Piilolinssit ja UV-säteily: Miksi UV-suoja on tärkeä

Julkaistu: 11.1.2013 • Muokattu: 4.2.2024
Piilolinssit ja ultraviolettisäteily (UV-säteily). Miksi piilolinssien UV-suojalla on väliä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringon ultraviolettisäteily (UV-säteily) on haitallista paitsi iholle, myös silmille. Siksi on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota myös piilolinssien tarjoamaan UV-suojaan.

Mitä UV-säteily on?

Ultraviolettisäteily tai UV-säteily on nimitys ultraviolettivalon aallonpituusalueelle sähkömagneettisessa spektrissä.

UV-säteiden aallonpituusalue on 100-400 nm, ja ne ovat ihmisille näkymättömiä, mutta jotkut hyönteiset, linnut ja nisäkkäät voivat nähdä ne.

UV-säteet jaetaan yleensä kahteen alaryhmään: UV-A-säteet (aallonpituudet 325-400 nm) ja UV-B-säteet (aallonpituudet 280-315 nm).

UV-C-säteitäkin on olemassa, mutta ne imeytyvät täysin maan otsonikerrokseen ja ilmakehään, joten ne eivät vaikuta meihin.

Miksi UV-säteily on vaarallista silmille?

UV-säteet ovat erittäin voimakkaita, ja niille altistuminen voi aiheuttaa auringonpolttamia, ihosyöpää ja tietenkin vahingoittaa silmiämme.

Harmaakaihi

Ultraviolettisäteilyn UVA-säteilyalue on silmien kannalta kaikista ongelmallisin. Se pääsee silmässä tunkeutumaan mykiöön asti ja aiheuttaa sen samentumista eli harmaakaihia.

Harmaakaihi eli katarakti (engl. cataract) on vaarallinen sairaus, joka voi hoitamattomana heikentää näköä pysyvästi, aiheuttaa silmävamman tai johtaa jopa sokeuteen.

Lue myös: Harmaakaihi ei parane itsestään.

Lumisokeus eli fotokeratiitti

Myös ns. lumisokeus johtuu UV-säteilystä, erityisesti UVB- ja UVC-säteilystä. Lumisokeus on väliaikainen tila, jossa heijastuva valo aiheuttaa väliaikaisen näkökyvyttömyyden.

Tämä on yleistä esimerkiksi hiihtoretkillä tai merellä liikuttaessa. Sen oireita ovat punasilmäisyys, vetisyys, turpoaminen ja roskan tunne silmässä.

Oireet ilmaantuvat yleensä 6-8 tunnin sisällä altistumisesta ja häviävät itsestään 1-2 vuorokauden sisällä.

Siipikalvo

Siipikalvo on hyvänlaatuinen silmämuutos, jossa silmän sidekalvo kasvaa kolmionmallisena sarveiskalvolle.

Se voi olla alussa vähäoireinen, aiheuttaa kuivasilmäisyyttä ja edetessään myös näköoireita. Siipikalvoa hoidetaan silmätipoille, silmälääkärin määräämillä kortikosteroidi-silmätipoilla ja tarvittaessa leikkauksella.

Pitkäaikainen pölyisissä ja kuivissa olosuhteissa työskentely sekä runsas UV-säteilylle altistuminen lisäävät siipikalvon esiintymistä.

Silmäsyöpä

Silmäsyöpä eli silmämelanooma on yhteisnimitys sidekalvon ja suonikalvoston melanoomille. Suomessa todetaan noin neljä ja 65 suonikalvoston melanoomaa vuodessa. Melanooma voi syntyä silmän pinnalle tai sisään. Suonikalvoston eli uvean melanooma on aikuisten yleisin silmäsyöpä.

Vaikka UV-säteilyn ja silmäsyövän yhteydestä ei ole täyttä varmuutta, sitä pidetään yleisesti yhtenä riskitekijöistä.

Silmänpohjan ikärappeuma

Silmänpohjan ikärappeuma on yksi johtavista syistä näkövammaisuuteen läntisessä maailmassa. Yleisimmin sitä esiintyy yli 65-vuotiailla, mutta jotkin harvinaisemmat muodot voivat esiintyä kaikenikäisillä.

Silmänpohjan ikärappeumassa verkkokalvon keskeisen osan solut vanhenevat ja niiden rakenteet vaurioituvat. Se on osittain perinnöllistä ja sitä esiintyy enemmän miehillä.

