Silmätulehdusten määrä kasvussa - syynä netistä tilaaminen?

Julkaistu: 22.9.2014 • Muokattu: 6.4.2021
Silmätulehdus

Piilolinssien käyttäjät riskeeraavat näkönsä tilaamalla piilolinssit netistä, varoittavat silmäasiantuntijat. Linssit tilataan netistä, koska ne saa sieltä optikkoliikkeitä halvemmalla. Samalla jätetään kuitenkin käymättä tärkeissä silmätarkastuksessa.

Akantameban aiheuttamien silmätulehdusten määrä on tuplaantunut vuodesta 2010, kertoo professori John Dart lontoolaisesta Moorfieldin silmäsairaalasta. Akantameban aiheuttama akantameba keratiitti voi vaurioittaa silmän sarveiskalvoa pysyvästi.

Netistä ostaminen on kasvussa, koska ihmiset käyvät entistä vähemmän piilolinssikontrolleissa. Silmien säännöllinen tutkituttaminen on olennaista, koska vain niissä voidaan löytää merkkejä tulehduksista ja varmistaa, että ihmiset ymmärtävät hygienian tärkeyden piilolinssien käytössä.

"Ihmiset haluavat säästää rahaa. Opiskelijat ja nuoret hankkivat kyllä piilolinssireseptin optikolta, mutta linssit tilataan mieluummin netistä. Rahaa säästetään myös välttelemällä vuosittaista silmätarkastusta. Nämä tarkastukset ovat kuitenkin elintärkeitä, koska niissä selvitetään näkömuutosten lisäksi silmien yleinen terveys. Piilolinssit ovat silmiin laitettavia vierasesineitä ja on tärkeää, etteivät ne vahingoita silmiä", Dart perustelee.

Silmätulehdukset johtuvat piilolinssien huolimattomasta käytöstä

Silmätulehdukset saavat alkunsa esimerkiksi silloin kun linssejä säilytetään vesijohtovedessä, eikä piilolinssinesteessä - tai kun niitä käytetään suihkussa.

Akantameba keratiittia voidaan hoitaa lääkkeillä jos se diagnosoidaan ajoissa. Hoitamattomana infektio jättää silmään arpikudosta ja voi vaatia jopa sarveiskalvonsiirron.

Dart on havainnut klinikallaan seitsenkertaisen kasvun akantameban aiheuttamissa silmätulehduksissa. Vuonna 2010 tulehduksia oli vain 11, kun nyt määrä on kasvanut jo 80:aan. Koko Isossa-Britanniassa akantamebatartuntojen määrä on tuplaantunut.

"Todellinen uhka on ulkomaisista verkkokaupoista tilaaminen, koska ne eivät vaadi lainkaan piilolinssimääräystä. Luotettavat myyjät vaativat aina piilolinssireseptin ennen uudelleentilaamista", tohtori Nigel Best Specsaversilta selventää.

Suomessa toimivat piilolinssikaupat vaativat aina, että sinulla on voimassa oleva piilolinssimääräys tilaamiisi linsseihin. Määräystä ei tarvitse lähettää nettikaupalle, mutta tilataksesi sinun on hyväksyttävä ehdot, joiden mukaan sellainen on olemassa.

Piilolinssien käyttöohjeita ei noudateta tai tunneta

Taidetta opiskeleva Saira Hussain, 21, sai piilolinssien käytöstä johtuvan silmätulehduksen ensimmäisenä opiskeluvuotenaan.

"Käytin kertakäyttöisiä päivälinssejä enemmän kuin kerran ja nukuin piilolinssit päässä, kun jäin bileiden jälkeen yöksi. Pidin niitä päässä myös suihkussa, mutta en tiennyt tekeväni mitään väärin."

"Silmät tulivat kipeiksi ja punaisiksi. Ja näkö oli sumea. Vasta viikkojen jälkeen hakeuduin silmälääkäriin. Toisen silmän näkö on pysyvästi vahingoittunut. Terve silmä kompensoi, mutta tämä on ollut shokki."

Muita piilolinssien käyttöön liittyviä riskejä ovat mm. piilolinssien käsittely likaisilla käsillä, piilolinssit päässä uiminen, piilolinssinesteen uudelleenkäyttö ja piilolinssien säilyttäminen vedessä. Uutisen mukaan jotkut jopa nuolevat piilolinssejä kosteuttaakseen niitä, mitä ei saa missään nimessä tehdä infektioriskin takia.

Lähde: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2763612/Soaring-rate-eye-infections-linked-cheap-internet-contact-lenses-experts-warn.html

Aihekuva: Eddie314, Wikimedia Commons

KYSELY: Käytkö piilolinssikontrollissa vähintään kerran vuodessa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.