Mies sai bionisen silmän ja näki vaimonsa ensi kertaa vuosikymmeneen

Julkaistu: 14.3.2015 • Muokattu: 1.3.2024
Allen Zderad

Sokea minnesotalaismies Allen Zderad, 68, ei ollut nähnyt vaimoaan ja lapsenlapsiaan yli vuosikymmeneen, ennen kuin uusi laite käynnistettiin Mayo Clinicin tutkimusyksikössä helmikuussa 2015.

"Kyllä", Zderak huudahtaa, kun vaimon piirteet alkavat pikkuhiljaa tarkentua.

Hän ei löytänyt enempää sanoja, vaan nappasi vaimonsa syleilyynsä.

"Se (laite) on hiomaton, mutta merkittävä. Se toimii", hän riemuitsee kyynelten läpi.

Elämä ennen ja jälkeen bionisen silmän

Zderakilla on verkkokalvorappeuma, RP-tauti, joka on perinnöllinen silmäsairaus. Se heikentää vähitellen sitä verkkokalvon osaa, joka muuttaa valon näkökyvyksi. Hän käyttää liikkuessaan näkövammaisille tarkoitettua valkoista keppiä, eikä kykene enää lukemaan.

Hänen vaimonsa, Carmen Zderad, toimii hänen näkevänä oppaana. Hän muistelee edelliskertaa, kun hänen miehensä on nähnyt hänen kasvonsa. "Onko siitä kymmenen vuotta?"

"Kymmenen vuotta, mutta suutelen edelleen häntä silmät suljettuna", Zderad nauraa.

Zderadilla on kymmenen lastenlasta. Hän muistaa vanhimpien kasvot, mutta suurimman osan kasvoja hän ei ole koskaan nähnyt.

"Minulla on hauskaa lastenlasten ja heidän perheiden parissa. Olisi hyvä tunnistaa lastenlapset ja seurata heidän kasvamistaan. Oregonissa asuvat lapsenlapset tykkäävät leikkiä kuurupiiloa - heidän ei tarvitse piiloutua kuin huoneen nurkkaan", Zderak nauraa.

Bionisen silmän kehitys ja vaikutukset

Huumori ja utelias optimismi ovat syitä, miksi verkkokalvokirurgi ja silmälääkäri Raymond Iezzi valitsi Zderakin vastaanottamaan bionisen silmän, verkkokalvoproteesin, joka tunnetaan nimellä Second Sight Argus II.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA hyväksyi sen istuttamisen tammikuussa 2014 vuosien tutkimustyön ja arviolta 280-470 miljoonan euroa maksaneen kehitystyön jälkeen.

"Verkkokalvoproteesia on kehitetty yli 25 vuotta. Sadat miljoonat dollarit ja satojen ihmisten työpanos on tuonut meidät tähän pisteeseen", Iezzi kertoo.

Tohtori Iezzi ojentaa Zderakille tummat aurinkolasit, jonka sankoihin on istutettu kamera ja akku. Zderak on yhtäkkiä kuin pieni lapsi, jolla on uusi lelu.

"Mahtavaa! Saako tähän koskea?"

Leikkausta ennen testataan kuinka paljon valoa ja liikettä Zderak kykenee vielä näkemään. Tämän jälkeen hän on valmis leikkaukseen.

Seuraavana aamuna lääkäri Iezzi asettaa huolellisesti 60 elektrodia Zderakin verkkokalvolle. Lääkärin koko elämäntyö on pienen mikrosirun varassa, sillä hän on käyttänyt vuosikymmeniä verkkokalvoproteesien kehittämiseen. Hän huomauttaa, että laite ei ole parannus sokeuteen, mutta paras tähän asti valmistettu apuväline.

"Se on bioninen silmä - sanan kaikissa merkityksissä. Se ei korvaa silmämunaa, vaan toimii vuorovaikutuksessa silmän kanssa. Ihmiskunta on etsinyt parannuskeinoa sokeutumiseen jo yli 2000 vuotta, mutta vasta viimeisen neljännesvuosisadan aikana meillä on ollut käytössämme elektroniikkaa ja materiaaleja, joiden avulla voimme rakentaa näkökyvyn palauttavan verkkokalvoproteesin", Iezzi selvittää.

Uuden näkökyvyn ensiaskeleet ja perheen toivo

Kaksi viikkoa myöhemmin tulee hetki, jota Zderak ei uskonut enää näkevänsä.

"Olen nastoja ja neuloja vai pitäisikö sanoa elektrodeja", Zderak kuvailee.

Hänen lapset ja lastenlapset ovat liikuttuneita jo ennen kuin bioninen silmä laitetaan päälle.

Zderakin aurinkolaseissa oleva kamera toimii puettavan tietotekniikan kanssa. Se lähettää informaatiota verkkokalvolle asennetuille elektrodeille korvaten vaurioituneet verkkokalvon solut ja lähettää sitten signaalin suoraan näköhermoon.

