HS: Juhlivat nuoret unohtavat piilolinssit silmiin

Julkaistu: 11.8.2014 • Muokattu: 6.4.2021 • Aiheet:

Nuoret saavat eniten piilolinssien aiheuttamia silmävaivoja. Syynä on usein linssien huolimaton käyttö tai epäsopivien linssien käyttäminen, kertoo Helsingin Sanomat artikkelissaan.

"Pari-kolmekymppiset unohtelevat piilareita yöksi silmiin esimerkiksi juhlimisen seurauksena tai linssejä käsitellään mökillä likaisilla käsillä. Infektiot syntyvät juuri näissä tilanteissa", kertoo silmätautien erikoislääkäri Juha Holopainen Husin silmätautien poliklinikalta.

Asian vahvistaa Satu Kervinen Helsingin Optiikasta: "Ongelmien taustalla on netistä tilatut piilolinssit, joita pidetään sitkeästi ikävistä tuntemuksista huolimatta."

Pahimmillaan piilolinssejä tilataan netistä ilman ensimmäistäkään käyntiä optikolla.

Tyypillisiä piilolinssien aiheuttamia vaivoja ovat infektiot, pintarikot ja linssien hukkumisia yläluomen alle. Husin Silmäklinikalla hoidetaan nelisenkymmentä piilolinssipotilasta vuosittain.

Pahin piilolinssien käytöstä johtuvan silmätulehduksen aiheuttaja on pseudomonas-bakteeri, joka on vaikea hoitaa ja johtaa usein näön heikkenemiseen. Usein ainoa hoitokeino on sarveiskalvonsiirto, mutta siirrännäinenkin samenee yleensä muutaman vuoden kuluttua.

"Silmässä voi olla jotain vialla, vaikka se näyttää hyvältä", toteaa Holopainen.

Jos epäilee silmätulehdusta, hoitoon kannattaa mennä nopeasti. Tulehdus alkaa usein sarveiskalvon reunoilta ja sen hoitaminen vaikeutuu, kun tulehdus on edennyt sen keskelle.

Vaurioita ei aiheuta piilolinssit, vaan huolimaton käyttö

Eniten silmäongelmia aiheutuu linsseistä, joita ei ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön.

"Kertakäyttölinssit ovat hyvät, jos ihmiset vain noudattaisivat kertakäyttöisyyttä. Pahimmissa tapauksissa niitä käytetään viikko", Holopainen kertoo.

Yötäpäivää-linssejä voi pitää myös nukkuessa, mutta ne eivät sovi kaikkien silmille. Jatkuvakäyttöisten linssien käyttäjien pitäisi tarkistuttaa silmänsä säännöllisesti.

Piilolinssejä netistä tilattaessa tulee muistaa, että tilaa vain itselle määrättyjä, piilolinssireseptin mukaisia, piilolinssejä. Piilolinssivalmistajien linssit ovat erilaisia. Liian tiukka tai loiva linssi voi estää sarveiskalvon hapensaannin ja silmään alkaa kasvamaan verisuonia, jotka aiheuttavat myös muita ongelmia.

Lähde: Helsingin Sanomat

KYSELY: Unohdatko piilolinssit usein silmiin?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lue myös:

Luitko jo nämä?

 • Ankka-jänis

  36 uskomatonta optista harhaa

  Optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. 1. Ankka-jänis 2. Shakkilauta 3. Askeltavat...
 • Sininen silmä

  Harvinaiset silmien värit

  Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on si...
 • Silmien väsyminen kännykän käytöstä

  Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

  Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet...
 • Piilolinssin poistaminen (video)

  Piilolinssin silmästä poistamiseen on olemassa eri tekniikoita. Tässä on kaksi erittäin yleistä tekniikkaa: Tapa 1 Jos sinulla on voimakas räpyttelyrefleksi, kannattaa pitää kiinni yläluomesta ei-dominoivalla kädel...
 • Kosteuttavat silmätipat

  Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

  Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ongelmat liittyvät hyvin usein silmien kuivumiseen. Jopa 40 prosenttia piilolinssien käyttäjistä ilmoittaa kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Naiset k...
 • Paljon porkkanoita kasassa.

  5 parasta ruokaa silmien terveydelle

  Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ymp...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.