Piilolinssien hapenläpäisevyys: Mitä se oikein tarkoittaa?

Julkaistu: 2.10.2023 • Muokattu: 31.7.2024
Piilolinssin hapenläpäisevyys kertoo, miten hyvin se päästää happea lävitseen silmän sarveiskalvolle.

Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, mukaan lukien piilarien mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on piilolinssien hapenläpäisevyys.

Tässä blogijutussa kerromme, mikä piilolinssin hapenläpäisevyys tarkoittaa, miksi se on tärkeä ja miten piilolinssien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, jotka tarjoavat markkinoiden parhaan hapenläpäisevyyden kaikissa linssityypeissä.

Mitä piilolinssien hapenläpäisevyys tarkoittaa?

Hapenläpäisevyys on materiaalin ominaisuus, joka määrittää, miten helposti happi kykenee kulkeutumaan tietyn materiaalin läpi.

Kun puhumme piilolinsseistä, yksi tärkeä tekijä on, kuinka hyvin ne päästävät happea lävitseen silmän sarveiskalvolle. Tätä kutsutaan hapenläpäisevyydeksi, ja se on yksi usein ilmoitetuista piilolinssien parametreista. Yksinkertaisesti sanottuna, se kertoo, kuinka helposti happi pääsee kulkemaan linssimateriaalin läpi.

Nyt, kun tiedämme, mitä hapenläpäisevyys on, niin voimme määritellä mitä termi "hapen siirtokyky" (engl. oxygen transmissibility) tarkoittaa? Se on itse asiassa hapenläpäisevyys jaettuna linssin paksuudella. Koska happea voidaan mitata vain oikean piilolinssin läpi, käytännössä mitataan tämä "hapen siirtokyky" ja muunnetaan se sitten takaisin hapenläpäisevyydeksi.

Dk on lyhenne, joka tulee kahdesta tekijästä: diffuusio (D) ja liukoisuus (k). Yksikkö, jolla Dk mitataan, on Barrer.

Hapenläpäisevyys (Dk/t) saadaan, kun Dk-arvo jaetaan linssin keskimääräisellä paksuudella (t). Hapenläpäisevyyttä arvioidaan usein tämän suhdeluvun avulla, sillä se ottaa huomioon sekä materiaalin ominaisuudet että linssin rakenteen.

Miksi hapenläpäisevyys on tärkeää?

Silmän sarveiskalvo on yksi harvoista kehon osista, joka ei saa happea verisuonista. Tämä johtuu siitä, että sarveiskalvon on oltava läpinäkyvä, jotta valo pääsee sen läpi. Verisuonet häiritsevät tätä läpinäkyvyyttä.

Koska sarveiskalvolla ei ole verisuonia, sen on otettava happi suoraan ilmasta. Happi liukenee ensin kyynelnesteeseen, jota kautta se kulkeutuu sarveiskalvolle pitäen sen terveenä.

Jos sarveiskalvon kudokset eivät saa tarpeeksi happea, voi syntyä hypoksia ja sarveiskalvon normaali rakenne ja toiminta voivat häiriintyä. Siitä tulee vähemmän läpinäkyvä, vähemmän kykenevä havaitsemaan kipua ja siihen voi muodostua arpikudosta. Lisäksi kovakalvosta (silmän valkoinen osa) voi kasvaa uusia verisuonia sarveiskalvolle aiheuttaen lisävaurioita ja arpia.

Verestävät silmät voivat olla merkki siitä, että sarveiskalvo yrittää löytää muita keinoja saada lisää happea. Tämä voi johtaa pitkällä aikavälillä muihin ongelmiin, kuten uudissuonittumiseen ja makuladegeneraatioon.

