Näin poistat hajonneen piilolinssin silmästä

Julkaistu: 11.7.2014 • Muokattu: 9.4.2021 • Aiheet:

Silmään hajonnut piilolinssi voi olla todella epämukava ja toisinaan myös kivulias. Ei kannata kuitenkaan panikoida. Nykyiset pehmeät piilolinssit menevät joskus rikki meillä kaikilla, mutta ne eivät silmäluomen alle kadotessakaan ole vahingollisia silmälle. Jos huomaat linssin olevan rikki ja se aiheuttaa epämukavuuden tunnetta silmässä, se kannattaa tietysti poistaa.

Silmäluomen ja valkuaisen välissä on vahva sidekalvo, joten piilolinssi tai pienetkään linssinpalaset eivät voi kadota silmän taakse.

Linssi ei voi olla alaluomen alla, eikä se pääse karkaamaan kovin kauas myöskään yläluomen alle. Kadonnut linssi tai hajonneen linssin palaset löytyvät lähes aina yläluomen alta.

Linssin poistaminen toisen henkilön avustuksella

 1. Katso alaspäin nenänvartta pitkin ja nosta sormella yläluomea niin ylös kuin mahdollista.
 2. Pyydä avustajaa etsimään linssi tai sen palasia yläluomen alta.
 3. Pidä katse alhaalla ja hiero kevyesti yläluomen ulkopintaa nenän puolelta ohimon suuntaan. Piilolinssin pitäisi liukua esille ja avustaja voi poimia sen. Käytä tarvittaessa apuna piilolinssinestettä.

Hajonneen linssin palasten poistaminen itse

 1. Seiso peilin edessä. Avaa silmät niin suureksi kuin mahdollista.
 2. Nosta yläluomea ja liikuta katsettasi laajoin pyörivin liikkein, kunnes näet linssin tai sen palasen.
 3. Lisää silmään muutama tippa monikäyttöistä piilolinssinestettä, joka helpottaa linssin liikkumista.
 4. Tartu linssiin tai sen palaseen peukalolla ja etusormella, ja poista se silmästä.

Kadonneen piilolinssin palasen poistaminen silmästä

 1. Täytä pieni astia, esim. shottilasi, monikäyttöisellä piilolinssinesteellä.
 2. Kumarru lavuaarin eteen ja aseta linssinesteellä täytetty asti silmän päälle.
 3. Pidä silmä avoinna ja huuhtele silmä kokonaan piilolinssinesteellä. Liikuta samalla katsettasi laajoin pyörivin liikkein. Linssin palasen pitäisi irrota ja tulla esille.
 4. Toista käsittely tarvittaessa.

Kun saat hajonneen piilolinssin palaset pois silmästä, tunnet varmasti helpotusta.

Ellet löydä linssiä, eikä silmässä ole epämukavuuden tunnetta, on mahdollista että se on tipahtanut pois silmästä. Pienistä kappaleista ei kannata huolehtia, elleivät ne aiheuta roskantunnetta tai muita oireita, koska silmä huuhtelee pienet vierasesineet luonnollisesti pois ajan myötä.

Mikäli silmässä on jatkuva roskantunne, etkä saa linssiä tai sen palasia poistettua itse, ota yhteyttä optikkoosi.

Piilolinssien käsittely

Miksi piilolinssi rikoontuu silmään?

Piilolinssit hajoavat silmään yleensä kuivumisen takia. Linssien kuivuminen voi johtua kuivista silmistä tai liian pitkästä yhtäjaksoisesta käytöstä. Pidä silmät ja piilolinssit jatkuvasti puhtaina ja kosteina, jotta linssit eivät rikkoudu pitkässäkään käytössä.

Rikkoontumisen ennaltaehkäisy

 • Piilolinssi voi olla hajonnut myös jo ennen silmään laittamista. Tarkista linssien kunto aina ennen niiden silmään laittamista.
 • Älä koskaan ylitä piilolinssien suositeltua käyttöväliä. Piilolinssien kunto heikkenee ajan myötä, vaikka ne näyttävät täysin käyttökelpoisilta.
 • Käsittele piilolinssejä aina puhtailla käsillä ja hellävaraisesti. Vältä koskemasta linsseihin pitkillä kynsillä.
 • Säilytä linssejä piilolinssikotelossa ja käytä aina uutta piilolinssinestettä.

Lisätietoa ja lähteet:

Aihekuva: Bausch & Lomb

KYSELY: Onko sinulla koskaan hajonnut piilolinssi silmään?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Luitko jo nämä?

 • Ankka-jänis

  36 uskomatonta optista harhaa

  Optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. 1. Ankka-jänis 2. Shakkilauta 3. Askeltavat...
 • Sininen silmä

  Harvinaiset silmien värit

  Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on si...
 • Silmien väsyminen kännykän käytöstä

  Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

  Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet...
 • Piilolinssin poistaminen (video)

  Piilolinssin silmästä poistamiseen on olemassa eri tekniikoita. Tässä on kaksi erittäin yleistä tekniikkaa: Tapa 1 Jos sinulla on voimakas räpyttelyrefleksi, kannattaa pitää kiinni yläluomesta ei-dominoivalla kädel...
 • Kosteuttavat silmätipat

  Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

  Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ongelmat liittyvät hyvin usein silmien kuivumiseen. Jopa 40 prosenttia piilolinssien käyttäjistä ilmoittaa kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Naiset k...
 • Paljon porkkanoita kasassa.

  5 parasta ruokaa silmien terveydelle

  Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ymp...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.