Riskitekijöiksi luetaan iän ja perintötekijöiden lisäksi tupakointi, korkea kolesteroli sekä liiallinen altistuminen UV-säteilylle.

Auringon ultraviolettisäteily eli UV-säteily on silmille vahingollista monin eri tavoin.

Auringon ultraviolettisäteily eli UV-säteily on silmille vahingollista monin eri tavoin.

Piilolinssien UV-suoja

Mitä suojaa piilolinssit tarjoavat?

Nykyään osa piilolinsseistä tarjoaa suojaa UV-säteilyä vastaan, joskaan ne eivät kykene täysin torjumaan säteilyä, koska ne peittävät vain sarveiskalvon osan silmästä.

Piilolinssit tarjoavat kuitenkin erinomaisen lisäsuojan UV-suojalla varustetuille aurinkolaseille.

Aurinkolasien rajoitukset

Tutkimukset ovat osoittaneet, että useimmat aurinkolasit estävät vain noin 50 % silmään tulevasta säteilystä.

Tämä johtuu siitä, että ne eivät estä sivuilta, ylä- tai alapuolelta tulevaa tai lasien sisäpinnalta heijastuvaa säteilyä.

Piilolinssien UV-suojaluokitukset

Piilolinssit luokitellaan kahteen luokkaan niiden tarjoaman UV-suojan mukaisesti. Parhaimman suojan UV-säteilylle tarjoavat luokan 1 piilolinssit, jotka estävät vähintään 96 % UVA-säteilystä ja 100 % UVB-säteilystä.

Jonkinlaista UV-suojaa tarjoavat kuitenkin seuraavat piilolinssit:

Viikkopiilolinssit

Tooriset piilolinssit

Värilliset piilolinssit

Kertakäyttöpiilolinssit

Kuukausilinssit

Moniteholinssit

Lue myös: Piilolinssit parhaalla UV-suojalla

Miten tarkistaa omien piilolinssien UV-suoja

Kun valitset piilolinssejä, UV-suoja on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, johon kannattaa kiinnittää huomiota.

Piilolinssipakkauksessa on yleensä merkintä sen tarjoamasta UV-suojasta. UV-suoja voi olla luokan 1- tai luokan 2 -UV-suoja.

Luokan 1 -piilolinssit tarjoavat parhaan suojan estäen jopa 96 % UVA- ja 100 % UVB-säteilystä.

Jos et ole varma, minkä tason UV-suoja käyttämissäsi piilolinsseissä on, paras tapa saada tietoa on kysyä suoraan optikoltasi.

Optikko on paras asiantuntija tarjoamaan yksityiskohtaista tietoa ja suosituksia piilolinsseistä parhaalla UV-suojalla.

On tärkeää huomioida, että UV-suodatuksen tarjoavat piilolinssit eivät korjaa UV-säteilyltä suojaavia aurinkolaseja. Parhaimmissa tapauksessa suojaa silmäsi mieluiten molemmilla.

KYSELY: Suojaudutko UV-säteilyltä myös aurinkolaseilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Jaa ystävillesi ❤️

Lisää juttuja aiheesta...

Mitä piilolinssien vesipitoisuus tarkoittaa?

Piilolinssien vesipitoisuus on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa niiden käyttömukavuuteen, suorituskykyyn ja hoitoon. Tässä blogijutussa pureudumme vesipitoisuuden ymmärtämiseen ja sen merkitykseen piilolinssien valinnassa ja käytössä. Käymme läpi, miten vesipitoisuus vaikuttaa linssien suorituskykyyn ja hoitoon sekä tarkastelemme uusien materiaalien ja teknologioiden roolia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin vesipitoisuudesta, jotta sinä voit tehdä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on visus-arvo?

Visus-arvo on termi, johon saatat törmätä eri elämäntilanteissa – silmälääkärin vastaanotolla, optikon tutkimuksessa tai ajokorttia hankkiessa. Tämä mittari antaa tärkeää tietoa silmän kyvystä erottaa yksityiskohtia, ja se on olennainen osa näkökyvyn arviointia. Tässä blogikirjoituksessa avaamme visus-arvon merkitystä: kerromme, mikä visus-arvo on, miten se mitataan ja miksi sen ymmärtäminen on tärkeää […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien hapenläpäisevyys: Mitä se oikein tarkoittaa?

