Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, mukaan lukien piilarien mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on piilolinssien hapenläpäisevyys.
Tässä blogijutussa kerromme, mikä piilolinssin hapenläpäisevyys tarkoittaa, miksi se on tärkeä ja miten piilolinssien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, jotka tarjoavat markkinoiden parhaan hapenläpäisevyyden kaikissa linssityypeissä.
Mitä piilolinssien hapenläpäisevyys tarkoittaa?
Hapenläpäisevyys on materiaalin ominaisuus, joka määrittää, miten helposti happi kykenee kulkeutumaan tietyn materiaalin läpi.
Kun puhumme piilolinsseistä, yksi tärkeä tekijä on, kuinka hyvin ne päästävät happea lävitseen silmän sarveiskalvolle. Tätä kutsutaan hapenläpäisevyydeksi, ja se on yksi usein ilmoitetuista piilolinssien parametreista. Yksinkertaisesti sanottuna, se kertoo, kuinka helposti happi pääsee kulkemaan linssimateriaalin läpi.
Nyt, kun tiedämme, mitä hapenläpäisevyys on, niin voimme määritellä mitä termi "hapen siirtokyky" (engl. oxygen transmissibility) tarkoittaa? Se on itse asiassa hapenläpäisevyys jaettuna linssin paksuudella. Koska happea voidaan mitata vain oikean piilolinssin läpi, käytännössä mitataan tämä "hapen siirtokyky" ja muunnetaan se sitten takaisin hapenläpäisevyydeksi.
Dk on lyhenne, joka tulee kahdesta tekijästä: diffuusio (D) ja liukoisuus (k). Yksikkö, jolla Dk mitataan, on Barrer.
Hapenläpäisevyys (Dk/t) saadaan, kun Dk-arvo jaetaan linssin keskimääräisellä paksuudella (t). Hapenläpäisevyyttä arvioidaan usein tämän suhdeluvun avulla, sillä se ottaa huomioon sekä materiaalin ominaisuudet että linssin rakenteen.
Miksi hapenläpäisevyys on tärkeää?
Silmän sarveiskalvo on yksi harvoista kehon osista, joka ei saa happea verisuonista. Tämä johtuu siitä, että sarveiskalvon on oltava läpinäkyvä, jotta valo pääsee sen läpi. Verisuonet häiritsevät tätä läpinäkyvyyttä.
Koska sarveiskalvolla ei ole verisuonia, sen on otettava happi suoraan ilmasta. Happi liukenee ensin kyynelnesteeseen, jota kautta se kulkeutuu sarveiskalvolle pitäen sen terveenä.
Jos sarveiskalvon kudokset eivät saa tarpeeksi happea, voi syntyä hypoksia ja sarveiskalvon normaali rakenne ja toiminta voivat häiriintyä. Siitä tulee vähemmän läpinäkyvä, vähemmän kykenevä havaitsemaan kipua ja siihen voi muodostua arpikudosta. Lisäksi kovakalvosta (silmän valkoinen osa) voi kasvaa uusia verisuonia sarveiskalvolle aiheuttaen lisävaurioita ja arpia.
Verestävät silmät voivat olla merkki siitä, että sarveiskalvo yrittää löytää muita keinoja saada lisää happea. Tämä voi johtaa pitkällä aikavälillä muihin ongelmiin, kuten uudissuonittumiseen ja makuladegeneraatioon.
Piilolinssien hapenläpäisevyyden kehitys
Piilolinssien hapenläpäisevyys on kehittynyt huomattavasti vuosien varrella. Ensimmäiset hydrogeelimateriaalista valmistetut pehmeät piilolinssit tulivat markkinoille 1960-luvulla. Niiden hapenläpäisevyys oli vain noin 6–8 Dk/t. Esimerkiksi Polymacon-materiaalin, jota käytettiin ensimmäisissä FDA:n hyväksymissä hydrogeelipiilolinsseissä, hapenläpäisevyys oli vain 9 Dk.
Nykyään hydrogeelipiilolinssit tarjoavat hapenläpäisevyyden, joka vaihtelee tyypillisesti välillä 25-50 Dk/t. Esimerkiksi nelfilcon A -materiaalilla on Dk-arvo 26 ja omafilcon A -materiaalilla Dk-arvo 25.
