Värilliset piilolinssit

Värilliset piilolinssit

Värilliset piilolinssit ovat tavallisia piilolinssejä, jotka on värjätty tarkoituksena muuttaa silmän ulkonäköä joko korostamalla silmän luonnollista väriä tai muuttamalla väri kokonaan toiseksi. Värillisten piilolinssien pupillin päälle tuleva osa on kirkas, jotta siitä näkee läpi. Vaikka värillisiä piilolinssejä myydään sekä vahvuuksilla että ilman, vain 3 prosenttia optikolla sovitetuista piilolinsseistä on värillisiä.

Tältä sivulta löydät värillisten piilolinssien tyypit, riskit, värioppaan ja hintatietoja.

Värillisten piilolinssien tyypit

Näönkorjaustarpeen perusteella

Värilliset piilolinssit voidaan luokitella kahteen kategoriaan näönkorjaustarpeen perusteella:

 • Värilliset piilolinssit vahvuuksilla. Näillä linsseillä voidaan korjata kaikkia yleisimpiä taittovikoja: kaukotaitteisuutta (hyperopia), likitaitteisuutta (myopia) ja hajataitteisuutta (astigmatismi).
 • Värilliset piilolinssit ilman vahvuuksia eli kosmeettiset piilolinssit. Näitä linssejä käytetään vain kosmeettisiin tarkoituksiin eli silmän ulkonäön muuttamiseen. Monet näyttelijät, artistit ja mallit käyttävät kosmeettisia linssejä. Ne ovat hyvin suosittuja asusteita esimerkiksi Halloweenina ja cosplay-harrastuksessa. Vahvuudettomien värilinssien vahvuus on 0,00 D (plano).

Peittävyyden perusteella

Värilliset linssit voidaan luokitella niiden peittävyyden perusteella:

 • Läpikuultavat linssit eli sävyttävät linssit (enhancer-linssit). Käytetään korostamaan silmien luonnollista väriä. Sopivat parhaiten vaaleille silmille, kuten sinisille, harmaille ja vihreille.
 • Täysinpeittävät linssit (opaque-linssit) on läpinäkymättömällä värjäyksellä käsitellyt linssit, joilla voidaan vaihtaa silmien väri kokonaan toiseksi. Peittävät linssit sopivat tummemmille silmien väreille.
 • Käsittelyvärjätyt linssit (engl. visibility tint). Monet tavalliset piilolinssit ovat käsittelyvärjättyjä. Käsittelyvärjäys on tyypillisesti vaaleansininen tai -vihreä kevytvärjäys, joka helpottaa piilolinssien käsittelyä vaikuttamatta silmien väriin.

Vaihtovälin perusteella

Värilliset linssit voidaan luokitella vaihtovälin perusteella:

 • Värilliset kuukausilinssit. Voidaan käyttää päiväkäytössä jopa 30 päivää. Kuukausilinssit poistetaan silmistä ennen nukkumaan menoa, puhdistetaan piilolinssien hoitonesteellä ja säilötään vähintään 8 tunnin ajaksi desinfioivaa hoitonestettä sisältävään piilolinssikoteloon.
 • Värilliset kertakäyttölinssit. Kertakäyttölinssejä käytetään vain kerran. Päivän käytön jälkeen ne hävitetään ja uusi linssipari otetaan käyttöön.

Värilliset yötäpäiväälinssit ja värilliset tooriset linssit ovat harvinaisempia, mutta myös sellaisia valmistetaan. Toorisissa linsseissä on niin paljon eri parametrien yhdistelmiä (voimakkuus, sylinteri ja akseli), että ne joudutaan yleensä teettämään erikseen. Tiedustele optikoltasi värillisten yötäpäivää- ja tooristen linssien saatavuutta.

Erikoislinssit

Värillisistä linsseistä on olemassa myös erikoislinssejä:

 • Crazy-linssit (myös bilelinssit) ovat värilliset linssit, joiden pintaan on värjätty joku efekti (kokovalkoinen, kokomusta, kokopunainen tai UV-valossa hehkuvat linssit) tai jokin kuvio, kuten dollarimerkki, hymiö tai kissansilmä.
 • Circle-linssit ovat Aasiasta lähtöisin olevat piilolinssit, jotka laajentavat silmän värikalvon eli iiriksen ulkonäköä silmän valkoiselle osalle eli kovakalvolle. Tuloksena syntyy vaikutelma suurista nukkemaisista silmistä.