Piilolinssien valinta voi olla monimutkainen prosessi, joka vaatii huomioimaan useita tekijöitä, kuten mukavuus, hinta ja linssityyppi. Yksi tärkeä, mutta usein sivuutettu tekijä on piilolinssin hapenläpäisevyys. Tällä sivulla kerromme, mikä piilolinssin hapenläpäisevyys tarkoittaa, miksi se on tärkeää ja miten piilarien hapenläpäisevyys on kehittynyt vuosien varrella. Lisäksi tarjoamme listan piilolinsseistä, jotka tarjoavat […]

Jaa ystävillesi ❤️
Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on HydraLuxe-teknologia?

Piilolinsseihin liittyy paljon muotisanoja, joita käytetään kuvaamaan piilolinssejä ja niiden ominaisuuksia. Yksi niistä on Johnson & Johnsonin valmistamissa Acuvue-piilolinsseissä käytettävä HydraLuxe-teknologia. Tässä jutussa kerromme, mitä HydraLuxe oikein tarkoittaa, mitä se tekee silmillesi ja mitkä piilolinssisi hyödyntävät tätä teknologiaa. Mikä HydraLuxe on? Valmistaja Johnson & Johnsonin mukaan HydraLuxe-teknologia on: Luonnollisten kyynelten […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on LACREON-teknologia?

LACREON-teknologia on patentoitu piilolinssiteknologia, jota piilolinssivalmistaja Johnson & Johnson käyttää valmistamissaan 1-Day Acuvue Moist- ja Acuvue Define -piilolinsseissään. Tämä teknologia on suunniteltu parantamaan piilolinssien käyttömukavuutta ja kosteutta koko päivän ajan. LACREON-teknologia toimii siten, että se lukitsee kosteuttavan ainesosan piilolinsseihin. Tämä auttaa pitämään linssit kosteina ja mukavina, mikä on erityisen tärkeää […]

Jaa ystävillesi ❤️
Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä?

Piilolinssit ovat täydellinen ratkaisu heille, jotka haluavat välttää silmälaseja hinnalla millä hyvänsä. Monille piilolinssit ovat esteettisempi vaihtoehto kuin silmälasit, ja siksi moni turvautuu niihin aina kuin mahdollista. Tästä herää kaksi keskeistä kysymystä: Voiko piilolinssejä käyttää joka päivä? Onko piilolinssien jatkuva käyttö haitallista? Onko piilolinssejä turvallista käyttää joka päivä? Piilolinssien päivittäinen […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien myynti maittain vuonna 2022

Piilolinssit ovat olennainen osa monien arkea ympäri maailmaa. Mutta miten paljon piilolinssejä myydään eri maissa? Mihin Suomi sijoittuu tässä tilastossa verrattuna muihin maihin? Tässä jutussa tarkastelemme tuoreita tilastoja piilolinssien myynnistä asukasta kohden maittain vuonna 2022. Piilolinssien myynti maittain -tilasto Alla olevassa tilastosta löydät piilolinssien myynnin asukasta kohden 29 eri maassa […]

Jaa ystävillesi ❤️
Näärännäppy silmässä ja sen hoito

Näärännäppy on yleinen, mutta vaaraton silmävaiva, joka näyttää pieneltä patilta. Se voi olla aristava, turvonnut tai punoittava, ja näppy saattaa märkiä. Vaivaa esiintyy kaikenikäisillä, eikä se ole vaarallinen, vaikka patti saattaakin olle kipeä ja tuntua häiritsevältä. Tässä jutussa kerromme, mikä on näärännäppy, miten sitä voi hoitaa itse ja milloin kannattaa […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinsseistä löydettiin syöpää aiheuttavia kemikaaleja

Uusi tutkimus paljastaa, että monet Yhdysvalloissa valmistettavat pehmeät piilolinssit sisältävät syöpää aiheuttavia "ikuisia kemikaaleja". Tutkijat testasivat 18 suosittua piilolinssimerkkiä ja löysivät niistä erittäin korkeita määriä orgaanista fluoria, joka on yksi ikuisista kemikaaleista. Tutkimuksesta raportoi muun muassa Guardian. Mitä ikuiset kemikaalit ovat? Ikuiset kemikaalit (engl. forever chemicals) tunnetaan myös nimellä PFAS-yhdisteet. […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mikä on makula?