Allen Zderad

Näkymässä pikselit muodostavat lähinnä mustavalkoisia kuvia. Kyseessä on tekonäkö, mutta aito lahja Zderakille, joka huomaa heti joitakin sinisen sävyjä. Hän syleilee vaimoaan ja lääkäri Iezziä itkun ja hymyn läpi.

"Tähän asti olemme kuulleet vain mitään ei ole tehtävissä, mitään ei ole tehtävissä", Carmen Zderak sanoo.

Hetki on merkityksellinen myös hänen 13-vuotiaalle lapsenlapselleen, Caleb Sorensonille, joka on perinyt RP-taudin.

"Tiesimme, että olen geenin kantaja ja että jos saamme pojan, hänellä on 50 prosentin mahdollisuus saada se", Zderakin tytär ja Calebin äiti Mara Sorenson kertoo.

Calebilla on nyt suurempi toivo perimänsä taudin suhteen.

"Hän voi menestyä. Häntä ei määritellä rajoitteidensa, vaan hänelle suotujen kykyjensä perusteella, joten toivon, että hän arvostaa sitä."

Myös Caleb on silmälääkäri Iezzin potilas Mayo Clinicalla. Hänen kauttaan Iezzi halusi tavata Zderakin, koska tiesi hänen sairautensa edenneen tarpeeksi pitkälle, jotta bionista silmää voitaisiin käyttää.

Zderak liikuttuu taas kyyneliin nähdessään auringonvaloa toimiston ikkunasta. Hän näkee oman heijastuksensa ikkunasta ja lasivitriinissä olevan patsaan.

"Jos joku on omiaan näyttämään maailmalle, miten tämä teknologia toimii, hän on Zderak. Hän on lahjakas mies ja inspiraatio monille mitä voidaan tehdä ja saavuttaa."

Iezzi suunnittelee jo laitteen asentamista seuraavalle potilaalleen. Samalla hän tutkii tulevaisuuden mahdollisuuksia käyttää laitetta muihin silmäsairauksiin, kuten glaukoomaan, sekä taisteluissa näkönsä menettäneille sotilaille.

Zderak on 101:s ihminen maailmassa, joka on saanut Second Sight Argus II -verkkokalvoproteesin. Hän aikoo käydä elokuvissa, matkustella ja viettää aikaa lastenlapsiensa kanssa.

Lähde: IGN

Mainos
LensWay: 10 % alennusta kaikista piilolinsseistä alekoodilla

Lisää juttuja aiheesta...

Hyvien bakteerien käyttäminen itsevoiteleviin piilolinsseihin

Piilolinssi, jonka reunaan on upotettu bakteereja saattaa tulevaisuudessa parantaa kuivasilmäisyydestä kärsivien käyttäjien mukavuutta. Saksalaiset tutkijat ovat kuvanneet ponnistelunsa luodakseen itsevoitelevan "elävän" piilolinssin bakteerien avulla. Asiasta kertoo Optometry Today. INM-Leibniz Institute for New Materials -instituutin ja Saarlandin yliopiston tutkijat korostavat Advanced Materials -julkaisussa, että kuivasilmäisyyden lisääntyvä esiintyvyys yhteiskunnassa aiheuttaa merkittäviä haasteita […]

Computer Vision Syndrome eli digitaalinen näkörasitus

Digitaalinen näkörasitus (Computer Vision Syndrome) on yhä yleisempi terveysongelma modernissa yhteiskunnassa, jossa älypuhelimet, tietokoneet, tabletit ja muut digitaaliset laitteet ovat olennainen osa päivittäistä elämäämme. Termi viittaa silmien väsymiseen ja rasitukseen, joka johtuu pitkäaikaisesta altistumisesta digitaalisille näytöille. Vaikka digitaaliset laitteet ovatkin parantaneet monia elämän osa-alueita, niiden liiallisella käytöllä voi olla negatiivisia […]

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]

Mikä on visus-arvo?

Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]

Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]

Mikä on HydraLuxe-teknologia?

Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]

Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Mikä on näkökentän sokea piste?

Oletko koskaan huomannut näkökentässäsi pienen kohdan, jossa esineet näyttävät katoavan tai eivät näy ollenkaan? Olet saattanut löytää silmän sokean pisteen. Meidän kaikkien molemmissa silmissä on sokea piste, mutta emme yleensä huomaa sitä, koska toinen silmä kompensoi puuttuvan tiedon. Tässä jutussa kerromme, mikä sokea piste on, mistä se johtuu ja miten […]

Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Suosituinta sisältöä...

Piilolinssit pelkästään lukemiseen?

Toisinaan silmien näkö ei tarvitse korjausta kaukana sijaitseviin kohteisiin, vaan pelkästään lukemiseen ja muuhun lähityöskentelyyn. Jos tarvitset lukemiseen lukulaseja, voitko hankkia tähän tarkoitukseen myös piilolinssit? Taittovikaa, jossa silmä näkee lähelle huonosti, mutta kauas hyvin, kutsutaan kaukotaittoisuudeksi eli hyperopiaksi. Siinä silmämunaan tuleva valo ei taitu verkkokalvolle, vaan hieman sen taakse. Tämä […]

Piilolinssien jäätyminen: Onko se mahdollista?

