Usein kysyttyä piilolinsseistä (FAQ)

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin piilolinsseistä, niiden käytöstä ja tilaamisesta. Katso myös Piilolinssisanasto.

Etkö löydä hakemaasi tietoa? Lähetä kysymys yhteydenottolomakkeella ja Piilari.infon asiantuntijat vastaavat siihen niin pian kuin mahdollista.

Yleistä tietoa

 1. Miten piilolinssit toimivat?
  Piilolinssien tarkoituksena on silmälasien tapaan korjata silmän taittovikoja muuttamalla silmään tulevan valon suuntaa siten, että verkkokalvolle muodostuva kuva on mahdollisimman tarkka. Likitaitteisuudessa linssi hajottaa valonsäteitä ja kaukotaitteisuudessa se kokoaa niitä. Piilolinssit asetetaan suoraan silmän sarveiskalvolle ja niillä voidaan korjata kaikkia yleisimpiä taittovikoja. Lue myös Yleistä tietoa piilolinsseistä.
 2. Mitä taittovikoja piilolinsseillä voidaan korjata?
  Piilolinsseillä voidaan korjata kaikki yleisimmät taittoviat: kaukotaittoisuus eli hyperopia, likitaittoisuus eli myopia, hajataitteisuus eli astigmatismi sekä ikänäkö eli presbyopia.
 3. Onko piilolinssien vahvuus sama kuin silmälasien?
  Koska piilolinssit ovat kiinni silmän sarveiskalvossa, niiden vahvuus on useimmissa tapauksissa hieman heikompi kuin silmälaseissa. Optikko arvioi linssien vahvuustarpeen näöntarkastuksen, piilolinssisovituksen tai -kontrollin yhteydessä.
 4. Voiko piilolinsseillä korjata hajataittoa?
  Kyllä. Piilolinsseillä voi korjata myös hajataitteisuutta. Tähän tarkoitukseen on saatavilla erikoishiottuja toorisia piilolinssejä.
 5. Minkälaisia piilolinssejä on olemassa?
  Piilolinssit eroavat toisistaan materiaalin, käyttöajan ja vaihtovälin suhteen. Lue lisää eri vaihtoehdoista sivulta Piilolinssityypit.
 6. Suojaavatko piilolinssit UV-säteilyltä?
  Tietyt piilolinssit sisältävät suojan UV-säteilyä vastaan, mutta mitkään linssit eivät kykene täysin torjumaan auringon vaarallista ultraviolettivaloa. Lisäksi piilolinssit peittävät vain osan silmästä, joten niitä ei tule käyttää UV-suojalla varustettujen aurinkolasien sijasta.