Nykyaikaiset piilolinssit valmistetaan silikonihydrogeelistä, jotka tarjoavat jopa seitsemän kertaa korkeamman hapenläpäisevyyden.
Lue myös: Pehmeät piilolinssit: Hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?
Piilolinssit parhaalla hapenläpäisykyvyllä
Piilolinssien hapenläpäisevyys on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa niiden käyttömukavuuteen ja silmien terveyteen. Korkea hapenläpäisevyys on erityisen tärkeää pitkäaikaisessa käytössä, sillä se auttaa ehkäisemään silmien kuivumista ja ärsytystä sekä vähentää silmätulehdusten riskiä.
Tässä ovat tällä hetkellä markkinoiden parhaat piilolinssit hapenläpäisevyyden perusteella:
Kuukausilinssit
Kuukausilinssit ovat suosittu valinta niiden pitkäkestoisuuden ja kustannustehokkuuden vuoksi. Ne vaihdetaan uusiin 30 päivän välein, mutta ne vaativat käyttäjältä huolellista päivittäistä puhdistusta ja ylläpitoa.
- Air Optix Night & Day Aqua (lotrafilcon A) - 175 Dk/t
- Bausch + Lomb ULTRA (samfilcon A) - 163 Dk/t
- Bausch + Lomb ULTRA for Presbyopia (samfilcon A) - 163 Dk/t
- Miru 1 Month (asmofilcon A) - 161 Dk/t
- Miru 1 Month for Astigmatism (asmofilcon A) - 161 Dk/t
- Biofinity (comfilcon A) - 160 Dk/t
- Biofinity Energys (comfilcon A) - 160 Dk/t
- Acuvue Vita (senofilcon C) - 147 Dk/t
- Biofinity multifocal (comfilcon A) - 142 Dk/t
- Purevision 2 (balafilcon A) - 130 Dk/t
Viikkolinssit
Viikkolinssit tarjoavat hieman enemmän joustavuutta kuin kuukausilinssit, sillä ne vaihdetaan uusiin viikon tai kahden viikon välein optikon määräyksen mukaisesti. Tämä vähentää linssien kertymisen riskiä ja voi olla parempi valinta käyttäjille, jotka haluavat raikkaamman tunteen silmiinsä.
- Acuvue Oasys (senofilcon A) - 147 Dk/t
- Acuvue Oasys for Presbyopia (senofilcon A) - 147 Dk/t
- Acuvue Oasys for Astigmatism (senofilcon A) - 129 Dk/t
- Acuvue Oasys with Transitions (senofilcon A) - 121 Dk/t
- TopVue Premium (innofilcon A) - 104 Dk/t
- Acuvue Advance for Astigmatism (galyfilcon A) - 100 Dk/t
- Acuvue Advance (galyfilcon A) - 100 Dk/t
- Acuvue Advance Plus (galyfilcon A) - 62 Dk/t
- Acuvue 2 (etafilcon A) - 33 Dk/t
- TopVue Bi-weekly (etafilcon A) - 28 Dk/t
Kertakäyttölinssit
Kertakäyttölinssit ovat kätevät ja hygieeniset, sillä ne heitetään pois jokaisen käyttökerran jälkeen. Tämä vähentää merkittävästi linssien puhdistukseen liittyvää vaivaa ja riskiä silmäongelmien syntymisestä.
- Dailies Total 1 (delefilcon A) - 156 Dk/t
- Dailies Total 1 Multifocal (delefilcon A) - 156 Dk/t
- Acuvue Oasys 1-Day (Senofilcon A) - 121 Dk/t
- Acuvue Oasys 1-Day with HydraLuxe for Astigmatism (senofilcon A) - 121 Dk/t
- 1-Day Acuvue TruEye (narafilcon A) - 118 Dk/t
- MyDay daily disposable (stenfilcon A) - 100 Dk/t
- Miru 1 Day UpSide (midafilcon A) - 91 Dk/t
- TopVue One+ (unifilcon B) - 68 Dk/t
- Biotrue ONEday (nesofilcon A) - 42 Dk/t
- Biotrue ONEday for Presbyopia (nesofilcon A) - 42 Dk/t
Usein kysytyt kysymykset
Mikä on hyvä Dk/t arvo?
