Lentoemännän työ on monen tytön unelma. Ilta-Sanomat haastatteli Finnairin viestinnän Annina Metsolaa selvittääkseen mitä vaatimuksia lentoemännille ja stuerteille asetetaan.
Lentoemännän paikat ovat haluttuja. Yksi syy kiinnostukseen on lyhyt koulutus. Lentoemäntä on myös ammatti, jossa pääsee varmasti matkustelemaan ja näkemään maailmaa.
Mitä lentoemännältä vaaditaan, minkälainen on lentoemännän koulutus ja mitä näkövaatimuksia heille on asetettu?
On syytä huomata, että tässä jutussa käsitellään vain Finnairia ja muiden lentoyhtiöiden vaatimukset voivat vaihdella. Suomessa lentoemäntiä ja stuertteja kouluttaa myös Ryanair.
Mitkä ovat lentoemännän tehtävät?
Lentoemäntä on osa matkustamohenkilöstöä. Vaikka asiakkaille työn näkyvimpiä osia ovat turvademonstraatiot ja asiakaspalvelu, lentoemäntä vastaa kokonaisvaltaisesti matkustajien turvallisuudesta ja hyvinvoinnista reitti- ja tilauslentojen aikana.
Matkustamohenkilökunnan tärkein tehtävä on varmistaa, että matkustajat ovat turvassa kaikissa tilanteissa ja että he noudattavat turvallisuusmäärityksiä. Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen matkustamohenkilöstön rooli turvallisuusasiantuntijoina ja matkustamon turvallisuuden varmistamisessa on korostunut.
Finnairin matkustamohenkilökunnan vastaava johtaja Viivi Nyman kertoo Finavian verkkosivuilla, että Finnairin matkustamohenkilökunta vastaa myös yhtiön Unique Nordic Experience -lupauksesta, eli siitä, että asiakkaat saapuvat kohteeseen rentoutuneina ja haluavat lentää Finnairilla uudestaan.
Nymanin mukaan työskentely matkustamossa vaatii "vahvaa asiakaspalveluhenkeä, tilannetajua, hyviä vuorovaikutustaitoja, sopeutumiskykyä, yhteishenkeä, joustavuutta ja oma-aloitteisuutta".
Pieni pilke silmäkulmassa ja aidon myönteinen elämänasenne ei myöskään ole haitaksi, sillä lentoemäntä/stuertti kohtaa yli 20 000 asiakasta vuosittain.
Minkälainen on lentoemännän koulutus?
Finnairin mukaan vuonna 2018 lentoemäntä- ja stuerttikoulutukseen haki 8 300 henkilöä. Noin puolet heistä etenee ennakkotehtäviin. Wikipedian mukaan lentoemäntiä ja stuertteja on Suomessa vain noin 2 500 kappaletta.
Iso osa lentoemännistä ja stuerteista työskentelee lentoyhtiöissä tai vuokratyöntekijöinä alan työntekijöitä välittävien yritysten palveluksessa.
Finnairin rekrytointiprosessin läpäistyään hakija saa kutsun Finnair Flight Academy -koulutukseen, jonka peruskurssi kestää kahdeksan viikkoa.
Kurssin turvallisuus- ja ensiapuosiot ovat ilmailuviranomaisen määrittelemiä ja muodostavat lentoemännän ammattiosaamisen kivijalan.
Lisäksi kurssilla käsitellään palveluviestintää ja kulttuurintuntemusta sekä Finnairin visiota ja hyvän asiakaspalvelun periaatteita.
Nymanin mukaan monelle tulee yllätyksenä, että työ on luonteeltaan epäsäännöllistä; palkatut saattavat joutua työskentelemään myös jouluna tai juhannuksena, tai olemaan varalla, jolloin töihin on kyettävä tulemaan tunnin varoitusajalla.
Oikotien mukaan lentoemännän keskipalkka on 2 250 €/kk. Taloussanomien mukaan aloittavan lentoemännän tai stuertin peruspalkka on runsaat 1 200 €/kk ja nousee asteittain jopa 5 000 euroon kuukaudessa (juttu vuodelta 2017).
Tietyn työkokemuksen jälkeen lentoemäntä voi hakeutua purseriksi eli matkuston esimieheksi.
Lue myös:
Mitä lentoemännältä vaaditaan?
Finavian verkkosivujen mukaan Finnairin vaatimukset lentoemännälle/stuertille ovat seuraavat:
- 18 vuoden ikä
- Ylioppilas tai muu toisen asteen tutkintotodistus
- Kokemusta asiakaspalvelutyöstä
- Sujuva englannin kielen taito
- Sujuva suomen kielen taito korkeassa arvossa
- Muiden kielten osaaminen eduksi
- Kyky ja halu ymmärtää ja noudattaa ohjeita
- Vähintään 160 cm:n pituus
- Normaali kuulo
- Kyettävä uimaan vähintään 50 metriä
- Hyvä terveydentila (ei pitkäaikaissairauksia, jotka vaativat jatkuvaa tai säännöllistä lääkitystä tai seurantaa)
- Ei näkyviä tatuointeja, lävityksiä tai hammaskoruja
Onko lentoemännillä ja stuerteilla näkövaatimuksia?
Kyllä on. Nämä ovat Finnairin näkövaatimukset:
- Normaali värinäkö (ei puna-viher- tai muita värisokeuksia)
- Kaukotaittoisuus eli hyperopia enintään 0,7 diopteria (D).
Ilta-Sanomien jutun mukaan kaukonäkövaatimus tarkoittaa yhteisnäkö korjaavin linssein, mikä tarkoittaa, että kyseinen näönlaatu voidaan saavuttaa korjaavin menetelmin, toisin sanoen silmälaseja ja piilolinssejä saa käyttää.
Katso myös: Värisokeat näkevät värit ensimmäistä kertaa
Artikkelikuva: Suhyeon Choi