Ennen hankintaa ja käyttöä

 1. Mitä tulee huomioida ennen piilolinssien hankkimista?
  Useimmiten piilolinssit ovat erinomainen vaihtoehto silmälaseille. Joskus allergiat, pölyinen tai savuinen työympäristö tai tietyt lääkeaineet voivat asettaa rajoituksia tai olla este piilolinssien käytölle. Näistä asioista on hyvä keskustella optikon kanssa jo piilolinssien sovituksessa. Lue myös Piilolinssien hankkiminen ensimmäistä kertaa.
 2. Kuinka turvalliset piilolinssit ovat?
  Piilolinssit ovat oikein käsiteltynä sekä käyttö- ja vaihtovälejä noudatettaessa erittäin turvallinen näönkorjausmenetelmä. Vakavin komplikaatio on sarveiskalvotulehdus, joka esiintyy alle neljällä piilolinssien käyttäjällä 10 000:sta.
 3. Minkä ikäisenä piilolinssien käytön voi aloittaa?
  Sopiva ikä aloittaa piilolinssien käyttäminen on hyvin yksilöllistä, mutta lähtökohta on, että nuoren on kyettävä huolehtimaan itsenäisesti linsseistään ja hygieniastaan. Tavallisin käytön aloitusikä on noin 15 vuotta, mutta nuorilla piilolinssit eivät saa olla ainoa näönkorjausvaihtoehto ja myös vanhempien on ymmärrettävä vastuunsa. Lue myös Minkä ikäisenä piilolinssien käytön voi aloittaa?
 4. Miten nopeasti piilolinsseihin tottuu?
  Nykyiset pehmeät piilolinssit ovat erittäin mukavakäyttöiset ja useimmat tottuvat niihin tunneissa. Joillakin linsseihin tottuminen voi viedä pidemmän aikaa, mutta harvemmin pidempään kuin muutaman päivän. Linsseihin tottuminen on yksilöllistä ja riippuu silmien herkkyydestä.
 5. Eroaako näöntarkastus piilolinssien ja silmälasien osalta?
  Kyllä. Näöntarkastuksen lisäksi optikko tarkastaa silmät, silmäluomet ja mahdolliset silmäsairaudet. Sinun tulee aina käydä näöntarkastuksessa ennen piilolinssien hankintaa.
 6. Miksi näöntarkastuksessa pitää käydä joka vuosi?
  Silmäsi muuttuvat jatkuvasti ja se voi vaikuttaa silmiesi arvoihin. Näön ja vahvuuksien lisäksi optikko tarkistaa, ettei silmissä ole merkkejä haittavaikutuksista, kuten ärtyneisyyttä, hankaumia tai hapen puutetta. Tutkimuksessa etsitään myös viitteitä yleisimmistä silmäsairauksista. Näöntarkastus on helppo ja nopea toimenpide, jonka tarkoitus on tehdä piilolinssien käytöstä turvallista ja mukavaa. Näistä syistä näöntarkastus on suositeltavaa tehdä vähintään kerran vuodessa.
 7. Voinko käydä optikolla näöntarkastuksessa ja piilolinssisovituksessa, mutta tilata piilolinssit netistä?
  Ehdottomasti! Kuluttajana sinulla on vapaus päättää mistä hankit piilolinssisi. Näöntarkastus ei velvoita sinua ostamaan piilolinssejä optikkoliikkeestä. Pyydä optikoltasi kopio asiakastiedoistasi, mistä selviää tilaukseen tarvittavat tiedot.
 8. Voiko värilliset linssit ostaa ilman optikolla käyntiä?
  Jos värillisten linssien käyttötarkoitus on pelkästään esteettinen ts. niissä ei ole vahvuuksia, näöntarkastuksessa käynti ei ole välttämätön. Jos piilolinsseissäsi on vahvuus, vaaditaan aina optikon määräys. Myös vahvuudettomat linssit ja ns. crazy-linssit vaativat käynnin optikolla piilolinssisovituksessa.

