Silmälasien ostaminen netistä: Mitä siitä tulee tietää?

Optikkoliikkeen silmälasivalikoimaa

Silmälaseja myydään netissä sekä vahvuuksilla että ilman, ja nettishoppailu on tuonut silmälasien ostamiseen kustannustehokkaan ja helpon vaihtoehdon. Silmälasien ostaminen netistä vaatii aina käynnin optikon tai silmälääkärin näöntarkastuksessa, sillä tilaamiseen tarvitaan voimassa oleva silmälasiresepti. Suomalaiset ostavat silti silmälasinsa mieluummin optikkoliikkeestä.

Tässä jutussa kerromme mitä tietoa tarvitset ostaaksesi silmälasit netistä ja mitä tilaamisessa kannattaa huomioida. Jutun lopusta löydät luotettavia silmälasien verkkokauppoja.

Miten ostaa silmälasit netistä?

Silmälaseja myydään perinteisesti optikkojen myymälöissä ja verkkokaupoissa. Ostamisen keskittyessä yhä enemmän verkkoon, voimme olettaa myös pelkästään netissä toimivien optisen alan verkkokauppojen kasvattavan suosiotaan. Syitä verkko-ostamisen kasvuun ovat ostamisen helppous, laajempi valikoima ja ajan säästäminen.

Suomalainen ostaa silmälasit mieluummin optikkoliikkeestä. Itse asiassa, vain alle prosentti suomalaisista on ostanut viimeisimmät lasinsa netistä. Miehet omistavat keskimäärin (pdf) 2,16 paria ja naiset 1,99 paria silmälaseja.

Silmälasiresepti sisältää tarvittavat standardi-muotoiset tiedot:

 • OD - Oikean silmän tiedot
 • OS - Vasemman silmän tiedot
 • Voimakkuus (SPH/SF) - Sfäärinen taittovoimakkuus dioptereissa (+ tai -)
 • Silmäterävälietäisyys (PD) - Silmän mustuaisten eli pupillien välinen etäisyys toisistaan (aikuisella tyypillisesti 54-74 mm)

Hajataittoa korjaaviin laseihin tarvitaan lisäksi:

 • Sylinteri (CYL) - Sarveiskalvon kaarevuus dioptereissa
 • Akseli (AX) - Sylinterin akselisuunta astelukuna (0-180 °)

Ikänäköä korjaaviin moniteholaseihin tarvitaan lisäksi:

 • Lukulisä (ADD) - Lähi- ja kaukonäön välinen laskennallinen lähilisä, jolla saavutetaan optimaalinen lähinäkö

Osa silmälasiresepteistä ei sisällä silmäteräväliä (PD), koska se mitataan usein vasta silmälaseja tilattaessa, mutta esimerkiksi Instrun myymälöissä voi käydä mittauttamassa silmäterävälin maksutta ilman ajanvarausta.

Jos silmälasireseptisi on voimassa, mutta olet hukannut sen, voit pyytää sen silmälasireseptin antaneesta optikkoliikkeestä.

Mikäli olet ostamassa ensimmäisiä silmälaseja tai silmälasireseptisi on mennyt vanhaksi, varaa aika optikolle näöntarkastukseen. Jos olet aikeissa tilata silmälasit netistä, pyydä optikolta samalla silmäterävälin mittausta.

 

Mitä silmälasien ostamisessa netissä kannattaa huomioida?

Silmälasien ostaminen netistä onnistuu, kun otat huomioon muutaman asian:

1. Silmälasiresepti

Sinulla on oltava voimassa oleva silmälasiresepti/-määräys tilaamiisi silmälaseihin. Resepti on voimassa 6 kuukautta, ja sellaisen saa käymällä silmälääkärin tai optikon näöntarkastuksessa.

Huomaa, että silmälasiresepti ei aina sisällä kaikkia netistä tilaamiseen tarvittavia tietoja, kuten silmäteräväliä.

Varmista optikolta, että silmälasiresepti sisältää kaikki tarvittavat tiedot tai käy tarvittaessa mittauttamassa silmäteräväli optikkoliikkeessä.

2. Yrityksen maine

Yrityksen omilla sivuilla esitetyt arvostelut ja kokemukset suosivat usein myönteisimpiä asiakasarvosteluja.

Saadaksesi hyvän käsityksen yrityksen maineesta etsi Googlella tietoa yrityksestä esimerkiksi hakusanoilla "yritys kokemuksia" ja tutustu riippumattomissa palveluissa, kuten TrustPilotissa julkaistuihin arvosteluihin ja kokemuksiin.

3. Kehysvalikoima

Ostaessasi silmälaseja, haluat varmasti nähdä mahdollisimman monet kehykset ja kokeillakin niitä ennen lopullista valintaa.