Suurin osa värillisistä linsseistä on suunniteltu jäljittelemään silmän värillistä osaa, värikalvoa eli iiristä. Koska silmän värikalvon väritys ei ole tasainen, myös useimmissa värillisissä linsseissä on pieniä täpliä, viivoja ja kuvioita, jotta ne näyttäisivät mahdollisimman luonnollisilta.

Sopivan värin valitseminen riippuu useista tekijöistä, kuten silmien, ihon ja hiusten väristä, mutta loppujen lopuksi tärkeintä on miltä itse haluat näyttää. Värillisiä linssejä hankittaessa kannattaa huomata, että omien silmien väri vaikuttaa lopputulokseen.

Värillisten piilolinssien turvallisuus ja riskit

Värilliset piilolinssit voivat vaikuttaa hauskalta tavalta muuttaa omaa ulkonäköä, mutta ne eivät ole lelu tai asuste.

Euroopan Unionin lääkinnällisten laitteiden tuoteturvallisuusasetus (MDR, EU 2017/745) luokittelee piilolinssit ja kosmeettiset piilolinssit riskiluokkaan IIa kuuluviksi lääkinnällisiksi laitteiksi.

Värillisten linssien, kuten muidenkin piilolinssien käyttöön liittyy riskejä, jotka on syytä ottaa huomioon ennen käyttöä.

Piilolinssien vääränlainen käyttö voi aiheuttaa muun muassa:

 • Silmien punoitusta
 • Ärsytystä
 • Kutinaa
 • Kuivasilmäisyyttä
 • Silmätulehduksia

Noudattamalla valmistajan ja optikon antamia käyttöaikoja, vaihtovälejä, huolellisia puhdistusrutiineja ja hyvää hygieniaa, välttämällä nukkumista piilolinssit päässä ja linssien kosketusta veden sekä käymällä säännöllisesti piilolinssikontrollissa, myös värilliset linssit ovat turvalliset ja komplikaatioita esiintyy erittäin harvoin.

Tarvitaanko värillisiä piilolinssejä varten resepti?

Kaikki vahvuudelliset piilolinssit vaativat aina silmälääkärin tai laillistetun optometristin antaman piilolinssimääräyksen.

Jos olet hankkimassa piilolinssejä ensimmäistä kertaa, varaa ensin aika optikolle ja kerro, että olet kiinnostunut hankkimaan piilolinssit.

Näöntarkastuksessa selvitetään miten hyvin näet ja minkälaiset piilolinssit elämäntyyliisi voisi sopia. Sen jälkeen pääset piilolinssisovitukseen, jossa optikko laittaa sinulle ensimmäiset piilolinssit silmiisi ja opastaa niiden laittamisessa itse. Tämän jälkeen varmistetaan, että näet hyvin piilolinsseillä. Saat mukaasi koelinssit, joilla voit harjoitella käyttöä, ja ajan kontrollikäynnille, jossa tarkistetaan, etteivät linssit aiheuta vahinkoa silmillesi.

Jos olet käyttänyt aiemmin tavallisia, värittömiä piilolinssejä ja haluaisit kokeilla värillisiä linssejä, varaa aika piilolinssisovitukseen.

Kosmeettiset piilolinssitkin on sovitettava optikolla

Värilliset piilolinssit ilman vahvuuksia eivät vaadi piilolinssimääräystä, mutta ne on syytä sovittaa optikolla ennen käyttöä. Optikko neuvoo myös linssien käsittelyssä, jos et ole aiemmin käyttänyt piilolinssejä.

Ihmisten silmät ovat erilaiset ja yhdelle sopivat linssit voivat olla toiselle vaaralliset. On erittäin tärkeää, että käytät vain sinun silmillesi sopivia piilolinssejä kaikenlaisten silmäkomplikaatioiden välttämiseksi.

Piilolinssien huolimaton ja varomaton käyttö voi johtaa sarveiskalvon haavaumiin, pysyviin näkömuutoksiin tai jopa sokeuteen.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että juuri värillisten linssien käyttäjillä esiintyy eniten silmäongelmia johtuen siitä, että ihmiset tilaavat niitä netistä ilman piilolinssimääräystä tai sovitusta optikolla.

Älä tilaa netistä summamutikassa värillisiä linssejä. Mikäli haluat käyttää kosmeettisia linssejä esimerkiksi Halloweenina, naamiaisissa tai cosplayssä, varaa ensin aika optikolle piilolinssisovitukseen.