Tilaaminen netistä, hinnat ja toimitus

 1. Miksi piilolinssit kannattaa / ei kannata tilata netistä?
  Piilolinssien hinnat ovat netissä tuntuvasti optikkoliikkeitä halvempia. Tuotteet postitetaan yleensä 24 tunnin sisällä tilauksesta ja tilaus toimitetaan suoraan kotiovelle. Useimmat verkkokaupat sisältävät Itellan seurantapalvelun, mistä näet missä tilauksesi on tulossa ja milloin sen arvioidaan olevan perillä. Verkkokaupoissa on henkilökohtainen asiakaspalvelu. Mikäli tarvitset piilolinssit välttämättä jo tänään tai tarvitset henkilökohtaista asiakaspalvelua, osta ne optikkoliikkeestä.
 2. Miksi piilolinssit ovat netin kautta ostettuna niin paljon halvempia?
  Netissä toimivien piilolinssimyyjien halvat hinnat perustuvat kustannustehokkuuteen. Niiden myynti on keskittynyt pelkästään piilolinsseihin, yrityksillä ei useinkaan ole omia liiketiloja tai isoa henkilöstöä. Suuret piilolinssierät takaavat määräalennukset ja nopean tavan ostaa optiikkatuotteita kätevästi.
 3. Kuinka paljon säästän tilaamalla piilolinssit netistä?
  Säästösi riippuu piilolinssien merkistä ja -tyypistä, mutta tiettyjen tuotteiden kohdalla säästösi on jopa 70%. Huomaa, että suoran taloudellisen hyödyn lisäksi säästät aikaa käydä ostamassa tuotteet paikan päällä.
 4. Pitääkö tilaukseen liittää piilolinssimääräys?
  Tilaukseen ei tarvitse liittää piilolinssimääräystä. Tehdessäsi tilausta hyväksyt ehdot, joiden mukaan sinulla on voimassaoleva määräys tilaamillesi piilolinsseille.
 5. En löydä omia piilolinssejä nettikaupoista?
  Optikkoketjut myyvät piilolinssejä omien rekisteröityjen tuotemerkkien alla, millä pyritään sitouttamaan asiakkaat ostamaan tuotteet juuri heiltä. Katso täältä optikkoketjujen tuotemerkkien “oikeat” nimet. Nämä tuotteet ovat 100 % identtisiä optikkoketjujen omien tuotemerkkien alla myytävien tuotteiden kanssa.
 6. Voinko vaihtaa piilolinssityyppiä, -merkkiä tai voimakkuutta käymättä optikolla?
  Piilolinssityypin tai -merkin vaihtaminen voi olla paikallaan jos silmät kuivuvat tai linssit tuntuvat epämukavilta, mutta sitä ei saa tehdä käymättä ensin piilolinssitarkastuksessa. Linssien arvot, valmistustekniikka ja materiaali poikkeavat eri valmistajien välillä. Silmien hyvinvoinnin takia on erittäin tärkeää, että linssit istuvat hyvin silmiin. Lue artikkeli Saako piilolinssityyppiä vaihtaa käymättä optikolla?
 7. Paljonko tilauksen postikulut ovat?
  Tilauksen postikulut vaihtelevat jonkin verran eri myyjien välillä. Suomalaisissa verkkokaupoissa toimitus- ja käsittelykulut ovat yleensä yhteensä noin viisi euroa (5 €), joten hinta on myös postimaksuineen edullinen. Tarkista postikulut hintavertailusivuiltamme.
 8. Miten tilauksen voi maksaa?
  Maksutavat vaihtelevat hieman eri myyjien välillä, mutta useimmissa verkkokaupoissa maksutapoina käyvät lasku, luottokortit ja verkkopankkien suoramaksut.
 9. Kuinka pitkät toimitusajat tilauksilla on?
  Toimitusajat vaihtelevat varastotilanteen mukaan, mutta useimmat verkkokaupat lupaavat postittaa tuotteet 24 tunnin sisällä tilauksesta. Tuotteet ovat perillä yleensä 1-3 arkipäivässä.
 10. Ovatko netistä tilatut piilolinssit alkuperäistuotteita?
  Lääketieteellisten tuotteiden tulee aina olla alkuperäistuotteita paikasta ja myyjästä huolimatta. Piilolinssikaupat-sivullamme esiteltyjen Suomessa toimivien piilolinssimyyjien tuotteet ovat aina 100% identtisiä optikkojen myymien tuotteiden kanssa.

