Piilolinssit ovat lääketieteellisiä välineitä, joita on säilytettävä steriilissä ja suljetussa pakkauksessa, kunnes ne myydään optikoille ja kuluttajille. Koska linssit ovat kosketuksissa silmän kanssa, ne voivat vahingoittaa silmää jos niihin pääsee mikro-organismeja, proteiineja ja muita epäpuhtauksia. Vanhentuneet piilolinssit tulee hävittää asianmukaisesti.
Elintarvikkeiden tavoin, myös lääketieteellisillä apuvälineillä on viimeinen käyttöpäivä, joka on määritelty kuluttajan suojaamiseksi. Tässä artikkelissa annetaan vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin piilolinssien ja piilolinssinesteiden säilyvyydestä.
Kuinka kauan piilolinssit säilyvät avaamattomana?
Piilolinssit säilyvät avaamattomassa alkuperäispakkauksessa jopa neljä vuotta niiden valmistamisesta.
Löydät piilolinssien viimeisen käyttöpäivän tuotepakkauksen reunasta. Tuotteen viimeinen käyttöpäivä voi olla merkitty pakkaukseen lyhenteellä EXP (expiration date) tai jollain aikaa kuvaavalla symbolilla, kuten tiimalasilla kuvassa oikealla.
Piilolinssien viimeinen käyttöpäivä merkitään yleensä vvvv/kk -muodossa. Esimerkiksi kuvassa olevien piilolinssien viimeinen käyttöpäivämäärä on 2019/06, eli niiden pitäisi olla turvalliset käyttää kesäkuuhun 2019 asti.
Muista silti käydä optikolla näöntarkastuksessa säännöllisesti siltä varalta, että näkösi on muuttunut viime kerrasta.
Kuinka kauan piilolinssit säilyvät samassa piilolinssinesteessä?
Piilolinssinesteet menettävät tehokkuuttaan ajan myötä, jolloin ne eivät tuhoa mikro-organismeja yhtä hyvin kuin uusi neste.
Piilolinssejä voidaan säilyttää suljetussa kotelossa enintään 30 päivää ennen käyttöönottoa. Mikäli linssejä säilytetään kotelossa pidempään, ne täytyy puhdistaa ja desinfioida uudella nesteellä ennen käyttöä.
Kuluvatko piilolinssit piilolinssikotelossa?
Piilolinssikotelossa olevat piilolinssit eivät kulu samalla tavoin kuin päivittäisessä käytössä olevat piilolinssit, mutta ne alkavat menettämään huokoisuuttaan ja kovenemaan siitä hetkestä, kun ne otetaan pois alkuperäispakkauksen saliini-suolaliuoksesta.
Materiaalin kuluminen vaikuttaa muun muassa linssien hapenläpäisykykyyn ja proteiiniresistenssiin. Kuluneet piilolinssit keräävät myös pinnoilleen enemmän mikro-organismeja ja epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat punasilmäisyyttä ja silmätulehduksia.
Esimerkiksi kuukausilinssien käyttöaika on aina 30 päivää (tai optikon määräyksellä 14 päivää) riippumatta siitä käytetäänkö niitä joka päivä tai esimerkiksi vain 7 päivänä kuukaudessa. Noudata piilolinssien käytössä aina piilolinssioptikon suosittelemaa vaihtoväliä.
Myös piilolinssikotelossa oleva piilolinssineste kannattaa korvata uudella nesteellä noin viiden päivän välein silloin, kun piilolinssit eivät ole jatkuvassa käytössä.
Mitä voi tapahtua jos käytän piilolinssejä suositeltua vaihtoväliä pidempään?
Valitettavasti monet piilolinssien käyttäjät venyttävät silmäasiantuntijoiden suosittelemia vaihtovälejä taloudellisista tai muista syistä.
Liian pitkään piilolinssejä käyttävät eivät usein ole tietoisia silmissä tapahtuvista muutoksista, koska ne eivät ole havaittavissa ilman mikroskooppitutkimusta. Muutokset huomataan usein vasta silmälääkärille hakeutumisen jälkeen, kun silmät ovat kipeät tai näössä tapahtuu muutoksia.
Vanhentuneet linssit eivät läpäise tarpeeksi happea, mikä voi voi johtaa monenlaisiin ongelmiin. Happivajaus saa sarveiskalvon solut turpoamaan ja heikentymään, jolloin ne ovat alttiimpia erilaisille bakteereille. Vanhentuneet, happea läpäisemättömät, piilolinssit vangitsevat solujen tuottaman biologisen jätteen silmäkudosta vasten, mikä muodostaa ihanteellisen kasvualustan bakteereille.
