Piilolinssit ja ultraviolettisäteily (UV)

Julkaistu: 11.1.2013 • Muokattu: 4.4.2018

Tutkimukset ovat osoittaneet, että auringon ultraviolettisäteily (uv-säteily) on haitallista paitsi iholle, myös silmille. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota myös piilolinssien tarjoamaan UV-suojaan.

UV-säteily on vaarallista silmille

UV-säteilyUltraviolettisäteilyn UVA-säteilyalue on silmien kannalta kaikista ongelmallisin, koska se pääsee silmässä tunkeutumaan mykiöön asti ja aiheuttaa sen samentumista eli harmaakaihia.

Harmaakaihi eli katarakti (cataract) on vaarallinen sairaus, joka voi hoitamattomana heikentää näköä pysyvästi, aiheuttaa silmävamman tai johtaa jopa sokeuteen.

Myös ns. lumisokeus johtuu UV-säteilystä (UVB ja UVC). Lumisokeus on väliaikainen tila, jossa heijastuva valo aiheuttaa väliaikaisen näkökyvyttömyyden. Lumisokeus ilmaantuu usein esim. hiihtoretkellä lumesta heijastuvan valon vuoksi tai merellä.

Lumisokeuden oireita ovat punasilmäisyys, vetisyys, turpoaminen ja roskan tunne silmässä. Oireet ilmaantuvat yleensä 6-8 tunnin sisällä altistumisesta ja häviävät itsestään 1-2 vuorokauden sisällä, kun silmän epiteelisolut ovat uusiutuneet.

Suojaavatko piilolinssit UV-säteilyltä?

Nykyään osa piilolinsseistä sisältää suojan UV-säteilyä vastaan, mutta ne eivät kykene täysin torjumaan säteilyä, koska ne peittävät vain osan silmästä (sarveiskalvo). UV-suojan sisältävät piilolinssit antavat kuitenkin erinomaisen lisäsuojan UV-suojalla varustetuille aurinkolaseille.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että useimmat aurinkolasit estävät vain n. 50% silmään tulevasta säteilystä, koska ne eivät estä sivuilta, ylä- tai alapuolelta tulevaa tai lasien sisäpinnalta heijastuvaa säteilyä.

Piilolinssit luokitellaan kahteen luokkaan niiden tarjoaman UV-suojan mukaisesti. Parhaimman suojan UV-säteilylle tarjoavat luokan 1 piilolinssit, jotka estävät 96% UVA-säteilystä ja 100% UVB-säteilystä. Tähän luokkaan kuuluvat muun muassa seuraavat linssit.:

Tarkista piilolinssipakkauksesta tai kysy optikoltasi minkälaisen UV-suojan omat piilolinssit tarjoavat silmillesi.

Tärkeää: UV-suodatuksen sisältävät piilolinssit eivät korvaa UV-säteilyltä suojaavia aurinkolaseja. Suojaa silmäsi mieluiten molemmilla!

KYSELY: Suojaudutko UV-säteilyltä myös aurinkolaseilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Jaa ystävillesi:
  • Copyright © 2009-2022 Piilari.info - Piilolinssit netistä ja hintavertailu. Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla esitetty sisältö on luotu informatiivisessa tarkoituksessa, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä tietoa, diagnooseja tai hoitoja. Noudata piilolinssien kanssa aina silmälääkärin, optikon tai muun näönhuollon ammattilaisen antamia ohjeita. Osa sivustolla olevista linkeistä johtaa yhteistyökumppaneidemme sivuille. Kumppanimme voivat maksaa meille komissiota näiden linkkien kautta tulevista myynneistä. Sivuston tietoliikenne on suojattu turvallisella SSL-salauksella.