Yleistä tietoa piilolinsseistä

Tällä sivulla kerrotaan yleistä tietoa piilolinsseistä, taittovioista, niiden korjaamisesta piilolinsseillä sekä tietoa erilaisista piilolinsseistä.

Mitä piilolinssit ovat?

PiilolinssiPiilolinssit ovat kirkkaat, muovista valmistetut, puolipallon muotoiset apuvälineet, joita käytetään näön korjaamiseen silmälasien sijasta.

Kuten silmälasit, myös piilolinssillä korjataan taittovikoja muuttamalla silmään tulevan valon suuntaa siten, että verkkokalvolle muodostuva kuva on mahdollisimman tarkka.

Piilolinssit laitetaan suoraan silmän sarveiskalvon eli cornean päälle. Piilolinssi pysyy tiiviisti silmässä pintajännityksen ansiosta, eivätkä ne rikkoudu kovin helposti. Tästä syystä piilolinssit ovat erityisen suosittuja esimerkiksi urheilijoiden keskuudessa.

Koska piilolinssit ovat suorassa kosketuksessa silmän kanssa, ne tuottavat verkkokalvolle usein luonnollisemman kuvan, kuin silmälasit.

Piilolinssejä käyttää arviolta noin 125 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti.

Taittoviat

Taittoviat likitaitteisuus (myopia), kaukotaitteisuus (hyperopia) ja normaali näkö.

Piilolinsseillä voidaan korjata kaikki yleisimmät taittoviat, kuten likitaitteisuus (myopia), kaukotaitteisuus (hyperopia), hajataitteisuus (astigmatismi) ja ikänäkö (presbyopia).

Likitaitteisuus (myopia). Likitaitteisuudessa sarveiskalvo taittaa valoa liian voimakkaasti, jolloin valonsäteen jäävät verkkokalvon eteen. Likitaitteisuus korjataan miinuslinsseillä.

Kaukotaitteisuus (hyperopia). Kaukotaitteisuudessa sarveiskalvo taittaa valoa liian heikosti, jolloin kuva on epätarkka ja silmät väsyvät helposti. Kaukotaitteisuus korjataan pluslinsseillä.

Hajataitteisuus (astigmatism). Hajataitteisuus johtuu epätasaisesta sarveiskalvosta, jolloin kuva on epätarkka ja sumea. Oireita ovat mm. silmien väsyminen ja päänsärky. Hajataitteisuus korjataan toorisilla piilolinsseillä.

Ikänäkö (presbyopia). Ikänäkö on taittovirhe, jossa silmän mykiö menettää joustavuuttaan. Se ilmaantuu yleensä 40-45 ikävuoden kohdalla. Ikänäköä voidaan korjata monitehopiilolinsseillä.

Piilolinssien ominaisuudet

Piilolinsseillä, kuten silmälaseilla, on vahvuus eli taittovoimakkuus, jota mitataan dioptereina (D). Taittovoimakkuus lyhennetään SF tai PWR ja se vaihtelee välillä -20 – +20.

Voimakkuuden lisäksi piilolinssillä on kaarevuus, joka on linssin säteen pituus keskeltä reunalle. Kaarevuusarvon lyhenne on BC ja se on välillä 8,0-10,0 mm.

Piilolinsseillä on myös halkaisija, joka on linssin läpimitta reunasta reunaan. Halkaisija lyhennetään DIA.

Edellisten lisäksi myös piilolinssien materiaali on aina käyttäjäkohtainen. Vääränlaisten piilolinssien käyttäminen voi aiheuttaa pysyviä vahinkoja silmille.

Hajataitteisuutta korjaavissa toorisissa piilolinsseissä on lisäksi sylinteri (CYL), joka kuvaa hajataitteisuuden määrää dioptereissa sekä akseli (AX), joka kuvaa hajataitteisuuden suuntaa astelukuna.

Monitehopiilolinsseissä on lisäksi lisävahvuus (ADD), joka kertoo kenttien vahvuuserot linsseissä. Lisävahvuus on yleensä välillä +1.00 – +3.00.

Piilolinssien lyhyt historia

 • 1509 Leonardo da Vinci esittelee idean vaikuttaa silmän taittovoimaan.
 • 1823 isobritannialainen astronomi John Herschel muodostaa käsityksen käytännöllisestä linssimallista.
 • 1887 valmistetaan ensimmäinen piilolinssi lasista. Linssi peittää koko silmän.
 • 1939 tehdään ensimmäinen piilolinssi muovista.
 • 1948 muoviset piilolinssit suunnitellaan peittämään vain sarveiskalvo.
 • 1971 ensimmäiset pehmeät piilolinssit esitellään.
 • 1981 Yhdysvaltain lääkevirasto FDA hyväksyy ensimmäiset piilolinssit käytettäväksi myös yön yli.
 • 1987 esitellään kertakäyttöpiilolinssit.
 • 2001 esitellään progressiiviset monitehopiilolinssit.
 • 2002 markkinoille tulevat ensimmäiset silicone hydrogel -piilolinssit.
 • 2010 on saatavilla kustomoituja silicone hyrogel -piilolinssejä.
 • 2011 esitellään water gradient -kertakäyttölinssit, joissa linssin ytimen nestepitoisuus on pienempi kuin sen pinnalla.

