Vaikka miljoonat ihmiset käyttävät piilolinssejä turvallisesti joka päivä, niiden käyttöön liittyy aina pieni riski saada silmätulehdus. Yleisin piilolinssien käyttöön liittyvä silmätulehdus on keratiitti eli sarveiskalvontulehdus.
Sarveiskalvo on silmän etummainen kirkas, valoa taittava osa, joka peittää iiristä ja pupillia (ks. kuva). Keratiittilla on monia aiheuttajia, kuten virukset (erityisesti herpes), bakteerit, sienet ja mikrobit, kuten akantameba, jonka aiheuttama silmätulehdus on erittäin hankalahoitoinen.
Silmän rakenne
Keratiitti on vakavin piilolinssien käytöstä johtuva komplikaatio ja sen varhainen toteaminen on tärkeää sarveiskalvon samentumisen ja näön heikkenemisen ehkäisemiseksi. Hoitamattomana se voi johtaa näköä heikentäviin sarveiskalvon haavaumiin, jotka voivat vakavimmissa tapauksissa vaatia sarveiskalvon siirron.
Jos käytät jo piilolinssejä, tiedät miten mukavat ne ovat käyttää. Niillä saavutetaan täydellinen näkö ja ne ovat ihanteelliset urheillessa, eikä sadepäivinäkään tee enää mieli käyttää silmälaseja. On tärkeä muistaa, että piilolinssit ovat lääketieteellinen laite, ja niiden turvallinen käyttäminen edellyttää tarkkaa huolenpitoa.
Piilolinssien käytössä silmätulehdusriskiä kasvattavat muun muassa seuraavat seikat:
- Huono hygienia, kuten linssien huolimaton puhdistaminen ja hoitonesteen uudelleenkäyttö
- Piilolinssit käyttäminen uidessa tai säilyttäminen vedessä
- Piilolinssien käyttöaikojen ylittäminen
- Piilolinssit päässä nukkuminen
- Jatkuvakäyttöisten linssien käyttäminen
- Heikentynyt kyynelnesteen eritys
- Ympäristötekijät
Piilolinssien aiheuttamien silmätulehduksien oireisiin voivat kuulua sumea näkö, epätavallinen punoitus, kipu, roskantunne, kyynelvuoto, valonarkuus, rähmiminen, ärsytys ja näön heikkeneminen. Jos sinulla on näitä oireita tai epäilet silmätulehdusta, lopeta piilolinssien käyttäminen ja ota mahdollisimman pian yhteyttä silmälääkäriisi!
Virusperäiset silmätulehdukset
Herpes
Sarveiskalvotulehdus eli keratiitti.
Keratiitin yleisimpiä aiheuttajia ovat virukset ja niistä yleisimpänä herpesvirus (lat. Herpes Simplex). Se on sama kuin huulissa esiintyvä herpes eli yskänrokkovirus. Herpesviruksesta ja infektiosta on kaksi tyyppiä - suu-, huuli, ja ihoinfektioita aiheuttava HSV-1 ja genitaaliherpestä aiheuttava HSV-2.
Molemmat herpesvirustyypit voivat levitä silmiin ja aiheuttaa silmätulehduksen, herpeskeratiitin. Jopa 90 % aikuisväestöstä kantaa HSV-1-virusta, joista puolella se uusiutuu. HSV-2-tyypin virus on noin 25 % väestöstä. Molemmat virustyypit ovat tarttuvia.
Herpesviruksen aiheuttaman sarveiskalvontulehduksen oireisiin kuuluvat kipu, roskantunne, kyynelvuoto ja valonarkuus. Rähmimistä ei yleensä esinny.
Herpeskeratiitti voi hoitamattomana vaurioittaa silmiä pysyvästi. Mikäli sinulla on edellämainittuja oireita, ota heti yhteyttä silmälääkäriisi. Herpeskeratiittia hoidetaan antibioottivoiteella ja hoitoa jatketaan vähintään viikon ajan silmälääkärin ohjeiden mukaisesti.
Adenovirus
Toinen silmätulehduksia aiheuttava virus on adenovirus, jonka aiheuttamaan infektioon voi liittyä lisäksi rähmimistä. Adenoviruksen aiheuttamaan infektioon ei ole olemassa lääkettä, mutta sen oireita voi lievittää kosteuttavilla silmätipoilla.
Adenoviruksien aiheuttamat silmätulehdukset paranevat itsestään ajan myötä, mutta ne voivat jättää jälkeensä sarveiskalvoon samentumia, jotka aiheuttavat äsytystä. Adenovirukset ovat erittäin tarttuvia.
Bakteeriperäiset silmätulehdukset
Bakteeriperäiset tulehdukset ovat harvinaisempia, koska bakteerit eivät yleensä pääse terveen sarveiskalvon läpi, eivätkä bakteerit viihdy piilolinssinesteessä. Jos sarveiskalvo on vaurioitunut piilolinssien käytöstä tai muusta syystä, myös bakteerit voivat aiheuttaa sarveiskalvontulehduksen.
Bakteeriperäisten silmätulehduksien oireisiin kuuluvat usein äkillinen kipu, huonontunut näkö, roskantunne, valonarkuus, silmän punoitus ja silmien vetistely. Sarveiskalvossa voi näkyä harmaa tulehduspesäke.
