Sisältävätkö piilolinssit BPA:ta tai ftalaatteja?

Julkaistu: 16.4.2015 • Muokattu: 20.3.2020 • Aiheet: ,

Käyttäjämme kysyy: "Sisältävätkö piilolinssit BPA:ta tai flataatteja, joiden haitallisuudesta on paljon puhuttu?"

BPA eli Bisfenoli-A

BPA eli Bisfenoli-A on muoviteollisuuden laajasti käyttämä monomeeri, josta tehdään polykarbonaattimuodia ja epoksihartsia. Se on hyväksytty käytettäväksi elintarvikemuovin raaka-aineena.

Bisfenoli-A:n karsinogeenisyydestä ei ole saatu selvyyttä, vaikka sitä käytetään monissa kuluttajatuotteissa ja sille altistuminen on laajaa. Sen on todettu vaikuttavan mm. hormoonitoimintaan, immuunijärjestelmään ja aiheuttavan erektiohäiriöitä.

BPA on kielletty Tanskassa, Ranskassa ja Kanadassa. EU ja Kiina ovat rajoittaneet sen käyttöä lapsille tarkoitetuissa tuotteissa. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n mukaan kemikaalin vaaroista ei ole riittävää tieteellistä näyttöä.

Bisfenoli-A:ta käytetään muiden muassa tuttipulloissa, vesipulloissa, urheiluvälineissä, lääke- ja hammaslääketieteellisissä laitteissa, hampaantäytteiden tiivistysmassoissa, CD- ja DVD-levyissä, viihde-elektroniikassa, silmälasien linsseissä sekä lähes kaikkien ruoka- ja juomatölkkien sisäpinnoissa, mutta emme löytäneet yhtään luotettavaa lähdettä, jonka mukaan BPA:ta käytettäisiin piilolinsseissä tai piilolinssikoteloissa.

Ftalaatit

Ftalaatit puolestaan ovat ftaalihapon estereitä, joita valmistetaan hapon ja alkoholin esteröintireaktiolla. Niitä käytetään pääasiassa muovien pehmittiminä.

Ftalaatteja käytetään hyvin monenlaisissa tuotteissa, kuten pillereiden enteropäällysteissä, ravintolisissä, geelitysaineissa, kalvonmuodostajissa, stabilointiaineissa, dispergointiaineissa, voiteluaineissa, sideaineissa, emulgointiaineissa ja suspendointiaineissa. Lopputuotteita ovat muiden muassa liimat, maatalouden apuaineet, rakennusmateriaalit, hygieniatuotteet, lääketieteelliset laitteet, pesuaineet, pakkausmateriaalit, lasten lelut, muovailuvahat, vahat, maalit, tulostinmusteet, pinnoitteet, lääkkeet, elintarvikkeet ja tekstiilit.

Ftalaatteja käytetään myös pehmeissä kalastusvieheissä, tiivisteissä, väripigmenteissä ja ns. jelly rubberia sisältävissä seksileluissa. Ftalaatteja voi olla myös monissa kodintuotteissa, kuten suihkuverhoissa, vinyyliverhoiluissa, lattialaatoissa, ruoka-astioissa, ruokien päällyskääreissä, ja siivoustuotteissa. Ftalaatteja sisältäviä hygieniatuotteita ovat muiden muassa parfyymit, luomivärit, kosteusvoiteet, kynsilakat, nestesaippuat ja hiuslakat. Sitä käytetään myös elektronisissa tuotteissa.

Eräiden ftalaattien, kuten DEHP, DBP, BBP, DiDP ja DiNP, uskotaan olevan haitallisia miesten hedelmällisyydelle. Suomessa on vedetty pois markkinoilta pehmeitä muovileluja niiden haitallisen suurien ftalaattipitoisuuksien vuoksi.

Ihminen altistuu ftalaateille lähinnä ravinnon kautta. Sen lähteitä ovat erityisesti rasvaiset ruoat, kuten maito, voi ja liha. Sille voi altistua myös ihon tai hengitysilman kautta.

Sisältävätkö piilolinssit BPA:ta tai ftalaatteja?

Tämän tutkimuksen mukaan jotkut piilolinssit voivat sisältää DBP- ja BBP-ftalaatteja, ja jotkut piilolinssinesteet voivat sisältää DMP-, DEP-, BBP- ja DBP-ftalaatteja.

Acuvue on vastannut sivuillaan (http://answers.acuvue.com/answers/4243/product/1D2/1-day-acuvue-questions-answers/questions.htm?expandquestion=705030, linkki vanhentunut), että BPA:ta ei käytetä ainakaan Acuvue-brändin tuotteissa.

Myös CooperVision vastasi tiedusteluumme yksiselitteisesti: "CooperVisionin piilolinssit, piilolinssinesteet tai kotelot eivät sisällä BPA:ta tai ftalaatteja."

Lisätietoa ja lähteet:

Luitko jo nämä?

 • Ankka-jänis

  36 uskomatonta optista harhaa

  Optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. 1. Ankka-jänis 2. Shakkilauta 3. Askeltavat...
 • Sininen silmä

  Harvinaiset silmien värit

  Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on si...
 • Silmien väsyminen kännykän käytöstä

  Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

  Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet...
 • Piilolinssin poistaminen (video)

  Piilolinssin silmästä poistamiseen on olemassa eri tekniikoita. Tässä on kaksi erittäin yleistä tekniikkaa: Tapa 1 Jos sinulla on voimakas räpyttelyrefleksi, kannattaa pitää kiinni yläluomesta ei-dominoivalla kädel...
 • Kosteuttavat silmätipat

  Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

  Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ongelmat liittyvät hyvin usein silmien kuivumiseen. Jopa 40 prosenttia piilolinssien käyttäjistä ilmoittaa kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Naiset k...
 • Paljon porkkanoita kasassa.

  5 parasta ruokaa silmien terveydelle

  Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ymp...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.