Asiantuntijat hälventävät vääriä tietoja liittyen koronavirukseen

Julkaistu: 15.3.2020 • Muokattu: 23.6.2021
Koronavirus COVID-19

Kolme maailman eniten tieteellisiä artikkelia julkaissutta silmäterveyden tutkijaa on vastannut piilolinssejä ja silmälaseja koskeviin vääriin tietoihin liittyen käynnissä olevaan koronavirus/COVID-19-pandemiaan.

Tutkijat Lyndon Jones (Centre for Ocular Research & Education, Waterloon yliopisto), Philip Morgan (Eurolens Research, Manchesterin yliopisto) ja Jason Nichols (Birmingham School of Optometry, Alabaman yliopisto) neuvovat silmähoidon ammattilaisia ja kuluttajia noudattamaan luotettavia, näyttöön perustuvia käytäntöjä.

 • Piilolinssien käyttö on turvallista. Viime aikoina esiin nousseista myyteistä ja väärästä tiedosta huolimatta, piilolinssien käyttö on edelleen turvallinen ja tehokas näönkorjauksen muoto miljoonille ihmisille ympäri maailmaa.
 • Asianmukainen käsien pesu on olennaista. Piilolinssejä tai silmälaseja käytettäessä huolellinen ja perusteellinen käsien pesu saippualla ja vedellä, sekä käsien kuivaaminen käyttämättömällä paperipyyhkeellä on tärkeintä. Piilolinssien käyttäjien tulee pestä kädet ennen linssien asettamista ja pois ottamista.
 • Desinfioi piilolinssit. Piilolinssien käyttäjien tulee joko hävittää kertakäyttölinssit joka ilta, tai desinfioida säännöllisesti kuukausi- tai viikkolinssit valmistajan tai silmäasiantuntijan ohjeita noudattaen.
 • Desinfioi silmälasit. Jotkut virukset, kuten COVID-19, voivat säilyä kovilla pinnoilla tunneista päiviin, josta ne voivat siirtyä silmälasien käyttäjän sormiin ja kasvoille. Tämä on erityisen tärkeää yli 40-vuotiaille lukulasien käyttäjille, jotka usein laittavat silmälasit päähänsä ja ottavat ne pois useita kertoja päivässä. Tämä ikäluokka näyttää olevan COVID-19:lle haavoittuvampi osa väestöä, verrattuna tyypillisesti nuorempiin piilolinssien käyttäjiin.
 • Lopeta piilolinssien käyttö sairaana. Piilolinssien käyttö on suositeltavaa lopettaa heti oireiden ilmaannuttua.
 • Silmälasit eivät suojaa viruksilta. Ei ole olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että silmälasien käyttäminen tarjoaisi suojaa COVID-19- tai muita virustartuntoja vastaan.

Käsien pesu

Muista käsihygienia!

Vastikään Contact Lens and Anterior Eye -vertaisarvioidussa julkaisussa julkaistussa artikkelissa kiinnitetään huomiota siihen, miten käsihygieniaan liittyvät käytännöt voivat vaikuttaa keratiittien ja sarveiskalvon tulehdusten kehittymiseen.

Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen CDC ja Maailman terveysjärjestö WHO suosittelevat puhdistamaan käsiään mahdollisimman usein vähentääkseen virusten leviämisriskiä. Ne neuvovat kaikkia ihmisiä:

 • Pesemään kädet usein saippualla ja vedellä vähintään 20 sekunnin ajan, etenkin jos olet ollut julkisissa paikoissa, sekä aina niistämisen, yskimisen ja aivastamisen jälkeen.
 • Jos saippuaa ja vettä ei ole helposti saatavilla, käytä vähintään 60 % alkoholia sisältävää käsidesiä. Levitä käsidesiä koko käden alueelle ja hankaa käsiä yhteen, kunnes ne tuntuvat kuivilta.
 • Vältä koskettamasta silmiä, nenää tai suuta pesemättömillä käsillä.
 • Käytä hyväksyttyjä henkilökohtaisia suojalaseja (lääkinnällisiä naamioita, suojalaseja tai kasvosuojaimia) tietyissä potilaan hoitoon liittyvissä olosuhteissa (WHO).
WHO:n ohje: Vältä kättelyä sekä silmien, nenän ja suun koskettelua käsin.

WHO:n ohje: Vältä kättelyä sekä silmien, nenän ja suun koskettelua.

5 vinkkiä suojataksesi itseäsi ja muita

Asiantuntijoiden mukaan silmien, käsien ja suun suojaaminen voi hidastaa koronaviruksen leviämistä.

Koronavirus aiheuttaa lievästä vakavaan hengitystieinfektioita. Oireet, kuten kuume, yskä ja hengenahdistus, voivat ilmaantua 2-14 päivää altistumisen jälkeen. Vakavasti sairastuneille voi kehittyä henkeä uhkaava keuhkokuume.

Koronavirus voi aiheuttaa silmätulehduksia, mutta se on harvinaista. Tämänhetkisten tietojen mukaan 1-3 prosenttia sairastuneista saa silmätulehduksen tai sidekalvontulehduksen.

"On tärkeää muistaa, että vaikka koronavirukseen liittyy paljon huolta, terve järki ja varotoimet voivat vähentää merkittävästi tartuntariskiä. Pese usein  käsiäsi, noudata hyvää hygieniaa piilolinssien käytössä ja vältä koskettamasta nenääsi, suutasi ja erityisesti silmiäsi", silmälääkäri Sonal Tuli neuvoo.

 1. Jos käytät piilolinssejä, vaihda hetkeksi silmälaseihin. Piilolinssien käyttäjät koskettelevat silmiään keskivertoa enemmän. Harkitse käyttäväsi silmälaseja useammin, etenkin jos sinulla on taipumusta kosketella silmiäsi piilolinssit päässä. Silmälasien käyttäminen voi vähentää silmien ärsytystä ja ne myös estävät koskettelemasta silmiä.
 2. Silmälasit voivat tarjota suojaa suoralta pisaratartunnalta.
 3. Älä jätä väliin näöntarkastusta, mutta noudata varotoimenpiteitä. Silmälääkärit ja optikot kohtaavat päivittäin runsaasti asiakkaita, mutta he noudattavat toiminnassaan erittäin tiukkoja hygienia- ja desinfiointiohjeistuksia. Älä kuitenkaan mene vastaanotolle jos sinulla on kuumetta, yskää tai muita oireita, vaan siirrä aikaa.
 4. Varastoi silmälääkkeitä. Asiantuntijat suosittelevat hankkimaan ylimääräisiä reseptilääkkeitä siltä varalta, että joudut karanteeniin tai lääkkeiden saatavuus huononee pandemian aikana. Välttämättömiä lääkkeitä ovat esimerkiksi glaukooman hoitoon tarkoitetut silmätipat.
 5. Vältä silmien hieromista. Me kaikki teemme sitä ja tavasta voi olla vaikeaa päästä eroon. Jos tunnet tarvetta rapsuttaa tai hieroa silmiäsi, käytä nenäliinaa sormien sijasta.
Jaa ystävillesi:
 • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.