Flunssa

Kärsitkö nuhaisesta nenästä, aivastelusta, yskästä, kuumeesta, kurkkukivusta ja muista flunssan eli nuhakuumeen ikävistä oireista? Flunssa on yleisin infektiotauti Suomessa. Aikuiset sairastavat sen keskimäärin 1-5 kertaa vuodessa.

K: Saako piilolinssejä käyttää flunssan aikana?

V: Silmäasiantuntijat suosittelevat, että piilolinssejä ei käytetä ollenkaan flunssaisena. Flunssan aikana silmät ärtyvät helposti ja alkavat punoittamaan, koska nenässä ja nielussa jylläävät bakteerit kulkeutuvat myös silmiin aiheuttaen usein silmätulehduksia.

Infektiot turvottavat limakalvoja sekä ohentavat väliaikaisesti kyynelkanavia ja kuivattavat silmiä. Lisäksi monet flunssan hoitoon käytetyt lääkeaineet, kuten antihistamiinit, yskänlääkkeet ja kipulääkkeet, vähentävät kyynelrauhasen tuotantoa.

Piilolinssien käyttö tulee lopettaa heti flunssan oireiden ilmaannuttua ja siirtyä käyttämään pelkästään silmälaseja. On hyvä antaa myös silmien levätä taudista toipumisen ajan.

K: Kuinka pitkään minun tulee olla käyttämättä piilolinssejä?

Sidekalvontulehdus

Virusperäinen sidekalvontulehdus silmässä. Kuva: Wikimedia Commons

V: Vältä piilolinssien käyttämistä kunnes voit paremmin, koska piilolinssien käyttäminen flunssan aikana kasvattaa virusperäisen konjunktiviitin eli sidekalvontulehduksen ja silmän sarveiskalvotulehduksen riskiä moninkertaiseksi.

Sidekalvotulehduksen oireita ovat silmien punoitus, kutina, kirvely, rähmiminen, vetistäminen ja roskantunne. Oireet eivät ole yleensä kovin kivuliaita. Älä käytä piilolinssejä jos sinulla on näitä oireita.

Odota vähintään päivä oireiden loppumisen jälkeen ennen kuin otat piilolinssit jälleen käyttöön.

K: Pitääkö flunssan aikana käytetyt piilolinssit heittää pois?

V: Tämä on suositeltavaa, mutta jos ehdit lopettaa piilolinssien käytön hyvissä ajoin ennen flunssan oireiden alkamista, voit ottaa ennen sairastamista käytössä olleen piilolinssiparin vielä käyttöön.

Mikäli silmät ärtyvät, kuivuvat tai niissä esiintyy punaisuutta, ota uusi pari käyttöön.

KYSELY: Oletko käyttänyt piilolinssejä flunssaisena?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...