Piilolinssien merkinnät ja arvot

 1. Mistä löydän omien piilolinssieni arvot?
  Omien piilolinssien arvot löydät optikolta saamastasi piilolinssimääräyksestä, -reseptistä, vanhojen piilolinssien pakkauksen kyljestä tai voit tiedustella niitä optikoltasi. Pakkauksesta löydät linssien vahvuuden, kaarevuuden, läpimitan sekä mahdolliset akseli- ja sylinteritiedot (tooriset linssit) sekä lisävahvuudet (moniteholinssit). Määräyksestä tai laatikosta löydät myös piilolinssien tyypin ja tiedot valmistajasta. Lisätietoa.
 2. Mitä ovat PWR ja SF?
  PWR eli Power on piilolinssin taittovahvuus. Negatiivinen arvo kuvaa likinäköisyyttä ja positiivinen arvo kaukonäköisyyttä. PWR (joskus myös SF, sfäärinen voimakkuus) vaihtelee välillä -20 … +20.
 3. Mikä on BC tai b.c.?
  Kaarevuus eli BC tai b.c. (engl. base curve) kuvaa linssin kuperuutta. Kaarevuus on linssin säteen pituus keskeltä reunalle ja sen arvo vaihtelee yleensä 8,0 ja 10,0 millimetrin välillä.
 4. Mikä on DIA?
  Halkaisija eli DIA (engl. diameter tai dia) on linssin läpimitta reunasta reunaan. Läpimitta vaihtelee linssimerkkien välillä.
 5. Mikä on CYL?
  Sylinteri eli CYL (engl. cylinder) mittaa hajataitteisuuden määrää dioptreissa. Likinäköisessä hajataitossa arvo on negatiivinen ja kaukonäköön liittyvässä hajataitossa positiivinen.
 6. Mikä on AX?
  Akseli tai akselisuunta eli AX (engl. axis) on arvo, jolla kuvataan hajataitteisuuden akselisuuntaa astelukuna (0-180 °). Merkintä yleensä voimakkuusarvon jälkeen (esim. -1.75 x 180).
 7. Mikä on ADD?
  Lisävahvuus eli ADD (engl. add power) kertoo kenttien vahvuuserot moniteholinsseissä. Luku on yleensä +1.00 ja +3.00 välillä. Katso myös lisävahvuus piilolinssisanastossa.
 8. Mitä ovat OS ja OD?
  Piilolinssimääräyksessä oleva OS (oculus sinister) on vasemman silmän arvot ja OD (oculus dexter) oikean silmän arvot.

Katso täältä lisää piilolinssien merkintöjä ja arvoja.

Piilolinssityypit

 1. Mikä piilolinssityyppi sopii minulle?
  Piilolinssit tulee valita ensisijaisesti käyttö- ja näkötarpeiden mukaisesti. Keskustele tarpeistasi optikon kanssa. Lue artikkelimme Minkälaiset piilolinssit sopivat minulle?.
 2. Ovatko piilolinssini 2 viikon vai kuukausilinssi?
  Jotkut linssit (mm. Acuvue) voidaan määrätä joko kahden viikon tai kuukauden jaksoissa. Noudata käytössä aina optikkosi määräystä komplikaatioiden välttämiseksi.
 3. Milloin kannattaa hankkia yötäpäivää-linssit?
  Jatkuvakäyttöisten eli ns. yötäpäivää-linssien materiaali päästää tavallista linssiä enemmän happea lävitseen, joten ne voivat olla hyvä ratkaisu silloin kun piilolinssejä käytetään paljon, ja jos silmät väsyvät ja ärtyvät tavallisten kuukausilinssien käytöstä. Tätä linssityyppiä voidaan käyttää vuorokauden ympäri, mikä lisää helppokäyttöisyyttä ja vähentää linssien puhdistustarvetta. Yötäpäivää-linssejä ei suositella ensimmäisiksi piilolinssityypiksi.  Lue lisää yötäpäivää-linsseistä.
 4. Mikä piilolinssineste sopii näille piilolinsseille?
  Useimmat piilolinssinesteet sopivat kaikkien pehmeiden piilolinssien puhdistamiseen ja säilytykseen. Noudata piilolinssinesteen valinnassa optikkosi antamia ohjeita.
 5. Mitä ovat tooriset linssit?
  Toorisilla linsseillä korjataan hajataittoa. Lue lisää toorisista linsseistä.
 6. Mitä ovat moniteholinssit?
  Moniteholinsseissä on asteittain vahvempi plusarvo linssin keskustaa kohti. Tuloksena on ns. simultaaninäkö, joka mahdollistaa tarkan näön sekä lähelle että kauas. Lue lisää moniteholinsseistä.
 7. Minkä väriset piilolinssit sopivat tämän värisille silmille?
 8. Onko olemassa toorisia värilinssejä?
  Toorisia eli hajataitteisuutta korjaavia värilinssejä on kyllä olemassa, mutta niiden käyttö on vähäistä. Tästä syystä monet jälleenmyyjät ovat jättäneet ne tarjonnan ulkopuolelle.
 9. Mitä kosmeettiset linssit ovat?
  Kosmeettiset linssit, bilelinssit tai crazy-linssit ovat täysin peittävällä (opaque) värillä käsiteltyjä tavallisia piilolinssejä, jotka peittävät kokonaan luonnollisen silmien värin. Crazy-linssejä on saatavilla dramaattisen värillisinä, kuviollisina sekä erilaisilla efekteillä.
 10. Mikä on turvallisin piilolinssityyppi?
  Australialaisen tutkimuksen mukaan pienin silmätulehdusriski on kovien piilolinssien ja pehmeiden kertakäyttölinssien käyttäjillä. Lue artikkeli Mikä on terveellisin piilolinssityyppi silmille?