Makula (macula lutea) on soikea pigmentoitunut alue ihmisen ja muiden eläinten verkkokalvon keskellä. Ihmissilmän makulan halkaisija on noin 5,5 millimetriä, ja se on jaettu umbo-, foveola- ja foveal-vaskulaarisiin vyöhykkeisiin, sekä fovea-, parafovea- ja perifovea-alueisiin. Anatominen makula (5,5 mm) on huomattavasti suurempi kuin kliininen makula, joka 1,5 millimetrin koossa vastaa anatoomista […]

Jaa ystävillesi ❤️

Suosituinta sisältöä...

Mittaa pupillien etäisyys kätevällä mittarilla

Kun olet tilaamassa silmälaseja netistä, tarvitset pupillien välisen etäisyyden (myös silmäväli, PD tai KV). Tätä arvoa ei kuitenkaan aina merkitä silmälasireseptiin, ellet huomaa sitä erikseen pyytää. Pupillien välisen etäisyyden voi kuitenkin helposti mitata myös itse - ainakin tällä Lensonin työkalulla. Tulosta ja leikkaa mittari tästä linkistä ja katso allaolevalta videolta […]

Jaa ystävillesi ❤️
Onko piilolinssit päässä turvallista käydä suihkussa?

Piilolinssit ovat oikein käytettynä erittäin turvallinen tapa varmistaa hyvä näkö. Vaikka piilolinssejä voi käyttää pitkiäkin aikoja päivittäin, ne kannattaa ottaa pois tiettyinä hetkinä. Ne tulisi ottaa pois silmistä aina ennen kuin ne voivat altistua minkäänlaiselle epäpuhtaalle vedelle (esim. uima-altaat, vesijohtovesi, sauna ja suihku). Muun muassa suurimpien piilolinssivalmistajien tuotteita valvova Yhdysvaltain […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien jäätyminen: Onko se mahdollista?

Talven ihmemaa Suomi tarjoaa lumoavia maisemia ja lukuisia mahdollisuuksia erilaisiin talviharrastuksiin, mutta talvi tuo mukanaan myös äärimmäisen kylmiä olosuhteita, jotka voivat vaikuttaa moniin arkipäiväisiin esineisiin, kuten piilolinsseihin. Piilolinssejä voi joutua Suomessa kuljettamaan ja käyttämään erittäin kylmissä olosuhteissa. Voiko netistä tilatut piilolinssit jäätyä postilaatikkoon talvipakkasella? Mitä piilareille tai linssinesteelle tapahtuu jäätyessään? […]

Jaa ystävillesi ❤️
Opiskelija sokeutui käytettyään piilolinssejä 6 kuukautta yhtäjaksoisesti

Piilolinssejä yhtäjaksoisesti kuusi kuukautta käyttänyt taiwanilainen opiskelijatyttö sokeutui ameban syötyä hänen silmämunansa, kertoo Daily Mail. Raflaavasta otsikosta huolimatta tarina on totta. Mikroskooppisen pieni yksisoluinen ameba söi Lian Kaon näkökyvyn, sen jälkeen kun hän ei ollut ottanut piilolinssejä pois tai puhdistanut niitä kertaakaan puolen vuoden käytön aikana. Silmälääkäreiden mukaan tapaus oli […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssit ja vesi

Monet piilolinssien käyttäjät eivät tiedä, että piilolinssit ja vesi on huono yhdistelmä. Se koskee niin suihkussa käymistä, saunomista, uimista kuin paljussa oloakin. Vesi voi saada piilolinssit muuttamaan muotoaan, turpoamaan ja tarttumaan silmään kiinni. Piilolinssien altistaminen vedelle voi johtaa sarveiskalvon haavaumiin, mistä puolestaan voi seurata bakteerien pääsy silmään ja silmätulehdus. Tällä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Onko piilolinssit päässä turvallista uida?

