Piilolinssien termit ja lyhenteet

Piilolinssien yhteydessä, esim. piilolinssireseptissä, piilolinssimääräyksessä, piilolinssipakkauksessa, käytetään paljon termejä ja lyhenteitä, jotka voi olla hankala ymmärtää. Tällä sivulla on kerrottu termien ja lyhenteiden merkitykset. Katso myös Usein kysytyt kysymykset.

123 = Ks. lasermerkintä.

AD, Add tai Add Power = Ks. lisävahvuus.

Akantameba = Vaarallinen ameba, joka voi aiheuttaa vakavia silmätulehduksia, kuten akantameba keratiittia. Tarttuu piilolinsseihin vedestä.

AX tai Axis = Ks. akseli.

Akseli =Akseli tai akselisuunta on arvo, jolla kuvataan hajataitteisuuden akselisuuntaa astelukuna (0-180 °). Merkintä yleensä voimakkuusarvon jälkeen (esim. -1.75 x 180). Hajataitteisuutta korjaavissa toorisissa linsseissä on myös merkintä CYL, sylinteri.

Astigmatismi = Ks. hajataitteisuus.

B.c. tai Base Curve = Ks. peruskaarevuus.

Brand = Piilolinssipakkauksessa ilmoitettu valmistajan tuotemerkki, esim. 1-Day Acuvue Moist.

Cornea = Ks. sarveiskalvo.

CYL tai Cylinder = Ks. sylinteri.

DD tai Daily Disposable = Ks. kertakäyttölinssit.

DIA, dia tai diameter = Ks. halkaisija.

Diopteri tai dioptri (D) = Linssin taittovoimakkuus eli linssin polttovälin käänteisarvo. Taittovoimakkuuden yksikkö on 1/m ja sitä kutsutaan myös dioptriksi (d).

Dominoiva käsi = Oikeakätisellä oikea käsi on dominoiva käsi ja vasen ei-dominoiva, vasenkätisellä päinvastoin.

DW tai Daily Wear = Ks. kertakäyttölinssit.

EW tai Extended Wear = Ks. yötäpäiväälinssit.

FTW tai Full Time Wear = Jatkuvakäyttöiset linssit. Ks. yötäpäivää linssit.

GP = Ks. kovat piilolinssit.

GPC tai Giant papillary conjunctivitis = Mekaaninen silmän sidekalvon ärsytys, jossa silmäluomen sisäpuolelle kehittyy pieniä näppyjä. Kutsutaan myös piilolinssiallergiaksi. Lue lisää GPC:stä.

Hajataitteisuus = Hajataitteisuus tai lyhyemmin hajataitto on valontaittovirhe, joka johtuu epätasaisesta sarveiskalvosta. Hajataitteisuudessa silmän sarveiskalvo taittaa useita valopisteitä ennen sarveiskalvoa, jolloin kuva on epätarkka ja sumea. Korjaamattomana hajataitteisuuden oireita ovat päänsärky, silmien väsyminen lähityöskentelyssä ja valon hajoaminen esimerkiksi ajaessa pimeässä vastaan tulevan auton valot eivät ole tarkat. Korjataan ns. sylinterilinsseillä l. toorisilla linsseillä. Hajataitteisuutta ilmenee eriasteisena jopa 40-50 % väestöstä. Lue lisää hajataitteisuudesta.

Halkaisija = Linssin läpimitta reunasta toiseen millimetreinä. Halkaisija vaihtelee linssityypistä toiseen. Yleisimpiä mittoja ovat 13.8, 14.0, 14.2 ja 14.5.

Hydrogeeli = Hydrogeeli (engl. hydrogel) on piilolinssien valmistukseen käytettävä “vettä puoleensa vetävä” muovi. Hydrogeelipiilolinssit sisältävät painostaan 38-75 % vettä.

Hyperopia = Ks. kaukotaitteisuus.

