Teknologiajätti Google on jättänyt patenttihakemuksen teknologialle, joka käyttää piilolinssiä tunnistuslaitteena. Yhtiö on jo aiemmin patentoinut diabetikoille suunnatun piilolinssin, jota käytetään verensokerin mittaamiseen sekä piilolinssin, jolla voisi ottaa valokuvia. Uusin patentoitu piilolinssi tähtää luomaan täydellisen biometrisen salasanan, johon pääsee vain silmän värikalvon eli iiriksen avulla.
Patentissa kuvataan piilolinssi, joka peittää joko osittain tai kokonaan värikalvon ja on täynnä valon tunnistamiseen tarkoitettuja antureita. Mittaamalla värikalvon heijastamaa valoa, piilolinssi voi luoda kuvan henkilön värikalvosta ja verrata sitä sen omaan muistiin tallennettuun kuvaan. Jos kuvat ovat samanlaiset, lukossa oleva ovi avautuu, luottamuksellista tietoa sisältävä tiedosto tulee saataville tai henkilölle annetaan pääsy siihen palveluun mitä hän on alkamassa käyttämään.
Google ei tarkenna miten tämä teknologia toimii, vaan tyytyy toteamaan, että "piilolinssiä voidaan käyttää monenlaisissa järjestelmissä ja/tai menetelmissä, jotka liittyvät autentikointiin ja identifikointiin".
Tarve luoda biometrinen linssi on syntynyt nykyisten autentikointimenetelmien hankaluudesta. "Valitettavasti tavalliset biometriset järjestelmät ja tekniikat ovat suhteellisen hankalia käyttää", kerrotaan patentin taustatiedoissa. "Hankaluudet vain lisääntyvät, koska suojattujen laitteiden määrä kasvaa jatkuvasti. Tästä syystä uudet lähestymistavat käyttäjän todentamiseen ovat toivottuja."
Google näkee varmasti mielessään, miten tämä teknologia voisi tarjota turvallisen autentikointijärjestelmän monenlaisiin laitteisiin ja palveluihin. Se voisi tarkoittaa monien salasanojen hallintatyökalujen loppua, eikä satunnaisia kirjaimia, numeroita ja merkkejä sisältäviä salasanoja tarvitsisi enää opetella ulkoa. Sen sijaan, että puhelimen lukitus avattaisiin sormenjälkisensorilla, PIN-koodilla tai kuviolla, laite avautuisi vain katsomalla sitä.
Biometriset piilolinssit voisivat tuoda lopun myös salasanojen varastamiselle, koska biometristä dataa on hankalampaa jäljitellä. Väärinkäytösten välttämiseksi piilolinssin tulisi olla käyttäjänsä silmässä menetelmän toimimiseksi. Oman haasteensa sensoreille asettaisivat myös silmänpohjan ikärappeuman ja tulehdusten aiheuttamat muutokset silmissä.
Lisätietoa ja lähteet: