HS: Juhlivat nuoret unohtavat piilolinssit silmiin

Julkaistu: 11.8.2014 • Muokattu: 6.4.2021
Juhlivat nuoret unohtavat piilolinssit silmiin

Nuoret saavat eniten piilolinssien aiheuttamia silmävaivoja. Syynä on usein linssien huolimaton käyttö tai epäsopivien linssien käyttäminen, kertoo Helsingin Sanomat artikkelissaan.

"Pari-kolmekymppiset unohtelevat piilareita yöksi silmiin esimerkiksi juhlimisen seurauksena tai linssejä käsitellään mökillä likaisilla käsillä. Infektiot syntyvät juuri näissä tilanteissa", kertoo silmätautien erikoislääkäri Juha Holopainen Husin silmätautien poliklinikalta.

Asian vahvistaa Satu Kervinen Helsingin Optiikasta: "Ongelmien taustalla on netistä tilatut piilolinssit, joita pidetään sitkeästi ikävistä tuntemuksista huolimatta."

Pahimmillaan piilolinssejä tilataan netistä ilman ensimmäistäkään käyntiä optikolla.

Tyypillisiä piilolinssien aiheuttamia vaivoja ovat infektiot, pintarikot ja linssien hukkumisia yläluomen alle. Husin Silmäklinikalla hoidetaan nelisenkymmentä piilolinssipotilasta vuosittain.

Pahin piilolinssien käytöstä johtuvan silmätulehduksen aiheuttaja on pseudomonas-bakteeri, joka on vaikea hoitaa ja johtaa usein näön heikkenemiseen. Usein ainoa hoitokeino on sarveiskalvonsiirto, mutta siirrännäinenkin samenee yleensä muutaman vuoden kuluttua.

"Silmässä voi olla jotain vialla, vaikka se näyttää hyvältä", toteaa Holopainen.

Jos epäilee silmätulehdusta, hoitoon kannattaa mennä nopeasti. Tulehdus alkaa usein sarveiskalvon reunoilta ja sen hoitaminen vaikeutuu, kun tulehdus on edennyt sen keskelle.

Vaurioita ei aiheuta piilolinssit, vaan huolimaton käyttö

Eniten silmäongelmia aiheutuu linsseistä, joita ei ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön.

"Kertakäyttölinssit ovat hyvät, jos ihmiset vain noudattaisivat kertakäyttöisyyttä. Pahimmissa tapauksissa niitä käytetään viikko", Holopainen kertoo.

Yötäpäivää-linssejä voi pitää myös nukkuessa, mutta ne eivät sovi kaikkien silmille. Jatkuvakäyttöisten linssien käyttäjien pitäisi tarkistuttaa silmänsä säännöllisesti.

Piilolinssejä netistä tilattaessa tulee muistaa, että tilaa vain itselle määrättyjä, piilolinssireseptin mukaisia, piilolinssejä. Piilolinssivalmistajien linssit ovat erilaisia. Liian tiukka tai loiva linssi voi estää sarveiskalvon hapensaannin ja silmään alkaa kasvamaan verisuonia, jotka aiheuttavat myös muita ongelmia.

Lähde: Helsingin Sanomat

KYSELY: Unohdatko piilolinssit usein silmiin?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lue myös:

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.