Ikänäkö = Ikänäköisyydessä (presbyopia) silmän mykiön muovautuvuus vähenee iän myötä  ja näkeminen lukuetäisyydeltä käy työlääksi tai jopa mahdottomaksi. Tämän luonnollisen muutoksen oireet ilmaantuvat yleensä noin 45 vuoden iässä ja niihin kuuluvat silmien väsyminen ja kirveleminen sekä näön sumeneminen lähityössä. Taittovirhe voidaan korjata silmälaseilla, moniteholinsseillä tai laserleikkauksella. Lue lisää ikä- eli aikuisnäöstä.

Kaarevuus = Ks. peruskaarevuus.

Kaukotaitteisuus = Kaukotaitteisuudessa silmän sarveiskalvo taittaa tulevaa valoa liian heikosti. Kaukotaitteisuus korjataan pluslinsseillä. Korjaamattomana kaukotaitteisuuden tavallisia oireita ovat silmien väsyminen, kuvan tarkentuminen ja heikentyminen, silmien punoitus ja päänsärky.

Keinokyynel = Ks. kosteuttavat silmätipat.

Keratiitti = Ks. sarveiskalvontulehdus.

Kertakäyttölinssit = Kertakäyttölinssit on linssityyppi, jota käytetään vain kerran ja käytön jälkeen ne heitetään pois. Kertakäyttöisiä linssejä ei tarvitse puhdistaa käytön jälkeen tai säilyttää linssinesteessä. Saatavilla myös toorisina. Lue lisää kertakäyttölinsseistä.

Kosteuttavat silmätipat = Käytetään silmän sarveiskalvon ja sidekalvon kuivuuteen. Lievittävät silmien ärsytystä ja helpottavat kuivien silmien oireita. Myydään optikoilla, apteekeissa ja verkkokaupoissa.

Kuivasilmäisyys = Piilolinssien käyttäjillä erittäin yleinen vaiva, jossa silmät voivat tuntua kuivilta, kutisevilta tai punoittaa. Oireet johtuvat siitä, että kyynelnesteen eritys on vähäistä tai se on liian vesimäistä. Lue lisää kuivista silmistä.

Kuukausilinssit = Kuukausilinssit on yleisin piilolinssityyppi. Niitä käytetään päivikäytössä yhden kuukauden tai kahden viikon ajan tai piilolinssimääräyksen mukaisesti. Kuukausilinssit puhdistetaan jokaisen käyttökerran jälkeen monikäyttöisellä piilolinssinesteellä, johon ne myös säilötään. Saatavana myös toorisina. Lue lisää kuukausilinsseistä.

Lasermerkintä = Nykyisin joissakin linsseissä on lasermerkintä, jonka avulla voi päätellä onko linssi oikein- vai väärinpäin. Jos lasermerkintä, esim. “123” tai “OK”, näkyy linssin ulkoapäin katsottuna olevan oikein päin, on myös linssi oikein päin.

Likitaitteisuus = Likitaitteisuudessa silmän sarveiskalvo taittaa valoa liian voimakkaasti, jolloin valonsäteet jäävät verkkokalvon eteen. Likitaitteisuus korjataan miinuslinssillä, jolloin valonsäteet taittuvat silmän tarkannäkemisen alueelle. Korjaamattomana likitaitteisuuden oireita ovat silmien siristely, sumea kaukonäkö ja hankaluus nähdä pimeällä tarkasti.

Lisävahvuus = Lisävahvuus kertoo kenttien vahvuuserot moniteholinsseissä. Luku on yleensä +1.00 ja +3.00 välillä.

Moniteholinssit = Iän myötä luonnollisesti heikkenevää ikänäköä voidaan korjata linsseillä, jotka auttavat näkemään eri etäisyyksille. Linssin yläosa auttaa näkemään kauas ja alaosa lähelle. Lue lisää moniteholinsseistä.

Myopia = Ks. likitaitteisuus.

OD eli ocular dexter = Piilolinssimääräyksessä oleva lyhenne tarkoittaa oikean silmän arvoja.

