi hävitä tai parantua itsestään? Mikä kaihi on? Käypä hoito -verkkosivuston mukaan kaihilla tarkoitetaan […]

Jaa ystävillesi ❤️

Suosituinta sisältöä...

Piilolinssien jäätyminen: Onko se mahdollista?

Talven ihmemaa Suomi tarjoaa lumoavia maisemia ja lukuisia mahdollisuuksia erilaisiin talviharrastuksiin, mutta talvi tuo mukanaan myös äärimmäisen kylmiä olosuhteita, jotka voivat vaikuttaa moniin arkipäiväisiin esineisiin, kuten piilolinsseihin. Piilolinssejä voi joutua Suomessa kuljettamaan ja käyttämään erittäin kylmissä olosuhteissa. Voiko netistä tilatut piilolinssit jäätyä postilaatikkoon talvipakkasella? Mitä piilareille tai linssinesteelle tapahtuu jäätyessään? […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssit ja vesi

Monet piilolinssien käyttäjät eivät tiedä, että piilolinssit ja vesi on huono yhdistelmä. Se koskee niin suihkussa käymistä, saunomista, uimista kuin paljussa oloakin. Vesi voi saada piilolinssit muuttamaan muotoaan, turpoamaan ja tarttumaan silmään kiinni. Piilolinssien altistaminen vedelle voi johtaa sarveiskalvon haavaumiin, mistä puolestaan voi seurata bakteerien pääsy silmään ja silmätulehdus. Tällä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssit pelkästään lukemiseen?

Toisinaan silmien näkö ei tarvitse korjausta kaukana sijaitseviin kohteisiin, vaan pelkästään lukemiseen ja muuhun lähityöskentelyyn. Jos tarvitset lukemiseen lukulaseja, voitko hankkia tähän tarkoitukseen myös piilolinssit? Taittovikaa, jossa silmä näkee lähelle huonosti, mutta kauas hyvin, kutsutaan kaukotaittoisuudeksi eli hyperopiaksi. Siinä silmämunaan tuleva valo ei taitu verkkokalvolle, vaan hieman sen taakse. Tämä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Onko piilolinssit päässä turvallista uida?

Uinti on suosittu kuntoilu- ja kilpaurheilumuoto. Uiminen kiihdyttää sykettä, vahvistaa keuhkoja ja parantaa hapenottokykyä. Se polttaa rasvaa ja kehittää tasaisesti monia eri lihaksia. Jos käytät piilolinssejä, saatat kokea tarvitsevasi niitä nähdäksesi hyvin myös uidessa. Vaikka tarkka näkö voi estää sinua törmäämästä esteisiin, piilolinssien käyttäminen uidessa voi olla vaarallista monin tavoin. […]

Jaa ystävillesi ❤️
Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Jaa ystävillesi ❤️
FDA hyväksyi ensimmäiset auringonvalossa tummuvat piilolinssit

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on juuri hyväksynyt ensimmäiset kirkkaassa auringonvalossa automaattisesti tummentuvat fotokromaattiset piilolinssit. Uutta teknologiaa hyödyntävät linssit reagoivat auringon UV-säteilyyn ja tummuvat sen mukaisesti suojaamaan käyttäjän silmiä. Markkinoilla on jo vuosia ollut auringon ultraviolettisäteilyn määrän mukaan tummenevia ja kirkastuvia aurinkolaseja ja silmälaseja. Tähän asti teknologia on rajoittunut aurinkolaseihin […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Jaa ystävillesi ❤️
Miten laittaa piilolinssit silmiä räpyttämättä?

Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien hankkiminen ensimmäistä kertaa

Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten piilolinssejä käsitellään? Miltä piilolinssi tuntuu silmässä? On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa. Lue […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voivatko piilolinssit aiheuttaa päänsärkyä?

Puhtaiden ja kunnolla sovitettujen piilolinssien pitäisi olla mukavat käyttää, eikä aiheuttaa päänsärkyä. Mikäli käytät sinulle määrättyjä piilolinssejä ja olet alkanut kärsimään päänsärystä pian niiden käytön aloittamisen jälkeen, ota yhteyttä silmälääkäriisi. Silmäasiantuntija voi selvittää johtuuko päänsärky piilolinsseistä tai onko päänsärky muulla tavoin silmiin liittyvää. Silmäoireista peräisin oleva päänsärky voi johtua ainakin […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mitä tapahtuu kun itket piilolinssit silmissä?

Itkeminen on ihmiselle ominainen psyykkinen olotila, jossa kyynelnestettä purkautuu silmän kyynelkanavista. Itkun voivat aiheuttaa esimerkiksi suru, voimakas kipu, pettymys, suuttumus, liikutus, stressi tai ahdistus. Itku on stressiä laukaisevan parasympaattisen hermoston tapa palauttaa elimistö lepotilaan tunnekuohun jälkeisessä hermojännitystilassa. Itkeminen voi olla myös väline ilmaista tunteita muille ihmisille. Mutta mitä silmissä tapahtuu, […]

Jaa ystävillesi ❤️
Osta piilolinssejä Lensonilta. Laaja valikoima, huokeat hinnat.