Talven ihmemaa Suomi tarjoaa lumoavia maisemia ja lukuisia mahdollisuuksia erilaisiin talviharrastuksiin, mutta pitkä talvi tuo mukanaan myös äärimmäisen kylmiä olosuhteita, jotka voivat vaikuttaa moniin arkipäiväisiin esineisiin, kuten piilolinsseihin. Piilolinssejä voi joutua Suomessa kuljettamaan ja käyttämään erittäin kylmissä olosuhteissa. Voiko netistä tilatut piilolinssit jäätyä postilaatikkoon talvipakkasella? Mitä piilareille tai linssinesteelle tapahtuu […]

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]

FDA hyväksyi ensimmäiset auringonvalossa tummuvat piilolinssit

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on juuri hyväksynyt ensimmäiset kirkkaassa auringonvalossa automaattisesti tummentuvat fotokromaattiset piilolinssit. Uutta teknologiaa hyödyntävät linssit reagoivat auringon UV-säteilyyn ja tummuvat sen mukaisesti suojaamaan käyttäjän silmiä. Markkinoilla on jo vuosia ollut auringon ultraviolettisäteilyn määrän mukaan tummenevia ja kirkastuvia aurinkolaseja ja silmälaseja. Tähän asti teknologia on rajoittunut aurinkolaseihin […]

Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Miten laittaa piilolinssit silmiä räpyttämättä?

Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]

Piilolinssien hankkiminen ensimmäistä kertaa

Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten piilolinssejä käsitellään? Miltä piilolinssi tuntuu silmässä? On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa. Lue […]

Voivatko piilolinssit aiheuttaa päänsärkyä?

Puhtaiden ja kunnolla sovitettujen piilolinssien pitäisi olla mukavat käyttää, eikä aiheuttaa päänsärkyä. Mikäli käytät sinulle määrättyjä piilolinssejä ja olet alkanut kärsimään päänsärystä pian niiden käytön aloittamisen jälkeen, ota yhteyttä silmälääkäriisi. Silmäasiantuntija voi selvittää johtuuko päänsärky piilolinsseistä tai onko päänsärky muulla tavoin silmiin liittyvää. Silmäoireista peräisin oleva päänsärky voi johtua ainakin […]

Piilolinssien käyttö armeijassa

Varusmiespalveluksen suorittaminen aiheuttaa omat haasteensa piilolinssien käytölle. Tässä artikkelissa esitetään yleisimpiä kysymyksiä piilolinssien käytöstä armeijassa ja annetaan niihin vastauksia. Voiko armeijassa käyttää piilolinssejä? Kyllä se on mahdollista, vaikkakin siihen liittyy omat haasteensa. Joissakin tilanteissa piilolinssit voivat helpottaa armeijaelämää huomattavasti. Missä tilanteissa piilolinssejä kannattaa käyttää armeijassa? Piilolinsseistä voi olla etua erilaisissa […]

Mitä tapahtuu kun itket piilolinssit silmissä?

Itkeminen on ihmiselle ominainen psyykkinen olotila, jossa kyynelnestettä purkautuu silmän kyynelkanavista. Itkun voivat aiheuttaa esimerkiksi suru, voimakas kipu, pettymys, suuttumus, liikutus, stressi tai ahdistus. Itku on stressiä laukaisevan parasympaattisen hermoston tapa palauttaa elimistö lepotilaan tunnekuohun jälkeisessä hermojännitystilassa. Itkeminen voi olla myös väline ilmaista tunteita muille ihmisille. Mutta mitä silmissä tapahtuu, […]

Näin valitset laskettelulasit voimakkuuksilla

Mikäli harrastat laskettelua tai muita talviurheilulajeja ja tarvitset näönkorjausta, voit käyttää joko piilolinssejä, silmälaseja laskettelulasien alla tai laskettelulaseja voimakkuuksilla. Kunnolliset laskettelulasit vahvuuksilla helpottavat elämää, kun näet tarkasti myös rinteessä. Lisäksi ne suojaavat silmiä tapaturmilta ja haitalliselta UV-säteilyltä. Markkinoilla on onneksi paljon yrityksiä, jotka valmistavat laskettelulaseja myös meille taittovirheistä kärsiville. Suojaa […]

Piilolinssisi halpenevat

Maailman suurin piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson on luopunut minimihinnoitteluvaatimuksistaan, mikä enteilee tulevaa piilolinssien hintasotaa, kertoo CNN. Minimihinnalla tarkoitetaan valmistajan jälleenmyyjille määräämää alinta sallittua hintaa. Johnson & Johnson ilmoitti tällä viikolla lopettavansa kiistanalaisen yksipuolisen hintapolitiikan Acuvue-piilolinssien osalta. Valmistajan määräämä vähimmäishinta on ollut Yhdysvalloissa ison tuomioistuintaistelun aiheena. Jälleenmyyjät taistelevat minimihintoja vastaan Alennushintaisten piilolinssien […]