OS eli ocular sinister = Piilolinssimääräyksessä oleva lyhenne tarkoittaa vasemman silmän arvoja.

OU eli oculus uterque = Piilolinssimääräyksessä oleva lyhenne tarkoittaa, että molempien silmien arvot ovat samat.

Optiset uimalasit = Uimalasit vahvuuksilla. Piilolinssien käyttöä ei suositella uidessa vedessä olevien bakteerien ja niiden aiheuttamien silmäkomplikaatioiden välttämiseksi. Optisilla uimalaseilla ei voida korjata hajataittoa.

PD eli pupillary distance = Ks. silmäteräväli.

Peruskaarevuus = Peruskaarevuus ilmaisee linssin kaarevuuden sädettä millimetreinä. Kaarevuusarvo löytyy piilolinssimääräyksestä tai tuotelaatikosta. Arvo vaihtelee yleensä välillä 8.0 – 9.5, yleisimmin se on 8.6.

Piilolinssi-intoleranssi = Tila, jossa piilolinssien käyttö ei tunnu miellyttävältä ja silmät eivät tunnu kestävän piilolinssejä silmässä. Yleinen vaiva silmän muuttuessa esim. raskausaikana.

Piilolinssikontrolli = Piilolinssikontrolli (myös piilolinssitarkastus) on piilolinssien käyttäjille tehtävä, 10-20 minuuttia kestävä, silmien tarkastus, jossa tarkastetaan silmien arvot sekä piilolinssien liikakäytöstä mahdollisesti aiheutuneet haittaivaikutukset, kuten silmien ärtyneisyys, hankaumat ja hapen puute. Samalla etsitään viitteitä mahdollisista silmäsairauksista. Piilolinssikontrolli suositellaan tehtäväksi vähintään kerran vuodessa.

Piilolinssikotelo = Kovasta muovista valmistettu säilytysrasia piilolinsseille. Linssit säilötään piilolinssinesteellä täytettävään ja korkilla suljettavaan piilolinssikoteloon, kun niitä ei käytetä. Piilolinssikotelo suositellaan vaihdettavaksi vähintään 2 kuukauden jälkeen uuteen.

Piilolinssineste = Muiden kuin kertakäyttölinssien huuhtelemiseen, desinfiointiin, puhdistukseen ja säilytykseen käytettävä nestemäinen liuos. Nykyisin yleisimmät linssinesteet ovat monikäyttöinen piilolinssineste (multipurpose solution) ja vetyperoksidipohjaiset linssinesteet. Myydään optikoilla, apteekeissa ja verkkokaupoissa.

Presbyopia = Ks. ikänäkö.

Progressiiviset linssit = Ks. moniteholinssit.

POW = Linssin voimakkuus. Ks. PWR.

PWR = Kuvaa piilolinssien taittovoimakkuutta dioptereina (D). Vahvuus taittovoimakkuuden dioptereina (D). Arvot voivat olla -20.00 ja +20.00 välillä. Kaukotaitteisilla arvot ovat plusmerkkisiä ja likitaitteisilla miinusmerkkisiä.

RGP, GP tai Rigid Gas Permeable = Kovat piilolinssit. Harvinaisempi piilolinssityyppi, joka tarjoaa hyvän näönkorjausvaihtoehdon jos pehmeillä piilolinsseillä ei saavuteta riittävän tarkkaa näköä.

Sarveiskalvo = Silmän etummainen, läpinäkyvä, verisuoneton osa ja voimakkaimmin valoa taittava osa. Se on noin 0,5 mm paksuinen ja aikuisella vaakatasossa halkaisijaltaan 12 mm ja pystytasossa 11 mm.

Sarveiskalvontulehdus = Sarveiskalvontulehdus eli keratiitti on harvinainen, mutta vakava silmätulehdus, jonka voi aiheuttaja voi olla virus, bakteeri, sieni tai ameba. Sarveiskalvontulehdus johtuu yleensä huonosta hygieniasta, käyttöaikojen ylittämisestä tai piilolinssien altistamisesta vedelle. Sarveiskalvontulehduksen oireisiin kuuluvat mm. punoitus, kipu, ärsytys, roskantunne, kyynelvuoto, rähmiminen sekä näön sumentuminen tai äkillinen heikentyminen. Lue täältä lisää sarveiskalvontulehduksesta.

