Silicone hydrogel -piilolinssit

Julkaistu: 18.8.2013 • Muokattu: 6.4.2021

Silicone hydragel -piilolinssitSilicone hydrogel -piilolinssit ovat pehmeät, enemmän happea läpäisevät piilolinssit tavallisiin pehmeisiin hydrogel-piilolinsseihin verrattuna. Ne läpäisevät jopa viidestä seitsemän kertaa enemmän happea tavallisiin piilolinsseihin verrattuna. Silicone hydrogel -linsseistä käytetään usein virheellistä nimitystä Silicon hydrogel (ilman E-kirjainta).

Sekä silicone hydrogel- että hydrogel-linssit valmistetaan muovista, joka on materiaaliltaan kovaa ollessaan kuiva, mutta muuttuu geelimäisen pehmeiksi, kun ne altistetaan vedelle.

Jos olet joskus unohtanut piilolinssikotelosta piilolinssinesteen tiedät, että kuivunut linssi on kova, menettää muotonsa ja rikkoontuu helposti. Kun kuivunut linssi laitetaan takaisin piilolinssinesteeseen, se palautuu muutamassa minuutissa takaisin pehmeäksi ja omaan muotoonsa mukautuvaksi.

Suosituin linssityyppi

Silicone on yhteinen nimitys joustaville ja muovimaisille materiaaleille, jotka sisältävät silikonia, hiltä, happea ja muita kemikaaleja. Paitsi, että silikonista valmistetaan happea läpäiseviä piilolinssejä, sitä käytetään myös rintaimplantteihin, lääketieteellisiin letkuihin ja muihin tarvikkeisiin.

Silicone hydrogel -linssit ovat nykyään suosituin piilolinssityyppi. Yli 65 % piilolinssien käyttäjistä on silicon hydrogel -piilolinssit, kun esim. perinteisten pehmeiden linssien käyttäjiä on enää vain 24 % (2013).

Suosittuja silicone hydrogel -piilolinssejä ovat mm. Acuvue Oasys (Johnson & Johnson), Air Optix Aqua (CIBA Vision), Biofinity (CooperVision) ja PureVision2 (Bausch & Lomb).

Kaikki piilolinssit päästävät lävitseen jonkin verran happea. Jos silmän sarveiskalvolle ei pääse tarpeeksi happea, ne altistuvat monille ongelmille, kuten punoitukselle, turvotukselle, näön sumentumiselle ja linssien käyttäminen voi tuntua epämukavalta. Kun piilolinssejä käytetään paljon, silmien hapenpuutteesta johtuvien ongelmien riskit kasvaa ja silmät ovat alttiimpia myös erilaisille tulehduksille.

Erityisesti 1990-luvulla, kun jatkuvakäyttöiset piilolinssit yleistyivät, yhä useammat kärsivät liikakäytöstä johtuvista silmätulehduksista. Vuonna 1999 esiteltiin paremmin happea läpäisevät silicone hydrogel -piilolinssit, jotka vähensivät silmätulehduksia merkittävästi.

CIBA Visionin mukaan noin joka viides pitää piilolinssejä myös nukkuessaan, mutta vain kolmanneksella on siihen tarkoitukseen sopivat yötäpäivää-linssit.

Silicone hydrogel -linssien edut

Silicone hydrogel -linssien huomattavin etu on niiden käyttömukavuus. Koska ne läpäisevät enemmän happea piilolinsseistä johtuvia ongelmia, kuten punasilmäisyyttä, kuivumista, turpoamista ja  silmätulehduksia, ilmenee vähemmän. Silicone hydrogel -linssien käyttäjien silmätulehduksien on huomattu myös olevan vähemmän aggressiivisia ja helpompihoitoisia.

Silicone hydrogel -linssit keräävät pinnalleen tavallisia linssejä vähemmän proteiineja ja ne kuivuvat harvemmin. Nämä ominaisuudet pienentävät silmätulehdusriskiä.

KYSELY: Käytätkö silicone hydrogel -piilolinssejä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.