Piilolinssien hapenläpäisevyyden kehitys

Piilolinssien hapenläpäisevyys on kehittynyt huomattavasti vuosien varrella. Ensimmäiset hydrogeelimateriaalista valmistetut pehmeät piilolinssit tulivat markkinoille 1960-luvulla. Niiden hapenläpäisevyys oli vain noin 6–8 Dk/t. Esimerkiksi Polymacon-materiaalin, jota käytettiin ensimmäisissä FDA:n hyväksymissä hydrogeelipiilolinsseissä, hapenläpäisevyys oli vain 9 Dk.

Nykyään hydrogeelipiilolinssit tarjoavat hapenläpäisevyyden, joka vaihtelee tyypillisesti välillä 25-50 Dk/t. Esimerkiksi nelfilcon A -materiaalilla on Dk-arvo 26 ja omafilcon A -materiaalilla Dk-arvo 25.

Nykyaikaiset piilolinssit valmistetaan silikonihydrogeelistä, jotka tarjoavat jopa seitsemän kertaa korkeamman hapenläpäisevyyden.

Lue myös: Pehmeät piilolinssit: Hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Piilolinssit parhaalla hapenläpäisykyvyllä

Piilolinssien hapenläpäisevyys on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa niiden käyttömukavuuteen ja silmien terveyteen. Korkea hapenläpäisevyys on erityisen tärkeää pitkäaikaisessa käytössä, sillä se auttaa ehkäisemään silmien kuivumista ja ärsytystä sekä vähentää silmätulehdusten riskiä.

Tässä ovat tällä hetkellä markkinoiden parhaat piilolinssit hapenläpäisevyyden perusteella:

Kuukausilinssit

Kuukausilinssit ovat suosittu valinta niiden pitkäkestoisuuden ja kustannustehokkuuden vuoksi. Ne vaihdetaan uusiin 30 päivän välein, mutta ne vaativat käyttäjältä huolellista päivittäistä puhdistusta ja ylläpitoa.

  1. Air Optix Night & Day Aqua (lotrafilcon A) - 175 Dk/t
  2. Bausch + Lomb ULTRA (samfilcon A) - 163 Dk/t
  3. Bausch + Lomb ULTRA for Presbyopia (samfilcon A) - 163 Dk/t
  4. Miru 1 Month (asmofilcon A) - 161 Dk/t
  5. Miru 1 Month for Astigmatism (asmofilcon A) - 161 Dk/t
  6. Biofinity (comfilcon A) - 160 Dk/t
  7. Biofinity Energys (comfilcon A) - 160 Dk/t
  8. Acuvue Vita (senofilcon C) - 147 Dk/t
  9. Biofinity multifocal (comfilcon A) - 142 Dk/t
  10. Purevision 2 (balafilcon A) - 130 Dk/t

Viikkolinssit

Viikkolinssit tarjoavat hieman enemmän joustavuutta kuin kuukausilinssit, sillä ne vaihdetaan uusiin viikon tai kahden viikon välein optikon määräyksen mukaisesti. Tämä vähentää linssien kertymisen riskiä ja voi olla parempi valinta käyttäjille, jotka haluavat raikkaamman tunteen silmiinsä.

  1. Acuvue Oasys (senofilcon A) - 147 Dk/t
  2. Acuvue Oasys for Presbyopia (senofilcon A) - 147 Dk/t
  3. Acuvue Oasys for Astigmatism (senofilcon A) - 129 Dk/t
  4. Acuvue Oasys with Transitions (senofilcon A) - 121 Dk/t
  5. TopVue Premium (innofilcon A) - 104 Dk/t
  6. Acuvue Advance for Astigmatism (galyfilcon A) - 100 Dk/t
  7. Acuvue Advance (galyfilcon A) - 100 Dk/t
  8. Acuvue Advance Plus (galyfilcon A) - 62 Dk/t
  9. Acuvue 2 (etafilcon A) - 33 Dk/t
  10. TopVue Bi-weekly (etafilcon A) - 28 Dk/t

Kertakäyttölinssit

Kertakäyttölinssit ovat kätevät ja hygieeniset, sillä ne heitetään pois jokaisen käyttökerran jälkeen. Tämä vähentää merkittävästi linssien puhdistukseen liittyvää vaivaa ja riskiä silmäongelmien syntymisestä.