Yleisesti ottaen, mitä korkeampi piilolinssien Dk/t-arvo on, sitä parempi, koska se tarkoittaa samalla usein terveempiä silmiä. On kuitenkin tärkeää keskustella optikon kanssa ennen vaihtamista uusiin piilolinsseihin.
Miten hapenläpäisevyys vaikuttaa piilolinssien hintaan?
Yleensä korkeammat hapenläpäisevyyden omaavat piilolinssit ovat kalliimpia, koska ne on valmistettu kehittyneemmistä silikonihydrogeelimateriaaleista. Tämä ei kuinkaan tarkoita, että kalliimmat linssit olisivat automaattisesti parempia kaikille käyttäjille.
Miten voin tarkistaa omien piilolinssien hapenläpäisevyyden?
Tämä tieto löytyy yleensä piilolinssipakkauksesta tai voit kysyä sitä optikoltasi. Myös Piilari.infosta löytyy tietoa eri piilolinssimerkkien parametreista.
Kumpi on tärkempi: hyvä hapenläpäisevyys vai korkea vesipitoisuus?
Piilolinsseissä sekä hyvä hapenläpäisevyys että korkea vesipitoisuus ovat tärkeitä tekijöitä ja itse asiassa ne ovat ominaisuuksia, joita monet piilolinssivalmistajat tavoittelevat uusissa innovaatioissaan. Niiden merkitys voi kuitenkin vaihdella riippuen yksilön tarpeista, elämäntavoista ja silmien terveydestä.
Hyvä hapenläpäisevyys on kriittinen, sillä silmän sarveiskalvo saa happea suoraan ilmasta, eikä sillä ole omaa verenkiertoa. Riittämätön hapensaanti voi johtaa hypoksiaan eli riittämättömään hapensaantiin. Tämä voi aiheuttaa monia ongelmia, kuten sarveiskalvon turvotusta, punoitusta, epämukavuutta tai jopa sarveiskalvon uudissuonittumista, jotka voivat heikentää näköä.
Erityisesti pitkäaikaisessa ja yön yli -käytössä hyvä hapensaanti on välttämätöntä, jotta silmät pysyvät terveinä.
Korkea vesipitoisuus puolestaan vaikuttaa piilolinssin pehmeyteen ja mukavuuteen. Korkea vesipitoisuus voi tehdä piilolinssien käytöstä mukavampaa, erityisesti lyhyempien käyttöjaksojen aikana. Korkea vesipitoisuus voi kuitenkin aiheuttaa myös nopeampaa kuivumista erityisesti kuivissa ympäristöissä, mikä voi vähentää piilolinssien käyttömukavuutta ja näön selkeyttä pidemmässä käytössä.
Piilolinssit, joilla on korkea vesipitoisuus, tarvitsevat säilyttääkseen kosteutensa ympäristöstä, tyypillisesti kyynelnesteestä. Kuivasilmäisillä käyttäjillä kyynelnesteen määrä tai laatu ei välttämättä ole optimaalinen. Kun korkean vesipitoisuuden linssit pyrkivät säilyttämään kosteutensa, ne imevät puoleensa vettä kyynelnesteestä, mikä voi johtaa kyynelnesteen entistä nopeampaan vähenemiseen.
Onko hapenläpäisevyys tärkeä, jos käytän piilolinssejä vain satunnaisesti?
Vaikka käyttäisit piilolinssejä vain satunnaisesti, on aina parempi käyttää linssejä, jotka tarjoavat korkean hapenläpäisykyvyn.
Onko hapenläpäisevyys tärkeämpää yön yli käytettävissä piilolinsseissä?
Kyllä. Itse asiassa riittävä hapenläpäisevyys on yksi kriteereistä, jota lääkevirastot käyttävät arvioidessaan voiko piilolinssiä ylipäätään hyväksyä yön yli -käyttöön.
Miten hapenläpäisevyys vaikuttaa linssin mukavuuteen?
Korkea hapenläpäisevyys yleensä parantaa usein myös linssin mukavuutta, koska se mahdollistaa paremman hapensaannin sarveiskalvolle. Tämä vähentää silmien väsymistä ja ärsytystä.