Piilolinssit tehtiin ennen lasista

Julkaistu: 8.10.2014 • Muokattu: 21.4.2022
Leopold Heine ja lasiset piilolinssit

Tiesitkö, että piilolinssit valmistettiin ennen muovin keksimistä lasista? Keksijät tekivät erilaisia kokeiluja lasipohjaisilla piilolinsseillä jo 1800-luvulla. Leonardo Da Vinci oli pohdiskellut jo vuonna 1508 miten sarveiskalvon taittovoimaa voitaisiin muuttaa.

Idea sai huomiota vasta 1920-luvulla, kun saksalainen lääkäri August Müller kehitti omat lasista tehdyt piilolinssit. Yksi suurimmista ongelmista näissä linsseissä oli, että ne päässä ei voinut juurikaan sulkea silmiä. Tämä aiheutti ongelmia, koska ihmiset haluavat räpytellä silmiään.

Professori Leopold Heine paransi piilolinssien mukavuutta kehittämällä niiden istuvuutta. Tuolloin luvattiin, että silmälaseja ei tulevaisuudessa enää tarvita - jos vain on valmis laittamaan lasinpalaset silmiinsä.

Vuonna 1930 Science and Invention -lehdessä kirjoitettiin:

Professori L. Heine Kielin yliopistosta on keksinyt kontaktisilmälasit, jotka asetetaan suoraan silmämunan päälle ja jotka eivät estä silmäluomien sulkemista. Tutkijat odottavat keksinnön mullistavan silmätautiopin ja tekemään silmälasit tarpeettomiksi.

Potilaat voivat itse asettaa ohuet ja kaarevat lasit, jotka ovat käytännössä huomaamattomat. Vain sivusta katsottuna voi lasin nähdä. Kuvassa keksijällä on päässään nämä kontaktilasit. Kuvassa vasemmalla erilaisia kontaktisilmälaseja likinäköisyyteen ja kaukonäköisyyteen.

Kun lasia kostutetaan voitelevalla liuoksella, ei käyttäjä koe kipua tai epämukavuutta. Keksijä ei ole vielä informoinut mitä tapahtuu jos tällaisten lasien käyttäjä saa vahingossa iskun silmäänsä.

Paljon piilolinssejä käyttävät tietävät, miten epämukavilta ja kuivilta nykyiset modernit pehmeät piilolinssitkin voivat joskus tuntua - esimerkiksi jos niitä joutuu pitämään yhtäjaksoisesti liian pitkään.

Kuvitelkaa, miltä tuntuisi laittaa silmiin pienet lasinpalaset, joita "kostutetaan voitelevalla liuoksella".

Lue myös Ensimmäiset pehmeät piilolinssit tehtiin lasten rakennussarjalla.

KYSELY: Ovatko nykyiset piilolinssisi mukavat käyttää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lähde: https://gizmodo.com/contact-lenses-used-to-be-made-out-of-glass-1641205245

Kuva: Science and Invention, June 1930

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.