  1. Dailies Total 1 (delefilcon A) - 156 Dk/t
  2. Dailies Total 1 Multifocal (delefilcon A) - 156 Dk/t
  3. Acuvue Oasys 1-Day (Senofilcon A) - 121 Dk/t
  4. Acuvue Oasys 1-Day with HydraLuxe for Astigmatism (senofilcon A) - 121 Dk/t
  5. 1-Day Acuvue TruEye (narafilcon A) - 118 Dk/t
  6. MyDay daily disposable (stenfilcon A) - 100 Dk/t
  7. Miru 1 Day UpSide (midafilcon A) - 91 Dk/t
  8. TopVue One+ (unifilcon B) - 68 Dk/t
  9. Biotrue ONEday (nesofilcon A) - 42 Dk/t
  10. Biotrue ONEday for Presbyopia (nesofilcon A) - 42 Dk/t

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on hyvä Dk/t arvo?

Yleisesti ottaen, mitä korkeampi piilolinssien Dk/t-arvo on, sitä parempi, koska se tarkoittaa samalla usein terveempiä silmiä. On kuitenkin tärkeää keskustella optikon kanssa ennen vaihtamista uusiin piilolinsseihin.

Miten hapenläpäisevyys vaikuttaa piilolinssien hintaan?

Yleensä korkeammat hapenläpäisevyyden omaavat piilolinssit ovat kalliimpia, koska ne on valmistettu kehittyneemmistä silikonihydrogeelimateriaaleista. Tämä ei kuinkaan tarkoita, että kalliimmat linssit olisivat automaattisesti parempia kaikille käyttäjille.

Miten voin tarkistaa omien piilolinssien hapenläpäisevyyden?

Tämä tieto löytyy yleensä piilolinssipakkauksesta tai voit kysyä sitä optikoltasi. Myös Piilari.infosta löytyy tietoa eri piilolinssimerkkien parametreista.

Kumpi on tärkempi: hyvä hapenläpäisevyys vai korkea vesipitoisuus?

Piilolinsseissä sekä hyvä hapenläpäisevyys että korkea vesipitoisuus ovat tärkeitä tekijöitä ja itse asiassa ne ovat ominaisuuksia, joita monet piilolinssivalmistajat tavoittelevat uusissa innovaatioissaan. Niiden merkitys voi kuitenkin vaihdella riippuen yksilön tarpeista, elämäntavoista ja silmien terveydestä.

Hyvä hapenläpäisevyys on kriittinen, sillä silmän sarveiskalvo saa happea suoraan ilmasta, eikä sillä ole omaa verenkiertoa. Riittämätön hapensaanti voi johtaa hypoksiaan eli riittämättömään hapensaantiin. Tämä voi aiheuttaa monia ongelmia, kuten sarveiskalvon turvotusta, punoitusta, epämukavuutta tai jopa sarveiskalvon uudissuonittumista, jotka voivat heikentää näköä.

Erityisesti pitkäaikaisessa ja yön yli -käytössä hyvä hapensaanti on välttämätöntä, jotta silmät pysyvät terveinä.

Korkea vesipitoisuus puolestaan vaikuttaa piilolinssin pehmeyteen ja mukavuuteen. Korkea vesipitoisuus voi tehdä piilolinssien käytöstä mukavampaa, erityisesti lyhyempien käyttöjaksojen aikana. Korkea vesipitoisuus voi kuitenkin aiheuttaa myös nopeampaa kuivumista erityisesti kuivissa ympäristöissä, mikä voi vähentää piilolinssien käyttömukavuutta ja näön selkeyttä pidemmässä käytössä.

Piilolinssit, joilla on korkea vesipitoisuus, tarvitsevat säilyttääkseen kosteutensa ympäristöstä, tyypillisesti kyynelnesteestä. Kuivasilmäisillä käyttäjillä kyynelnesteen määrä tai laatu ei välttämättä ole optimaalinen. Kun korkean vesipitoisuuden linssit pyrkivät säilyttämään kosteutensa, ne imevät puoleensa vettä kyynelnesteestä, mikä voi johtaa kyynelnesteen entistä nopeampaan vähenemiseen.

