Piilolinssit ja ultraviolettisäteily (UV)

Julkaistu: 11.1.2013 • Muokattu: 4.4.2018 • Aiheet: , ,

Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringon ultraviolettisäteily (uv-säteily) on haitallista paitsi iholle, myös silmille. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota myös piilolinssien tarjoamaan UV-suojaan.

UV-säteily on vaarallista silmille

UV-säteilyUltraviolettisäteilyn UVA-säteilyalue on silmien kannalta kaikista ongelmallisin, koska se pääsee silmässä tunkeutumaan mykiöön asti ja aiheuttaa sen samentumista eli harmaakaihia.

Harmaakaihi eli katarakti (cataract) on vaarallinen sairaus, joka voi hoitamattomana heikentää näköä pysyvästi, aiheuttaa silmävamman tai johtaa jopa sokeuteen.

Myös ns. lumisokeus johtuu UV-säteilystä (UVB ja UVC). Lumisokeus on väliaikainen tila, jossa heijastuva valo aiheuttaa väliaikaisen näkökyvyttömyyden. Lumisokeus ilmaantuu usein esim. hiihtoretkellä lumesta heijastuvan valon vuoksi tai merellä.

Lumisokeuden oireita ovat punasilmäisyys, vetisyys, turpoaminen ja roskan tunne silmässä. Oireet ilmaantuvat yleensä 6-8 tunnin sisällä altistumisesta ja häviävät itsestään 1-2 vuorokauden sisällä, kun silmän epiteelisolut ovat uusiutuneet.

Suojaavatko piilolinssit UV-säteilyltä?

Nykyään osa piilolinsseistä sisältää suojan UV-säteilyä vastaan, mutta ne eivät kykene täysin torjumaan säteilyä, koska ne peittävät vain osan silmästä (sarveiskalvo). UV-suojan sisältävät piilolinssit antavat kuitenkin erinomaisen lisäsuojan UV-suojalla varustetuille aurinkolaseille.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että useimmat aurinkolasit estävät vain n. 50% silmään tulevasta säteilystä, koska ne eivät estä sivuilta, ylä- tai alapuolelta tulevaa tai lasien sisäpinnalta heijastuvaa säteilyä.

Piilolinssit luokitellaan kahteen luokkaan niiden tarjoaman UV-suojan mukaisesti. Parhaimman suojan UV-säteilylle tarjoavat luokan 1 piilolinssit, jotka estävät 96% UVA-säteilystä ja 100% UVB-säteilystä. Tähän luokkaan kuuluvat muun muassa seuraavat linssit.:

Tarkista piilolinssipakkauksesta tai kysy optikoltasi minkälaisen UV-suojan omat piilolinssit tarjoavat silmillesi.

Tärkeää: UV-suodatuksen sisältävät piilolinssit eivät korvaa UV-säteilyltä suojaavia aurinkolaseja. Suojaa silmäsi mieluiten molemmilla!

KYSELY: Suojaudutko UV-säteilyltä myös aurinkolaseilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Luitko jo nämä?

 • Ankka-jänis

  36 uskomatonta optista harhaa

  Optinen harha on illuusio, jossa aivot tulkitsevat silmien saaman informaation siten, että näköaistimuksessa jokin vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. 1. Ankka-jänis 2. Shakkilauta 3. Askeltavat...
 • Sininen silmä

  Harvinaiset silmien värit

  Tiesitkö, että ihmiset ovat geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtisiä keskenään? Meillä kaikilla on ruskea, musta, vaalea tai punainen tukka. Meillä kaikilla on vaalea, keskiruskea tai tumma iho. Meillä kaikilla on si...
 • Silmien väsyminen kännykän käytöstä

  Silmien väsyminen: syyt, oireet ja hoito

  Meidän kaikkien silmät tuntuvat väsyneiltä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silmäluomet alkavat tuntumaan raskailta ja ne painuvat alas. Kun siristelet silmäsi ja yrität pysyä hereillä, näkökenttä kapenee. Lopulta silmäluomet...
 • Piilolinssin poistaminen (video)

  Piilolinssin silmästä poistamiseen on olemassa eri tekniikoita. Tässä on kaksi erittäin yleistä tekniikkaa: Tapa 1 Jos sinulla on voimakas räpyttelyrefleksi, kannattaa pitää kiinni yläluomesta ei-dominoivalla kädel...
 • Kosteuttavat silmätipat

  Mitkä piilolinssit sopivat kuiville silmille?

  Kun piilolinssien käyttäjillä on ongelmia linssien kanssa, ongelmat liittyvät hyvin usein silmien kuivumiseen. Jopa 40 prosenttia piilolinssien käyttäjistä ilmoittaa kärsineensä ainakin joskus kuivista silmistä. Naiset k...
 • Paljon porkkanoita kasassa.

  5 parasta ruokaa silmien terveydelle

  Silmät ovat sielun peili ja ne määrittelevät kokemiasi tunteita jatkuvasti. Mutta ennen kaikkea silmät antavat kyvyn nähdä asioita. Tarvitset silmiäsi kävellessä, syödessä, lukiessa, kirjoittaessa ja havainnoidessasi ymp...
MAINOS
Mainos: SilmäasemaLenson-mainos: Osta piilolinssejä: Laaja valikoima, huokeat hinnat.
Copyright © 2009-2021 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.