Ensimmäiset pehmeät piilolinssit tehtiin lasten rakennussarjalla

Julkaistu: 24.10.2014 • Muokattu: 25.3.2020 • Aiheet:
Otto Wichterle

Otto Wichterle. Kuva: Wikimedia Commons

Vuonna 1961 Otto Wichterlellä oli aikaa näperrellä. Vain kolme vuotta aikaisemmin hän oli toiminut dekaanina Prahan kemiantekniikan instituutissa.

Wichterleä ei pidetty sen aikaisessa Tšekkoslovakiassa poliittisesti tarpeeksi ennustettavissa olevana, jotta hän olisi saanut pitää korkea-arvoisen työnsä. Hän oli aina ollut mies, joka sanoi mitä ajatteli. Kun natsit miehittivät hänen kotimaansa vuonna 1942, Wichterle vangittiin henkilökohtaisten oikeuksien puolustamisesta.

Ennen työnsä menettämistä Wichterle oli löytänyt vettä puoleensa vetävän polymeerin, polyhydroksietyylimetakrylaatin. Tämä hydrogeeli oli ohut ja läpinäkyvä. Hän oli jo aikaisemmin yrittänyt muotoilla siitä pehmeitä piilolinssejä, mutta niiden reunat olivat jääneet rosoisiksi.

Hän ajatteli, ettei ongelma ollut niinkään materiaalissa, vaan valmistustavassa. Vuonna 1960 hän esitteli ideansa arvostetussa tiedejulkaisu Naturessa.

Vaikkei hän saanut tutkimukselleen valtion tukea, vähän ennen joulua vuonna 1961 hän testasi sitä silti. Hän rakensi koneen, jossa oli hänen poikansa Merkur-leikkirakennussarjasta otettu pyörivä muotti ja moottorina polkupyörän dynamo.

Jouluaattona hän kokeili konetta keittiön pöydällä Linda-vaimonsa avustuksella ja onnistui!

Wichterle kokeili ensimmäisiä koneella valmistettuja linssejä omiin silmiinsä. Vaikkei niiden vahvuus ollut oikea, ne tuntuivat riittävän mukavilta silmissä.

Kokeilullaan hän tuli keksineeksi uuden tavan valmistaa linssejä - keskipakovalumenetelmän. Muutamia päiviä myöhemmin Wichterle oli valmistanut yli 100 piilolinssiä ja hakenut keksinnölleen patenttia.

Vuonna 1962 hän oli valmistanut koneella yli 5500 linssiä ja seuraavana vuonna keksinnölle myönnettiin patentti.

Tšekkoslovakian tiedeakatemia myi patentin Wichterlen tietämättä yhdysvaltalaiselle yritykselle. Piilolinssien massatuotanto aloitettiin ulkomailla, pääosin Yhdysvalloissa.

Menestyksensä myötä Wichterle sai takaisin laboratorionsa, mutta menetti sen jälleen allekirjoitettuaan Tšekkoslovakian demokratisoitumista ajaneen manifestin vuonna 1970.

Vasta vuoden 1989 Samettivallankumouksen jälkeen hän sai täyden tunnustuksen työlleen ja hänestä tehtiin Tšekkoslovakian tiedeakatemian puheenjohtaja.

Vaikka miljoonat ihmiset käyttivät Wichterlen keksimiä pehmeitä piilolinssejä, hän itse käytti kuolemaansa asti silmälaseja.

Lisätietoa ja lähteet:

Kuva: JanSuchy, Wikimedia Commons

Luitko jo nämä?

 • Ankka-jänis

  36 uskomatonta optista harhaa

  Optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. 1. Ankka-jänis 2. Shakkilauta 3. Askeltavat...
 • Sininen silmä

  Harvinaiset silmien värit

  Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on si...
 • Silmien väsyminen kännykän käytöstä

  Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

  Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet...
 • Piilolinssin poistaminen (video)

  Piilolinssin silmästä poistamiseen on olemassa eri tekniikoita. Tässä on kaksi erittäin yleistä tekniikkaa: Tapa 1 Jos sinulla on voimakas räpyttelyrefleksi, kannattaa pitää kiinni yläluomesta ei-dominoivalla kädel...
 • Kosteuttavat silmätipat

  Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

  Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ongelmat liittyvät hyvin usein silmien kuivumiseen. Jopa 40 prosenttia piilolinssien käyttäjistä ilmoittaa kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Naiset k...
 • Paljon porkkanoita kasassa.

  5 parasta ruokaa silmien terveydelle

  Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ymp...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.