Google kehittää älypiilolinssejä diabeetikoille

Julkaistu: 17.1.2014 • Muokattu: 7.4.2021

Diabetes on yksi merkittävimmistä kansantaudeista maailmalla ja alati kasvava ongelma. Diabetestä sairastavat joutuvat päivittäin kamppailemaan sairautta vastaan pitääkseen veren sokeripitoisuudet kurissa. Pitkäkestoinen tai hoitamaton diabetes voi aiheuttaa mm. silmien verkkokalvosairauksia, munuaisongelmia, ääreishermoston vaurioita ja sydänsairauksia.

Älypiilolinssit diabeetikoille

Kuva: Google Official Blog

Useat diabetesta sairastavat joutuvat tarkkailemaan glukoosipitoisuuksia kellon ympäri tavallistenkin arjen askareiden keskellä, kuten kuntoillessa ja syödessä. Vaikka monilla onkin käytössä verensokerimittarit, he joutuvat päivittäin ottamaan verinäytteitä. Näytteiden ottaminen on häiritsevää ja kivuliastakin. Sen seurauksena monet tekevät mittauksia harvemmin kuin olisi suositeltavaa.

Piilolinssit avuksi?

Vuosien varrella monet tutkijat ovat selvittäneet voisiko glukoosipitoisuuden mitata muista kehon nesteistä, kuten kyynelnesteestä. Google alkoi selvittämään voisivatko erittäin pienet mikrosirut ja sensorit varustettuna hiusta ohuemmalla antennilla olla ratkaisu kyynelnesteen glukoosipitoisuuden mittaamiseen riittävän tarkasti.

- Testaamme nyt piilolinssejä, jotka mittaavat sekunnin välein gluukositasoja suoraan kyynelnesteestä pienen langattoman sirun ja pehmeän piilolinssin väliin asennetun glukoosisensorin avulla. Selvitämme myös voidaanko piilolinsseihin integroida pieni LED-valo, joka ilmoittaisi käyttäjälle verensokerin laskiessa tai noustessa määriteltyjen kynnysarvojen ylä- tai alapuolelle. Teknologia on vielä kehitysvaiheessa, mutta olemme tehneet useita kliinisiä tutkimuksia parantaaksemme prototyyppiä. Toivomme, että tästä tulee uusi tapa hallita diabetesta.

Google käy neuvotteluja myös Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n kanssa, joka vastaa mm. tieteellisten tutkimusten hyväksymisestä ja lääketieteellisten tuotteiden myyntiluvista maassa. Yhtiö etsii myös uusia kumppaneita älypiilolinssien kehittämiseen.

Edit 21.11.2018: Teknologiaa kehittänyt Verily on ilmoittanut lopettavansa glukoosipitoisuuksia mittaavien piilolinssien kehityksen. Yhtiön mukaan mittaustulokset osoittautuivat liian epätarkaksi.

Lisätietoa: https://blog.google/alphabet/introducing-our-smart-contact-lens/

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.