Piilolinssiresepti voi sisältää useita lyhenteitä, joiden merkitys ei välttämättä ole kovin selvä. Tässä artikkelissa kerrotaan, mikä on piilolinssien akseli tai akselisuunta (lyhenne AX tai Axis).

Akseli tai akselisuunta merkitään silmälasi- tai piilolinssireseptiin silloin, kun henkilöllä on hajataitteisuutta eli hajataittoa.

Akseli kuvaa hajataitteisuuden akselisuuntaa astelukuna (0-180 °). Piilolinssimääräykseen ja tuotepakkaukseen akseli merkitään usein lyhenteellä AX tai AXIS. Se on yleensä heti voimakkuusarvon jälkeen ilman asteen tunnusta (°), esim. -1.75 x 180, jossa 180 on akseli.

Kun henkilöllä on hajataitteisuutta, se tarkoittaa, että silmässä on kaksi voimakkuutta 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Tällaisissa tapauksissa myös linsseissä pitää olla kaksi voimakkuutta samassa kulmassa toisiinsa nähden. Akselisuunta kertoo missä suunnassa nämä kaksi voimakkuutta ovat.

Akselisuunta on 0 ja 180 asteen välillä. Silmälasi- ja piilolinssireseptissä 0 ja 180 tarkoittavat samaa asiaa eli molemmat ovat vaakasuuntaisia. Silmälaseissa akselisuuntaa voidaan ilmoittaa asteen tarkkuudella (esim. 87 °), kun piilolinsseissä käytetty asteväli on 10 astetta (esim. 80 ° tai 90 °). Joissakin kertakäyttölinsseissä mitta-asteikko voi olla vielä harvempi, esimerkiksi 20 asteen välein. Joissakin piilolinssimääräyksissä akseliarvon edessä on plus- (+) tai miinusmerkki (-).

Silmälaseissa akselisuunta voidaan ilmoittaa asteen tarkkuudella. Piilolinsseissä asteväli on 10 astetta ja esimerkiksi kertakäyttölinsseissä mitta-asteikko on vielä harvempi.

Akseliarvoa ja sylinteriarvoa tarvitaan korjaamaan silmän epätasaisesta sarveiskalvosta johtuvaa hajataittoa silmälaseilla, toorisilla piilolinsseillä tai leikkauksella.

KYSELY: Onko sinulla hajataittoa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...