Vaarallisia silmätulehduksia aiheuttavat bakteerit kykenevät selviytymään piilolinssinesteissä luultua pidempään, osoittaa Liverpoolin yliopiston julkaisema uusi tutkimus.
Pseudomonas aeruginosa on mikrobiperäistä keratiittia aiheuttava bakteeri, jonka oireisiin kuuluvat muun muassa näön heikkenemistä aiheuttavat sarveiskalvon ärsytys ja hankaumat.
Tutkijat seurasivat yhdeksää Pseudomonas aeruginosa -bakteerin kantaa, jotka oli kerätty britannialaisilta sairaalapotilailta. Näiden kantojen selviytymistä verrattiin Pseudomonas aeruginosan 9027-kantaan, jota käytetään yleisesti piilolinssien puhdistusnesteiden testaukseen ja tehokkuuden tutkimiseen.
Useimmat bakteerikannat tuhoutuivat kymmenessä minuutissa sen jälkeen, kun ne laitettiin piilolinssinesteeseen. Yksi bakteerikanta, tavallista vaikeampaa keratiittia aiheuttava kanta 39016, selviytyi puhdistusnesteessä kuitenkin yli neljä tuntia.
Tutkijat esittävät, että piilolinssinesteiden tehokkuus pitäisi testata kaikkia Pseudomonas aeruginosa -bakteerin kantoja vastaan.
"Mikrobiperäinen keratiitti voi olla potilaalle musertava. On tärkeää, että tämän taudin riski minimoidaan piilolinssien käyttäjien keskuudessa parantamalla piilolinssien hoitonesteitä", tutkimuksen johtaja Craig Winstanley sanoo.
Joka vuosi noin 6000 ihmistä sairastuu mikrobipohjaiseen keratiittiin Isossa-Britanniassa.
Mikä on Pseudomonas aeruginosa?
Pseudomonas aeruginosa on gramnegatiivinen aerobinen sauvabakteeri. Se on kasvuolosuhteiden suhteen vaatimaton, vaatii kasvakseen vain vähän ravintoa ja pysyy hengissä 4-42 °C lämpötiloissa.
Se on vastustuskykyinen monille antibiooteille ja desinfiointiaineille. Pseudomonas aeruginosaa esiintyy mm. uima-altaissa, vesistöissä, ruoka-aineissa, sairaaloissa ja muissa laitoksissa. Se on hyvin yleinen ja vaarallinen sairaalainfektioiden aiheuttaja.
Lisätietoa ja lähteet:
- https://www.webmd.com/eye-health/news/20140417/bacteria-may-survive-longer-in-contact-lens-solution-than-thought
- https://fi.wikipedia.org/wiki/Pseudomonas_aeruginosa
Kuva: "Pseudomonas aeruginosa 01" by CDC via Wikimedia Commons