Onko hapenläpäisevyys tärkeä, jos käytän piilolinssejä vain satunnaisesti?

Vaikka käyttäisit piilolinssejä vain satunnaisesti, on aina parempi käyttää linssejä, jotka tarjoavat korkean hapenläpäisykyvyn.

Onko hapenläpäisevyys tärkeämpää yön yli käytettävissä piilolinsseissä?

Kyllä. Itse asiassa riittävä hapenläpäisevyys on yksi kriteereistä, jota lääkevirastot käyttävät arvioidessaan voiko piilolinssiä ylipäätään hyväksyä yön yli -käyttöön.

Miten hapenläpäisevyys vaikuttaa linssin mukavuuteen?

Korkea hapenläpäisevyys yleensä parantaa usein myös linssin mukavuutta, koska se mahdollistaa paremman hapensaannin sarveiskalvolle. Tämä vähentää silmien väsymistä ja ärsytystä.

Mainos
LensWay: 10 % alennusta kaikista piilolinsseistä alekoodilla

Lisää juttuja aiheesta...

Alcon lanseeraa uudet Precision7-viikkolinssit

Alcon on ilmoittanut tuovansa markkinoille Precision7-piilolinssit, jotka vaihdetaan uusiin seitsemän päivän välein. Uudet linssit hyödyntävät ACTIV-FLO -teknologiaa, joka tarjoaa selkeän näön ja jopa 16 tunnin käyttömukavuuden. Tiedotteen mukaan yli puolelle uusista piilolinssien käyttäjistä sovitetaan uudelleenkäytettäviä linssejä kustannussyistä, vaikka lähes yhdeksän kymmenestä silmäterveyden ammattilaisista uskoo, että kertakäyttölinssit ovat kokonaisuudessaan parempi vaihtoehto […]

Hyvien bakteerien avulla itsevoiteleva piilolinssi: Uusi ratkaisu kuivasilmäisyyden hoitoon?

Piilolinssi, jonka reunaan on istutettu hyviä bakteereja saattaa tulevaisuudessa parantaa kuivasilmäisyydestä kärsivien käyttäjien mukavuutta. Monet piilolinssien käyttäjät kärsivät silmien kuivumisesta käytön aikana. Piilolinssiin upotetut hyvät bakteerit voivat vähentää kuivasilmäisyyden oireita. Turvalliset bakteerit vapauttavat hyaluronihappoa, joka auttaa pitämään silmät kosteina ja mukavina. Innovaatio voi tuoda helpotusta miljoonille piilolinssien käyttäjille. Saksalaiset tutkijat […]

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa piilarien käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Blogijutussa käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon, sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit […]

Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]

Mikä on HydraLuxe-teknologia?

Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]

Mikä on LACREON-teknologia?

LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]

Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Piilolinssien myynti maittain vuonna 2022

Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]

Piilolinsseistä löydettiin syöpää aiheuttavia kemikaaleja

Uusi tutkimus paljastaa, että monet Yhdysvalloissa valmistettavat pehmeät piilolinssit sisältävät syöpää aiheuttavia "ikuisia kemikaaleja". Tutkijat testasivat 18 suosittua piilolinssimerkkiä ja löysivät niistä erittäin korkeita määriä orgaanista fluoria, joka on yksi ikuisista kemikaaleista. Tutkimuksesta raportoi muun muassa Guardian. Mitä ikuiset kemikaalit ovat? Ikuiset kemikaalit (engl. forever chemicals) tunnetaan myös nimellä PFAS-yhdisteet. […]