Lue lisää piilolinssien historiasta täältä.

Piilolinssityypit

Oletpa sitten käyttänyt piilolinssejä jo pidempään tai vasta harkitset sellaisten hankkimista, on tärkeää tietää minkälaisia piilolinssejä on olemassa ja miten niitä käytetään turvallisesti. Piilolinssien hankkiminen aloitetaan käymällä piilolinssioptikolla. Täältä saat lisätietoa piilolinssien hankkimisesta.

Pehmeät piilolinssit ovat yleisin ja käytetyin piilolinssityyppi. Ne ovat mukavat silmille ja niitä on saatavilla erilaisina muunnoksina käyttötottumuksista riippuen. Ne voidaan vaihtaa uusiin päivittäin, viikoittain tai kuukausittain.

Lue myös Pehmeiden piilolinssien materiaalit.

Kovat piilolinssit ovat kestävämpiä ja keräävät pinnoilleen vähemmän likaa ja proteiineja. Ne voivat sopia joillekin vaikeasta astigmatismista kärsiville, jotka eivät saavuta riittävän hyvää näköä pehmeillä linsseillä, allergioista kärsiville sekä tietyistä silmäsairauksista kärsiville.

Värilliset piilolinssit ovat tavallisia piilolinssejä, joilla voidaan muuttaa silmän väriä tai ulkonäköä. Niillä voidaan myös korjata taittovikoja. Värillisten piilolinssien käyttöön tarvitaan aina piilolinssimääräys ja piilolinssien sovitus optikolla. Vääränlaisten piilolinssien käyttäminen voi johtaa pysyviin silmävaurioihin.

Piilolinssimateriaalit

Piilolinssimateriaaleja on kolmea eri tyyppiä:

 • PMMA-piilolinssit (aiemmin kovat piilolinssit), jotka valmistettiin akryylistä käytettiin vielä 1970-luvulla.
 • Kovat piilolinssit eli GP-linssit, joita voidaan käyttää esimerkiksi erittäin epätasaisella sarveiskalvolla.
 • Pehmeät piilolinssit, jotka valmistetaan geelimäisestä muovista. Tulivat ensimmäistä kertaa markkinoille vuonna 1971.

Vaihtoväli

Suurimmalla osalla määrätyistä pehmeistä piilolinsseistä on silmäasiantuntijan määräämä vaihtoväli.

Kertakäyttöpiilolinssejä pidetään yhden päivän ajan, jonka jälkeen ne heitetään pois ja uusi pari otetaan käyttöön. Kertakäyttölinssejä ei tarvitse puhdistaa, desinfioida ja säilöä. Kertakäyttöpiilolinssit on turvallisin piilolinssityyppi, koska niitä käytetään nimensä mukaisesti vain kerran.

Kahden viikon linssejä/kuukausilinssejä voidaan käyttää jopa kuukauden ajan. Ne poistetaan silmistä illalla, puhdistetaan, desinfioidaan ja säilytetään piilolinssinesteellä täytetyssä piilolinssikotelossa.

On erittäin tärkeää noudattaa silmälääkärin tai optikon antamaa vaihtoväliä, jotta vältytään silmien ärsytykseltä, tulehduksilta ja muilta riskeiltä.

Käyttöaika

Kertakäyttöpiilolinssejä käytetään yksi päivä, jonka jälkeen ne hävitetään ja uusi pari otetaan käyttöön.

Kuukausilinssit poistetaan illalla ennen nukkumaan menoa, puhdistetaan, desinfioidaan ja säilötään piilolinssien hoitonesteeseen. Kuukausilinssejä käytetään 30 päivän ajan, jonka jälkeen uusi pari otetaan käyttöön.

Yötäpäiväälinssejä eli jatkuvakäyttöisiä linssejä voidaan käyttää myös yön yli ja nukkuessa. Keskustele silmäasiantuntijasi kanssa kuinka monta yötä voit nukkua putkeen yötäpäiväälinsseilläsi. Joitakin yötäpäiväälinssejä voi pitää yhtämittaisesti jopa viikon ennen kuin ne poistetaan, puhdistetaan ja desinfioidaan, ja joitakin linssejä jopa yhden kuukauden ajan yhtämittaisesti. Yötäpäiväälinssien osaltakin on tärkeää noudattaa silmäasiantuntijan antamia ohjeita.

Piilolinssimallit

Sfääriset linssit ovat tavallisia piilolinssejä, joita käytetään korjaamaan likitaitteisuutta ja kaukotaitteisuutta. Ne taittavat valoa tasaisesti joka suuntaan.

Tooriset linssit auttavat korjaamaan hajataitteisuutta sekä likitaitteisuutta tai kaukotaitteisuutta. Toorisia linssejä on saatavana sekä pehmeinä että kovina linsseinä.

Monitehopiilolinssit on suunniteltu korjaamaan ikänäköä eli presbyopiaa (ikänäön aiheuttamaa lähinäön heikkenemistä). Niillä voidaan korjata myös liki- ja kaukotaitteisuutta. Saatavilla sekä pehmeinä että kovina piilolinsseinä.