Piilolinssien käyttö

 1. Miten piilolinssi laitetaan silmään?
  Katso tästä ohjeet ja video piilolinssien laittamisesta silmiin.
 2. Miten piilolinssi poistetaan silmästä?
  Katso tästä ohjeet ja video piilolinssien poistamisesta.
 3. Kuinka pitkään piilolinssejä saa käyttää yhtäjaksoisesti?
  Silmäasiantuntijat eivät suosittele piilolinssejä (pl. yötäpäivää-linssit) käytettäväksi kuin max. 10-12 tuntia päivässä ja enintään viitenä päivässä viikossa. On suositeltavaa pitää välillä silmälaseja, jotta silmät saavat tarpeeksi happea ja pysyvät terveinä. Suositellut ajat ovat yksilöllisiä. Noudata optikon antamia ohjeita käyttöaikojen suhteen.
 4. Voiko piilolinssit päässä urheilla?
  Kyllä. Itseasiassa piilolinssit ovat useimmille silmälaseja joustavampi vaihtoehto, sillä piilolinssit eivät huurru tai valu alas nenälle, niitä käytettäessä ääreisnäkö (näkö näköalueen reuna-alueilla) on parempi ja niitä voi käyttää myös aurinkolasien kanssa (uv-suoja). Vesiurheiluun piilolinssit eivät sovi silmätulehdusriskin vuoksi. Lue artikkeli Piilolinssit urheilussa.
 5. Saako piilolinssit pestä vedellä tai säilyttää vedessä?
  Ei. Puhtainkin vesi sisältää bakteereja ja mikro-organismeja, jotka voivat aiheuttaa vakavia silmäinfektioita. Silmätulehdukset voivat johtaa näön heikkenemiseen tai sokeuteen. Käytä piilolinssien puhdistukseen ja säilytykseen aina vain piilolinssinestettä. Lue artikkeli Piilolinssit ja vesi.
 6. Saako piilolinssien kanssa käyttää silmämeikkiä?
  Kyllä, mutta ole varovainen ettei meikkiä joudu linsseihin. Laita piilolinssit silmään aina ennen luomi- ja ripsivärin levittämistä.
 7. Saako piilolinssit päässä saunoa?
  Piilolinssit päässä saunominen ei ole suositeltavaa. Linssit kuivuvat kuumassa ja menettävät hapenläpäisykykyään. Kun silmiin ei pääse tarpeeksi happea, ne altistuvat silmätulehduksille. Lisäksi piilolinssit menettävät saunassa muotonsa, tuntuvat epämukavilta ja ne voi olla vaikea ottaa pois silmistä saunomisen jälkeen. Lue artikkeli Saako piilolinssejä käyttää saunassa?
 8. Saako piilolinssit päässä uida?
  Piilolinssit päässä uimista ei suositella, koska niihin voi tarttua vedestä bakteereja ja epäpuhtauksia, jotka altistavat silmätulehduksille. Uidessa tulee käyttää uimalaseja ja mieluiten kertakäyttölinssejä, jotka hävitetään jokaisen käyttökerran jälkeen. Lue artikkeli Saako piilolinssit päässä uida?