SCL tai Soft Contact Lens = Pehmeät piilolinssit. Valtaosa nykyisin määrättävistä piilolinsseistä on pehmeitä linssejä.

Sidekalvo = Silmäluomen ja valkuaisen välissä oleva vahva sidekalvo estää piilolinssiä menestä silmän taakse.

Silicone Hydrogel = Pehmeät, enemmän happea läpäisevät piilolinssit, jotka on valmistettu hydrogeelistä ja silikonista. Nykyisin yleisin käytössä oleva linssityyppi. Lue lisää silicone hydrogel -piilolinsseistä.

Silmäteräväli = Pupillien välinen etäisyys kertoo miten suurella etäisyydellä pupillisi ovat toisistaan. Arvo merkitään silmälasireseptiin PD tai KD. Jos arvo on merkitty yhdellä numerolla (esim. 60) jaa luku kahdella. Jos arvo on merkattu kahdella numerolla (esim. 63/60), tarkoittaa ensimmäinen arvo kaukolaseja ja toinen arvo lähilaseja.

Simultaaninäkö = Moniteholinsseillä aikaansaatava näkö, jolla näkee sekä lähelle että kauas.

SPH = Linssin voimakkuus. Ks. PWR.

Sylinteri = Sylinteri kertoo hajataitteisuuden eli astigmaattisuuden määrän dioptreina.

Taittovika = Valontaittovirhe, jossa silmän sarveiskalvon ja mykiön rakenne tai paikka poikkeaa niin, että kaukana olevasta esineestä verkkokalvolle syntyvä kuva on epätarkka. Epätarkkuudet syntyvät, kun valonsäteiden leikkauspiste ei osu verkkokalvolle vaan sen taakse tai eteen. Taittovikoja on olemassa kolmenlaisia: kauko-, liki- ja hajataitteisuus

Toorinen linssi = Toorisilla linsseillä korjataan sekä lievää että vaikeaa hajataitteisuutta. Toorisia linssejä on saatavilla sekä kuukausi- että kertakäyttölinsseinä. Lue lisää toorisista linsseistä täältä.

UV = Auringon ultraviolettisäteily eli UV-säteily on haitallista ihmisen iholle ja silmille. Osa piilolinsseistä tarjoaa jonkin verran suojaa UVA- ja UVB-säteilyille, mutta linssien kanssa kannattaa käyttää myös UV-säteilyltä suojaavia aurinkolaseja. Lue lisää UV-säteilystä.

Värillinen linssi = Värillisillä linsseillä voidaan muuttaa tai korostaa silmien väriä. Niitä on saatavilla myös ns. kuviollisina bilelinsseinä. Lue lisää värillisistä linsseistä.

Yötäpäiväälinssit = Yötäpäiväälinssit (myös jatkuvakäyttöiset linssit tai yötäpäivää-linssit väliviivalla) on piilolinssityyppi, joka läpäisee enemmän happea, ja joita voidaan käyttää vuorokauden ympäri – myös nukkuessa. Voidaan käyttää myös kuukausilinssien tapaan, jolloin ne vaativat puhdistuksen ja säilömisen piilolinssinesteeseen jokaisen käyttökerran jälkeen. Käytetään 1-4 viikkoa kerrallaan, saatavilla myös toorisina. Lue lisää yötäpäiväälinsseistä.

Ääreisnäkö = Näkö näköalueen reuna-alueilla, joka alkaa heiketä jo keski-ikässä, mutta ongelmallinen yleensä vasta 75-vuoden iässä.

Onko jonkin muun piilolinssitermin merkitys epäselvä? Onko listassa virheellistä tietoa? Ole ystävällinen ja lähetä palautetta.