Vuonna 1961 tšekkoslovakialainen kemisti Otto Wichterle käytti poikansa leikkirakennussarjaa muokatakseen tapaa, jolla näköä korjataan. Wichterlen elämä oli täynnä haasteita: hän menetti akateemisen asemansa poliittisten syiden vuoksi ja joutui taistelemaan sekä rahoituksen että tuen puutteessa. Mutta hänen päättäväisyytensä johti maailmaa muuttavaan keksintöön.
Otto Wichterle oli keksijä vaikeiden aikojen keskellä. Kolme vuotta aikaisemmin hän oli toiminut dekaanina Prahan kemiantekniikan instituutissa. Häntä ei pidetty sen aikaisessa Tšekkoslovakiassa poliittisesti tarpeeksi ennustettavissa olevana, jotta hän olisi saanut pitää korkea-arvoisen työnsä.
Wichterle oli aina ollut mies, joka sanoi mitä ajatteli. Kun natsit miehittivät hänen kotimaansa vuonna 1942, Wichterle vangittiin henkilökohtaisten oikeuksien puolustamisesta.
pHEMA-hydrogeelin läpimurto
Ennen potkujaan kemiantekniikan instituutista Wichterle oli löytänyt vettä puoleensa vetävän hydrogeelin, polyhydroksietyylimetakrylaatin (pHEMA).
Tämä materiaali vaikutti lupaavalta piilolinssien valmistukseen sen ohuuden ja läpinäkyvyyden ansiosta. Alkuperäiset linssikokeilut kuitenkin epäonnistuivat, koska linssien reunat jäivät rosoisiksi.
Wichterle ajatteli, ettei ongelma ollut niinkään materiaalissa, vaan valmistustavassa. Vuonna 1960 hän esitteli ideansa arvostetussa tiedejulkaisu Naturessa.
Merkur-leikkirakennussarja keksinnön taustalla
Vaikka Wichterle ei saanut tutkimukselleen valtion tukea, hän päätti kokeilla sitä silti. Hän rakensi yksinkertaisen koneen keittiön pöydällään.
Wichterle käytti pyörivää muottia poikansa Merkur-leikkirakennussarjasta ja voimanlähteenä polkupyörän dynamoa.
Jouluaattona 1961 Wichterle ja hänen Linda-vaimonsa onnistuivat valmistamaan maailman ensimmäiset sileäreunaiset piilolinssit.
Keskipakovaluumenetelmä
Wichterle kokeili ensimmäisiä koneella valmistettuja piilolinssejä omiin silmiinsä. Vaikka niiden vahvuus ei ollut oikea, linssit tuntuivat silmissä riittävän mukavilta.
Kokeilullaan hän tuli keksineeksi uuden tavan valmistaa piilolinssejä - keskipakovalumenetelmän. Vain muutamia päiviä myöhemmin Wichterle oli ehtinyt valmistamaan yli 100 piilolinssiä ja hakemaan keksinnölleen patenttia. Vuonna 1962 hän oli valmistanut koneella yli 5 500 linssiä ja seuraavana vuonna keksinnölle myönnettiin patentti.
Wichterlen kehittämä keskipakovalumenetelmä oli merkittävä askel pehmeiden piilolinssien tuotannossa, ja se mullisti linssien valmistuksen 1960-luvulla. Vaikka nykyään käytetään edistyneempiä valmistusmenetelmiä, hänen työnsä loi pohjan moderneille piilolinssimateriaaleille ja inspiroi lukuisia innovaatioita näönkorjauksen alalla.
Patentti myytiin salaa Yhdysvaltoihin
Tšekkoslovakian tiedeakatemia myi patentin yhdysvaltalaiselle yritykselle ilman Wichterlen lupaa, mikä siirsi massatuotannon Yhdysvaltoihin.
Menestyksensä myötä Wichterle sai takaisin laboratorionsa, mutta menetti sen jälleen allekirjoitettuaan Tšekkoslovakian demokratisoitumista ajaneen manifestin vuonna 1970.
Vasta vuoden 1989 Samettivallankumouksen jälkeen hän sai täyden tunnustuksen työlleen ja hänestä tehtiin Tšekkoslovakian tiedeakatemian puheenjohtaja.
Vaikka miljoonat ihmiset käyttivät Wichterlen keksimiä pehmeitä piilolinssejä, hän itse käytti kuolemaansa asti silmälaseja.
Lähteet: The Atlantic, Wikipedia. Kuva: JanSuchy, Wikimedia Commons