Mikä on terveellisin piilolinssityyppi silmille?

Julkaistu: 28.1.2015 • Muokattu: 8.4.2021
Terveellisin piilolinssityyppi

Piilolinssit ovat erittäin terveellinen ja suosittu vaihtoehto näön korjaamiseen. Niiden komplikaatioriski on hyvin pieni silloin, kun noudatetaan optikon ohjeita, mitä tulee linssien käyttöön, käsittelyyn ja vaihtoväliin. Kun huomioidaan kaikki linssityypit, vain neljä kymmenestätuhannesta käyttäjästä saa mahdollisesti näköön vaikuttavan vakavan silmätulehduksen, sarveiskalvotulehduksen tai sarveiskalvon haavauman. Australialaisen tutkimuksen mukaan vähinten todennäköisesti keratiitin aiheuttava linssityyppi on kova piilolinssi eli nk. RGP-linssi (1,2/10 000). Pehmeistä piilolinsseistä pienin riski on pehmeiden kertakäyttölinssien käyttäjillä (1,9-2,0 käyttäjää 10 000:sta). Mikrobipohjaisen keratiitin riski kasvaa kaikilla yli yön käyttöön tarkoitetuilla linsseillä yli viisinkertaiseksi.

Kovat RGP- tai GP-linssit ovat kooltaan selvästi pehmeitä linssejä pienemmät ja ne liikkuvat enemmän silmässä. Kovat linssit vaativat myös pidemmän totutteluajan, mutta 1-2 viikon käytön jälkeen useimmat saavuttavat täydellisen käyttömukavuuden. Vaikka kovat piilolinssit tarjoavat etuja sekä näönlaatuun että silmien terveyteen liittyen, vanhemmista materiaaleista valmistetut kovat linssit läpäisevät liian vähän happea, jotta optikot suosittelisivat niitä kovin monille.

Mikä on terveellisin pehmeä linssityyppi?

Hyvät uutiset ovat, että kaikki piilolinssit, joita käsitellään huolellisesti, käytetään vain suositellun käyttö- ja vaihtovälien ajan ja joiden käytössä noudatetaan sekä optikon että valmistajan antamia ohjeita, ovat erittäin turvallinen tapa korjata näkö ilman suurta komplikaatioriskiä.

Kertakäyttöpiilolinssit ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosien aikana (maailmanlaajuisesti noin 29 prosenttia käyttäjistä). Koska kertakäyttöisiä piilolinssejä ei käytetä yön yli, ne heitetään pois jokaisen käyttökerran jälkeen, ne keräävät pinnoilleen vain vähän tai ei ollenkaan kerrostumia ja koska niillä ei ole piilolinssinesteeseen liittyviä ongelmia, ne tarjoavat käyttäjilleen paljon terveyshyötyjä. Piilolinssien, piilolinssinesteen ja piilolinssikotelon kontaminaatio eli mikrobien leviäminen niihin, on yksi yleisimmistä silmätulehdusten aiheuttajista. Tutkimusten mukaan piilolinssien pitäminen yön yli kasvattaa silmätulehdusriskiä 4-5 kertaiseksi. Kertakäyttölinsseissä tätä ongelmaa ei ole, koska ne heitetään pois ennen nukkumaan menoa.

Suurin osa nykyään määrättävistä piilolinsseistä on ns. silicone hydrogel -linssejä (Si-Hy). Nämä linssit läpäisevät 5-7 kertaa enemmän happea aiemmin tavallisiin hydrogel-piilolinsseihin verrattuna. Vaikka silicone hydrogel -linssit  eivät ole merkittävästi vähentäneet silmätulehdusriskiä, etenkään jatkuvakäyttöisten linssien osalta, lisääntynyt hapensaanti on vähentänyt silmien hypoksiaa (kudosten hapen niukkuus) ja ne vaikuttavat olevan terveellisempi vaihtoehto silmille.

Vaikka nykypäivän kovat piilolinssit, silicone hydrogel -pohjaiset valmistusmateriaalit ja kertakäyttöpiilolinssit ovatkin melko terveellisiä, näönhuollon ammattilaisen antamien hoito-ohjeiden ja käyttöaikojen noudattaminen on avainasemassa piilolinssien turvallisen ja mukavan käytön varmistamiseksi.

Terveelliset tavat takaavat terveet silmät

Voit nauttia piilolinssien mukavuudesta ja eduista alentamalla itse silmätulehdusriskiä. Noudata näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita piilolinssien käytössä ja puhdistuksessa, ja säilö linssit desinfioivaan piilolinssinesteeseen aina silloin, kun ne eivät ole käytössä. Piilolinssien aiheuttamat silmätulehdukset voivat olla kivuiliaita ja johtaa pitkäkestoisiin ongelmiin näkemisessä. Piilolinssien käyttö- ja hoitotavat sekä säännöllinen näöntarkastus ja piilolinssikontrolli pitävät silmäsi terveinä. Älä anna huonojen tapojen pilata näkemistä.

Tee näin suojellaksesi silmiäsi:

  1. Älä käytä piilolinssejä nukkuessasi, ellei piilolinssimääräyksessä näin sanota. Piilolinssit päässä nukkuminen kasvattaa silmätulehdusriskiä jopa 6-8 kertaiseksi.
  2. Vaihda piilolinssikotelo uuteen säännöllisesti. Bakteerit kerääntyvät paitsi piilolinssien pinnalle, myös piilolinssikoteloon, jota koskettelet sormillasi.
  3. Älä ui tai käy suihkussa piilolinssit päässä. Vesi sisältää mikro-organismeja, jotka kerääntyvät linsseihin ja päätyvät sitä kautta silmiin.

Lisätietoa ja lähteet:

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.