Uinti on suosittu kuntoilu- ja kilpaurheilumuoto. Uiminen kiihdyttää sykettä, vahvistaa keuhkoja ja parantaa hapenottokykyä. Se polttaa rasvaa ja kehittää tasaisesti monia eri lihaksia. Jos käytät piilolinssejä, saatat kokea tarvitsevasi niitä nähdäksesi hyvin myös uidessa. Vaikka tarkka näkö voi estää sinua törmäämästä esteisiin, piilolinssien käyttäminen uidessa voi olla vaarallista monin tavoin. […]

Jaa ystävillesi ❤️
Asiantuntijat suosittelevat siirtymään silmälaseihin COVID-19-tartuntariskin pienentämiseksi

Käytätkö piilolinssejä? Amerikan silmätautiakatemian (American Academy of Ophthalmology, AAO) asiantuntijat uskovat, että siirtyminen käyttämään silmälaseja voi hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Meneillään oleva COVID-19-pandemia on saanut ihmiset miettimään enemmän mitä he tekevät käsillään, koska kasvojen - ja erityisesti suun, nenän ja silmien - koskettelun on varoitettu levittävän virusta. AAO:n mukaan piilolinssien käyttäjillä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssit pelkästään lukemiseen?

Toisinaan silmien näkö ei tarvitse korjausta kaukana sijaitseviin kohteisiin, vaan pelkästään lukemiseen ja muuhun lähityöskentelyyn. Jos tarvitset lukemiseen lukulaseja, voitko hankkia tähän tarkoitukseen myös piilolinssit? Taittovikaa, jossa silmä näkee lähelle huonosti, mutta kauas hyvin, kutsutaan kaukotaittoisuudeksi eli hyperopiaksi. Siinä silmämunaan tuleva valo ei taitu verkkokalvolle, vaan hieman sen taakse. Tämä […]

Jaa ystävillesi ❤️
Pehmeät piilolinssit: hydrogeeli vai silikonihydrogeeli?

Pehmeät piilolinssit ovat saatavilla hydrogeeli- tai silikonihydrogeelimateriaaleista valmistettuna – mutta kumpi on sinulle paras? Yleisimmät piilolinssien valmistusmateriaalit ovat hydrogeeli ja silikonihydrogeeli, jotka tunnetaan yleisesti pehmeinä piilolinsseinä. Sekä hydrogeeli- että silikonihydrogeelilinssit on valmistettu pehmeästä vesipohjaisesta muovimateriaalista. Kun linssit kostutetaan vedellä tai linssinesteellä, materiaali imee kosteutta ja pehmentää linssiä. Vastaavasti kun linssi […]

Jaa ystävillesi ❤️
Mistä silmien räpyttely johtuu?

Silmien räpyttely on puoliautonominen kehon toiminto, jossa silmäluomi sulkeutuu ja avautuu nopeasti. Aikuinen ihminen räpäyttää silmiään noin 12 kertaa minuutissa ja yksi silmänräpäys kestää noin kolmasosasekunnin. Ihmiset räpyttelevät silmiään luonnollisena refleksinä, jolla on useita tärkeitä tarkoituksia. Räpyttelyn ensisijainen tarkoitus on suojata ja kosteuttaa silmiä sekä poistaa ärsyttäviä aineita sarveis- ja […]

Jaa ystävillesi ❤️
Miten laittaa piilolinssit silmiä räpyttämättä?

Uusilla piilolinssien käyttäjällä on usein alussa hankaluuksia piilolinssien laittamisessa silmään, kun silmä räpsähtää juuri ennen kuin linssi koskettaa silmää. Samalla linssi voi pudota tai taittua, jonka jälkeen se täytyy puhdistaa tai kostuttaa piilolinssinesteellä. Silmien räpyttely on luonnollinen refleksi, jonka avulla silmä suojelee itseään ulkoapäin tulevilta ärsytyksiltä. Silmäripset ja -luomet muodostavat […]

Jaa ystävillesi ❤️
Piilolinssien hankkiminen ensimmäistä kertaa

Silmälasien vaihtaminen piilolinsseihin on helpompaa, kuin voisi äkkiseltään ajatella. Laseista luopuminen voi silti tuntua aluksi pelottavalta. Minkälaiset piilolinssit hankin? Miten piilolinssejä käsitellään? Miltä piilolinssi tuntuu silmässä? On täysin normaalia kantaa näistä asioista huolta ja se on myös tarpeellista, koska piilolinssit luetaan lääkinnälliseksi laitteeksi ja niiden käyttö vaatii erityistä huolenpitoa. Lue […]

Jaa ystävillesi ❤️
Osta piilolinssejä Lensonilta. Laaja valikoima, huokeat hinnat.