Mies otti tirsat piilarit päässä – lihansyöjäloinen söi toisen silmän

Mike Krumholz, 21-vuotias mies Floridasta, menetti toisesta silmästään näön otettuaan päiväunet piilolinssit silmissään. Herättyään hänen silmänsä näyttivät punaisilta ja tuntuivat kuin allergisessa reaktiossa. Lääkärissä hänen silmässään diagnosoitiin väärin HSV1-viruksen aiheuttama herpesinfektio. Vierailtuaan viidellä eri silmälääkärillä ja kahdella erikoislääkärillä, hänen silmässään diagnosoitiin erittäin harvinainen loinen, nimeltä akantameba. Se aiheuttaa vuonna 1973 […]

Vinkkejä piilolinssien käyttöön

Piilolinsseistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne tarjoavat kätevän ja huomaamattoman tavan korjata näköongelmia. Piilolinssien käyttö voi kuitenkin olla toisinaan hankalaa, varsinkin ensimmäistä kertaa piilolinssejä käyttäville. Tässä jutussa tarjoamme vinkkejä ja niksejä, jotka voivat tehdä piilolinssien käytöstä helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa kaikille piilolinssien käyttäjille. Olitpa sitten aloittelija ja […]

Lääkäri poisti potilaan silmästä 23 piilolinssiä

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa kalifornialainen silmälääkäri poistaa potilaan silmästä 23 päällekkäin asetettua piilolinssiä. "Ne olivat kuin pino pannukakkuja", lääkäri kuvaa ja sanoo, ettei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Tämä juttu on referaatti Insiderin haastattelusta.  Tri Katerina Kurteeva on silmälääkäri kalifornialaisella silmävammaklinikalla, jossa oli ollut kiireinen maanantai viikonlopun jälkeen. Päivän […]

Suosituinta sisältöä...

Miten laittaa piilolinssit silmiä räpyttämättä?

Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]

Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Niantic haluaa tehdä Pokémon Go -piilolinssit

Olet varmasti huomannut lisääntyneen määrän ihmisiä kävelemässä ulkona tuijottaen tiukasti älypuhelimiaan. Iso osa heistä pelaa yhdysvaltaisen ohjelmisto- ja pelialan yritys Nianticin heinäkuussa 2016 julkaisemaa Pokémon Go -peliä. Se on lisättyä todellisuutta hyödyntävä mobiilipeli, jossa pyydystetään puhelimen kameran avulla virtuaalisia Pokémon-hahmoja ja taistellaan niitä vastaan. Pokémon Go nousi nopeasti valtavaan suosioon […]

Silmäkokeella voidaan mitata henkilön väsymystaso

Lääkärien ja hoitajien uuvuttavat viikonloput sairaaloiden ensiapupoliklinikoilla voivat johtaa pitkien vuorojen tekemiseen vähällä unella. Pitkien vuorojen tekeminen ilman nukkumista on herättänyt huolta, koska se voi kasvattaa virheiden ja väärien päätösten todennäköisyyttä potilaiden hoidossa. Uusi silmäkoe voi mahdollistaa tavan testata onko lääkäri liian väsynyt suorittamaan tehtäviään. Kansainvälinen tutkimusryhmä uskoo, että ihmisen […]

Voiko kaihi parantua itsestään?

Kaihi, eli harmaakaihi (katarakta), on yleinen silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi eli mykiö samentuu ja läpäisee valoa vähemmän, heikentäen vähitellen näköä. Tämä tila kehittyy usein iän myötä ja on maailmanlaajuisesti yksi johtavista syistä sokeuteen. Kaihi vaikeuttaa erityisesti näkemistä hämärässä ja saattaa lisätä silmien herkkyyttä häikäisylle. Moni saattaa pohtia, voiko […]

Kuinka nähdä ilman laseja (video)

Näkö on tärkein ihmisen aisteista. Sanojen, tarinoiden ja äänien avulla voimme kuvitella outoja asioita ja kaukaisia paikkoja, mutta vasta niiden näkeminen saa meidät uskomaan, että ne ovat todella olemassa. Siksi panostamme niin paljon näön korjaamiseen, kun silmien optiikka ei toimi - käytetäänpä korjaamiseen sitten silmälaseja, piilolinssejä tai leikkausta. Tällä MinutePhysicsin […]

