Mitä tehdä kun piilolinssi ei tartu silmään?

Julkaistu: 20.4.2021 • Muokattu: 23.6.2021
Nainen laittamassa piilolinssiä silmään

Sadattuhannet suomalaiset käyttävät piilolinssejä. Yllättävän suurella osalla heistä on joskus ongelmia niiden laittamisessa silmään. Oli syy ongelmaan mikä tahansa, siihen löytyy yleensä ratkaisu. Tässä jutussa kerrotaan, mistä syistä piilolinssi ei välttämättä tartu silmään ja mitä asialle voi tehdä.

1. Piilolinssi on väärin päin

Piilolinssi oikein- ja väärin päin

Ensimmäiseksi kannattaa aina varmistaa, että yrität laittaa piilolinssin silmään oikein päin. Aseta piilolinssi sormenpäähän ja katso sitä sivusta. Jos linssi kaareutuu tasaisesti keskeltä reunoille muodostaen puoliympyrän, se on oikein päin. Jos kaari muuttaa muotoaan reunoja kohden ja reunat kääntyvät ulospäin, on linssi väärin päin.

Väärinpäin oleva linssi ei tartu silmään yhtä helposti ja käyttäytyy eri tavoin silmässäsi: se voi liikkua räpytellessäsi silmiä tai pudota silmästä.

2. Sormi on liian märkä

Joskus piilolinssi ei irtoa sormesta, eikä siksi meinaa tarttua silmään. Tämä johtuu siitä, että pehmeä piilolinssi tarttuu aina kosteampaan pintaan riippumatta siitä onko se silmäsi vai sormesi.

Helpottaaksesi piilolinssin laittoa, varmista että sormesi ovat kuivat, vaikka linssi onkin kostea. Kun olet pessyt kädet, kuivaa ne huolellisesti nukkaamattomalla pyyhkeellä, ja yritä uudestaan.

Voit myös siirrellä linssiä muutamia kertoja oikean ja vasemman etusormen välillä kuivaten vapaan sormen vaihtojen välissä. Tämä kuivaa linssin pintaa niin, että se tarttuu paremmin silmään.

Kuivat sormet helpottavat myös silmäluomen vetämistä ja pitämistä linssiä asetettaessa. Mitä kuivemmat kädet ovat, sitä helpompi piilolinssejä on käsitellä.

3. Silmä on liian kuiva

Monet piilolinssien käyttäjät kärsivät silmien kuivumisesta. Varmistaaksesi, että silmäsi on kosteampi kuin piilolinssiä asettava sormi, tiputa pari tippaa piilolinssien hoitonestettä silmääsi ennen piilolinssien laittamista. Myös kuiva ilmasto ja hyvin ilmastoidut tilat vaikuttavat linsseihisi.

4. Linssi on liian kuiva

Kerran kuivumaan päässeet ja pitkään käytössä olleet piilolinssit menettävät kykyään sitoa itseensä nestettä ja kuivuvat helpommin.

Jos mahdollista, ota uusi piilolinssipari käyttöön. Voit myös kosteuttaa linssejä muutamalla tipalla hoitonestettä ennen niiden asettamista silmään.

5. Linssi ei ole oikeassa asennossa

Jotkut kokevat haastavaksi linssin laittamisen suoraan tai oikeassa asennossa erityisesti peilin kautta.

Vinkki: Aseta piilolinssi etusormen päähän mahdollisimman suoraan. Tuo piilolinssi silmään alhaalta kello kuudesta. Kun tunnet linssin koskettavan silmääsi, älä vedä sormeasi heti pois, vaan pidä sitä kevyesti paikoillaan ja yritä liikuttaa silmämunaa katseellasi hitaasti edestakaisin. Näin mahdolliset ilmakuplat poistuvat ja sarveiskalvon nesteet ehtivät poimia linssin sormen päästä. Älä vedä sormea pois, vaan yritä ikään kuin liu'uttaa se pois linssin pintaa pitkin.

Lopuksi

Kaikki oppivat laittamaan piilolinssin silmään. Toiset oppivat taidon nopeasti, toisilla se voi vaatia kymmeniä tai jopa satoja harjoituskertoja. Jos olet yrittänyt pitkään, pidä välillä taukoa ja hengähdä. Opettelu vaatii aina kärsivällisyyttä, mutta tulet varmasti lopulta löytämään oman rutiininomaisen tekniikkasi.

Jos piilolinssi ei tartu silmään, etkä saanut apua näistä vinkeistä, ota yhteyttä optikkoosi ja kerro, että tarvitset apua piilolinssin asettamisessa silmään. Jos olet sovittanut käyttämäsi piilolinssit, vain harvoin ongelman taustalla on vääränkokoiset tai kaarevuudeltaan silmillesi sopimattomat linssit.

Lisätietoa ja lähteet: Quora [1], [2], Eye See Ravenswood.

Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.