Värillisten linssien väriopas

Sinulle parhaiten sopivien piilolinssien väri riippuu monesta tekijästä, kuten silmien, hiusten ja ihon luonnollisesta väristä.

Värilliset piilolinssit vaaleille silmille

Jos haluat muuttaa silmiesi ulkonäköä hienovaraisemmalla tavalla, kannattaa valita läpikuultavat sävyttävät linssit, jotka syventävät silmiesi luonnollista väriä linssin värin suuntaan.

Jos olet sinisilmäinen, saat luonnollisen ulkonäkön esimerkiksi harmailla tai vihreillä piilolinsseillä.

Jos kaipaat dramaattisempaa muutosta, kokeile vaaleille silmille esimerkiksi sini-punaisia tai lämpimiä sävyjä, kuten vaaleanruskeaa.

Värilliset piilolinssit tummille silmille

Täysinpeittävät värisävyt ovat paras valinta luonnostaan tummille silmille.

Jos haluat mahdollisimman luonnollista muutosta, kokeile esimerkiksi vaaleampia hunajanvärisiä tai pähkinänruskeita linssejä.

Jos puolestaan tavoittelet erottuvampaa lookkia, valitse kirkkaampi väri, kuten sininen, vihreä tai violetti. Erityisesti tummemmilla ihon sävyillä kirkkaat sävyt luovat näyttävän ilmeen.

Värillisten linssien edut ja haitat

Etuja:

 • Mahdollistaa silmien luonnollisen värin korostamisen tai muuttamisen kokonaan toiseksi
 • Saatavana vahvuuksilla ja ilman vahvuuksia
 • Saatavana kertakäyttö-, kuukausi- ja jatkuvakäyttöisinä linsseinä
 • Saatavana myös yötäpäivää-linsseinä ja toorisina linsseinä (joskin saatavuus voi olla huono ja hinta korkeampi)
 • Laaja valikoima eri värejä ja efektejä

Haittoja:

 • Tavallisia piilolinssejä kalliimmat
 • Täysinpeittävät linssit voivat sumentaa näkökentän linssin siirtyessä pois paikaltaan
 • Usein tavallisia linssejä paksummat, mikä voi aiheuttaa epämukavuutta
 • Värillisten linssien käyttäjillä esiintyy enemmän silmäkomplikaatioita johtuen huolimattomasta käytöstä

Värilliset piilolinssit netistä

Värilliset piilolinssit ovat selvästi tavallisia piilolinssejä kalliimpia hintojen vaihdellessa tuotemerkistä ja pakkauskoosta riippuen alle 5 eurosta jopa 15 euroon per linssi.

Alla olevasta taulukosta löydät suosittuja värillisiä piilolinssejä, sekä niiden vaihtovälin, tyypin ja saatavuuden vahvuuksilla tai ilman. Klikkaamalla nimeä saat lisätietoa tuotteesta ja löydät linssien hinnat useissa nettikaupoissa.

Merkki Vaihtoväli Tyyppi Vahvuudella Ilman vahvuutta
Adore Bi-tone kuukausilinssi peittävä
Adore Dare kuukausilinssi peittävä
Alcon Air Optix Colors kuukausilinssi peittävä
ColourVUE 3 Tones kuukausilinssi peittävä
Alcon FreshLook Colorblends kuukausilinssi peittävä
Alcon FreshLook Colors kuukausilinssi peittävä
Alcon FreshLook Dimensions kuukausilinssi sävyttävä
Alcon FreshLook ONE-DAY kertakäyttölinssi sävyttävä
Queen's Trilogy kuukausilinssi peittävä
SofLens Natural Colors kuukausilinssi peittävä
 • Sävyttävät enhancer-linssit sopivat vaaleille silmille.
 • Peittävät opaque-linssit sopivat ruskeille silmille.

Vertaa värillisten piilolinssien hintoja

Piilari.infon hintavertailusta löydät kaikkien Suomessa myytävien piilolinssien hinnat useissa nettikaupoissa. Vertailemalla hintoja varmistat, että saat värilliset piilolinssit mahdollisimman edullisesti.

Adore Bi-tone
alk. 29.17 €
Vertaa hintoja
Adore Dare
alk. 29.17 €
Vertaa hintoja

KYSELY: Minkä väriset silmät ovat mielestäsi kauneimmat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lähteet: All About Vision, FDA, AAO.

Mainos
LensWay: 10 % alennusta kaikista piilolinsseistä alekoodilla