Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringon ultraviolettisäteily (uv-säteily) on haitallista paitsi iholle, myös silmille. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota myös piilolinssien tarjoamaan UV-suojaan.
UV-säteily on vaarallista silmille
Harmaakaihi eli katarakti (cataract) on vaarallinen sairaus, joka voi hoitamattomana heikentää näköä pysyvästi, aiheuttaa silmävamman tai johtaa jopa sokeuteen.
Myös ns. lumisokeus johtuu UV-säteilystä (UVB ja UVC). Lumisokeus on väliaikainen tila, jossa heijastuva valo aiheuttaa väliaikaisen näkökyvyttömyyden. Lumisokeus ilmaantuu usein esim. hiihtoretkellä lumesta heijastuvan valon vuoksi tai merellä.
Lumisokeuden oireita ovat punasilmäisyys, vetisyys, turpoaminen ja roskan tunne silmässä. Oireet ilmaantuvat yleensä 6-8 tunnin sisällä altistumisesta ja häviävät itsestään 1-2 vuorokauden sisällä, kun silmän epiteelisolut ovat uusiutuneet.
Suojaavatko piilolinssit UV-säteilyltä?
Nykyään osa piilolinsseistä sisältää suojan UV-säteilyä vastaan, mutta ne eivät kykene täysin torjumaan säteilyä, koska ne peittävät vain osan silmästä (sarveiskalvo). UV-suojan sisältävät piilolinssit antavat kuitenkin erinomaisen lisäsuojan UV-suojalla varustetuille aurinkolaseille.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että useimmat aurinkolasit estävät vain n. 50% silmään tulevasta säteilystä, koska ne eivät estä sivuilta, ylä- tai alapuolelta tulevaa tai lasien sisäpinnalta heijastuvaa säteilyä.
Piilolinssit luokitellaan kahteen luokkaan niiden tarjoaman UV-suojan mukaisesti. Parhaimman suojan UV-säteilylle tarjoavat luokan 1 piilolinssit, jotka estävät 96% UVA-säteilystä ja 100% UVB-säteilystä. Tähän luokkaan kuuluvat muun muassa seuraavat linssit.:
Tarkista piilolinssipakkauksesta tai kysy optikoltasi minkälaisen UV-suojan omat piilolinssit tarjoavat silmillesi.
Tärkeää: UV-suodatuksen sisältävät piilolinssit eivät korvaa UV-säteilyltä suojaavia aurinkolaseja. Suojaa silmäsi mieluiten molemmilla!
Lue myös: Piilolinssit parhaalla UV-suojalla
Artikkelikuva: Lenstravelier