Ongelmat, haitat ja riskit

 1. Mitä haittoja piilolinssien käytöstä voi olla?
  Piilolinssien liiallinen käyttö voi aiheuttaa silmäkomplikaatioita. Käyttö voi aiheuttaa silmien sarveiskalvon hapenpuutetta, kuten vaskularisaatiota ja samentumia. Joillakin käytöstä voi aiheutua ärtyneisyyttä tai punasilmäisyyttä, ja jotkut voivat saada allergisia reaktioita piilolinssinesteestä. Siksi on suositeltavaa käydä piilolinssikontrollissa vähintään kerran vuodessa. Lue artikkeli Piilolinssien liiallinen käyttö, oireet ja riskit.
 2. Silmäni ärtyvät piilolinssien käytöstä. Mistä tämä voi johtua?
  Tarkista, että käytät määräyksen mukaisia linssejä ja että linssit eivät ole vahingoittuneet. Jos silmäsi ärtyvät jatkuvasti piilolinssejä käytettäessä, lopeta käyttö ja ota yhteyttä optikkoosi.
 3. Silmäni kuivuvat helposti. Mitkä piilolinssit sopivat minulle?
  Syitä silmien kuivumiseen voi olla monia. Keskustele optikkosi kanssa miten löytäisitte juuri sinun silmillesi parhaan piilolinssityypin. Myös piilolinssineste voi vaikuttaa kuivumiseen. Lue artikkeli Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?
 4. Onko piilolinssit päässä nukkuminen vaarallista?
  Periaatteessa vain yötäpäivää-linssit sopivat nukkumiseen, mutta myös muilla pehmeillä piilolinsseillä voi silloin tällöin ottaa päiväunet, ellei siitä aiheudu ongelmia. Mahdolliset haittoja ovat piilolinssien kuivuminen ja punasilmäisyys. Nukkuminen sellaiset piilolinssit päässä, jotka eivät ole siihen tarkoitettuja, lisää silmätulehdusriskiä 4-5 kertaiseksi. Muut kuin yötäpäivää-linssit tulee aina ottaa yöksi pois. Lue myös Nukkuminen piilolinssit päässä.
 5. Voiko piilolinssi mennä silmän ‘taakse’?
  Silmäluomen ja valkuaisen välissä on vahva sidekalvo, joten piilolinssi ei voi mennä silmän taakse. Se voi kuitenkin valua ylös silmäluomen alle ja kadota näkyvistä, mikä voi aiheuttaa silmän ärtymistä. Yritä saada piilolinssi näkyviin laittamalla silmään piilolinssinestettä, mikä helpottaa sen liikkumista. Katso sen jälkeen alaspäin ja paina kevyesti silmäluomen yläosaa estääksesi piilolinssiä liikkumasta. Siirrä sitten katseesi ylös, jolloin piilolinssin saattaa palata näkyviin. Toista tarvittaessa.
 6. Mitä voi tapahtua jos käytän piilolinssejä pitempään kuin piilolinssimääräyksessä on ohjeistettu?
  Eri linssit valmistetaan eri materiaaleista ja niillä on erilaisia ominaisuuksia. Piilolinssien käyttöaika on määritelty, jotta käyttäjä ei ehtisi itse huomaamaan vanhentuneiden linssien vaikutuksia silmiin ja näkemiseen. Suositellun käyttöiän ylittävä käyttö lisää aina riskiä komplikaatioihin, mitkä johtuvat linssien pintaan kertyvästä proteiinista ja kemikaaleista. Riskit liittyvät silmien ärsytykseen, kuivumiseen, näön epätarkkuuteen ja allergisiin reaktioihin. Siksi linssit kannattaa vaihtaa aina ajoissa. Keskustele optikkosi kanssa sinulle sopivasta vaihtovälistä.
 7. Voiko linssi olla haitallinen vaikka se tuntuu hyvältä silmässä?
  Kyllä. Piilolinssit, joiden suositeltu käyttöaika on mennyt umpeen tai jotka ovat muulla tavoin vahingoittuneet voivat olla haitalliset silmille, vaikka ne eivät näyttäsi vahingoittuneilta ulospäin. Noudata aina piilolinssien suositeltuja käyttöaikoja.

Lähteitä