Verkko-ostoksia tehdessä laajaa valikoimaa selattaessa helpottaa, jos verkkokaupassa on mahdollista suodattaa hakutuloksia esimerkiksi sukupuolen sekä kehysten muodon, leveyden, värin, materiaalin ja tuotemerkin perusteella.

Kiinnitä huomiota erityisesti kehysten leveyteen, jotta lasit eivät ole liian kapeat tai leveät. Sopivien kehysten etsimistä helpottaa, jos sinulla on lasit joiden leveyden voit mitata.

Laajimman kevysvalikoiman tarjoaa SmartBuyGlasses* ja parhaat suodattimet Mister Spex*.

LensWayltä voit tilata neljät kehykset kotiin sovitettavaksi täysin maksutta.

4. Kotisovitus ja virtuaalisovitus

Osa online-silmälasikaupoista tarjoaa mahdollisuutta tilata muutamia kehyksiä kotiin sovitettavaksi. Esimerkiksi Mister Spexiltä* ja LensWayltä* voi tilata täysin maksutta neljät kehykset kotiin sovitettavaksi 7-10 päivän ajaksi.

Joissakin silmälasien nettikaupoissa on virtuaalisovitus-toiminto. Virtuaalisovituksessa palveluun ladataan ensin kuva tai video omista kasvoista, jonka jälkeen valitut kehykset mallinnetaan kuvaan tai videoon ohjelmallisesti.

Virtuaalisovituksen avulla voi nähdä, miltä kehykset näyttävät omilla kasvoilla.

Kuvasovitusta voi kokeilla esimerkiksi Alensalla* ja videosovitusta Mister Spexillä.

5. Linssien ominaisuudet

Verkkokaupoilla on usein optikkoliikkeitä laajempi valikoima erityyppisiä, -tyylisiä, -muotoisia ja -värisiä kehyksiä.

Linssejä on saatavilla monenlaisilla ominaisuuksilla, mukaan lukien:

 • Ohennetut ja kevyemmät linssit
 • Naarmuuntumattomat ja iskunkestävät linssit
 • Vettä ja rasvaa hylkivä pinnoite
 • Sinisen valon suodatus
 • Sävytys, polarisoitu sävy ja auringossa itsestään tummuva
 • 100 % UV-suoja

6. Maksutavat

Useimmissa nettikaupoissa maksaminen onnistuu vähintään Visa- ja MasterCard-luottokorteilla ja PayPalilla, jotka tarjoavat myös turvaa, mikäli myyjäyritys paljastuu huijariksi. Varmista pankiltasi, että luottokortistasi on aktivoitu verkkomaksaminen.

Kotimaisissa ja pidempään Suomessa toimineissa kaupassa ostokset voi maksaa myös verkkopankkimaksuilla sekä laskulla tai osamaksulla esimerkiksi maksupalvelu Klarnan välityksellä.

7. Laatu- ja tuotetakuu sekä palautukset

Selvitä verkkokaupan ostoehdoista, mitä tapahtuu jos tilaamissasi silmälaseissa on valmistusvirhe tai jos lasit menevät rikki jo vähäisessä käytössä.

Tarkista silmälasit huolella jo vastaanottaessasi ne. Useimmat verkkokaupat edellyttävät, että palautettavat tuotteet ovat alkuperäisessä pakkauksessaan ja käyttämättömät.

Selvitä myös kuinka pitkän palautusoikeuden myyjä tarjoaa, sekä vastaako vaihto- ja palautuskustannuksista myyjä vai asiakas.

Huomioi myös missä maassa myyjäyritys sijaitsee. Sijainti voi vaikuttaa paitsi asiakaspalvelun sujuvuuteen, myös vaihtojen ja palautusten kestoon.

8. Lisäpalvelut

Optikkoliikkeestä ostettaessa silmälasien toimivuus ja istuvuus varmistetaan ilmaiseksi noutaessasi laseja. Tarvittaessa kehyksiä taivutellaan paremmin istuviksi, jotta lasit tuntuvat mukavilta eivätkä paina mitään kasvojen tai pään osaa.

Netistä ostettaessa mahdollisuutta henkilökohtaiseen palveluun ei ole, eivätkä optikkoliikkeet mielellään korjaile netistä tilattuja silmälaseja.

Monet Suomessa toimivat optikkoketjut esittelevät kyllä myymiään kehyksiä nettisivuillaan, mutta ainoastaan Synsamin verkkokaupasta löysimme mahdollisuuden tehdä tilaus kokonaan verkossa. Verkkokaupan välityksellä voi tosin tilata silmälasit vain yksiteholinsseillä.

Kuva mustasankaisista lukulaseista avoinna olevan kirjan päällä.

Lukulasit netistä vai optikolta?

Ikänäkö tai aikuisnäkö eli presbyopia tarkoittaa noin 40 ikävuoden jälkeen ilmaantuvaa tilaa, jossa tarkentaminen lähellä oleviin kohteisiin vaikeutuu, esimerkiksi pienellä painettua tekstiä lukiessa tai puhelinta katsottaessa.