Heterokromia eli silmien erivärisyys

Heterokromia on termi, jolla tarkoitetaan useimmiten erivärisiä silmiä, mutta sitä voidaan käyttää kuvaamaan myös hiusten tai ihon värivaihteluita. Muun muassa David Bowiella, Vesa-Matti Loirilla ja Aki Palsanmäellä on eriväriset silmät. Silmän heterokromia (heterochromia iridum tai heterochromia iridis) voi olla täydellinen tai osittainen. Täydellisessä heterokromiassa yhden silmän iiris on erivärinen kuin […]

Näin valitset laskettelulasit voimakkuuksilla

Mikäli harrastat laskettelua tai muita talviurheilulajeja ja tarvitset näönkorjausta, voit käyttää joko piilolinssejä, silmälaseja laskettelulasien alla tai laskettelulaseja voimakkuuksilla. Kunnolliset laskettelulasit vahvuuksilla helpottavat elämää, kun näet tarkasti myös rinteessä. Lisäksi ne suojaavat silmiä tapaturmilta ja haitalliselta UV-säteilyltä. Markkinoilla on onneksi paljon yrityksiä, jotka valmistavat laskettelulaseja myös meille taittovirheistä kärsiville. Suojaa […]

Silmälasien kiehtova historia: Kuka oikein keksi silmälasit?

Silmälasit ovat optinen apulaite, jotka koostuvat lasista tai kovasta muovista valmistetuista linsseistä, sekä linsseihin kiinnitettyihin kehyksiin tai pelkkiin sankoihin. Linssien välissä on nenävarren ylittävä silta, joka yhdessä korvien päälle asetettavien sankojen kanssa saa silmälasit pysymään silmien edessä. Silmälasien tehtävä on auttaa taittovikaista henkilöä näkemään paremmin, mutta silmälaseja käytetään myös pelkästään […]

Piilolinssit lapselle? Minkä ikäisenä piilarien käytön voi aloittaa?

Piilolinssit ovat olleet mullistava keksintö näönkorjauksen alalla, tarjoten vaihtoehdon perinteisille silmälaseille. Ne tarjoavat käyttäjilleen laajemman näkökentän, vapauden liikkua ja urheilla ilman lasien aiheuttamia rajoituksia, sekä esteettisen vaihtoehdon silmälaseille. Piilolinssien käytön aloittamiselle ei ole ehdotonta alaikärajaa, mutta useiden asiantuntijoiden suositusten mukaan piilolinssien käyttö voidaan aloittaa lapsilla aikaisintaan noin 8–14 vuoden iässä. […]

Miksi piilolinssit kirvelevät?

Puhtaiden ja asianmukaisesti sovitettujen piilolinssien tulisi olla erittäin mukavat silmissä – niin mukavat, että tuskin huomaat niiden olevan silmissä. Jos piilolinssit kirvelevät tai polttavat silmissä, jotain on pahasti vialla. Piilolinssien kirvely voi johtua muun muassa seuraavista syistä: Silmäallergiat voivat saada silmät kirvelemään, erityisesti silloin kun pidät piilolinssejä. Yleiset silmiä ärsyttävät […]

Lääkärit löysivät 67-vuotiaan naisen silmästä 27 piilolinssiä

Isossa-Britanniassa sattunut tapaus, jossa 67-vuotiaan naisen silmästä löytyi kaikkiaan 27 piilolinssiä, on kuohuttanut ympäri maailmaa ja saanut monet kysymään "miten se voi olla mahdollista?" Rutiininomaiseen kaihileikkaukseen naista valmistellut hoitohenkilöstö löysi potilaan oikeasta silmästä ensin 17 yhteen liimautunutta piilolinssiä ja samasta silmästä myöhemmin vielä 10 yksittäistä linssiä. British Medical Journalin mukaan […]