Kun sarveiskalvoa suojaavat solut heikentyvät, myös piilolinssit itsessään voivat vahingoittaa soluja ja ne voivat irrota. Lopulta sarveiskalvoon muodostuu pieniä hankaumia ja haavaumia, joiden kautta bakteerit tunkeutuvat sarveiskalvolle. Bakteerit voivat syödä tiensä sarveiskalvon läpi, mikä voi johtaa pysyvään näön heikkenemiseen tai jopa sokeutumiseen.
Kuinka kauan piilolinssineste säilyy?
Avaamaton monikäyttöinen piilolinssineste säilyy huoneenlämmössä noin kaksi vuotta. Avattu piilolinssinestepullo tulee käyttää 6 kuukauden kuluessa sinetin avaamisesta.
Suositellut käyttöajat voivat vaihdella tuotekohtaisesti. Tarkista käyttämäsi piilolinssinesteen käyttöajat pullon kyljestä tai tuoteselosteesta.
Kuinka usein piilolinssikotelo on vaihdettava uuteen?
Myös piilolinssikotelo kerää bakteereja ja epäpuhtauksia, jotka voivat vaikuttaa piilolinssien käyttömukavuuteen.
Piilolinssikotelo on hyvä vaihtaa uuteen vähintään kolmen kuukauden välein tai viimeistään silloin, kun otat uuden piilolinssiparin käyttöön.
Myös piilolinssikotelo kannattaa puhdistaa säännöllisesti piilolinssien hoitonesteellä ja ilmakuivattaa ylösalaisin paperipyyhkeen päällä. Puhdistus ehkäisee bakteerikontaminaatioita.
Kuinka kauan piilolinssimääräys on voimassa?
Piilolinssimääräys on tavallisesti voimassa 1-2 vuotta, jonka jälkeen se on uusittava piilolinssitarkastuksessa.
Yhteenveto
Piilolinssien käytössä tärkeintä on noudattaa linssien hoito-ohjeita ja vaihtoväliä.
Linssien tulisi myös tuntua mukavilta silmissä, silmien näyttää terveiltä ja näön olla tarkka.
Jos piilolinssit tuntuvat jatkuvasti epämukavilta, silmäsi punottavat tai näössä tapahtuu äkillisiä muutoksia, ota yhteyttä optikkoosi jo tänään!
Piilolinssi, jonka reunaan on upotettu bakteereja saattaa tulevaisuudessa parantaa kuivasilmäisyydestä kärsivien käyttäjien mukavuutta. Saksalaiset tutkijat ovat kuvanneet ponnistelunsa luodakseen itsevoitelevan "elävän" piilolinssin bakteerien avulla. Asiasta kertoo Optometry Today. INM-Leibniz Institute for New Materials -instituutin ja Saarlandin yliopiston tutkijat korostavat Advanced Materials -julkaisussa, että kuivasilmäisyyden lisääntyvä esiintyvyys yhteiskunnassa aiheuttaa merkittäviä haasteita […]
Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]
Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, mukaan lukien piilarien mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on piilolinssien hapenläpäisevyys. Tässä blogijutussa kerromme, mikä piilolinssin hapenläpäisevyys tarkoittaa, miksi se on tärkeä ja miten piilolinssien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, […]
Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]
Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]
LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]
Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]
Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]
Piilolinssien käyttäjillä, joilla on silmäallergioita tai silmien kuivumista, saattaa olla kiusaus käyttää piilolinssinestettä silmätippoina tuodakseen helpotusta silmille. Peset piilolinssinesteellä linssisi, joten miksi et voisi käyttää sitä myös silmien huuhteluaineena? Piilolinssinesteen käyttäminen silmätippoina ei ole hyvä idea ja se voi vahingoittaa silmiäsi pitkällä aikavälillä. Loppujen lopuksi piilolinssineste on turvallista vain piilolinsseille. […]
Uusi tutkimus paljastaa, että monet Yhdysvalloissa valmistettavat pehmeät piilolinssit sisältävät syöpää aiheuttavia "ikuisia kemikaaleja". Tutkijat testasivat 18 suosittua piilolinssimerkkiä ja löysivät niistä erittäin korkeita määriä orgaanista fluoria, joka on yksi ikuisista kemikaaleista. Tutkimuksesta raportoi muun muassa Guardian. Mitä ikuiset kemikaalit ovat? Ikuiset kemikaalit (engl. forever chemicals) tunnetaan myös nimellä PFAS-yhdisteet. […]
Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]
Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]
Puhtaiden ja kunnolla sovitettujen piilolinssien pitäisi olla mukavat käyttää, eikä aiheuttaa päänsärkyä. Mikäli käytät sinulle määrättyjä piilolinssejä ja olet alkanut kärsimään päänsärystä pian niiden käytön aloittamisen jälkeen, ota yhteyttä silmälääkäriisi. Silmäasiantuntija voi selvittää johtuuko päänsärky piilolinsseistä tai onko päänsärky muulla tavoin silmiin liittyvää. Silmäoireista peräisin oleva päänsärky voi johtua ainakin […]
Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten piilolinssejä käsitellään? Miltä piilolinssi tuntuu silmässä? On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa. Lue […]
Itkeminen on ihmiselle ominainen psyykkinen olotila, jossa kyynelnestettä purkautuu silmän kyynelkanavista. Itkun voivat aiheuttaa esimerkiksi suru, voimakas kipu, pettymys, suuttumus, liikutus, stressi tai ahdistus. Itku on stressiä laukaisevan parasympaattisen hermoston tapa palauttaa elimistö lepotilaan tunnekuohun jälkeisessä hermojännitystilassa. Itkeminen voi olla myös väline ilmaista tunteita muille ihmisille. Mutta mitä silmissä tapahtuu, […]
Varusmiespalveluksen suorittaminen aiheuttaa omat haasteensa piilolinssien käytölle. Tässä artikkelissa esitetään yleisimpiä kysymyksiä piilolinssien käytöstä armeijassa ja annetaan niihin vastauksia. Voiko armeijassa käyttää piilolinssejä? Kyllä se on mahdollista, vaikkakin siihen liittyy omat haasteensa. Joissakin tilanteissa piilolinssit voivat helpottaa armeijaelämää huomattavasti. Missä tilanteissa piilolinssejä kannattaa käyttää armeijassa? Piilolinsseistä voi olla etua erilaisissa […]
Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]
Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]
Kertakäyttöpiilolinssit ovat muuttaneet tapaamme korjata näköä tarjoten ennennäkemätöntä helppoutta ja mukavuutta piilolinssien käytössä. Nämä linssit, jotka heitetään pois päivän käytön jälkeen, eliminoivat tarpeen jokapäiväiselle puhdistukselle ja huollolle, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan aktiiviselle, modernille ihmiselle. Kertakäyttölinsseissä on valtava valikoima vaihtoehtoja, jotka vastaavat erilaisiin tarpeisiin – olipa kyseessä sitten kuivat silmät, […]
Tiesitkö, että ennen muovin keksimistä piilolinssit valmistettiin lasista? Piilolinssien kehitys alkoi jo kauan ennen nykypäivän pehmeitä linssejä, ja niiden historia ulottuu aina 1500-luvulle asti. Jo Leonardo Da Vinci pohti, miten sarveiskalvon taittovoimaa voisi muuttaa ulkoisten välineiden avulla, mutta vasta 1800-luvun lopulla saksalaiset keksijät alkoivat valmistaa ensimmäisiä käytännöllisiä lasista tehtyjä piilolinssejä. […]
Princetonin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet 3D-tulostimen, jolla voidaan tulostaa ledejä kerroksittain. Tulevaisuudessa laitteella voi olla mahdollista tulostaa piilolinssit, johon on integoitu heijastusnäyttö. Mikä on heijastusnäyttö? Heijastusnäyttö (Heads-up display, HUD) on näyttö, johon voidaan heijastaa kulloinkin tarvittavia tietoja. Sellaisia käytetään esimerkiksi sotilaslentokoneissa heijastamaan suunnistamista ja asejärjestelmien käyttöä helpottavia tietoja läpinäkyvään levyyn. […]
Mikäli harrastat laskettelua tai muita talviurheilulajeja ja tarvitset näönkorjausta, voit käyttää joko piilolinssejä, silmälaseja laskettelulasien alla tai laskettelulaseja voimakkuuksilla. Kunnolliset laskettelulasit vahvuuksilla helpottavat elämää, kun näet tarkasti myös rinteessä. Lisäksi ne suojaavat silmiä tapaturmilta ja haitalliselta UV-säteilyltä. Markkinoilla on onneksi paljon yrityksiä, jotka valmistavat laskettelulaseja myös meille taittovirheistä kärsiville. Suojaa […]
Kaihi, eli harmaakaihi (katarakta), on yleinen silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu ja läpäisee valoa vähemmän, heikentäen vähitellen näköä. Tämä tila kehittyy usein iän myötä ja on maailmanlaajuisesti yksi johtavista syistä sokeuteen. Kaihi vaikeuttaa erityisesti näkemistä hämärässä ja saattaa lisätä silmien herkkyyttä häikäisylle. Moni saattaa pohtia, voiko […]
Lääkärien ja hoitajien uuvuttavat viikonloput sairaaloiden ensiapupoliklinikoilla voivat johtaa pitkien vuorojen tekemiseen vähällä unella. Pitkien vuorojen tekeminen ilman nukkumista on herättänyt huolta, koska se voi kasvattaa virheiden ja väärien päätösten todennäköisyyttä potilaiden hoidossa. Uusi silmäkoe voi mahdollistaa tavan testata onko lääkäri liian väsynyt suorittamaan tehtäviään. Kansainvälinen tutkimusryhmä uskoo, että ihmisen […]