Lääkärit löysivät 67-vuotiaan naisen silmästä 27 piilolinssiä

Julkaistu: 10.9.2018 • Muokattu: 31.3.2020
Iäkäs ihminen lukemassa kirjaa

Isossa-Britanniassa sattunut tapaus, jossa 67-vuotiaan naisen silmästä löytyi kaikkiaan 27 piilolinssiä, on kuohuttanut ympäri maailmaa ja saanut monet kysymään "miten se voi olla mahdollista?"

Rutiininomaiseen kaihileikkaukseen naista valmistellut hoitohenkilöstö löysi potilaan oikeasta silmästä ensin 17 yhteen liimautunutta piilolinssiä ja samasta silmästä myöhemmin vielä 10 yksittäistä linssiä. British Medical Journalin mukaan nainen kertoi lääkäreille luulleensa epämukavuuden tunteen johtuvan kuivista silmistä ja iästä.

Nainen ei ollut valittanut näkökykyyn liittyvistä ongelmista ennen leikkausta, kertoo silmätautien erikoislääkäriharjoittelija ja artikkelin julkaissut Rupal Morjaria. Anestesialääkäri Richard Crombie sanoo valmistelleensa leikattavan silmän puuduttamista, kun hän huomasi ensimmäisen piilolinssirykelmän.

"Hän oli juuri asettanut instrumentin silmään puudutuksen laittamista varten, kun hän huomasi sinertävän kasauman yläluomen alla", Morjaria kertoi CNN:lle. "Olimme kaikki järkyttyneitä, koska emme olleet koskaan nähneet mitään tällaista."

Nainen oli käyttänyt kuukausipiilolinssejä 35 vuoden ajan, mutta sitä, kuinka pitkään linssejä oli kertynyt hänen silmäänsä ei saatu selville. Hän kuitenkin kertoi, ettei ollut aina löytänyt piilolinssiä silmästä ja olettanut sen tippuneen.

Vaikka potilaan oikeasta silmästä löytyi 27 piilolinssiä, hänen vasen silmänsä oli kunnossa. Morjarian mukaan hänen oikeassa silmässään oli muutenkin huonompi näkö, mikä saattaa selittää epätasapainoa. Morjaria epäili, ettei potilas ollut käynyt säännöllisesti optikon näöntarkastuksessa.

"Näinä päivinä on niin helppoa ostaa piilolinssejä netistä, etteivät ihmiset viitsi käydä säännöllisesti pilolinssikontrollissa", Morjaria sanoo.

"Piilolinssejä käytetään koko ajan, mutta ellei silmien terveyttä seurata, se voi johtaa näköä uhkaaviin tulehduksiin", hän jatkaa.

Morjaria toivookin julkaisemansa artikkelin lisäävän ihmisten tietoisuutta. Mikäli silmässä on outo tunne, sen alkuperä kannattaa selvittää.

Silmään kadonneen piilolinssin varoitusmerkkejä ovat pistelevä tai terävä kipu, valonarkuus ja punoitus. Kuivasilmäisyyden oire on enemmänkin hiekkamainen tunne. Pehmeät piilolinssit voivat vetää sienen tavoin bakteereja puoleensa, mikä kasvattaa tulehdusriskiä huomattavasti.

Naisen kaihileikkausta siirrettiin kahdella viikolla, jonka jälkeen hän oli tuntenut olonsa huomattavasti paremmaksi ja leikkaus voitiin suorittaa.

Lisätietoa ja lähteet:

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.