Tutkimuksen mukaan tietyt bakteerilajikkeet ovat yleisempiä piilolinssien käyttäjien silmissä kuin ei-käyttäjien silmissä. Tutkimus saattaa myös selittää, miksi piilolinssien käyttäjät kärsivät useammin silmätulehduksista.
Pienten muovinpalasten eli piilolinssien laittaminen päivittäin silmään saattaa New Yorkin yliopiston julkaiseman uuden tutkimuksen mukaan muuttaa merkittävästi silmän pinnan bakteerikantaa ja tehdä sen alttiimmaksi erilaisille tulehduksille.
Tutkimuksessa analysoitiin yhdeksän piilolinssien käyttäjän ja yhdentoista ei-käyttäjän pyyhkäisynäytteitä tarkoituksena selvittää, mitä bakteerilajikkeita heidän silmien pinnoilla elää – toisin sanoen silmää asuttavia mikrobiomeja eli mikrobistoja. Tutkijat analysoivat myös silmän alla olevalla iholla eläviä bakteereja.
Piilolinssien käyttäjien mikrobiomi poikkeaa ei-käyttäjistä
Piilolinssejä käyttävien henkilöiden silmien pinnalla elävän bakteeriston koostumus oli selvästi samankaltaisempi silmien alla olevan ihon bakteeriston kanssa, kuin henkilöillä, jotka eivät käytä piilolinssejä.
Erityisesti neljää bakteerilajia esiintyi piilolinssien käyttäjien silmissä enemmän: lactobacillus, acinetobacter, methylobacterium ja pseudonomas. Tämä mikrobiomin häiriö voi selittää, miksi piilolinssien käyttäjillä on suurempi todennäköisyys saada tiettyjä silmätulehduksia, kuten pseudonomas-bakteeriin yhdistettyjä sarveiskalvon haavaumia.
"Kaikki piilolinssien käyttäjät eivät saa enemmän tulehduksia, vaan heidän silmiensä pinnalla elää hieman erityyppisiä bakteereja. Kysymys kuuluukin: altistaako se heidät tietyntyyppisille silmätulehduksille"
Näin kysyy toinen tutkimuksen kirjoittajista Lisa Park The Atlanticissa.
Infetiot johtuvat piilolinssien huolimattomasta käytöstä
Silmätulehdukset johtuvat usein siitä, että käyttäjät eivät noudata linssien käytössä huolellisuutta – nukkuvat ne päässä tai eivät puhdista linssejä tarpeeksi hyvin tai riittävän useasti. Erään vuonna 2010 vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan vain 32 prosenttia käyttäjistä noudattaa piilolinssien käytössä riittävää huolellisuutta, 44 prosenttia keskivertoa huolellisuutta ja 24 prosenttia "vaatimustenvastaista" huolellisuutta.
"Laitat piilolinssin sormellesi ja sitten silmään. Siirrämmekö samalla erityyppisiä bakteereja silmän pinnalle? Tätä voimme arvailla, mutta emme varmasti tietää", Park kysyy.
Mikäli näin on, käsien tai linssien huono puhdistus voi tarjota bakteereille enemmän mahdollisuuksia siirtyä sormen ja linssin kautta silmään. Riskiä voi pienentää käyttämällä kuukausi- ja yötäpäiväälinssien sijasta kertakäyttölinssejä, jolloin linssi on ainakin aluksi varmasti puhdas. Vaikka New Yorkin yliopiston tutkimuksessa ei huomioitu linssien vaihtoväliä, Parkin mukaan yhä useampi silmälääkäri suosittelee juuri kertakäyttölinssejä.
"Yksinkertaisesti siitä syystä, että ne hävitetään jokaisen käyttökerran jälkeen, ja seuraavalla käyttökerralla otetaan uusi raikas pari käyttöön. Sen sijaan, että linssit säilöttäisiin seuraavaan käyttökertaan asti piilolinssinesteeseen, joka myös sisältää korkealla todennäköisyydellä bakteereja. Kliinisestä näkökulmasta tarkasteltuna kertakäyttölinssit ovat ehdottomasti turvallisin vaihtoehto."
Parkin mukaan seuraava askel olisi analysoida silmätulehduksista kärsineiden henkilöiden silmien mikrobiomeja ja selvittää onko niissä suurempia määriä joitakin näistä bakteereista. Toinen mielenkiintoinen kysymys on, sopeutuuko pitkään piilolinssejä käyttäneiden silmät uudenlaiselle mikrobiomille. "Altistaako se silmätulehduksille vai suojaako se niiltä?" Park kysyy.