Ikänäön arvellaan johtuvan silmän mykiön elastisuuden heikkenemisestä eli jäykistymisestä ikääntymisen myötä. Se voidaan korjata piilolinsseillä, moniteholaseilla tai erillisillä lukulaseilla.

Kannattaako lukulasit tilata netistä? Mitä eroa on optikolta ja marketista ostetuilla lukulaseilla?

Ylen Kuningaskuluttaja testautti kahdeksat, hintahaarukaltaan 4-40 euroa maksavat "markettilasit" optometriikan ansiantuntijalla, eikä valmislaseista löytynyt juurikaan eroja. Kaikkien linssit oli valmistettu puristemuovista ja eroja löytyi lähinnä kehysmateriaaleissa. Yksiäkään testilaseista ei voinut kunnolla muotoilla paremmin istuviksi.

Valmislasien ongelma on, että niiden keskiöväli on suunniteltu keskikokoiselle miehelle.

Vaikka halvoilla lukulaseilla ei voi vahingoittaa silmiä, niiden käyttäjillä unohtuu monesti käydä säännöllisin väliajoin näöntarkastuksessa ja silmäsairaudet jäävät havaitsematta. Jos silmissä on taittovirhe, valmislasien käyttö voi aiheuttaa toisen silmän passivoitumisen. 

Kuva hopeanvärisistä silmälaseista, joiden sangat ovat katkenneet.

Miksi silmälaseja ei kannata tilata netistä?

Optikon kirjoittamassa Piilolinssioptikko.net-blogissa on nostettu esiin muutamia seikkoja, joiden vuoksi silmälasien tilaamista netistä on syytä miettiä kahdesti:

 • Netistä tilatut silmälasit eivät välttämättä istu hyvin. Optikolta tilatut lasit sovitetaan ennen käyttöönottoa ja taivutellaan, jotta ne eivät paina korvia, nenää ja poskipäitä.
 • Laajemmista valikoimista huolimatta suurin osa verkkokauppojen kehyksistä on halpoja peruskehyksiä, jotka rikkoontuvat helposti taivuteltaessa.
 • Persoonallisemmat ja trendikkäämmät kehykset maksavat helposti saman verran kuin optikolla.
 • Nettikauppojen malleihin ei välttämättä ole saatavilla varaosia optikkoliikkeissä.
 • Optikkoliikkeessä asiakas optisen alan ammattilaisen asiantuntevaa neuvontaa siihen, mikä on juuri hänen tarpeisiinsa sopivin linssi.

Lisäksi:

 • Netistä tilattuja silmälaseja ei pääse kokeilemaan, ellei tilaa kehyksiä ensin kotisovitettavaksi.
 • Silmälasiresepti ei sisällä silmäteräväliä, joka tarvitaan silmälasien tilaamiseen netistä. Oman silmäterävälin mittaaminen voi olla hankalaa.
 • Silmälasien palauttaminen voi olla hankalaa, etenkin ulkomaisiin nettikauppoihin.
 • Erityisesti moniteholasit vaativat tarkkoja mittauksia, jotka on hyvä tehdä henkilökohtaisesti optikolla.
 • Asiakkaana et voi varmistua tuotteen laadusta. Huonosti valmistetut silmälasit voivat tuntua epämukavilta, eivätkä ne tarjoa optimaalista näöntarkkuutta.
 • Osa nettikaupoista ei tarjoa takuuta.

Luotettavia silmälasikauppoja netissä

Jos haluat ostaa seuraavat silmälasisi tai vaikkapa kakkoslasit tai lukulasit netistä, olemme listanneet alle muutamia luotettavia silmälasien online-myyjiä, jotka ovat toimineet optisella alalla jo pitkään, tarjoavat laajan valikoiman erilaisia kehyksiä ja palvelevat myös suomeksi.

MisterSpex.fi

Mister Spex on Saksan ja koko Euroopan suurin online-optikko. Sen suomenkielisestä verkkokaupasta löytyy tällä hetkellä yli 7 600 silmälasikehystä, joita on mahdollista sovittaa joko virtuaalisesti 3D-sovelluksen avulla tai 7 päivän ajan kotona.

Lisäksi MisterSpex.fi-verkkokaupassa on mielestämme markkinoiden parhaat suodattimet sopivien kehysten löytämiseen ja lukuisia linssivalintoja.

MisterSpex.fi on saanut TrustPilot-palvelussa arvosanan 4,5/5.

www.misterspex.fi*

Alensa.fi

Alensa on alunperin tsekkiläinen optisen alan verkkokauppa, joka on levittäytynyt toimimaan 29 Euroopan maassa. Se tarjoaa yli 7 000 kehyksen valikoiman ja niiden virtuaalisovituksen. Linssit on saatavilla neljällä heijastamattomalla ohennuksella, sinisen valon suodattimella, itsesävytyksellä ja aurinkolasilinsseillä.

