Kuinka kauan piilolinssit säilyvät?

Julkaistu: 18.2.2015 • Muokattu: 9.4.2021
Piilolinssien arvot

Piilolinssit ovat lääketieteellisiä välineitä, joita on säilytettävä steriilissä ja suljetussa pakkauksessa, kunnes ne myydään optikoille ja kuluttajille. Koska linssit ovat kosketuksissa silmän kanssa, ne voivat vahingoittaa silmää jos niihin pääsee mikro-organismeja, proteiineja ja muita epäpuhtauksia. Vanhentuneet piilolinssit tulee hävittää asianmukaisesti.

Elintarvikkeiden tavoin, myös lääketieteellisillä apuvälineillä on viimeinen käyttöpäivä, joka on määritelty kuluttajan suojaamiseksi. Tässä artikkelissa annetaan vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin piilolinssien ja piilolinssinesteiden säilyvyydestä.

Kuinka kauan piilolinssit säilyvät avaamattomana?

Piilolinssien viimeinen käyttöpäiväPiilolinssit säilyvät avaamattomassa alkuperäispakkauksessa jopa neljä vuotta niiden valmistamisesta.

Löydät piilolinssien viimeisen käyttöpäivän tuotepakkauksen reunasta. Tuotteen viimeinen käyttöpäivä voi olla merkitty pakkaukseen lyhenteellä EXP (expiration date) tai jollain aikaa kuvaavalla symbolilla, kuten tiimalasilla kuvassa oikealla.

Piilolinssien viimeinen käyttöpäivä merkitään yleensä vvvv/kk -muodossa. Esimerkiksi kuvassa olevien piilolinssien viimeinen käyttöpäivämäärä on 2019/06, eli niiden pitäisi olla turvalliset käyttää kesäkuuhun 2019 asti.

Muista silti käydä optikolla näöntarkastuksessa säännöllisesti siltä varalta, että näkösi on muuttunut viime kerrasta.

Kuinka kauan piilolinssit säilyvät samassa piilolinssinesteessä?

Piilolinssinesteet menettävät tehokkuuttaan ajan myötä, jolloin ne eivät tuhoa mikro-organismeja yhtä hyvin kuin uusi neste.

Piilolinssejä voidaan säilyttää suljetussa kotelossa enintään 30 päivää ennen käyttöönottoa. Mikäli linssejä säilytetään kotelossa pidempään, ne täytyy puhdistaa ja desinfioida uudella nesteellä ennen käyttöä.

Kuluvatko piilolinssit piilolinssikotelossa?

Piilolinssikotelossa olevat piilolinssit eivät kulu samalla tavoin kuin päivittäisessä käytössä olevat piilolinssit, mutta ne alkavat menettämään huokoisuuttaan ja kovenemaan siitä hetkestä, kun ne otetaan pois alkuperäispakkauksen saliini-suolaliuoksesta.

Materiaalin kuluminen vaikuttaa muun muassa linssien hapenläpäisykykyyn ja proteiiniresistenssiin. Kuluneet piilolinssit keräävät myös pinnoilleen enemmän mikro-organismeja ja epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat punasilmäisyyttä ja silmätulehduksia.

Esimerkiksi kuukausilinssien käyttöaika on aina 30 päivää (tai optikon määräyksellä 14 päivää) riippumatta siitä käytetäänkö niitä joka päivä tai esimerkiksi vain 7 päivänä kuukaudessa. Noudata piilolinssien käytössä aina piilolinssioptikon suosittelemaa vaihtoväliä.

Myös piilolinssikotelossa oleva piilolinssineste kannattaa korvata uudella nesteellä noin viiden päivän välein silloin, kun piilolinssit eivät ole jatkuvassa käytössä.

Mitä voi tapahtua jos käytän piilolinssejä suositeltua vaihtoväliä pidempään?

Valitettavasti monet piilolinssien käyttäjät venyttävät silmäasiantuntijoiden suosittelemia vaihtovälejä taloudellisista tai muista syistä.

Liian pitkään piilolinssejä käyttävät eivät usein ole tietoisia silmissä tapahtuvista muutoksista, koska ne eivät ole havaittavissa ilman mikroskooppitutkimusta. Muutokset huomataan usein vasta silmälääkärille hakeutumisen jälkeen, kun silmät ovat kipeät tai näössä tapahtuu muutoksia.

Vanhentuneet linssit eivät läpäise tarpeeksi happea, mikä voi voi johtaa monenlaisiin ongelmiin. Happivajaus saa sarveiskalvon solut turpoamaan ja heikentymään, jolloin ne ovat alttiimpia erilaisille bakteereille. Vanhentuneet, happea läpäisemättömät, piilolinssit vangitsevat solujen tuottaman biologisen jätteen silmäkudosta vasten, mikä muodostaa ihanteellisen kasvualustan bakteereille.

Kun sarveiskalvoa suojaavat solut heikentyvät, myös piilolinssit itsessään voivat vahingoittaa soluja ja ne voivat irrota. Lopulta sarveiskalvoon muodostuu pieniä hankaumia ja haavaumia, joiden kautta bakteerit tunkeutuvat sarveiskalvolle. Bakteerit voivat syödä tiensä sarveiskalvon läpi, mikä voi johtaa pysyvään näön heikkenemiseen tai jopa sokeutumiseen.

Kuinka kauan piilolinssineste säilyy?

Avaamaton monikäyttöinen piilolinssineste säilyy huoneenlämmössä noin kaksi vuotta. Avattu piilolinssinestepullo tulee käyttää 6 kuukauden kuluessa sinetin avaamisesta.

Suositellut käyttöajat voivat vaihdella tuotekohtaisesti. Tarkista käyttämäsi piilolinssinesteen käyttöajat pullon kyljestä tai tuoteselosteesta.

Kuinka usein piilolinssikotelo on vaihdettava uuteen?

Myös piilolinssikotelo kerää bakteereja ja epäpuhtauksia, jotka voivat vaikuttaa piilolinssien käyttömukavuuteen.

Piilolinssikotelo on hyvä vaihtaa uuteen vähintään kolmen kuukauden välein tai viimeistään silloin, kun otat uuden piilolinssiparin käyttöön.

Myös piilolinssikotelo kannattaa puhdistaa säännöllisesti piilolinssien hoitonesteellä ja ilmakuivattaa ylösalaisin paperipyyhkeen päällä. Puhdistus ehkäisee bakteerikontaminaatioita.

Kuinka kauan piilolinssimääräys on voimassa?

Piilolinssimääräys on tavallisesti voimassa 1-2 vuotta, jonka jälkeen se on uusittava piilolinssitarkastuksessa.

Yhteenveto

Piilolinssien käytössä tärkeintä on noudattaa linssien hoito-ohjeita ja vaihtoväliä.

Linssien tulisi myös tuntua mukavilta silmissä, silmien näyttää terveiltä ja näön olla tarkka.

Jos piilolinssit tuntuvat jatkuvasti epämukavilta, silmäsi punottavat tai näössä tapahtuu äkillisiä muutoksia, ota yhteyttä optikkoosi jo tänään!

Lisätietoa ja lähteet: All About Vision, AOA, Insight Eyecare, Specsavers.co.uk (Viitattu 18.2.2015)

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.