Uusi teknologia voi mahdollistaa piilolinssit pimeänäöllä

Julkaistu: 20.8.2014 • Muokattu: 25.3.2020 • Aiheet: ,

Ultrakevyt valonilmaisin, joka havaitsee ihmissilmälle näkymättömiä aallonpituuksia, voisi mahdollistaa pimeänäön piilolinsseillä, uskovat Michiganin yliopiston tutkijat.

Pimeänäkö tai hämäränäkö, valaisee ihmisten, eläimien, autojen, elektronisten laitteiden ja muiden kohteiden säteilemää lämpöä.

Pimeänäkökiikarit

Nykyiset modernitkin pimeänäkökiikarit ovat varsin kömpelöt. Kuva: Wikimedia Commons

Michiganin yliopiston tutkijat ovat rakentaneet ensimmäisen valonilmaisimen, joka havaitsee koko infrapunaspektrin. Infrapunavalo alkaa vain vähän näkyvää punaista valoa pidemmistä aallonpituuksista päättyen noin millimetrin pituisiin aallonpituuksiin. Infrapunanäkö on kenties tunnetuin pimeänäön tyyppi. Sen avulla voidaan esimerkiksi löytää rakennusten lämpövuodot, mitata verenvirtausta, tunnistaa ympäristöstä kemikaaleja sekä nähdä maalausten luonnokset ja taiteilijoiden tekemät muutokset maalausten alta.

Toisin kuin nykyiset infrapunailmaisimet, uusi ilmaisin ei tarvitse kömpelöä jäähdytyslaitteistoa toimiakseen.

Pystymme tekemään mallista superohuen. Se voidaan piilottaa piilolinssiin tai integroida matkapuhelimeen.

Sensorin materiaalina käytetty grafeeni on vuonna 2004 löydetty hiilen allotrooppinen muoto, joka sisältää yhden kerroksen hiiliatomeja. Se kykenee havaitsemaan koko infrapunaspektrin sekä näkyvän valon ja ultraviolettivalon. Koska grafeeni sisältää vain yhden atomikerroksen, se absorboi vain noin 2,3 % prosenttia siihen osuvasta valosta. Ellei valo kykene luomaan sähköistä signaalia, grafeenia ei voida käyttää ilmaisimena.

Grafeiini

Grafeiini muistuttaa mehiläiskennostoa. Kuva: Wikimedia Commons

"Nykyisen sukupolven grafeenipohjaisten ilmaisimien herkkyys on yleisesti ottaen huono. Se on 100-1000 kertaa heikompi kuin kaupalliselta laitteelta vaadittaisiin", Zhong sanoo.

Voittaakseen tämän esteen, professorit Zhong ja Ted Norris, ovat työskennelleet opiskelijoiden kanssa suunnitellakseen uuden tavan luoda sähköinen signaali. Sen sijaan, että he yrittäisivät mitata elektronien määrää, he vahvistavat signaalia tarkkailemalla miten valon aiheuttamat sähkövaraukset muuttavat grafeenin lähellä olevien kohteiden sähkövirtauksia.

Tutkijat laittoivat eristävän estekerroksen kahden grafeenitason väliin. Alemman tason lävitse kulki sähkövirtaus ja kun valo osui ylemmälle tasolle, se vapautti elektroneja, jotka muodostivat positiivisina varauksina toimivia "reikiä". Tämän jälkeen elektronit käyttävät kvanttimekaniikan temppua, jolla ne pääsevät alemmalle tasolle. Estekerroksen avulla voidaan mitata sähkövirtauksessa tapahtuvia muutoksia valon osuessa grafeeniin ja muutoksista voidaan päätellä valon kirkkaus.

Laite on jo nykyisellään vain pikkurillin kynnenpään kokoinen ja sitä voidaan helposti pienentää.

Jos laite integroidaan piilolinssiin tai puettavaan elektroniikkaan, se avartaa näkemistä. Se tarjoaa uuden tavan olla vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa.

Pimeänäkölaitteet ovat tällä hetkellä yleisessä käytössä sotilaallisissa ja tieteellisissä teknologioissa. Pian kysymys yleisellä teknologiamarkkinoilla voi kuulua:

"Haluammeko nähdä infrapunasäteilyä?"

Piilolinssit näyttävät olevan jatkuvasti esillä teknologiana, jolla voidaan laajentaa ihmisten kykyjä - luultavasti niiden huomaamattoman luontonsa takia. Aiemmin on puhuttu mm. Googlen kehittämistä piilolinsseistä, joilla voidaan monitoroida verensokeria sekä teleskooppipiilolinsseistä, joilla voitaisiin parantaa mm. silmänpohjanrappeumasta kärsivien näköä.

Lähde: https://news.umich.edu/new-tech-could-lead-to-night-vision-contact-lenses/

Luitko jo nämä?

 • Ankka-jänis

  36 uskomatonta optista harhaa

  Optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. 1. Ankka-jänis 2. Shakkilauta 3. Askeltavat...
 • Sininen silmä

  Harvinaiset silmien värit

  Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on si...
 • Silmien väsyminen kännykän käytöstä

  Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

  Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet...
 • Piilolinssin poistaminen (video)

  Piilolinssin silmästä poistamiseen on olemassa eri tekniikoita. Tässä on kaksi erittäin yleistä tekniikkaa: Tapa 1 Jos sinulla on voimakas räpyttelyrefleksi, kannattaa pitää kiinni yläluomesta ei-dominoivalla kädel...
 • Kosteuttavat silmätipat

  Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

  Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ongelmat liittyvät hyvin usein silmien kuivumiseen. Jopa 40 prosenttia piilolinssien käyttäjistä ilmoittaa kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Naiset k...
 • Paljon porkkanoita kasassa.

  5 parasta ruokaa silmien terveydelle

  Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ymp...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.