Kehysvalikoimaa on helppo suodattaa muun muassa sukupuolen, valmistajan, muodon, värin, materiaalin sekä kehysten ja linssien leveyden perusteella.

Alensa.fi on saanut TrustPilot-palvelussa arvosanan 4,7/5.

www.alensa.fi*

LensWay.fi

Ruotsalainen LensWay lienee yksi Suomen suosituimpia optisen alan verkkokauppoja. Sen valikoima kattaa tällä hetkellä yli 600 kehysmallia, joiden hinnat ovat alkaen 9 euroa. Suurin osa kehyksistä on mahdollista tilata kotiin sovitettavaksi.

Myös LensWayllä kehyksiä on vaivaton suodattaa mm. muodon, värin, hinnan, materiaalin ja koon mukaan.

LensWay.fi on saanut TrustPilot-palvelussa arvosanan 4,3/5.

www.lensway.fi*

Synsam.fi

Synsam on pohjoismainen optikkoketju, jonka noin 500 myymälästä 30 sijaitsee Suomessa. Synsam.fi:stä löytyy reilun 1 500 tuotteen valikoima kehyksiä, joista suurinta osaa on mahdollista sovittaa virtuaalisesti Synsam StyleLabin avulla.

Synsamin etu on, että netistä tilattavat silmälasit voi sovittaa ja taivutella hyvin istuviksi ketjun myymälöissä. Lisäksi se tarjoaa kaikille laseille 365 päivän vahinkoturvan ja maksuttoman tarkastuskäynnin vuoden sisällä ostoksesta.

www.synsam.fi

SmartBuyGlasses.fi

SmartBuyGlasses on Australiassa perustettu ja vuonna 2013 Euroopan markkinoille rantautunut verkkokauppa, joka tarjoaa massiivisen yli 37 000 tuotteen kehysvalikoiman. Kehysten hinnat ovat alkaen 25 euroa ja niitä on mahdollista sovittaa virtuaalisesti oman kuvan päälle.

Vaikka verkkokauppa vaikuttaa Google-kääntäjällä käännetyltä, on se luotettava optisen alan toimija, jonka tilaukset lähetetään Italian varastolta.

SmartBuyGlasses.fi on saanut TrustPilot-palvelussa arvosanan 3,4/5.

www.smartbuyglasses.fi*

Yhteenveto

Suomalaiset käyttävät eurooppalaisittain paljon silmälaseja, mutta verkkokauppojen laajemmista valikoimista ja kilpailukykyisistä hinnoista huolimatta vain häviävän pieni osuus silmälaseista ostetaan verkosta. Eikä silmälasien ostaminen netistä välttämättä sovi kaikille.

Verkko-ostaminen kasvaa edelleen nopeasti. Koska silmälasien tilaamiseen netistä tarvitaan kuitenkin resepti, niiden verkko-ostamisen yleistymisessä kestää kauemmin kuin monilla muilla tuotteilla. Verkko-ostamisen epäsuosioon saattavat vaikuttaa esimerkiksi halu sovittaa kehyksiä paikan päällä ja henkilökohtaisen asiakaspalvelun tarve.

Epäilevä saattaa helposti ajatella, ettei silmälaseja voi ostaa netistä kokeilematta. Mutta mietipä tätä: Jos olisit vuonna 2000 ehdottanut kuluttajalle housujen tai kenkien ostamista netistä, sinua olisi pidetty hölmönä. Tänä päivänä kaikki on toisin. Silmälasimyynti tulee siirtymään nettiin.

Kun ensi kerran tarvitset uudet silmälasit, käy optikolla näöntarkastuksessa ja kokeile jotain uutta: tilaa silmälasisi netistä!

KYSELY: Oletko tilannut silmälaseja netistä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lähteitä: Medical News Today, WebMD, Forbes.

Kuvat: Harpreet Singh/Unsplash, Hush Naidoo/Unsplash, JESHOOTS.COM/Unsplash, J. E. Schoondergang/Unsplash, Blending With Jackson/Unsplash

Sivu sisältää tähdellä (*) merkittyjä linkkejä yhteistyökumppaneidemme sivuille. Yhteistyökumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Emme koskaan suosittele palveluja, joita emme itse käyttäisi.

Jaa ystävillesi:
Piilari.info logo
Piilari.info © 2009-2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Piilari.info tarjoaa tietoa piilolinsseistä ja niiden käytöstä, sekä jatkuvasti päivittyvän piilolinssien hintavertailun, jonka avulla kuluttajat voivat löytää edullisimman paikan ostaa piilolinssit netistä. Tällä sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien käytössä aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota affiliate-linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.