Teleskooppipiilolinssit voisivat parantaa näkövammaisten näköä

Julkaistu: 6.7.2014 • Muokattu: 7.4.2021
Teleskooppipiilolinssit

Teleskooppipiilolinssit. Kuva: University of California, San Diego

Kalifornian yliopiston insinööritiimi on kehittänyt teleskooppipiilolinssejä, jossa kuvaa voidaan vaihtaa normaalin ja suurennetun kuvan välillä, vähän samaan tapaan kuin televisioiden katselussa käytetyissä 3D-laseissa. Tutkijat ovat valmistaneet teleskooppipiilolinssistä prototyypin, jota on testattu mekaanisessa silmässä.

Uudenlaisella linssillä voitaisiin parhaassa tapauksessa parantaa silmäsairauksista kärsivien näkökykyä, kuten ikääntymisestä johtuvaa silmänpohjan rappeumaa, joka vaikeuttaa lukemista ja kasvojen tunnistamista. Silmänpohjan rappeumaan sairastuu 10 % yli 65-vuotiaista.

Tutkimus rahoitetaan osana isompaa tutkimusohjelmaa. Kliinisten tutkimusten toinen kierros on luvassa myöhemmin vuoden 2013 aikana. Tutkimusryhmää johtava Joseph Ford näkee teleskooppipiilolinsseissä paljon potentiaalia.

"Vaikka työtä on paljon edessä, näkemyksemme on, että näillä piilolinsseillä voidaan parantaa useiden heikentyneestä näkökyvystä kärsivien näköä."

Teleskooppipiilolinssi on noin yhden millimetrin paksuinen - ei siis merkittävästi tavallista piilolinssiä paksumpi. Tutkijat käyttivät piilolinsseissä alumiinista valmistettuja peilejä, joilla piilolinssiin reuna-alueelle muodostetaan 2,8-kertaisesti suurentava teleskooppi. Piilolinssin keskiosa mahdollistaa normaalin, ei-suurennetun, näön. Linssin optiikka mahdollistaa vaihtamisen normaalin ja suurennetun kuvan välillä.

Kun teleskooppipiilolinssejä kehitetään edelleen, niistä saadaan vielä pienempiä ja paremmin valoa kerääviä. Linssi on myös pienempi kuin silmälaseihin saatavilla olevat teleskoopit.

Lähde: https://jacobsschool.ucsd.edu/news/release?id=1386

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.