Lääkärien ja hoitajien uuvuttavat viikonloput sairaaloiden ensiapupoliklinikoilla voivat johtaa pitkien vuorojen tekemiseen vähällä unella. Pitkien vuorojen tekeminen ilman nukkumista on herättänyt huolta, koska se voi kasvattaa virheiden ja väärien päätösten todennäköisyyttä potilaiden hoidossa.
Uusi silmäkoe voi mahdollistaa tavan testata onko lääkäri liian väsynyt suorittamaan tehtäviään. Kansainvälinen tutkimusryhmä uskoo, että ihmisen väsymystaso voidaan mitata luotettavasti sakkadeista.
Sakkadit ovat pieniä silmän liikkeitä, jotka siirtävät katseen nopeasti paikasta toiseen. Ihmisen silmät tekevät jopa 170 000 sakkadia päivässä. Niitä on myös suhteellisen helppo seurata ja tallentaa.
Tutkimusryhmän mukaan sakkadiliikkeiden nopeus hidastuu, kun ihminen on väsynyt. Ryhmä seurasi kahdentoista St Josephin ja Phoenixin sairaalan traumatologisen osaston henkilökuntaan kuuluvan sakkadeja heidän 24-tuntisen työvuoron aikana. Tutkittavien tuli simuloitujen kirurgisten tehtävien lomassa mitata ohjatusti omien silmien sakkadien nopeuksia.
Tutkimus osoitti, että työssä vietetty aika pienensi sakkadiliikkeiden nopeuksia ja lisäsi subjektiivista väsymystä.
Tutkimuksessa huomattiin myös, että vaikka sakkadien nopeudet hidastuivat pitkän vuoron loppua kohti, se ei vaikuttanut lääkärien suosituskykyyn. Lääkärit suoriutuivat perustason leikkauksissa moitteettomasti. Tulos tukee teoriaa, jonka mukaan väsymys ei ole ainoa syy lääkärien tekemiin virheisiin.
"Tutkimuksemme osoittaa, että sakkadien nopeus on luotettava indikaattori terveydenhuollon ammattilaisten subjektiivisen väsymystason mittaamiseen pitkien työvuorojen aikana."
Samaa testausmenetelmää voitaisiin hyödyntää myös muiden alan ammattilaisten, kuten lentäjien, väsymystason mittaamiseen.