Piilolinssien käyttäjillä yleisen Pseudomonas Aeruginosa -bakteerin aiheuttamat infektiot etenevät hyvin nopeasti ja ne voivat aiheuttaa pysyvää näön heikkenemistä. Ota heti yhteyttä silmälääkäriisi jos sinulla on edellämainittuja oireita. Bakteeriperäisiä silmätulehduksia hoidetaan antibioottitipoilla ja hoito voi vaatia useita käyntejä silmälääkärissä.
Sieniperäiset silmätulehdukset
Sieniperäisen keratiitin oireet ovat selvästi bakteeriperäisiä infektioita lievemmät. Oireita ovat sumentunut näkö, punoitus, valoherkkyys, kyynelvuoto ja kipu, joka ei häviä vaikka piilolinssit poistetaan. Sieniperäisissä tulehduksissa silmäluomet voivat olla turvonneet ja punoittaa.
Vuonna 2006 Yhdysvalloissa puhkesi sieniperäisen keratiitin epidemia, jossa yli 150 piilolinssien käyttäjää sai lyhyen ajan sisällä silmätulehdusoireita. Potilasta 34 prosentilla silmätulehdus oli niin vakava, että heille jouduttiin tekemään sarveiskalvon siirto. Epidemian syyksi paljastui Bausch & Lombin valmistama ReNu with MoistureLoc -piilolinssineste, jonka desinfiointiteho oli heikentynyt korkeammissa lämpötiloissa säilytettynä. Sieni-infektion aiheutti Candida-sukuun kuuluva Fusarium-sieni. Bausch & Lomb joutui maksamaan yli 250 miljoonaa dollaria korvauksia silmätulehduksista kärsineille.
Silmätulehdusepidemian jälkeen Yhdysvalloissa otettiin käyttöön tiukemmat säännökset koskien piilolinssien ja piilolinssinesteiden testausta. Lisäksi piilolinssinestepulloihin lisättiin varoitusteksti, ettei nestettä saa käyttää uudelleen, vaan piilolinssikotelo on täytettävä aina uudella piilolinssinesteellä.
Akantameba keratiitti
Mikroskooppikuva akantameban kystasta.
Akantameba on yksi yleisimmistä maaperässämme elävistä amebalajeista. Maaperän lisäksi sitä esiintyy makeissa vesissä ja kasveissa. Suurin osa akantameboista on ihmisille vaarattomia, mutta silmään päästessään ne voivat aiheuttaa vakavan akantameba keratiitti -silmätulehduksen.
Akantameba päätyy piilolinsseihin tai piilolinssikoteloon yleensä vedestä. Siksi piilolinssejä ei saa koskaan pestä tai säilyttää vedessä, eikä uidessa käyttää piilolinssejä ilman uimalaseja. Yli 80 % akantameba-silmätulehdukseen sairastuvista on piilolinssien käyttäjiä. Tartunnat johtuvat yleensä piilolinssien altistamisesta vedelle ja huonosta hygieniasta linssien kanssa.
Akantameba keratiitti on erittäin vaarallinen silmätulehdus, joka voi johtaa pysyvään näön heikkenemiseen tai jopa sokeuteen.
Silmätulehdusten ennaltaehkäisy
Noudattamalla piilolinssien käytössä seuraavia varotoimia, voit pienentää silmätulehdusriskin lähes nollaan:
- Tutkituta silmäsi säännöllisesti näöntarkastuksessa. Silmäasiantuntija on koulutettu huomaamaan silmissä esiintyvät poikkeavuudet.
- Käy piilolinssikontrollissa vähintään kerran vuodessa, jotta mahdolliset piilevät ongelmat voidaan havaita.
- Pese kädet huolellisesti ennen piilolinssien käsittelyä. Käsissä olevat mikro-organismit päätyvät hyvin helposti linssien pinnalle.
- Puhdista linssit uudella piilolinssinesteellä jokaisen käyttökerran jälkeen. Hankaa linssejä kevyesti nesteellä (koskee myös ns. no-rub -nesteitä). Älä uudelleenkäytä puhdistusnestettä.
- Säilytä piilolinssejä vain siihen tarkoitetussa piilolinssikotelossa. Puhdista myös kotelo säännöllisesti puhdistusnesteellä ja ilmakuivata se ylösalaisin paperipyyhkeen päällä. Vaihda kotelo uuteen vähintään 3 kuukauden välein.
- Noudata silmälääkärin tai optometristin suosittelemia käyttöaikoja ja vaihtovälejä.
- Vältä nukkumista piilolinssit päässä.
- Vältä saunomista, uimista ja suihkussa käyntiä piilolinssit päässä. Käytä uimalaseja.
- Jos silmät kipeytyvät, punoittavat, vetistävät, ovat valoherkät, niissä on roskantunne tai näössä tapahtuu äkillisiä muutoksia, lopeta piilolinssien käyttäminen. Älä epäröi ottaa yhteyttä silmälääkäriisi/optikkoosi.
Lähteet: AAO, Terveyskirjasto, CNIB (Viitattu 7/2014).
Kuvat: Wikimedia Commons